Ruszty to jeden z najważniejszych elementów grilla - od ich jakości w dużej mierze zależą nasze sukcesy kulinarne. Nic więc dziwnego, że opracowanie najlepszych rozwiązań staje się dla producentów priorytetem. Czy wiesz, że marka Broil King jest tak dumna ze swoich rusztów, że umieściła je w logotypie? Gdy spojrzysz na logo Broil King, to zobaczysz dwa niebieskie odwrócone serduszka - to właśnie przekrój rusztów. Wyjaśniamy, co takiego niezwykłego kryje się w rusztach tego producenta i podpowiadamy, jak na nich grillować.

Dwustronne ruszty Broil King - żeliwne i stalowe

Marka Broil King wyposaża grille gazowe w ruszty żeliwne lub stalowe. Stalowe mogą być wykonane z prętów (obecne w grillach Broil King Regal S590 Pro oraz Broil King Regal S 490 Pro) lub z odlewu stali (takie ruszty posiadają wszystkie grille gazowe Broil King z serii Imperial). Większość grilli gazowych tej marki wyposażona jest jednak w ruszty żeliwne.

W tym artykule skupimy się na dwustronnych rusztach o charakterystycznym kształcie, a mniej będzie nas interesowało to, z jakiego materiału są one wykonane. Warto tylko wspomnieć, że ruszty z odlewu stali to najwyższa jakość - elementy tak trwałe, że objęte są 10-letnią gwarancją i dostępne w najbardziej prestiżowej serii grilli Broil King. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o rusztach Broil King, to zobacz prezentację Michała:

Gwarantujemy, że znajdziesz tam wiele przydatnych informacji. A jeśli wolisz formę pisaną, to przeczytaj nasz tekst: Rodzaje rusztów stosowanych w grillach gazowych Broil King.

Dwustronne ruszty o przekroju serca - wyjątkowy patent Broil King

Dwustronne ruszty Broil King z jednej strony mają kształt stożkowy, a z drugiej rynienkowy. W przekroju wyglądają więc jak serce. Różnice dotyczą najczęściej odległości pomiędzy żeberkami. W opatentowanych dwustronnych rusztach żeliwnych Flav-R-Cast™ odległości te wynoszą 6 mm na stronie rynienkowej i 2 cm na stronie stożkowej.

Dwustronne ruszty Broil King - kształt i odległości między żeberkami

Tego typu ruszty znajdują się w grillach z serii Regal, Sovereign, Baron, Monarch i Signet. W nieco tańszych modelach, czyli grillach Royal 320, Gem 320 oraz Porta-Chef 320, zastosowano dwustronne ruszty żeliwne o takim samym przekroju, ale większych odstępach pomiędzy żeberkami. Wspomniane już ruszty z odlewu stali obecne w grillach z serii Imperial również posiadają przekrój zaprezentowany na powyższej grafice. Wszystkie wymienione serie i modele znajdziesz w naszym sklepie w dziale Grille gazowe Broil King.

Przejdźmy więc do sedna: dlaczego Broil King zdecydował się wprowadzić ruszty o takim kształcie? Są one jak najlepiej dopasowane do różnych typów potraw: innych warunków wymagają steki, a innych ryby, owoce morza, warzywa czy karkówka.

Dwustronne ruszty Broil King - grillowanie na stronie rynienkowej i stożkowej

Strona rynienkowa posiada bardzo niewielkie odległości między żeberkami, więc nawet małe kawałki mięs czy owoce morze nie spadną z rusztu. Poza tym w rynienkach gromadzi się tłuszcz czy marynata i jest ona odparowywana do potraw - dzięki temu nie tracą one soczystości. Ta strona polecana jest m.in. do grillowania tłustych mięs, jak np. karkówka.

Rynienki zatrzymują część płynów, marynaty, tłuszczu, więc nie spływają one w dużej ilości na aromatyzery, przez co te aromatyzujące blaszki mogą “pracować” w sposób prawidłowy (nie mają problemu z odparowywaniem niewielkiej ilości płynów).

Z kolei strona stożkowa przekazuje bardzo dużo ciepła do potraw - górna część żeberka posiada zaledwie milimetr szerokości, natomiast dolna aż dwa centymetry, co oznacza, że powierzchnia zbierająca ciepło z palników jest 20 razy większa niż powierzchnia przekazująca ciepło do potrawy.

Z jednej strony mamy więc wielką moc, a z drugiej małą powierzchnię styku potrawy z rusztem - w efekcie otrzymujemy szybko i odpowiednio upieczoną potrawę, która nie jest przypalona.

Jagnięcina grillowana na stronie stożkowej rusztów Broil King

Strona stożkowa to świetny wybór do grillowania steków i większości mięs. To dzięki niej możemy uzyskać charakterystyczny wzór kratki na grillowanych potrawach. A co z soczystością potraw?

Stożkowy kształt żeberek jest podobny do kształtu aromatyzerów i oba te elementy działają w niemal identyczny sposób. Ściekające soki czy niewielkie ilości tłuszczu są w pewnej części odparowywane już na ruszcie i trafiają ponownie do grillowanej potrawy. Trzeba przyznać, że jest to genialny patent marki Broil King.

Na której stronie rusztu jaką potrawę grillować?

Dla usystematyzowania przygotowaliśmy listy potraw, które warto grillować na stronie rynienkowej oraz stożkowej.

Strona z rynienkami polecana jest do grillowania:

  • tłustych mięs albo pokrytych dużą ilością marynaty (np. karkówka),
  • ryb, których mięso jest bardzo delikatne i łatwo się rozpada,
  • warzyw (ze względu na niewielką odległość żeberek i mniejszą ilość przekazywanego ciepła),
  • serów, np. oscypka czy halloumi,
  • burgerów (rynienki zapobiegają rozpadaniu się mięsa),
  • owoców morza,
  • wszystkich składników, które są niewielkie i mogłyby spaść ze strony stożkowej.

Strona stożkowa świetnie sprawdza się w grillowaniu:

  • steków,
  • drobiu (zwłaszcza tego mniej tłustego, jak indyk czy kurczak),
  • jagnięciny,
  • wszystkich innych mięs, które nie należą do tłustych,
  • potraw, na których chcemy uzyskać wzór kratki (diamentowy).

Co bardzo ważne - główny ruszt w grillach gazowych Broil King jest podzielony na części - nie stanowi jednej całości. Dzięki temu w tym samym czasie możesz korzystać z dwóch różnych ułożeń rusztu, np. w jednej części na stronie rynienkowej grillować warzywa i sery, a obok - na stronie stożkowej steka czy kurczaka.

Ruszty w grillu Broil King

Warto jeszcze dodać, że to nie jedyny ruszt, który występuje w grillach gazowych Broil King. Zdecydowana większość modeli posiada także ruszt górny (półkę górnę), na której możesz podgrzewać potrawy lub podpiekać bułki do hamburgerów, grzanki czy ziemniaki. Zastosowane rozwiązania są dobrze przemyślanie i bardzo ułatwiają przygotowywanie smacznych, aromatycznych dań.

Jeśli chcesz wymienić ruszt w swoim grillu, to wszystkie dostępne produkty znajdziesz w dziale: Ruszty do grilla. W razie pytań, służymy pomocą. Chętnie doradzimy także w wyborze odpowiedniego grilla czy akcesoriów. Numer telefonu lub naszego maila znajdziesz w zakładce Kontakt.