Kawa z cytryną to dość niecodzienne połączenie, po które nie każdy kawosz odważy się sięgnąć. Nic w tym dziwnego, jesteśmy przyzwyczajeni do bardziej tradycyjnych napojów, takich jak kawa z mlekiem. Mówi się, że Espresso Romano dzięki połączeniu bogatych w cenne składniki ziaren kawy oraz cytryny może korzystnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie. Szczególnie zwraca się uwagę na właściwości przyspieszające metabolizm i pomagające utrzymać smukłą sylwetkę. Poznaj specyfikę kawy z cytryną oraz dowiedz się, jak ją zrobić!

Jakie właściwości posiadają kawa i cytryna?

Kawa i cytryna to dwa popularne produkty, które znajdziemy tak naprawdę w każdej kuchni. Obie posiadają cenne właściwości, o których warto dowiedzieć się więcej. Cytryna kojarzy nam się przede wszystkim z pyszną herbatą, pitą w chłodne, jesienne i zimowe dni. Duża zawartość witaminy C wzmacnia układ odpornościowy, pomaga zwalczać infekcje, zmniejszając ryzyko zachorowania (*1). Liczne badania sugerują także, że spożywanie produktów bogatych w kwas askorbinowy chroni przed stanami zapalnymi. Witamina C jest również częstym dodatkiem środków wspomagających odchudzanie – przyspiesza proces spalania kalorii i bierze udział w procesach metabolicznych organizmu (*2). Cytryna to także doskonałe źródło witamin z grupy B i E, a także potasu i sodu, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Ten popularny owoc drzewa cytrusowego posiada jeszcze inny cenny związek chemiczny – limonen, silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwnowotworowych (*3).

Cytryna do kawy Sprawdź także: Kawa Barraquito, czyli wspomnienie wakacji na Teneryfie

Kawa z kolei to cenne źródło kofeiny, która świetnie pobudza i dodaje energii. To także produkt, w którym zawarty jest cenny kwas chlorogenowy, neutralizujący wolne rodniki i wspomagający mechanizmy obronne organizmu. Kawa doskonale wpływa na układ nerwowy, poprawiając pamięć i koncentrację. Liczne badania (*4) wykazały, że regularne picie tego napoju może opóźnić wystąpienie objawów Alzheimera i Parkinsona nawet o kilka lat! Pozwala także zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, a także pozytywnie wpływa na metabolizm organizmu. Jak widać, jest wiele argumentów, by regularnie spożywać zarówno kawę, jak i cytrynę.

Czy picie kawy z cytryną pomaga schudnąć?

Wiele osób sięgając po kawę z cytryną, zastanawia się, czy picie jej faktycznie pomaga zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, czy jest to tylko jeden z wielu dietetycznych mitów. Odpowiedź brzmi: i tak, i nie. Samo picie tego napoju nie powoduje spalania kalorii i utraty tkanki tłuszczowej, na którym zależy większości osób podejmujących się różnego rodzaju diet. Pamiętajmy, że kluczem do osiągnięcia idealnej sylwetki jest deficyt kaloryczny, połączony z regularną aktywnością fizyczną.

Jedną z właściwości kawy z dodatkiem cytryny jest jej wyjątkowy skład, który może zwiększyć tempo metabolizmu i tym samym również wpływać na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Napój ten poprawia także perystaltykę jelit i pomaga je oczyścić, co także pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy i kondycję całego organizmu. Jednak według wielu krytyków, nie ma tak naprawdę żadnych dowodów, by dobroczynny wpływ picia kawy z cytryną wynikał z samego faktu tego niecodziennego połączenia. Bardziej wskazuje się, że to sama kofeina zawarta w kawie z cytryną ma swój udział w metabolizmie i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Ostatnie badania (*5) wykazały, że to właśnie kofeina może stymulować brunatną tkankę tłuszczową, która z kolei może metabolizować węglowodany i tłuszcze.

Czy kawa z cytryną pomaga schudnąć?

Na co pomaga kawa z cytryną?

Często słyszy się także o innych cennych właściwościach kawy z cytryną. Jedną z nich jest to, że napój może złagodzić ból głowy. Kofeina zawarta w ziarnach kawy ma działanie obkurczające naczynia krwionośne, co zmniejsza przepływ krwi w kierunku głowy i łagodzi ból (*6). Podobnie jest w przypadku właściwości pielęgnacyjnych skóry. Kawa zawiera substancje wpływające pozytywnie na poprawienie kondycji naszej skóry, jej nawilżenie oraz zmniejszenie złuszczania naskórka. Witamina C obecna w cytrynie stymuluje natomiast produkcję kolagenu, czyli białka, które zmniejsza uszkodzenia skóry spowodowane przez wolne rodniki. Nie ma jednak dowodów, by połączenie obu tych składników miało zwiększać dobroczynne efekty. Mimo licznych kontrowersji związanych z właściwościami kawy z cytryną, co do jednego nikt nie ma wątpliwości – picie jej, nie zaszkodzi zarówno w procesie utraty masy ciała, jak i w radzeniu sobie z innymi dolegliwościami. 

Kawa z cytryną Sprawdź także: Kawa kuloodporna – czym jest i czy warto ją pić?

Kawa z cytryną – na co należy uważać

Nie ma jasno sprecyzowanego stanowiska, by połączenie kawy z cytryną mogło być szkodliwe, jednak dietetycy nie zalecają spożywania tego połączenia w zbyt dużych ilościach. Ma to jednak związek z zawartą w kawie kofeiną, w której spożywaniu, podobnie jak w przypadku innych składników, powinno się zachować umiar. Przedawkowanie kofeiny może wywołać szereg nieprzyjemnych i groźnych dla zdrowia objawów takich jak: kołatanie serca, podwyższone ciśnienie krwi oraz anemię. Ma też wpływ na problemy z koncentracją, uczucie suchości w ustach, zgagę, a także obniżenie nastroju.

Do zrobienia kawy z cytryną potrzeba świeżo zaparzonej kawy, cytryny, filiżanki i łyżeczki.

Pamiętaj, że sięgając po nią od czasu do czasu, nie masz powodów do zmartwień i możesz cieszyć się jej unikalnym smakiem! Pijąc kawę z dodatkiem cytryny, zrezygnuj jednak z dodawania cukru oraz mleka. Co więcej, jeżeli chcesz wprowadzić przygotowaną miksturę do swojej diety, wypij ją około 30 minut przed treningiem. Podczas ćwiczeń przyspiesza metabolizm, następuje spalanie tłuszczu i tkanki tłuszczowej, co przekłada się na naturalną utratę masy ciała, którą powoduje głównie aktywność fizyczna, a nie sama kawa z cytryną.

Czym jest Espresso Romano?

Jest to napój, który powstaje poprzez dodanie do świeżo zaparzonej kawy Espresso plasterka lub soku cytryny, które tworzą razem nieoczywistą kompozycję. Sam pomysł na kawę z cytryną nie jest nowy i to unikalne połączenie podawane jest w wielu miejscach na całym świecie! Dodanie plasterka cytryny do kawy rozjaśnia ją oraz przełamuje gorzkawy smak, łagodząc przy okazji mocny charakter. Kwas z cytryny sprawia także, że kawa jest orzeźwiająca, co docenisz zwłaszcza w upalne, letnie dni! Jedni zachwycają się jej właściwościami i doceniają za niepowtarzalny smak, inni podchodzą do niej ze sceptycyzmem. Jedno jest pewne – kawa z cytryną to unikalne połączenie, którym będziesz w stanie zaskoczyć swoich bliskich!

Espresso Romano

Espresso Romano – przepis

Kawa z cytryną to dość nietypowe połączenie, które nie każdemu będzie smakować, zwłaszcza jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do picia tradycyjnych mlecznych kaw lub Espresso. Jednak czasem warto opuścić strefę komfortu i spróbować czegoś niecodziennego! Zrobienie kawy z cytryną jest niesamowicie proste i zajmie Ci dosłownie kilka minut! Przygotowując napój, warto kierować się wskazówkami zawartymi w przepisie, które pozwolą Ci uzyskać najlepszy efekt.

Do przygotowania Espresso Romano będziesz potrzebować:

  • wysokiej jakości kawy,
  • plasterka cytryny,
  • cukru lub syropu smakowego (opcjonalnie),
  • filiżanki i łyżeczki.

Przepis na Espresso Romano

  1. Najpierw zaparz kawę Espresso. Możesz do tego użyć kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego. Warto zadbać, by kawa była świeża i dobra jakościowo.
  2. W kolejnym kroku wrzuć do znajdującego się w filiżance napoju plasterek cytryny lub wyciśnij z niej kilka kropel soku. Jeśli zdecydujesz się na wyciskanie cytryny, to na jedną porcję kawy przypada 30 ml espresso i 5 ml soku z cytryny.
  3. Możesz dodać do niej w zależności od osobistych preferencji również cukier lub łyżeczkę miodu.
  4. Zaserwuj kawę sobie oraz bliskim w pięknych filiżankach i gotowe!

Kawa z cytryną zawiera cenne substancje.

Kawa z cytryną z ekspresu – przepis

Kawę z cytryną możesz także błyskawicznie przygotować za pomocą ekspresu. Tylko trzy kroki dzielą Cię od tego orzeźwiającego napoju!

  1. Do wysokiej szklanki wsyp dużo kostek lodu. 
  2. Dodaj plaster cytryny.
  3. Dodaj Espresso przygotowane w ekspresie do kawy.

Jaką kawę wybrać?

Nikogo już chyba nie zaskoczy stwierdzenie, że kawa kawie nierówna. Na rynku istnieje tak szeroki wybór wszelkiego rodzaju marek, że czasem trudno mieć pewność, że sięga się po tę najlepszą. Wybór odpowiedniej jakości ziaren kawy ma duże znaczenie nie tylko dla jej smaku i aromatu, ale również ze względu na właściwości. Warto kierować się przede wszystkim wysoką jakością, a także dopasowaniem stopnia palenia oraz zawartości kofeiny do naszych potrzeb i preferencji. Przedstawiamy kilka propozycji kawowych specjałów, które świetnie sprawdzą się do zrobienia kawy z cytryną i nie tylko!

  • Kawa ziarnista Bazzara DODICIGRANCRUto mieszanka aż 12 najlepszych odmian Arabiki, pochodzących z rejonów Ameryki Środkowej i Południowej, Azji oraz Afryki! Dzięki niskiej zawartości kofeiny możesz delektować się nią o każdej porze dnia. W kawie wyczuwalne są nuty czekolady, przypraw korzennych oraz kwiatów, które zachwycają nawet najbardziej wymagających kawoszy!

  • Kawa ziarnista Lavazza Qualita Orokawa składa się w 100% z najlepszych ziaren Arabiki pochodzących z Afryki i Ameryki Centralnej. Niska zawartość kofeiny sprawia, że można cieszyć się nią nawet późnym popołudniem. W smaku i aromacie wyczuwalne są delikatne nuty kwiatowe, które sprawiają, że kawa ma niepowtarzalny charakter. Palarnie Lavazza od lat cieszą się doskonałą renomą na rynku i dużym zaufaniem klientów.

  • Kawa ziarnista Kimbo Aroma Golddoskonała mieszanka składająca się z najlepszych ziaren Arabiki pochodzących z Ameryki Środkowej i Południowej. Charakteryzuje się bogatym smakiem i aromatem z wyczuwalną cytrusową nutą. Niska zawartość kofeiny umożliwia sięganie po nią zarówno rano, by delikatnie pobudzić się przed nowymi zadaniami, jak i po południu, kiedy masz ochotę odpocząć w towarzystwie znajomego smaku.

  • Kawa ziarnista Malabar Monsooned Jurata niezwykła kawa składa się w 100% z ziaren pochodzących z Indii, która powstaje w wyniku poddania ich działaniu deszczu i wiatru monsunowego przez okres kilkunastu dni. Proces ten nadaje kawie niezwykły, aksamitny smak o niskiej kwasowości. Kawa idealnie nadaje się do wypicia późnym popołudniem.

  • COFFEED kawa ziarnista GWATEMALA Todosantarita 250 g – to starannie wyselekcjonowana mieszanka najwyższej jakości Arabiki z Gwatemali, regionu Huehuetenango. Średnio palone ziarna kawy, charakteryzują się zbalansowanym smakiem, w którym wyczujesz owoce cytrusowe, nutę suszonej śliwki i czekoladę. Doskonała do przygotowania w ekspresie automatycznym i kolbowym

  • COFFEED kawa ziarnista A&R CLASSIC BLEND 250 gnajwyższej jakości mieszanka ziaren brazylijskiej Arabiki (70%) oraz ugandyjskiej Robusty (30%) przygotowana przez polską markę COFFEED z myślą o miłośnikach kawy speciality. Rozkoszuj się aromatami mlecznej czekolady, orzechów laskowych i nuty cytrusów w jednej filiżance. Daj się porwać kawowemu szaleństwu i spróbuj jej już dziś! 

Inne ciekawe połączenia z kawą Espresso

Jeśli kawa z cytryną nie do końca Cię przekonuje, to nic straconego! Espresso Romano to nie jedyne ciekawe połączenie składników na bazie mocnego Espresso, którego możesz spróbować. Innym przykładem jest Cafe Coretto, będące niezwykłą mieszanką Espresso oraz alkoholu np. likieru lub whiskey, która świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe popołudnia. Con Panna to z kolei Espresso udekorowane pyszną, bitą śmietanką na wierzchu, subtelnie łagodzącą jego mocny charakter. Na szczególną uwagę zasługuje także Cafe Affogato, będąca kuszącym połączeniem aromatycznej kawy z gałką lodów, idealnie sprawdzającym się jako deser w upalne, letnie dni! Jak widać, możliwości skomponowania włoskiego Espresso z innymi dodatkami jest mnóstwo. Nawet jeśli kawa z cytryną nie do końca wpasowuje się w Twoje gusta smakowe, to z pewnością będziesz w stanie znaleźć inną wspaniałą kompozycję, którą się zachwycisz!

Caffe Affogato Sprawdź także: Kawa po koreańsku – co to jest kawa Dalgona?

Źródło: 

(*1) Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.

(*2) Garcia-Diaz DF, Lopez-Legarrea P, Quintero P, Martinez JA. Vitamin C in the treatment and/or prevention of obesity. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2014;60(6):367-79. doi: 10.3177/jnsv.60.367. PMID: 25866299.

(*3) Nikfar S, Behboudi A.F, in Encyclopedia of Toxicology (Third Edition), 2014 https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/limonene

(*4) Henn M, Babio N, Romaguera D, Vázquez-Ruiz Z, Konieczna J, Vioque J, Torres-Collado L, Razquin C, Buil-Cosiales P, Fitó M, Schröder H, Hu FB, Abete I, Zulet MÁ, Fernández-Villa T, Martín V, Estruch R, Vidal J, Paz-Graniel I, Martínez JA, Salas-Salvadó J, Martínez-González MA, Ruiz-Canela M. Increase from low to moderate, but not high, caffeinated coffee consumption is associated with favorable changes in body fat. Clin Nutr. 2023 Apr;42(4):477-485. doi: 10.1016/j.clnu.2023.02.004. Epub 2023 Feb 11. PMID: 36870243.

(*5) Tabrizi R, Saneei P, Lankarani KB, Akbari M, Kolahdooz F, Esmaillzadeh A, Nadi-Ravandi S, Mazoochi M, Asemi Z. The effects of caffeine intake on weight loss: a systematic review and dos-response meta-analysis of randomized controlled trials. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(16):2688-2696. doi: 10.1080/10408398.2018.1507996. Epub 2018 Oct 18. PMID: 30335479.

(*6) Nowaczewska M, Wiciński M, Kaźmierczak W. The Ambiguous Role of Caffeine in Migraine Headache: From Trigger to Treatment. Nutrients. 2020 Jul 28;12(8):2259. doi: 10.3390/nu12082259. PMID: 32731623; PMCID: PMC7468766.