Kawa Mocha (Mokka) to doskonałe połączenie kawy, gorącego mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. Idealnie sprawdzi się podczas chłodnych, jesienno-zimowych popołudni, kiedy mamy ochotę zaszyć się w domu z ulubionym przysmakiem i dobrą książką w ręku. Kawa Mokka jest prosta i szybka w przyrządzeniu – potrzebujesz tak naprawdę tylko kilku składników, by móc zachwycić nią swoich bliskich. Dowiedz się więcej o tym niesamowitym połączeniu oraz metodzie jego przygotowania!

Kawa Mocha – historia

Kawa mocha nazywana też czasem mokka to niesamowity przysmak, który pokochają zarówno miłośnicy czekolady, jak i aromatycznej kawy. Sama nazwa „mocha” ma związek z portem Mocha w Jemenie, który był miejscem przeładowywania i wysyłania kawy pochodzącej z tamtego rejonu w XVIII i XIX wieku. Ziarna te były wysokiej jakości i napój kawowy po zaparzeniu lokalnymi metodami posiadał wyraźnie czekoladowy smak i aromat. Mocha to połączenie Espresso, gorącego mleka oraz ciemnej lub mlecznej czekolady. W przeciwieństwie do kawy Latte nie posiada charakterystycznej pianki, jednak często ozdabia się ją na wierzchu bitą śmietaną, posypaną cynamonem lub kakao. Jest to zdecydowanie napój dla wielbicieli bardziej słodkich połączeń, którymi mogą się rozgrzać i poprawić nastrój w jesienne i zimowe popołudnia.

Kawa mocha z dodatkiem ciemnej czekolady

Kawa Mokka – zalety picia

Choć większość sięga po kawę Mocha ze względu na jej unikalny smak i aromat, to warto wspomnieć, jakie korzyści dla zdrowia przynosi picie kawy Mokka oraz spożywanie czekolady. Kawa to doskonałe źródło kofeiny, która poprawia pamięć i koncentrację, a także redukuje uczucie senności i zmęczenia. Bogata jest również w szereg cennych składników, takich jak kwasy chlorogenowe, odpowiadające za redukcję wolnych rodników w organizmie i oczyszczanie go z toksyn. Ponadto kawa Mokka zwiększa produkcję serotoniny, która w dużej mierze wpływa na utrzymanie dobrego nastroju każdego dnia. Jak wykazały liczne badania, regularne picie kawy zmniejsza także ryzyko wystąpienia objawów Alzheimera i Parkinsona oraz zachorowania na cukrzycę typu 2.

Ziarna kawy z kostkami czekolady

Czekolada z kolei posiada w swoim składzie substancje, które uelastyczniają ścianki naczyń krwionośnych, dzięki czemu spożywanie jej może przeciwdziałać pojawieniu się zatorów i innych problemów układu sercowo-naczyniowego. Jedzenie czekolady podnosi także poziom serotoniny we krwi i poprawia tym samym nastrój oraz samopoczucie. W czekoladzie znajduje się również magnez – cenna substancja wpływająca na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego, a także biorąca udział w procesie budowy kości i zębów. Przyrządź pyszną kawę Mokka i delektuj się wyjątkowym, czekoladowo-kawowym przysmakiem, który pomoże Ci się zrelaksować!

Zobacz także: Kawa z cykorii – zdrowa alternatywa bez kofeiny

Przepis na kawę Mocha (Mokka)

Kawa Mokka to popularny przysmak na bazie Espresso i czekolady, który ma grono swoich miłośników na całym świecie. Możesz wypić ją w miejscowej kawiarni lub przygotować w zaciszu swojego domu – potrzebujesz do tego zaledwie kilku składników! Będzie ona idealnym dodatkiem do leniwych popołudni i wieczorów, spędzanych razem z rodziną. Dzięki słodkiemu, delikatnemu charakterowi jest świetnym dodatkiem do ciast i innych deserów. Jak zrobić kawę z czekoladą?

Do przygotowania kawy Mocha będziesz potrzebować:

  • 60 ml mocnego, podwójnego Espresso,
  • 150 ml mleka,
  • 3 łyżeczki czekolady w proszku lub syrop czekoladowy (2 łyżeczki),
  • bitą śmietanę,
  • kakao lub cynamon,
  • cukier (opcjonalnie),
  • wysoką szklankę lub filiżankę.

Kawa mocha – przepis

  1. Zmiel kawę i zaparz podwójne Espresso (60 ml). Możesz zrobić to z użyciem domowej kawiarki lub ekspresu do kawy.
  2. Wsyp do szklanki czekoladę w proszku lub wlej syrop czekoladowy. Możesz także wykorzystać kostki czekolady.
  3. Następnie zalej zawartość świeżo zaparzoną kawą. Jeśli lubisz bardziej słodkie połączenia, możesz także dodać trochę cukru.
  4. Przygotuj gorące mleko i wlej je do mieszanki kawy z rozpuszczoną czekoladą.
  5. Przyozdób kawę bitą śmietaną. Możesz użyć gotowego produktu lub przygotować ją za pomocą automatycznego spieniacza do mleka.
  6. Posyp śmietankę kakao lub cynamonem. Możesz także delikatnie polać ją rozpuszczoną czekoladą.
  7. Zaserwuj pyszną kawę Mocha sobie i bliskim. Najlepiej wypić ją od razu po przyrządzeniu – wtedy smakuje najlepiej!

Choć aromatyczna, czekoladowa kawa Mokka kojarzy nam się bardziej z sezonem jesienno-zimowym, to możesz cieszyć się nią także latem! Wystarczy, że w trakcie przyrządzenia ostudzisz Espresso, wlejesz zimne mleko i dodasz kilka kostek lodu. Mrożona kawa Mocha z pewnością stanie się idealnym dopełnieniem letnich przyjęć oraz spotkań z przyjaciółmi!

kawa mocha z bitą śmietaną i czekoladą

Kawa Mokka z czekoladą z ekspresu

Kawę z czekoladą możesz przygotować również w inny sposób. Wykorzystaj do tego kostki czekolady mlecznej lub ulubionego batonika! Do tego napoju najlepiej sprawdzi się kawa mleczna, która idealnie połączy się z aksamitnym smakiem czekolady. Wykonanie jest banalnie proste: wystarczy położyć czekoladę na brzegach filiżanki i uruchomić ekspres. Kawa Mokka będzie gotowa już po kilka chwilach! Prezentowana przez nas metoda jest bardzo satysfakcjonująca – zobacz koniecznie:

White Mocha – pyszna alternatywa na bazie białej czekolady

Jeśli jesteś fanem białej czekolady, to mamy dla Ciebie świetną wiadomość! Możesz przygotować aromatyczną Mokkę również z jej użyciem! Wystarczy, że podczas przyrządzania napoju zastąpisz kawałki ciemnej czekolady lub syrop czekoladowy – białą czekoladą. Biała kawa Mokka jest bardziej słodka niż jej tradycyjna wersja – podczas przygotowania nie należy więc przesadzać z cukrem. Dla miłośników czekolady w każdym wydaniu dobrą opcją będzie przygotowanie tak zwanej "kawy zebry". W końcu nie ma przeciwwskazań, by użyć zarówno białej, jak i ciemnej lub mlecznej czekolady! Napój kawowy posiada wtedy charakterystyczny wygląd. Jak widać, wybór jest całkiem szeroki i z pewnością każdy kawosz znajdzie dla siebie idealny przysmak!

Kawa mocha z dodatkiem białej czekolady

Jaką kawę wybrać do kawy Mocha?

Do przyrządzenia kawy Mokka będziesz potrzebować 60 ml mocnego Espresso – warto zadbać więc o wybór wysokiej jakości kawy, która pozwoli Ci uzyskać doskonały smak i bogaty aromat. Dobrze jest sięgać po kawy średnio palone z nutami czekolady, orzechów i karmelu, które idealnie współgrają z wszelakimi syropami czekoladowymi oraz czekoladą w proszku. Do przyrządzenia pysznej kawy Mocha i nie tylko, świetnie sprawdzą się takie mieszanki jak:

  • HAYB Speciality Coffee kawa ziarnista Brazylia Cerrado Patrocinio – to doskonała mieszanka wysokiej jakości ziaren Arabiki pochodzących z Brazylii. Charakteryzuje się średnim stopniem palenia oraz bogatym smakiem i aromatem z nutami rodzynek, karmelu i kakao. Dzięki niskiej zawartości kofeiny możesz delektować się nią zarówno rano, jak i późnym popołudniem. Świetnie nadaje się do parzenia w ekspresie do kawy i domowej kawiarce.

  • Kawa ziarnista Bazzara GUSTOITALIANO – to starannie wyselekcjonowana mieszanka najlepszych ziaren Robusty o wysokiej zawartości kofeiny i średnim stopniu palenia, która pozwala rozpocząć dzień z dużą dawką energii. Możesz bez problemu zaparzyć ją w ekspresie ciśnieniowym lub domowej kawiarce. Jej smak i aromat przywodzi na myśl orientalne zakątki Indii oraz Wietnamu. Podczas kosztowania z pewnością rozsmakujesz się także w jej czekoladowo–migdałowych nutach.

  • The White Bear kawa ziarnista BRAZYLIA / INDIE – to wysokiej jakości mieszanka najlepszych ziaren Arabiki (70%) i Robusty (60%) pochodzących z Indii oraz Brazylii. Dzięki średniej zawartości kofeiny możesz pić ją zarówno rano, by móc pobudzić się do działania, jak i późnym popołudniem w chwilach wyciszenia i relaksu. Kawa charakteryzuje się średnim stopniem palenia oraz wyraźnie wyczuwalnymi nutami kakao, orzechów włoskich i karmelu. Jest polecana przede wszystkim do parzenia w ekspresie automatycznym oraz domowej kawiarce.

  • LaCava Gran Lattina – Kawa Ziarnista – to idealnie zbalansowana mieszanka doskonałej jakości ziaren Arabiki (75%) oraz Robusty (25%), pochodzących z Brazylii i Indii. Kawa charakteryzuje się średnim stopniem palenia, który wydobywa z niej nuty karmelu, czekolady oraz masła orzechowego. Posiada średnią zawartość kofeiny, dzięki czemu świetnie sprawdza się zarówno do picia rano, jak i późnym popołudniem, czy wczesnym wieczorem. Możesz zaparzyć ją w ekspresie lub domowej kawiarce i cieszyć się jej orientalnym smakiem oraz aromatem razem z bliskimi.

Inne propozycje idealnych kaw na sezon jesienno-zimowy

Sezon jesienno-zimowy to okres, kiedy więcej czasu spędzamy w domu i chętnie testujemy nowe przepisy kulinarne! Kawa Mokka z czekoladą to tylko jedna z ciekawych propozycji, którą warto przyrządzić w zaciszu swojego mieszkania! Jeśli potrzebujesz rozgrzać się w chłodne, deszczowe popołudnia oraz zrelaksować się po długim dniu w pracy, bez wątpienia powinieneś spróbować również takich połączeń jak:

  • Kawa pięciu przemian – choć sama nazwa brzmi enigmatycznie, to jest to proste połączenie kawy z popularnymi przyprawami takimi jak: cynamon, kardamon, goździki, imbir i szczypta soli oraz dodatku cytryny i miodu. Wywodzi się z medycyny chińskiej i posiada doskonałe właściwości rozgrzewające, które docenisz zwłaszcza podczas jesiennych przeziębień. Z pewnością kawa ta pozytywnie zaskoczy fanów orientalnych smaków i pozwoli im przenieść się w słoneczne rejony Azji nawet w najzimniejsze dni roku!
  • Pumpkin Spice Latte – ten dyniowy przysmak popularny jest zwłaszcza na przełomie października i listopada. Powstaje poprzez połączenie świeżo zaparzonego Espresso, mieszanki korzennych przypraw oraz podgrzanego mleka. Całość często przyozdabia się także dużą porcją bitej śmietany na wierzchu! Kawa ta ma nie tylko doskonały smak, ale także właściwości rozgrzewające, dlatego idealnie sprawdza się także jako deser w chłodne, jesienno–zimowe popołudnia.

pumpkin spice latte

  • Kawa po irlandzku – dla fanów whiskey dobrym wyborem będzie przygotowanie słynnej kawy po irlandzku, która z pewnością pozwoli rozgrzać się w nawet w najzimniejsze dni roku. Choć ma swoje korzenie w Irlandii, to bardzo szybko zyskała popularność na całym świecie, gdzie można skosztować ją w wielu kawiarniach. Bez problemu przyrządzisz ją także w zaciszu swojego domu!
  • Kawa po wiedeńsku – to przysmak mający swoje korzenie w jednym z najpiękniejszych europejskich miast! Powstaje poprzez połączenie aromatycznej kawy z kilkoma kostkami czekolady, mlekiem oraz bitą śmietaną. Od Mokki różni ją w znacznym stopniu sposób przygotowania – w przypadku kawy po wiedeńsku czekoladę rozpuszcza się w mleku i dopiero potem zalewa świeżo zaparzoną kawą.

Przeczytaj także: Jak zrobić Pumpkin Spice Latte?