Kawa mrożona to idealny przysmak na cieplejsze dni. Pobudzający, a jednocześnie orzeźwiający deser to jedna z popularniejszych opcji zamawianych w restauracjach i kawiarniach, zwłaszcza w okresie letnim. Chcesz nauczyć się przyrządzać taką kawę w domu? Poznaj kilka trików, które stosują doświadczeni barmani.

Jak zrobić kawę mrożoną? Odpowiadamy!

Jeżeli myślisz, że istnieje jeden uniwersalny przepis na idealną kawę mrożoną – jesteś w błędzie. Ten napój bowiem, choć prosty, daje spore pole do popisu i w gruncie rzeczy można go przyrządzać na tyle sposobów, ilu tylko jest ludzi. Ale nie idźmy znowu w skrajność i powiedzmy o kilku podstawach, na których musi opierać się dobra kawa mrożona. Jak sama nazwa mówi jest to kawa, więc bardzo istotna jest baza, na której ją przyrządzimy. Wiele osób korzysta z kawy rozpuszczalnej, jednak jeżeli mówimy o profesjonalnej kawie, takiej jaką można dostać w najlepszych kawiarniach, bezdyskusyjnie jej bazą będzie pojedyncze lub nawet podwójne espresso. Jeżeli posiadasz jeden z ekspresów automatycznych, wykonanie tego rodzaju kawy nie powinno stanowić problemu, gdyż nawet najprostsze ekspresy domowego użytku posiadają tą opcję w swoich funkcjach. Pamiętaj też, że ogromne znaczenie mają też ziarna kawy, których użyjesz, dlatego zachęcamy do korzystania z kawy wysokiej jakości.

Kawa Frappe, Freddo czy deser kawowy Affogato?

Jeżeli chodzi o sam sposób przygotowywania mistrzowskiej kawy, możesz się spotkać z różnymi zwyczajami. Słynna, grecka Frappe to nic innego jak zmiksowanie zaparzonej wcześniej kawy espresso z kostkami lodu, ewentualnie z dodatkiem cukru. Podczas miksowania powinna się stworzyć u góry warstwa pianki. Niektórzy również dodaje do Frappe odrobinę mleka, ale wielu kawoszy uważa to za bezczeszczenie smaku dobrej kawy.

Gdy chcemy uzyskać z kolei znaną, włoską kawę – Caffe Freddo, wystarczy że espresso z lodem (czyli kawę Frappe) połączymy razem z pianką mleczną, która łatwo uzyskamy w jednym z dostępnych w Decofire ekspresów. Możemy również wzbogacić kawę bitą śmietaną, bądź gałka lodów.

Natomiast kiedy od napoju chcemy przejść właściwie do deseru, w którym smak kawy jest na pierwszym miejscu, polecamy przyrządzenie najlepszego pod słońcem Affogato. To nic innego jak lody waniliowe zatopione do połowy w espresso i podawane w filiżankach. Gałkę lodów zalewa się filiżanką dobrego espresso tuż przed podaniem deseru gościom. Według uznania można również wzbogacić Affogato innymi smakami lodów np. pistacjowymi, bądź układając na dnie filiżanki ciasteczka, kostki czekolady, bądź mus owocowy. Choć Affogato to bardziej deser z lodami i espresso niż kawa mrożona, to jednak dla tego niezwykłego połączenia smaków warto choć raz zaserwować go swoim gościom.

Co dodają barmani do kawy mrożonej?

Kawa mrożona w przeciwieństwie do wszelkich kaw na ciepło ma taką przewagę, że możemy się bawić jej smakiem, dodając wiele różnych składników i tworząc z niej w tej sposób nie tylko napój, ale i wspaniały deser na letnie upały. Lody, bita śmietana, czy mięta to popularne dodatki. Oprócz tego warto bawić się syropami barmańskimi, używając ich zamiast cukru. Wszelkie dodatki jak cynamon, kruszone orzechy, czy tarta czekolada będą wspaniałą posypką na kawę podawaną z bitą śmietaną. Do mniej popularnych dodatków zaliczają się: anyż, chili, kardamon, gałka muszkatołowa, wanilia, czy imbir. Zamiast zwykłego mleka dla zróżnicowania smaku warto spróbować użyć mleka sojowego, migdałowego, czy kokosowego. Jeżeli zaś chcemy, by nasza kawa nabrała bardziej owocowego smaku, niezastąpione okażą się plasterki pomarańczy, jak i jej skórka, a także dodatki sorbetów owocowych, które można ułożyć na dnie kawy przed wlaniem jej do szklanek. Barmani w gruncie rzeczy mają bardzo kreatywną pracę, również Ty nie musisz się ograniczać do espresso z lodem, wzbogacając swoją kawę o przeróżne dodatki i eksperymentując ze smakami. Nie zapominajmy jednak, że podstawa to dobre ziarna kawy, zaparzone w odpowiedni sposób, co znacznie ułatwia wysokiej jakości ekspres.

Prosty przepis na Iced Flat White

Składniki:
250 ml mleka 
1 espresso (45 ml)
6 kostek lodu
1 łyżka cukru

Przyrządzić espresso i zalać nim 6 kostek lodu, ułożonych w wysokiej szklance. Dodać łyżkę cukru i wymieszać aż cukier się rozpuści. Na koniec przyrządzić piankę z mleka i zalać nim kawę.

kawa mrożona