Jeśli należysz do grona osób, które nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez dobrej kawy, a przy okazji chciałbyś spróbować czegoś niestandardowego, to doskonałym wyborem będzie kawa flat white. Choć pochodzi z rejonów Australii i Nowej Zelandii, to staje się coraz popularniejsza w Europie, a także w Polsce. Flat white to idealny wybór dla miłośników latte i cappuccino, którzy chcieliby jednocześnie postawić na mocniejsze i bardziej pobudzające działanie. Nadchodząca jesień sprzyja piciu ciepłych napojów i jest świetną okazją do próbowania nowych kawowych specjałów. Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się, jak zrobić flat white we własnym domu!

Flat white – co to jest?

Flat white to rodzaj kawy, który ma swoje korzenie w Australii i Nowej Zelandii, gdzie cieszy się dużą popularnością. Tak naprawdę jest to nic innego, jak podwójne espresso zalane spienionym mlekiem. Nazwa „biała płaska” pochodzi od charakterystycznego wyglądu pianki kawy, która ma zdecydowanie dużo bardziej płaską powierzchnię, niż np. pianka w latte. Charakteryzuje się także unikalnym aromatem, delikatnym, mlecznym smakiem oraz silnym działaniem pobudzającym. Kawa ta sprawdza się szczególnie do picia rano i pozwala rozpocząć nowy dzień z dużą dawką energii, dzięki zawartości podwójnego espresso.

Kawa flat white

Jak przygotować kawę flat white?

Choć nazwa flat white przywodzi na myśl kawę, którą można wypić tylko w dobrej kawiarni lub restauracji, to bez problemu zaparzysz ją także w zaciszu swojego domu. Przyrządzenie jej wymaga odpowiedniego spienienia mleka i czasem sprawia problem nawet baristom. Jednak podążanie za wskazówkami z przepisu oraz korzystanie z wysokiej jakości sprzętu i kawy pozwoli Ci przygotować wyjątkowy napój, który zachwyci Twoich bliskich unikalnym smakiem oraz aromatem.

Kawa Flat White jest prosta w przygotowaniu

Tak naprawdę ten rodzaj kawy możesz zrobić na dwa sposoby. Pierwszy z nich wymaga użycia kawiarki w celu przygotowania kawy espresso, garnka do podgrzania i spienienia mleka oraz spieniacza ręcznego. Picie kawy przyrządzonej w ten sposób ma niesamowity urok związany z samym rytuałem parzenia. Druga opcja jest nieco prostsza, ponieważ do przygotowania kawy wystarczy użycie ekspresu ciśnieniowego, który posiada program umożliwiający zrobienie flat white. Zaletą wykorzystania ekspresu jest fakt, że zaparzenie kawy z jego pomocą zajmuje mniej czasu i jest łatwiejsze, dzięki czemu częściej możemy sobie na nią pozwolić. Mamy także większą pewność, że jej smak i aromat faktycznie spełni nasze oczekiwania. Wybór metody należy do Ciebie!

Do przygotowania kawy będziesz potrzebować:

  • solidnego ekspresu ciśnieniowego do kawy lub kawiarki i spieniacza ręcznego,
  • garnka do podgrzania mleka,
  • 120 ml pełnotłustego mleka 3,2%,
  • dobrej jakościowo kawy,
  • filiżanki o pojemności 150–200 ml oraz łyżki do kawy,
  • cukru lub syropu smakowego (opcjonalnie).

Przepis na kawę flat white:

  1. Na początku należy zaparzyć podwójne espresso – warto użyć świeżo zmielonych ziaren dla jeszcze lepszego smaku i aromatu. Kawę można przygotować za pomocą ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Podwójne espresso to 60 ml skoncentrowanej kawy.
  2. Następnie należy spienić mleko, nie przekraczając temperatury 65–70 stopni Celsjusza – najważniejsze w całym procesie przyrządzania flat white jest właśnie spienianie mleka, od którego w bardzo dużym stopniu zależy konsystencja kawy i wygląd pianki. Mleko w garnku spieniamy za pomocą dyszy spieniającej ekspresu ciśnieniowego lub spieniacza ręcznego.
  3. W kolejnym kroku trzeba wlać spienione mleko do espresso – warto spróbować zrobić na powierzchni kawy ciekawy wzór np. serce. Zapewni to jeszcze lepszy efekt wizualny!
  4. W zależności od preferencji kawę można pić niesłodzoną lub z dodatkiem cukru i syropu smakowego. Warto serwować ją w filiżankach 150–200 ml. Najlepiej smakuje wypita od razu!

Kawa Flat White przygotowywana za pomocą ekspresu do kawy

Flat white – jaką kawę wybrać?

Flat white można tak naprawdę zrobić na bazie dowolnej kawy. Warto jednak postawić na jej wysoką jakość, która zapewni doskonały smak i aromat. Najlepszą kawą będzie mieszanka arabiki i robusty. Można jednak śmiało sięgać do innych odmian, także tych składających się w 100% z ziaren arabiki! Do przykładowych kaw, które warto wykorzystać do zrobienia flat white należą:

  • Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa – składa się w 60% z ziaren arabiki i w 40% z ziaren robusty. Posiada wysoką zawartość kofeiny i jednocześnie intensywny smak oraz łagodny aromat.

  • Kawa ziarnista Kimbo Aroma Gold – składa się w 100% z ziaren arabiki i posiada delikatny smak oraz intensywny aromat z nutką czekolady i karmelu. Charakteryzuje się średnią zawartością kofeiny, dzięki czemu można się nią cieszyć nawet po południu lub wczesnym wieczorem.

  • Kawa ziarnista Impressa Blend Jura – to mieszanka 70% ziaren arabiki i 30% ziaren robusty, które pochodzą z Meksyku, Brazylii i Ugandy. Posiada intensywny smak oraz aromat, dzięki czemu idealnie nadaje się do espresso, na bazie którego powstaje flat white.

Wszystkie wymienione kawy świetnie sprawdzą się do parzenia za pomocą ekspresu ciśnieniowego.

W jakim ekspresie można przygotować flat white?

Wybór odpowiednich urządzeń to kluczowa kwestia w przygotowywaniu każdej kawy. Nie inaczej jest także w przypadku flat white. Jeśli chcemy przyrządzić kawę całkowicie samodzielnie i cieszyć się niesamowitym rytuałem parzenia, to warto postawić na wysokiej jakości kawiarkę oraz spieniacz do mleka. Dla zwolenników prostych i praktycznych rozwiązań dobrym wyborem będzie ekspres ciśnieniowy, dzięki któremu można w szybki i komfortowy sposób zaparzyć kawę flat white i nie tylko! Do najbardziej polecanych ekspresów zalicza się:

  • Ekspres do kawy Jura Z10 Aluminium Black (EA) – za pomocą tego modelu możesz przygotować aż 32 pyszne napoje, w tym również flat white. Urządzenie wyposażone jest w inteligentny młynek P.R.G., który umożliwia dopasowanie stopnia zmielenia ziaren w zależności od tego, jaki kawowy specjał chcesz przyrządzić. W intuicyjnym menu znajdziesz bogaty wybór napojów do zrobienia, a dzięki funkcji One Touch ekspres zaczyna przygotowywać napój już po wciśnięciu jednego przycisku! Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej umożliwia wydobycie z kawy głębokiego smaku oraz aromatu. Działanie sprzętu możesz kontrolować za pomocą swojego smartfona, dzięki nowoczesnej technologii Wifi Connect.

  • Ekspres do kawy Jura X8 Platin – ten wyjątkowy sprzęt pozwoli Ci przygotować prócz flat white jeszcze 20 innych napojów! Dzięki inteligentnemu młynkowi Professional Aroma Grinder, ziarna kawy będą idealnie zmielone i dopasowane do naszych preferencji. Za jego pomocą można przygotować aż 80 filiżanek dziennie, co sprawia, że na pewno dla nikogo nie zabraknie świetnie zaparzonej kawy! Dzięki Procesowi Ekstrakcji Pulsacyjnej kawa będzie miała niezwykle intensywny smak i aromat. Ten model polecany jest zwłaszcza do lokali restauracyjnych oraz biur open space.

  • Ekspres do kawy Jura ENA 8 Touch Full Nordic White – urządzenie charakteryzuje się kompaktowymi rozmiarami, umożliwiającymi trzymanie go nawet w małej kuchni. Pozwala przygotować 12 specjałów kawowych, w tym także flat white. Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej wydobywa z kawy maksymalny smak oraz aromat, a młynek Aroma G3 pozwala szybko i precyzyjnie zmielić ziarna kawy. Dzięki dotykowemu ekranowi obsługa urządzenia jest jeszcze prostsza i bardziej intuicyjna. Funkcja One Touch sprawia, że rozpoczęcie procesu przyrządzania kawy zajmuje zaledwie kilka sekund! Dzięki kompatybilności z aplikacją J.O.E, możesz sterować urządzeniem za pomocą swojego smartfona.

Przeczytaj także: Dobry ekspres do kawy – czym się powinien wyróżniać?