Chłodne jesienne i zimowe dni sprzyjają sięganiu po pyszne, gorące napoje. To właśnie wtedy wszelkiego rodzaju kawy, herbaty i gorąca czekolada smakują najlepiej! Jednym z takich unikalnych napojów jest kawa po irlandzku, którą możesz wypić w każdej dobrej kawiarni lub spróbować przygotować w zaciszu swojego domu. Dzięki dodatkowi whiskey, słynna Irish Coffee rozgrzeje Cię nawet w najbardziej zimny i nieprzyjemny dzień, a także pozwoli Ci się zrelaksować. Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się więcej o tej wyjątkowej kawie, a także poznaj przepis na jej przyrządzenie!

Co kryje się pod określeniem kawa po irlandzku?

Według jednej z legend kawa po irlandzku wywodzi się z zachodniej części Irlandii, gdzie miała powstać zupełnie przez przypadek. Jak głoszą niektóre źródła, pierwszy raz została przygotowana zimą 1942 roku na lotnisku Shannon Foynes dla pasażerów lotu do Ameryki Północnej, który został zawrócony z powodu złych warunków atmosferycznych. W celu rozgrzania zmarzniętych i zmęczonych pasażerów, pracujący na lotnisku szef kuchni przygotował słodką kawę zakrapianą whiskey z bitą śmietaną na wierzchu. Napój został bardzo dobrze przyjęty, a przepis na przyrządzenie go obiegł cały świat za sprawą pewnego dziennikarza, który zabrał go ze sobą do Stanów Zjednoczonych i powierzył właścicielowi kawiarni Buena Vista.

Kawa po irlandzku

Jeszcze inna legenda głosi, że kawę po irlandzku wynaleźli żołnierze na froncie, którzy chcąc rozgrzać się w trudnych warunkach, dolewali whiskey do zaparzonej kawy. Po powrocie do domu mieli dodać do przepisu bitą śmietanę. Nie wiemy, ile prawdy jest w obu opowieściach, ale jedno jest pewne – kawa cieszy się długoletnią historią i nawet dzisiaj posiada grono swoich miłośników. Ten irlandzki przysmak jest ceniony nawet przez najbardziej wymagających kawoszy i podawany w wielu popularnych kawiarniach oraz restauracjach na całym świecie! Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś słynnej kawy po irlandzku, to nadchodzące chłodne miesiące są doskonałą okazją do cieszenia się smakiem tego wyjątkowego napoju. By spróbować Irish Coffee, nie musisz wychodzić z domu – przygotowanie jej jest szybkie i proste!

Kawa po irlandzku – przepis

Choć na pozór zrobienie tradycyjnej Irish Coffee może wydawać się trochę skomplikowane, to bez problemu przyrządzisz ją we własnym domu! Wystarczy stosować się do wskazówek zawartych w przepisie i wybrać najlepszej jakości składniki, by móc zachwycić bliskich unikalnym smakiem i aromatem tego irlandzkiego przysmaku. Może on z powodzeniem zastąpić nawet deser. Zapoznaj się z naszym przepisem i przygotuj dla swojej rodziny i znajomych kawę po irlandzku, która nie będzie ustępowała smakiem napojowi wypitemu w najlepszej restauracji!

Do przygotowania kawy po irlandzku będziesz potrzebować:

  • 150 ml kawy Americano, świeżo zaparzonej za pomocą kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego,
  • brązowego cukru trzcinowego,
  • 50 ml irlandzkiej whiskey,
  • śmietany kremówki 30%,
  • posypki lub kakao (opcjonalnie),
  • szklanki lub filiżanki,
  • małej łyżeczki,
  • blendera lub trzepaczki.

Przepis na kawę po irlandzku

Przepis na kawę po irlandzku

  1. Najpierw delikatnie podgrzewamy szklankę, w której zamierzamy przygotować kawę. Możemy to zrobić na przykład poprzez wlanie do niej gorącej wody, którą następnie należy usunąć.
  2. Potem lekko podgrzewamy whiskey, należy to robić ostrożnie, by nie dopuścić do wyparowania alkoholu. Następnie wlewamy ją do szklanki.
  3. W kolejnym kroku dodajemy 1 lub 2 łyżeczki brązowego cukru w zależności od własnych preferencji i mieszamy je razem z whiskey.
  4. Do szklanki wlewamy następnie świeżo zaparzoną kawę ziarnistą. Doskonale sprawdzi się do tego kawa Americano. W celu przygotowania kawy z powodzeniem możesz wykorzystać kawiarkę lub ekspres ciśnieniowy. Po wlaniu kawy ponownie mieszamy całą zawartość szklanki.
  5. Na górze umieszczamy bitą śmietanę, którą wcześniej musimy przygotować poprzez ubicie śmietany kremówki za pomocą blendera lub ręcznej trzepaczki. Ważne, by konsystencja bitej śmietany pozwalała jej pozostać na powierzchni napoju i nie zanurzyła się w kawie. Warto udekorować śmietankę słodką posypką lub kakao, które dodadzą kawie unikalnego wyglądu, przypominającego napój z ekskluzywnej kawiarni!
  6. Teraz wystarczy tylko zaserwować pyszną kawę sobie oraz bliskim. Smacznego!

Przyrządzanie kawy po irlandzku

Choć kawa po irlandzku ze względu na dodatek whiskey bardziej kojarzy nam się z zimowymi wieczorami, spędzonymi przy kominku z dobrą książką w ręku, to można cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem i aromatem także latem! Wystarczy tylko do jej przyrządzenia zastosować schłodzoną kawę Americano i jeszcze przed nałożeniem bitej śmietany wrzucić do napoju kilka kostek lodu. Pyszna mrożona kawa z dodatkiem alkoholu to świetny przysmak na wakacyjne popołudnia spędzone w gronie rodziny i znajomych!

Kawa po irlandzku – jak pić?

W restauracjach i kawiarniach zazwyczaj kawę po irlandzku podaje się w specjalnych naczyniach, które posiadają charakterystyczny uchwyt. Jednak nie ma żadnych przeciwwskazań, by wykorzystać do tego także szklanki do latte lub porcelanowe filiżanki, które są tak naprawdę uniwersalne dla wszystkich rodzajów kaw i sprawdzą się również podczas picia tradycyjnej Irish Coffee. Wiele osób zastanawia się, jak pić kawę po irlandzku ze względu na dużą ilość bitej śmietany na powierzchni. Jeśli zawsze masz dylemat, czy należy najpierw zjeść łyżeczką śmietankę, to raz na zawsze rozwiejemy Twoje wątpliwości!

Irish Coffee pije się razem z bitą śmietaną i po przyrządzeniu nie powinno się już mieszać łyżką napoju. Według zasad Savoir-vivre, kawę pijemy przez warstwę śmietanki. To właśnie bita śmietana dodaje nuty delikatności podczas delektowania się kawą, która ze względu na zawartość whiskey i mocnej Americany jest dość intensywna w smaku. Dobrze jest także przy serwowaniu kawy gościom, dodać do niej jakąś słodką przekąskę, która również świetnie przełamie jej mocny charakter. Napój najlepiej pić w krótkim czasie od przygotowania, wtedy smakuje najlepiej!

kawa po irlandzku

Jak smakuje kawa po irlandzku?

Warto wybrać najlepszej jakości kawę i sprawdzony alkohol, których połączenie pozwala uzyskać najlepsze rezultaty smakowe. Duże znaczenie w smaku Irish Coffee mają także proporcje użytych składników. Jeśli wlejemy zbyt dużą ilość whiskey, kawa wyjdzie zbyt mocna i gorzka. Ilość dodawanego cukru trzcinowego jest kwestią osobistych preferencji smakowych, warto jednak zwrócić uwagę, by nie przesłodzić kawy, która może stać się mdła. Ważną rolę w kawie po irlandzku odgrywa także przygotowanie bitej śmietany we właściwy sposób, by utrzymywała się ona na powierzchni i nie rozpuściła w kawie. To ona delikatnie łagodzi intensywny smak Irish Coffee, dodając jej lekkości. Choć w tradycyjnej wersji przy tworzeniu kawy po irlandzku nie dodaje się nic prócz kawy, whiskey, cukru trzcinowego i śmietanki, to nie ma przeciwwskazań, by urozmaicić ją także łyżeczką miodu lub syropu klonowego. Warto także posypać wierzch śmietanki kakao.

Jaki rodzaj kawy wybrać?

Jeśli chcemy uzyskać idealnie zaparzoną kawę po irlandzku, to wybór wysokiej jakości kawy o odpowiednich cechach jest kluczową kwestią. Najlepiej jest sięgać po średnio lub ciemno palone ziarna o niskim poziomie kwasowości, które najlepiej skomponują się z whiskey i innymi składnikami podczas przygotowywania. Przedstawiamy nasze propozycje wysokojakościowych kaw, z którymi przygotujesz doskonałą kawę po irlandzku!

  • Kawa ziarnista Kimbo Aroma Gold – to wyjątkowa mieszanka średnio palonych ziaren Arabiki pochodzących z Ameryki Północnej i Środkowej. Posiada niską zawartość kofeiny, dzięki czemu możesz rozkoszować się nią zarówno rano, jak i późnym popołudniem. Charakteryzuje się delikatnym smakiem i intensywnym aromatem.

  • Kawa ziarnista Pellini Top 100% Arabica – składa się w stu procentach ze starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki, o niskiej zawartości kofeiny, którą możemy się cieszyć niezależnie od pory dnia. Ta średnio palona kawa wyróżnia się idealnie zbalansowanym smakiem i głębokim aromatem.

  • Kawa ziarnista Lavazza Qualita Oro – to idealnie skomponowana mieszanka ziaren Arabiki pochodzących z Ameryki i Afryki. Charakteryzuje się kwiatową nutą zapachową oraz wyjątkowym, intensywnym smakiem i aromatem.

  • Kawa ziarnista San Antonio 250g Jura – ta wyjątkowa kawa składa się w stu procentach z najlepszych ziaren Arabiki, pochodzących z północnych krańców Hondurasu. Jej średnio palone ziarna posiadają delikatnie wyczuwalną czekoladową nutę oraz intensywny aromat, który zachwyci każdego miłośnika kawy.

Przeczytaj także: Najdroższa kawa świata

Inne popularne kawy z alkoholem

Irish coffee to tylko jeden z wielu przykładów napoju z alkoholem, należący do bogatej rodziny kawowych przysmaków. Kawa po irlandzku z czasem stała się inspiracją do próby tworzenia innych ciekawych i unikalnych połączeń kawy z trunkami, które również zyskały światową popularność. Z użyciem szerokiego wyboru alkoholi można przyrządzić niesamowite specjały, które doskonale sprawdzą się zwłaszcza na okres jesienno-zimowy i będą świetną alternatywą dla kawy po irlandzku. Pierwszą z nich jest Scottish Coffee będąca ciekawym połączeniem kawy i szkockiej whisky, której kawa zawdzięcza intensywny smak i aromat.

Kawa po szkocku

Kolejnym doskonałym zamiennikiem Irish Coffee będzie Jamaican Coffee, która powstaje na bazie wysokiej jakości kawy oraz rumu. Russian Coffee, to słowiańska kawa, którą można nazwać napojem dla odważnych, ponieważ przyrządza się go poprzez dodanie wódki! Z kolei miłośnikom klimatycznej Francji będzie o niej doskonale przypominać French Coffee, charakteryzująca się połączeniem mocnej kawy i intensywnego koniaku. Caffe Coretto to wyjątkowa mieszanka kawy i likieru, która smakuje szczególnie paniom. Cafe au vin jest dość nietypowym połączeniem kawy z winem, które niektórzy nazywają także kawą po kozacku. Jak widać, wybór alkoholowych kaw jest całkiem szeroki i z pewnością każdy smakosz znajdzie coś dla siebie!

Sprawdź także: Jak zrobić flat white?

Kawę po irlandzku przygotujesz także za pomocą ekspresu. Sprawdź polecane przez nas modele: ekspres do kawy Jura S8 lub ekspres do kawy Jura ENA 4