Marka Weber posiada w swojej ofercie kilkaset różnych akcesoriów przeznaczonych do grillowania. Wśród nich znajdziemy wiele propozycji, które ułatwiają przygotowanie najpopularniejszych potraw mięsnych. Masz ochotę na soczystego kurczaka z chrupiącą skórką? A może marzysz o aromatycznych żeberkach albo perfekcyjnym steku? Sprawdź, w które akcesoria Weber warto się wyposażyć.

Aromatyczne żeberka na stojaku

Żeberka można przygotować na grillu kładąc je na ruszt, ale jeśli chcesz skorzystać z przepisów najlepszych grill masterów, to warto umieścić mięso na specjalnym stojaku - jednym z ciekawszych akcesoriów do griila Weber. Dlaczego jest to ważne?

Przede wszystkim żeberka będą się równomiernie piekły czy wędziły. Przygotowanie żeberek to proces dosyć czasochłonny, szczególnie polecamy metodę 3-2-1, czyli 3 godziny wędzenia na ciepło, 2 godziny duszenia (np. w brytfannie lub folii aluminiowej), 1 godzina (a tak naprawdę od 1 minuty do 1 godziny, w zależności od preferencji i kruchości mięsa) podpiekania po posmarowaniu glazurą.

Po drugie - stojak zaoszczędzi dużo miejsca i dzięki niemu zmieścić więcej mięsa na grillu. Na stojaku można umieścić kilka dużych żeberek. Do grilli węglowych polecamy Stojak na żeberka do grilli węglowych 57 cm Weber, a do mniejszych grilli: Stojak na żeberka do grilli Weber seria Q 200, Q 2000, który pasuje nie tylko do wymienionych serii, ale też większości grilli gazowych. Niektóre ze stojaków (Stojak na żeberka i kosz do pieczeni Weber Style) można też wykorzystać do przygotowania pieczeni.

Żeberka na stojaku od marki Weber

Chrupiący kurczak z rożna

Marka Weber wśród akcesoriów do grillowania oferuje obrotowe rożna do wszystkich rodzajów grilli: węglowych, gazowych oraz elektrycznych. Dzięki nim możesz grillować w całości kurczaka, mając gwarancję, że z każdej strony będzie tak samo podpieczony. Mięso z rożna jest soczyste i miękkie w środku, a na zewnątrz idealnie chrupiące. Co więcej - w taki sposób możesz przygotować nie tylko kurczaka, ale też jagnięcinę czy mięso w formie szaszłyków, a nawet ananasa!

Wędzenie mięsa na rożnie obrotowym Weber

Wszystkie rożna znajdziesz w kategorii Rożna Weber. Wybierając dany produkt zwróć uwagę przede wszystkim na to, czy pasuje do Twojego grilla, ale zastanów się także nad dodatkowymi “udoskonaleniami”. Marka Weber oferuje bowiem także kosze, w których możesz grillować małe kawałki mięsa, frytki czy popcorn. Przykładem jest Kosz do rożna Weber.

Perfekcyjny burger z grilla

Kolejna mięsna potrawa, która jest jedną z najbardziej popularnych, to oczywiście soczyste burgery wołowe. Przyrządzenie ich na grillu jest właściwie dziecinnie proste. Nieco trudniejsze bywa uformowanie idealnych burgerów. I właśnie tutaj przychodzi nam z pomocą słynny producent grilli, oferując Prasę do Burgerów Weber.

To niewielkie akcesorium znacznie ułatwi nam pracę, ponieważ wystarczy umieścić odpowiednią ilość mięsa w prasie i ścisnąć. Prasa wykona za nas także wgłębienie w burgerze, by mięso nie wybrzuszyło się podczas grillowania. Ważne jest także to, że przy zastosowaniu prasy każdy burger będzie posiadał taką samą średnicę i grubość. A jeśli lubisz małe burgery, to możesz wybrać Prasę do Mini-burgerów Weber. Mini burger będzie ważył ok. 57 gram, a burger ze standardowej prasy od 113 do 227 gramów.

Prasa do burgerów Weber

Steki z charakterystyczną kratką - ruszty Sear Grate

Grille węglowe i niektóre grille gazowe marki Weber wyposażone są w ruszty stalowe, a jak każdy miłośnik steków wie - do grillowania tej potrawy najlepszą są ruszty żeliwne. Co więc zrobić? Jeśli posiadasz grilla z systemem Gourmet BBQ System (wymienny środek rusztu), to polecamy ruszt na steki Sear Grate Weber. Będzie on pasował zarówno do grilli węglowych, jak i gazowych. Każdy stek przygotowany na tym ruszcie będzie posiadał charakterystyczny wzór kratki.

Oczywiście soczyste steki można przyrządzić bez tego rusztu, ale Sear Grate Weber znacznie ułatwia osiągnięcie efektu WOW.

Ruszt do grillowania steków Weber

Stojaki do opiekania drobiu

Teraz kolejna - po rożnie - propozycja dla miłośników grillowanego drobiu. Soczystego kurczaka możesz przygotować także na specjalnym akcesorium - stojaku na kurczaka Weber (W-6482). To świetny wybór, gdy planujesz nadziewać kurczaka na puszkę z płynem, np. rosołem lub piwem.

Marka Weber proponuje także stojaki z talerzami lub koszami. Przykładem takiego akcesorium jest stojak do drobiu Weber Style (W-6731). Tym osobom, które posiadają grilla węglowego lub gazowego z systemem Gourmet BBQ System polecamy natomiast stojak do kurczaka z koszem Weber. W dolnym koszu, który można nazwać też misą, polecamy układać warzywa i aromatyczne zioła. Miękkie warzywa warto dosypać dopiero wtedy, gdy kurczak jest już niemal gotowy. Warto jeszcze wspomnieć, że omawiany stojak posiada pojemnik, w którym umieszczamy płyn i dopiero wtedy nadziewamy na niego kurczaka. Taki sposób grillowania drobiu gwarantuje, że mięso wewnątrz będzie soczyste i aromatyczne.

Stojak do grillowania kurczaka marki Weber

Akcesoria do wędzenia mięs i nie tylko

Domowe pastrami? Wędzone skrzydełka, udka czy podudzia w delikatnej glazurze? Wieprzowina na wzór azjatycki a może wędzone żeberka? Wszystkie te potrawy można z powodzeniem przygotować na grillach nie tylko węglowych, ale także gazowych. Czego będziesz potrzebować? Na pewno wiórków drzewnych, a także małego pojemnika nazywanego wędzarką. Przedmioty te prezentujemy w filmiku:

Wymienione produkty znajdziesz w naszym sklepie. Zobacz: Akcesoria do wędzenia Weber. Gorąco zachęcamy do grillowych eksperymentów i poszerzania kulinarnych horyzontów!