Szukasz czegoś niespotykanego na grilla? Oto przepis na poncz, którym zachwycisz i zaskoczysz gości! Spróbuj ponczu z grillowanych owoców – to idealny pomysł na początek spotkania z przyjaciółmi i rozluźnienie atmosfery. Poncz z grilla ma dodatkowy aromat delikatnie karmelizowanych na grillu owoców.
Poraz kolejny udowadniamy, że podczas grillowania, ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Tym razem przedstawiamy przepis idealny na letnie wieczory w gronie znajomych. Rewelacyjny sposób na rozluźnienie atmosfery i przepis na zabawę do rana. Dla miłośników grillowania na węglu i amatorów wyszukanych trunków – przepis na poncz!
Składniki na poncz:
• pomarańcze
• jabłka
• limonki
• świeży imbir
• laska cynamonu
• gwiazdki anyżu
• 2 gałązki świeżego rozmarynu
• miód
• 1,5 l soku z tłoczonych jabłek
• 1,5 l cydru
• żubrówka
Przepis na poncz:
- Poncz grillujemy metodą pośrednią, czyli nie bezpośrednio nad żarem.
- Potrzebny nam będzie także grill z systemem Gourmet i kociołek żeliwny na poncz.
- Umyte pomarańcze, jabłka, imbir i limonkę kroimy w plastry. Układamy je na ruszcie grilla.
- Po chwili, kiedy owoce już się odpowiednio zgrillują i uwolnią wszystkie aromaty, przekładamy je do kociołka.
- Do grillowanych owoców dorzucamy laskę cynamonu i anyż gwiaździsty.
- Owoce zalewamy 1,5 l cydru. Do butelki po cydrze wlewamy sok z tłoczonych jabłek i dolewamy do kociołka w tej samej proporcji, czyli dodajemy 1,5 l soku z jabłek.
- W celu delikatnego wzmocnienia ponczu, dolewamy nieco żubrówki.
- Dolewamy odrobinę miodu. Aby wydobyć dodatkowy aromat, dorzucamy dwie gałązki świeżego rozmarynu.
Powyższy przepis na poncz dowodzi, że grill nie musi kojarzyć się tylko ze stekami i karkówką. Jeśli lubisz eksperymentować z przepisami z grilla na pewno zainteresuje Cię także przepis na grillowane ananasy.