Choć większość z nas nie zastanawia się nad tym, jaki wpływ na smak kawy ma woda, której używamy do parzenia, to tak naprawdę może się okazać, że to właśnie woda jest przyczyną zmiany smaku i aromatu małej czarnej. W wielu przypadkach woda jest także odpowiedzią na problemy tych, którzy używają jedynie wysokogatunkowej kawy i najlepszych sprzętów, a smak parzonego przez nich napoju nadal pozostawia wiele do życzenia. Jaka zatem powinna być woda do kawy?

Kawa składa się w 97% z wody. Dlatego tak ważne jest, abyśmy do parzenia małej czarnej używali jak najlepszej wody. Woda zawiera minerały i pierwiastki, które w nieodpowiednich ilościach potrafią zmienić całkowicie smak i aromat kawy. Woda z nadmiarem mikroelementów sprawi, że kawa straci swój wyraźny smak, zaś ta całkowicie pozbawiona minerałów, np. destylowana, sprawi, że kawa zyska kwaśny i ostry posmak.

Filtrowanie wody do kawy

Woda a smak kawy

Ważną kwestią jest, abyśmy unikali wody z kranu. Woda w naszych kranach to woda z niewielką ilością chloru. Chlor ten dodawany jest w bezpiecznych dla nas ilościach, ma także właściwości bakteriobójcze. Jednak parzenie kawy za pomocą tak twardej wody, spowoduje, że nawet najlepsza kawa straci w znacznym stopniu swój aromat i smak. Poza tym, wlewając do ekspresu taką wodę, narażamy nasze urządzanie na powstawanie w nim osadu i kamienia, co z kolei jest najczęstszą przyczyną awarii sprzętu. W rozwiązaniu takich problemów bardzo pomocne są tzw. filtry do wody. Używając takiego filtra, pozbywamy się całkowicie osadu, sprawiając, że woda jest czysta i przejrzysta. Na rynku znajdziemy wiele urządzeń do filtrowania wody, a ich ceny zaczynają się już od kilkunastu złotych.

Na co zwrócić uwagę, wybierając wodę do kawy?

Kolejnym rozwiązaniem, z którego możemy skorzystać jest także używania wody zakupionej w sklepie. Przy wyborze odpowiedniej wody do kawy, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka aspektów:

  • Minerały – wody mineralne zawierają dużo rodzaju minerałów, takich jak: magnez, wapń, sód, potas. Ze względu na swoje właściwości, mogą one nadawać specyficzny posmak kawie. Jeśli zależy nam na czystym smaku ziaren kawy, powinniśmy zrezygnować z tego rodzaju wody do kawy. 
  • Chlor – woda zawiera także aniony chlorkowe, które również mogą wpływać na smak zaparzonej kawy. Napój przygotowany z użyciem wody o dużym nasyceniu anionów chlorkowych, będzie miała kwaśny posmak. 
  • Poziom pH – zalecany stopień pH w wodzie do kawy powinien plasować się między 5,5 a 7. Jeżeli poziom pH będzie niższy, otrzymamy goryczkowy napój, natomiast zbyt wysokie pH sprawi, że kawa będzie cierpka. 

 

Sztuka parzenia kawy – odpowiednia temperatura

Od dobrej jakości wody nie mniej ważna jest także jej odpowiednia temperatura. Do zaparzenia kawy powinniśmy używać wody o temperaturze 90 stopni. Zalanie kawy wrzątkiem nie jest dobrym pomysłem i spowoduje utratę jej drogocennych olejków eterycznych. Jeśli nie posiadamy specjalnego termometru w celu sprawdzania temperatury wody, wystarczy, że po jej zagotowaniu odczekamy ok. 1 minutę. 

Woda do kawy – jaką wybrać? 

Profesjonaliści polecają używanie wody z kranu, ale uprzednio przefiltrowanej. Dzięki temu woda do kawy zostanie odfiltrowana z minerałów, które mogłyby zmieniać jej smak oraz nie będzie tak twarda jak woda, którą czerpiemy bezpośrednio z kranu. Ten prosty zabieg sprawi, że będziemy mogli cieszyć się smakiem naszej ulubionej kawy. 

Zachęcamy także do zapoznania się z ofertą naszych ekspresów do kawy, które pomogą Ci otrzymać kawę taką, jak serwuje Twoja ulubiona kawiarnia!