Wielu osobom wydaje się, że latte art czyli prościej mówiąc, tworzenie wzorków na kawie, to sztuka zarezerwowana dla profesjonalnych baristów. Tymczasem okazuje się, że praktycznie każdy z nas przy zastosowaniu odpowiedniej techniki i za pomocą odrobiny finezji, może stworzyć wzory, które będą cieszyły oko każdego kawosza. Dziś z okazji Walentynek opiszemy, jak krok po kroku stworzyć wzór serca na kawie i tym samym zaskoczyć ukochaną osobę poranną małą czarną.

Przede wszystkim są dwie podstawowe metody tworzenia latte art. Pierwsza z nich nosi nazwę pour latte art i polega na odpowiedniej manipulacji spienionym mlekiem, wylewanym z metalowego dzbanka do zaparzonego espresso. Druga metoda polega na tworzeniu wzorków za pomocą zarówno spienionego mleka, jak i wszelkiego rodzaju sosów czy posypek z użyciem wykałaczek.

Latte Art – sztuka, która cieszy oko każdego kawosza

Aby stworzyć udane latte art, nasza kawa musi spełnić kilka warunków. Ważne jest tutaj zarówno odpowiednio spienione mleko, jak i esencja kawowa, która powinna posiadać naturalną kawową piankę czyli creme. Jeśli chodzi o mleko, musimy podgrzać je do temperatury 60 stopni. Należy uważać, aby nie przekroczyć tej temperatury, ponieważ wtedy mleko traci część swoich właściwości. Następnie ubijamy mleko ręcznym spieniaczem. Na rynku dostępne są także automatyczne spieniacze do mleka, z których również możemy skorzystać. 

latte art

 

Jak zrobić serduszko na kawie?

Filiżankę zapełnioną w 1/3 kawą lekko pochylamy, tak aby mleko trafiło w najbardziej głębokie miejsce i wlewamy mleko przy brzegu filiżanki nieprzerwanym, równym strumieniem. Błędem jest robienie tego zbyt wolno, ponieważ mleczna piana pozostanie w dzbanku. Nie należy też dolewać mleka zbyt szybko, bo zniszczymy naszą naturalną creme. Gdy naczynie będzie do połowy pełne, opuść dzbanek, tak by znalazł się bliżej powierzchni kawy. Powinna pojawić się mleczna pianka. Kiedy filiżanka jest prawie pełna, zwiększamy strumień i zaczynamy malować serce na kawie. Malowanie odbywa się poprzez manipulowanie dzbankiem w różne strony. Nie przerywając strumienia, przesuwaj dzbanek od brzegu do brzegu. Jest to chyba najtrudniejszy moment, w którym należy zachować szczególną ostrożność. Mleko w dzbanku nie może się kołysać. Przesuwaj je od brzegu do brzegu ciągłym ruchem.

Jeżeli zobaczysz wyraźne linie białej piany i mleczną pianę przebijającą się przez creme, jednym zdecydowanym ruchem w poprzek zakończ malowanie. Jeśli metoda ta wydaje Ci się zbyt trudna, zawsze możesz spróbować namalować serce za pomocą zwykłej wykałaczki. W tym celu należy po odpowiednim przygotowaniu mleka utworzyć nim koło, a następnie za pomocą czystej i suchej wykałaczki wykonać jeden zdecydowany ruch przecinający koło w połowie. Znając tę teorię, jesteśmy praktycznie gotowi do tego, aby spróbować stworzyć swoje własne latte art. Pamiętajmy, że nie warto się zniechęcać, bo nawet jeśli początkowo nie kawa nie uda się, tak, jakbyśmy chcieli, to praktyka i odpowiednia dawka cierpliwości pomogą nam zostać prawdziwym mistrzem latte art.  

Chcesz sprawić przyjemność ukochanej osobie? Poznaj nasze przepisy na świąteczną kawę w tekście: "Przepisy na świąteczną kawę".