Święta coraz bliżej, a wraz z nimi chłodne dni i wieczory. Zimowa aura sprzyja zabawom na śniegu, ale także wspólnym chwilom przy kubku aromatycznej kawy. W związku z nadchodzącymi przymrozkami przygotowaliśmy dla Was kilka rozgrzewających propozycji na świąteczną kawę. Wśród nich znajdziecie takie pomysły jak: cynamonowa latte z wiórkami czekoladowymi, cappuccino z kardamonem i imbirem, kawa z likierem Baileys i chilli. Sprawdźcie koniecznie!

Cynamonowa Latte z wiórkami czekoladowymi

Świąteczna kawa przede wszystkim kojarzy się z zapachem cynamonu. Jeśli jest cynamon, to obowiązkowo musi być też czekolada! Takie zestawienie wprowadzi Cię w świąteczny nastrój i pozytywnie nastroi na cały dzień. 

Składniki:

• 1 porcja espresso (ok. 30 ml)

• mleko o wysokiej zawartości tłuszczu

• sproszkowany cynamon lub syrop cynamonowy

• czekolada

Przygotowanie:

Przygotuj mocną, gorącą kawę ulubionej firmy. Posłódź wedle uznania. Możesz wykorzystać w tym celu miód lub słodzik. Dodaj dwie szczypty cynamonu lub łyżeczkę syropu. Mleko podgrzej do ok. 60 – 70°C, a następnie spień i potrząśnij. W ten sposób oddzielisz piankę. Mlekiem z pianką napełnij wysoką szklankę. Odczekaj chwilę i powoli po ściance wlej wcześniej przygotowaną kawę. W efekcie, powinny powstać trzy warstwy; mleko, kawa, pianka. Na koniec zetrzyj na grubych oczkach czekoladę i posyp wiórkami piankę cynamonowej Latte. Przed wypiciem wymieszaj warstwy.

Przepisy na świąteczną kawę

Cappuccino z kardamonem i imbirem

Rozgrzewający imbir i aromatyczny kardamon to doskonałe połączenie. Cappucino z dodatkiem tych dwóch składników sprawi, że przez cały wieczór na pewno nie zmarzniesz! Świąteczna kawa w takim wydaniu zapewni Ci doskonały humor. 

Składniki:

• 2 porcje espresso (ok. 60 ml)

• mleko o wysokiej zawartości tłuszczu

• kardamon mielony

• świeży imbir

Przygotowanie:

Przygotuj dwie porcje ulubionego espresso. Do kawy dodaj szczyptę mielonego kardamonu i odrobinę startego imbiru. Posłódź wedle uznania, a następnie przelej do dużej filiżanki. Spień ok. 160 ml mleka i ostrożnie dodaj je do przygotowanej kawy, tak aby pianka znajdowała się na powierzchni filiżanki. Gotowe! Napój możesz przygotować za pomocą ekspresu do kawy, zamieniając kolejność dodania składników. Zacznij od dodania mielonego kardamonu i startego imbiru na dno filiżanki, a następnie pozwól ekspresowi zrobić resztę.

Świąteczna kawa

Kawa z likierem Baileys i chilli 

Coś dla miłośników mocniejszych smaków. Świąteczna kawa z dodatkiem likieru Baileys i chilli to idealny pomysł na chłodny, zimowy wieczór. Jeśli szukasz nietypowych połączeń i chcesz spróbować czegoś nowego, koniecznie zaopatrz się w poniższe składniki. 

Składniki:

• 1 porcja espresso (ok. 30 ml) mleko o wysokiej zawartości tłuszczu

• likier Baileys

• mielone chili

Przygotowanie:

Przygotuj porcję ulubionego espresso w swoim kubku. Dodaj szczyptę ostrego chili. Podgrzej mleko i dodaj do kawy. Wlej do kubka słuszną stróżkę likieru Baileys. Napój możesz przygotować za pomocą ekspresu do kawy. Do kubka dodaj szczyptę chili i umieść go pod dyszą ekspresu. Włącz ulubiony specjał kawowy i czekaj, aż gorący napój wypełni naczynie. Na koniec wlej do kubka słuszną ilość likieru Baileys. Smacznego!