Marka Broil King posiada w ofercie ponad 150 akcesoriów do grilli ogrodowych. Spośród nich wybraliśmy 10 kategorii produktów niezbędników dla każdego grill mastera. Dzięki nim zaskoczysz gości ciekawymi potrawami, ale też odpowiednio zadbasz o swojego grilla.
Akcesoria na start - sztućce i szczotka
Podstawowym niezbędnikiem podczas grillowania są sztućce – szczypce, łopatka oraz pędzel do smarowania potraw. Broil King przygotował kilka takich zestawów startowych, które zawierają nie tylko sztućce, ale również szczotkę do czyszczenia rusztu po grillowaniu.
Szczególnie polecamy 6-częściowy zestaw do grillowania Porta-Chef, w skład którego wchodzą następujące akcesoria: szczypce, łopatka do przerzucania mięs i ryb, pędzel silikonowy do smarowania potraw, nóż oraz szczotka do czyszczenia rusztu, a umieszczone one zostały w pudełku, pełniącym dwie główne funkcje. Po pierwsze – jest miejscem przechowywania narzędzi. Pudełko idealnie mieści się na ruszcie grilla gazowego Porta-Chef, czyli najmniejszego, przenośnego modelu Broil Kinga i tym samym pasuje do innych grilli gazowych. Po drugie – pudełko może służyć do przygotowywania potraw – w pojemniku zamarynujesz mięso, a pokrywkę wykorzystasz jako deskę do krojenia. To genialne rozwiązanie zwłaszcza wtedy, gdy lubisz grillować w plenerze.
Jeśli preferujesz grillowanie we własnym ogrodzie, to polecamy 4-częściowe zestawy od Broil King: zestaw do grillowania Baron albo zestaw do grillowania Broil King Premium (inaczej nazywany też Imperial), który zawiera narzędzia z rękojeściami wykonanymi z bakelitu oraz wkładami ze stali nierdzewnej o grubości ponad 1,8 mm.
Termometr z sondą
Kolejnym niezwykle przydatnym akcesorium do grillowania jest termometr z sondą, dzięki któremu sprawdzisz temperaturę mięsa i określisz stopień jego wysmażenia. Możesz zdecydować się na bardzo uniwersalny termometr z błyskawicznym odczytem temperatury Broil King albo wybrać zestaw 4 mini termometrów Broil King. W zestawie znajdują się dwa termometry skalibrowane do drobiu oraz dwa do ustalenia odpowiedniej temperatury wołowiny i wieprzowiny.
Płyta żeliwna do grilla gazowego
Płyta żeliwna Broil King to świetne rozwiązanie poszerzające możliwości kulinarne grilla. Co można na niej przygotować? Na przykład angielskie śniadanie, mięso na burgery, grillowane warzywa, owoce morza czy ryby, również te najmniejszych rozmiarów. Płyty żeliwne z jednej strony posiadają powierzchnię płaską, a z drugiej karbowaną i tak naprawdę możesz przyrządzić na niej każdą potrawę, która wymaga smażenia.
W każdym grillu gazowym Broil King połówkę rusztu można zastąpić płytą żeliwną. Którą płytę wybrać? Kieruj się tym, do jakiej serii grilla przeznaczona jest płyta, ponieważ właśnie na tej podstawie Broil King dzieli swoją ofertę.
Zobacz też naszą prezentację płyt żeliwnych Broil King:
Stojaki do grillowania mięs i drobiu
Kolejne bardzo przydatne akcesoria do grilli gazowych, to różnego rodzaju stojaki, na których umieszcza się mięso lub drób. Marka Broil King oferuje:
- stojak do drobiu z brytfanną, na którym możesz upiec w całości kurczaka, kaczkę czy gęś wraz z dodatkami warzywnymi,
- stojak na żeberka lub pieczeń,
- stojak z widelcami, na którym ugrillujesz szaszłyki,
- wieszak na podudzia i skrzydełka, idealny do grillowania tych części drobiu.
Wybór jest więc naprawdę szeroki i bez problemu znajdziesz akcesorium do przygotowania ulubionych potraw mięsnych.
Akcesoria do grillowania pizzy
W zestawie niezbędnych akcesoriów dla posiadaczy grilli gazowych nie może zabraknąć prawdziwego hitu, czyli kamienia do pizzy. Nie da się ukryć, że pizza jest jedną z naszych ulubionych potraw i na pewno będzie strzałem w dziesiątkę podczas każdego grill party.
Broil King oferuje pojedyncze kamienie do grillowania lub cały zestaw do pizzy – kamień umieszczony w pierścieniu oraz łopatkę. Szczególnie polecamy właśnie ten zestaw, bo bardzo ułatwia przygotowanie pizzy.
Akcesoria Broil King do wędzenia
Kolejne ciekawe akcesoria umożliwiają przygotowanie na grillu potraw wędzonych. Potrzebujesz do tego małego pojemnika nazywanego wędzarką czy skrzynką do wędzenia oraz wiórków drzewnych albo pelletu. Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego aromatu do danej potrawy. Jak to zrobić? Wystarczy spojrzeć na oznaczenia podane na opakowaniu wiórków czy pelletu. A co możesz uwędzić na grillu? Ryby, mięsa (wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę, baraninę), drób, sery oraz warzywa.
Ciekawym pomysłem są także deski do wędzenia, wykonane z takich gatunków drzew, jak cedr lub klon. Deskę przed grillowaniem namacza się w wodzie, soku winie, piwie lub innym alkoholu, dzięki czemu może wydzielać dodatkowy aromat. Więcej przeczytasz o tym w tekście: Grillowanie na desce. A wszystkie wspomniane niezbędniki do wędzenia znajdziesz w kategorii Akcesoria do wędzenia Broil King.
Kosz do grillowania ryby
Teraz coś dla wielbicieli delikatnych i aromatycznych grillowanych ryb. Wspominaliśmy już, że mniejsze kawałki ryb (np. dzwonka, filety) i owoce można przygotować na płycie żeliwnej. Jeśli jednak zamierzasz grillować duże gatunki ryb w całości, to świetnym akcesorium jest specjalny kosz.
W zależności od modelu – możesz umieścić w nim od jednej do kilku ryb. Są one delikatne ściskane przez ścianki kosza, dzięki czemu nie przesuwają się i bez problemu obrócisz rybę, nie uszkadzając jej delikatnego mięsa czy skóry. Polecamy kosz do grillowania ryby marki GrillPro, który będzie odpowiedni do wszystkich grilli gazowych Broil King.
Rożna obrotowe do grilla gazowego
Grillowanie na rożnie? W przypadku grilli gazowych Broil King również jest możliwie. Niektóre modele posiadają zestaw rożna obrotowego, a do innych można go dokupić. Jeśli myślisz, że na rożnie można przyrządzić tylko kurczaka, to się mylisz. Świetnym pomysłem jest też np. grillowanie ananasa, aromatycznej pieczeni czy glazurowanej szynki. To jednak nadal nie wszystko. Jeśli dodasz płaski kosz do rożna, to możesz ugrillować w nim małe kawałki mięs razem z warzywami. Świetnie wymieszają się ich soki, dzięki regularnym obrotom.
Preparaty do czyszczenia grilla
Po kulinarnych szaleństwach przychodzi czas na wyczyszczenia grilla. Jest to bardzo łatwe w przypadku modeli gazowych. Wystarczy zaraz po grillowaniu wypalić ruszt i pozostałości potraw usunąć szczotką. Jeśli nie posiadasz podstawowego zestawu startowego, o którym wspominaliśmy na początku, to szczotkę możesz kupić oddzielnie. Warto też wyposażyć się w środki, które wyczyszczą i zakonserwują zewnętrzne elementy grilla.
Wszystkie akcesoria do czyszczenia grilli najsłynniejszej kanadyjskiej marki znajdziesz w kategorii Pielęgnacja grilla - produkty Broil King.
Pokrowiec na grilla
Ostatnie niezbędne akcesorium to pokrowiec na grilla Broil King. Jest on potrzebny, by przechowywać grilla w sezonie jesienno-zimowym. I teraz ważna uwaga: z grilli gazowych Broil King możesz korzystać przez cały rok, nawet wtedy, gdy temperatura zbliża się do -20 stopni C. Pisaliśmy o tym w tekście: Grill zimą.
Pomiędzy grillowaniami trzeba zabezpieczyć urządzenie przed opadami czy po prostu “kurzeniem się” i do tego służy właśnie pokrowiec. Oczywiście, jeśli nie lubisz grillować w zimie, to już jesienią możesz kompleksowo wyczyścić grilla, umieścić w pokrowcu i przechować w taki sposób do wiosny.