Dzisiaj proponujemy przepis na szybki i smaczny obiad. Burgery wołowe z grilla z dodatkiem fety i sosu miętowo-majonezowego to idealny wybór na słoneczne popołudnie. Wspólny czas na świeżym powietrzu ze znajomymi, warto uzupełnić o pyszny posiłek.
Burgery wołowe z grilla to szybki obiad, który z łatwością można przygotować nawet dla dużej grupy przyjaciół. Danie cieszy się popularnością na całym świecie! Wystarczy wybrać ulubione dodatki i pyszny oraz pożywny posiłek jest gotowy. Burgery wołowe wielu osobom kojarzą się z niezdrowym fast foodem, nic bardziej mylnego, dobrej jakości mięso, warzywa i bułka będą tak samo wartościowe jak klasyczny obiad złożony z ziemniaków, kotletów i surówki.
Sprawdź także: T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i dipem na bazie grillowanego czosnku
Rodzaje wołowiny
Kiedy decydujemy się na danie z wołowiny, warto wiedzieć o tym, że poszczególne fragmenty różnią się między sobą. Podział krowy przez rzeźnika obejmuje kilkanaście różnych rodzajów mięsa. Poniżej przedstawimy kilka opcji, które możemy wybrać.
- Mostek – fragment, który zawiera dużo tłuszczu i włókien. Świetnie sprawdza się podczas długiego duszenia, a przygotowane z niego mięso mielone będzie fantastyczne do burgerów.
- Karkówka – bardzo popularny kawałek do grillowania. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że po usmażeniu fragment pozostaje soczysty, nadaje się też do duszenia i jako baza do zup.
- Polędwica – wysoko ceniony fragment mięsa wołowego. Idealny do szybkiego przygotowania, ponieważ ten delikatny kawałek wymaga tylko krótkiej obróbki termicznej.
- Antrykot – chudy kawałek żebra wołowego, który ma wszechstronne zastosowanie. Sprawdzi się zarówno na grillu, jak i przy duszeniu lub smażeniu.
- Łata – to mięso wspaniale nadaje się do gulaszy i zup. Łata jest mięśniem z dużą ilością tłuszczów i włókien.
- Szyja – fragment, który doskonale sprawdzi się jako mięso mielone, ponieważ jest dość tłusty. Może znaleźć zastosowanie np. w formie mięsa na burgery.
- Rozbratel – bardzo popularny fragment, jego wielbiciele, uważają, że jest to najlepszy kawałek wołowiny.
- Rostbef – mięsień poprzecinany licznymi cienkimi żyłkami tłuszczu. Dzięki temu pozostaje soczysty i kruchy nawet po długiej obróbce.
- Łopatka – wykrawana z dużego kawałka mięśnia, dlatego jest to najtańszy i najbardziej popularny kawałek wołowiny. W Polsce chętnie wykorzystujemy łopatkę do przygotowania zrazów wołowych.
- Ligawa – ma bardzo intensywny czerwony kolor. Rzeźnik wykrawa ją z silnego mięśnia i jest to chudy kawałek mięsa. Bywa nazywana fałszywą polędwicą.
Mięso mielone na burgery
Kiedy nie wiemy, jakie mięso wybrać na burgery wołowe z grilla, najlepiej decydować się na fragmenty z większą ilością tłuszczu. Warto też dowiedzieć się, czy mięso zostało pobrane z rasy krów mięsnych takich, jak Limousine, Hereford lub Black Angus. Te rodzaje bydła są hodowane w celu pozyskiwania mięsa, dlatego wyróżnia je doskonały smak. Znaczenie ma również sposób hodowli. Czy jest to wypas całoroczny, czy zwierzęta głównie spędzają czas w budynkach. Każdy z tych elementów przekłada się na jakość i smak mięsa wołowego.
Kiedy kupujemy wybrany fragment, należy go obejrzeć. Czy dobrze wygląda i nie ma przebarwień, uszkodzeń oraz wyciekających soków. Idealnie byłoby, gdyby udało się nabyć mięso sezonowane, dzięki temu potrawa z grilla będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Sprawdź także: Domowy cheeseburger z grilla
Klasyczne burgery wołowe
Burgery wołowe z grilla to klasyczne danie. Są jedzone na całym świecie i uwielbiane przez miliony ludzi. Ich popularność rozpoczęła się w XIX wieku, nie ma pewności, kto pierwszy przygotował burgera, jednak był to strzał w dziesiątkę. Są bardzo popularne jako główne danie z grilla na przykład w USA. Klasyczny burger wołowy z grilla składa się z bułki pszennej, kotleta wołowego oraz dodatków. To właśnie pozostałe składniki decydują o charakterze całej potrawy. Podstawowe dodatki stanowią sos barbecue lub Worcestershire oraz ogórki konserwowe, pomidory i sałata. Równie często przygotowywane są cheeseburgery z plastrami sera cheddar.
Ser feta
Do naszego burgera wołowego z grilla wybraliśmy mniej popularne dodatki. Jednym z nich jest grecki ser feta – bardzo aromatyczny i o wyrazistym smaku. Jego historia sięga starożytności, a produkcja rozpoczęła się na półwyspie bałkańskim. Ser feta jest międzynarodowym symbolem Grecji! Docenili go kucharze na całym świecie jako dodatek do wielu potraw.
Tradycyjnie feta wytwarzana jest z mleka koziego i owczego. Grecja nie ma zbyt wielu terenów, które nadawałyby się do wypasu bydła, dlatego mieszkańcy zaczęli hodować kozy i owce, które są mniejsze i bardziej wytrzymałe. Wyjątkowego aromatu nadaje również sposób żywienia zwierząt. Kozy i owce są całorocznie wypasane na świeżym powietrzu i żywią się lokalnymi roślinami, z których wiele występuje tylko w Grecji, dzięki temu oryginalna grecka feta ma niepowtarzalny smak.
Produkcja fety przebiega w ściśle określonych warunkach. Początkowo mleko jest odkładane do koagulacji i odcedzenia w formach. Pokrojone na plastry kawałki umieszcza się w beczce i zasypuje solą. W solance ser przebywa kilkanaście dni, na końcowym etapie przekazywany jest do dojrzewania na około 2 miesiące.
Sprawdź także: Burger wołowy z serem cheddar i sałatką z ogórków
Przepis na burgery wołowe z grilla
Burgery to z pewnością najbardziej klasyczne danie przyrządzane na grillu. Szybkie, smaczne i sycące. Danie, które z łatwością można modyfikować na różne sposoby, łącząc swoje ulubione smaki. My postanowiliśmy zastąpić klasyczne składniki świeżymi akcentami w postaci mięty, fety i szpinaku.
Składniki:
Sos majonezowo-miętowy
- majonez
- świeże liście mięty
- świeży kmin rzymski
- sól
- pieprz
Burgery
- mięso mielone wołowe
- bułki grahamki
- sól
- pieprz
- ser feta
- świeże liście szpinaku
- cebula czerwona
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- olej
Przepis
- Przygotowania zaczynamy od rozgrzania grilla.
- W tym czasie przygotowujemy sos majonezowo-miętowy. Do miski nakładamy majonez i dodajemy do niego utarty kmin rzymski oraz posiekane liście mięty. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Zamiast klasycznej sałaty wybraliśmy liście szpinaku, które należy dokładnie wypłukać. Czerwoną cebulę kroimy w pióra. Warzywa polewamy niewielką ilością oliwy i octu balsamicznego oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Z mięsa mielonego formujemy burgery, możemy użyć do tego specjalnych form do burgerów. Kotlety smarujemy cienką warstwą oleju.
- Następnie przygotowujemy pieczywo i równocześnie z burgerami kładziemy je na rozgrzany ruszt. Bułki kładziemy w strefie pośredniej, a kotlety bezpośredniej.
- Mięso smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie posypujemy burgery świeżą, pokruszoną fetą.
- Kiedy bułki mają chrupiącą skórkę, smarujemy je sosem i jeszcze raz chwilę podgrzewamy.
- Pieczywo układamy na talerzu, kładziemy na nim szpinak i cebulę, następnie burgery wołowe i przykrywamy drugą stroną bułki. Całość stabilizujemy patyczkami.
- Burgery wołowe z grilla są gotowe. Smacznego!
Akcesoria do przygotowania burgerów z grilla
- Zestaw do burgerów Premium Enders – składa się z solidnej prasy do mięsa, dzięki której burgery wołowe będą idealnie przygotowane do grillowania. Zaletą tego urządzenia jest formowanie wgłębienia w środkowej części kotleta. Dodatkowo w skład zestawu wchodzą 4 patyczki ze stali nierdzewnej, które w prosty sposób ustabilizują nasze danie.
- Łopatka Baron Broil King – wykonana ze stali szlachetnej o grubości 1,5 mm świetnie sprawdzi się podczas grillowania. Kiedy chcesz obrócić burgery lub przesunąć bułki łopatka będzie niezastąpiona.
- Szczypce do grilla Imperial – wysokiej jakości akcesorium wykonane ze stali szlachetnej. Rączka wykonana z bakelitu zapewnia bezpieczny chwyt, dodatkowo zostały wyposażone w blokadę.
Grille gazowe Broil King Monarch
Broil King to kanadyjska firma, która w swojej ofercie posiada grille gazowe. Prezentujemy urządzenia z serii Monarch, w skład której wchodzą 3 modele: 320, 340 i 390. Wykonane z wysokiej jakości materiałów z dbałością o szczegóły prezentują sobą elegancki design, funkcjonalność i trwałość.
Najważniejsze cechy serii
Cechy wspólne tych modeli to główne palniki wykonane w technologii Dual-Tube, które zapewniają równomierne rozprowadzenie gazu. Aromatyzery Flav-R-Wave chronią palniki główne przed ściekającymi sokami oraz jednolicie rozprowadzają ciepło i powodują, że aromat grillowanych potraw jest bardziej intensywny. Dwustronne żeliwne ruszty Flav-R-Cast sprawdzają się do grillowania steków i chudych potraw oraz tłustszych kawałków mięs. Strona stożkowa pozwala na idealne przygotowanie chudszych dań, a strona rynienkowa odprowadza nadmiar tłuszczu z mięsa.
Ruszty mają wymiary 38 x 55 cm, a dodatkowo dołożona została górna półka do utrzymywania potraw w cieple (wymiary: 22,5 x 50 cm). Zawory Linear-Flow pozwalają na precyzyjną kontrolę temperatury. Piekarnik Therma-Cast zapewnia dużą ilość miejsca i umożliwia grillowanie nawet dużych pieczeni. Grille oparte są na stabilnej szafce z kółkami i dwoma półkami bocznymi.
Broil King Monarch 320 – podstawowy model z serii. Wyposażony w 3 palniki główne. Dodatkowy podział na strefy za pomocą przegród Flav-R-Zone wspomaga równomierne rozprowadzenie temperatury, którą można kontrolować przy pomocy wbudowanego termometru Deluxe Accu-Temp.
Broil King Monarch 340 – odróżnia go od poprzedniego modelu dodatkowy palnik boczny, idealny do sosów i zup. Takie wyposażenie sprawia, że grill staje się mobilną kuchnią ogrodową.
Broil King Monarch 390 – zachowuje wszystkie zalety serii. Został wzbogacony w porównaniu do modelu 340 o zestaw do rożna i jest grillem o wszechstronnym zastosowaniu.