Miłośnicy grillowania często lubią poznawać nowe smaki i eksperymentować na ruszcie. Dlatego zapraszamy Was do zapoznania się z naszym poradnikiem, w którym dokładnie opowiemy, czym jest pellet i jak nim wędzić. Uzyskany smak i niepowtarzalny aromat pozwoli Wam odkryć zupełnie nowe oblicze swojego grilla. Wędzenie pelletem to metoda, która doda naszym daniom wyjątkowego smaku i charakteru. Do dzieła!

Czym jest pellet?

Pellet jest paliwem w postaci granulatu, produkowanym z biomasy, czyli sprasowanych pod wysokim ciśnieniem odpadów drzewnych oraz pozostałości z produkcji rolnej i leśnej. Produkuje się go z odpadów drzewnych takich jak: trociny, wióry, zrębki, które są naturalne i pozbawione zanieczyszczeń chemicznych oraz mineralnych. Pelet charakteryzuje się niską wilgotnością, bardzo dobrą kalorycznością oraz niewielką ilością popiołu, pozostającą po jego wypaleniu. To doskonałe paliwo, które zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje zalety. Pellet jest bezpieczny, ponieważ nie ulega samozapłonowi, a jego długie przechowywanie nie wpływa na pogorszenie jakości.

pellet do wędzenia na grillu

Rodzaje pelletu

Pellet ze względu na swoje właściwości grzewcze i dużą wydajność używany jest w przemyśle, jako paliwo służące do ogrzewania budynków. Zdecydowanym atutem tej metody pozyskiwania ciepła jest minimalny wpływ na środowisko. Pelet uważany jest za jedno z najczystszych paliw ze względu na niską emisję dwutlenku węgla. W trakcie spalania nie wytwarza substancji smolistych, które odpowiadają za zanieczyszczenie powietrza. Ponadto, w przeciwieństwie do pozostałych surowców grzewczych, pellet zapewnia czystość i komfort w trakcie użytkowania, a po skończonym paleniu, pozostaje jedynie niewielka ilość popiołu. Dodatkowo, popiół uzyskany ze spalania może posłużyć ponownie np. jako nawóz do zasilenia roślin. 

Pelet ze względu na swoje szerokie zastosowanie, może być wykorzystywany również podczas wędzenia. Odpowiedniej jakości surowiec to doskonały pomocnik w trakcie przygotowywania wędzonek i obróbki produktów. W odróżnieniu od innych typów, pellet spożywczy jest w pełni bezpieczny i wykonany w 100% z naturalnego drewna. W trakcie wędzenia uzyskujemy sporą ilość dymu, który jest niezbędny do otrzymania porządanych rezultatów. Wędzonki zyskują wyśmienity smak, obłędny zapach i fantastyczny kolor, który z pewnością przypadnie do gustu wymagającym smakoszom. Dodatkowo dzięki temu, że granulat jest jednakowej wielkości, możemy utrzymać stałe warunki wędzenia lub grillowania oraz znacznie łatwiej regulować temperaturę wewnątrz urządzenia. 

Pellet do grilla

Sprawdź także: Jakie drewno do wędzenia?

Grille na pellet

Grille na pellet to wspaniałe rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą poprzez grillowanie zanieczyszczać środowiska, a cenią sobie smak i aromat potraw przyrządzanych w sposób tradycyjny. Ich obsługa jest bardzo prosta i intuicyjna. Ponadto, dzięki temu, że pellet jest paliwem o wysokiej kaloryczności – można grillować w zakresie temperatur od 80ºC nawet do 315ºC oraz wykorzystać jego możliwości w trakcie wędzenia. Jak działa grill na pellet? To bardzo proste. Pellet należy wsypać do pojemnika znajdującego się z boku urządzenia. Następnie na panelu sterowania wystarczy wybrać pożądaną temeraturę, ustawiając ją przy użyciu pokrętła lub jednego z trzech dedykowanych do wędzenia (107°C), pieczenia (175°C) i grillowania przycisków (315°C). Wsypane do paleniska przez podajnik ślimakowy pellety rozpalą się przy pomocy żarnika i wiatraka, a o utrzymanie wybranej przez nas temperatury zadba specjalny sterwonik. Jeżeli chcecie poznać więcej szczegółow, zapraszamy do obejrzenia filmiku przygotowanego przez naszego eksperta, który opowie Wam kilka słów na temat grilla na pellet marki Broil King.

Jak wędzić pelletem na grillu gazowym?

Wędzenie na grillu gazowym to metoda, która pozwala uzyskać wyśmienite rezultaty. Najczęściej wybieranymi surowcami do wędzenia są zrębki wędzarnicze oraz pellety. Oba nadają potrawom wyjątkowego smaku i apetycznego wyglądu. Odpowiednie akcesoria oraz prawidłowo dobrany sposób wędzenia, to gwarancja otrzymania zdrowych i smacznych produktów. Dlatego warto pamiętać również o odpowiednim ustawieniu grilla gazowego do wędzenia. W trakcie grillowania będziemy wykorzystywać metodę pośrednią – środek rusztu zostawiamy dla dań, gdyż nie chcemy, aby płomień bezpośrednio oddziaływał na mięso, a po bokach rozkładamy specjalne skrzynki, w których umieszczamy pellety.

Skrzynka wędzarnicza na pellet

Skrzynka wędzarnicza to świetne akcesorium, dzięki któremu nadasz swoim potrawom zupełnie nowego smaku i aromatu. Stworzona z wysokiej jakości stali szlachetnej i zaprojektowana w taki sposób, aby można było położyć ją bezpośrednio na aromatyzerach lub ruszcie. Jest to bardzo łatwy sposób, aby rozpocząć przygodę z wędzeniem na grillu gazowym. Wymiary skrzynki to: 3 cm x 6,35 cm x 31 cm.

W celu uzyskania niskiej temperatury używamy tylko zewnętrznych palników w pozycji minimalnego płomienia. Jeżeli chcesz ją podnieść, zwiększ ilość gazu, natomiast zrezygnuj całkowicie z używania środkowego palnika. Dla uzyskania najlepszego efektu umieść brytfannę z wodą (można dodać też zioła) bezpośrednio pod mięsem. Dzięki temu mięso będzie wilgotniejsze i uzyska lepszy smak. 

Wędzenie pelletem na grillu gazowym Sprawdź także: Wędzenie na grillu gazowym - niezwykły smak i aromat potraw

Pellet – jaki wybrać, czyli klika słów o pelletach do wędzenia Broil King

Marka Broil King w swojej ofercie posiada trzy typy pelletów, dedykowanych do wędzenia, które są wykonane w 100% z drewna i są w pełni bezpieczne dla zdrowia. Mieszanki nadają wyjątkowych walorów smakowych, natomiast pojedyncze gatunki drzew pozwalają uzyskać jednolity smak i wyraźny aromat. Pellet generuje dużą ilość dymu i jest prosty w użytku. Wygodne opakowania zapewniają komfortowe używanie surowca. W przeciwieństwie do wiórków wędzarniczych, pelletu nie wolno moczyć w wodzie, gdyż może doprowadzić to do jego rozpadu w trakcie przekładania. Obejrzyj poniższy film, na którym zobaczysz szczegółowe informacje dotyczące pelletów do wędzenia marki Broil King.

 

Mieszanki do wędzenia

Mieszanki pelletu do wędzenia to połączenie różnych gatunków drzew zmieszanych w jednej granulce. Dzięki temu uzyskasz wyśmienite rezultaty i przygotujesz wędzonki o niepowtarzalnym smaku. Każda mieszanka pozwoli Ci cieszyć się wyraźnym smakiem i odmiennym efektem. 

Pellet do wędzenia mieszanka Griller's Select 9 kg Broil King

Mieszanka nadaje wędzonym potrawom aromatu drzew takich jak: klon, dąb i wiśnia. To połączenie wspaniale podkreśla smak: wołowiny, wieprzowiny, drobiu, warzyw, ryb lub pizzy. Przygotowane z jej pomocą dania są wyśmienite, a uzyskane rezultaty zachwycają aromatem i wyglądem.


Pellet do wędzenia mieszanka Smoke Master's 9 kg Broil King

Wysokiej jakości mieszanka z drzew takich jak: klon, orzech amerykański oraz wiśnia. Wędzone potrawy mają charakterystyczny aromat, który doskonale komponuje się z wołowiną, wieprzowiną, drobiem i warzywami. Pellet możesz wsypać do specjalnej skrzynki do wędzenia, do specjalnego zbiornika w grillu lub wędzarni. Odkryj nowe możliwości i przygotuj pyszne wędzonki w zaciszu własnego podwórka.

Pellety do wędzenia

Marka Broil King w swojej ofercie ma również pellety do wędzenia, produkowane z pełni naturalnego drewna. Każdy gatunek pozwala na uzyskanie wyśmienitych rezultatów i konkretnych walorów smakowych. Wygodne i duże opakowanie zwiększa komfort użytkowania oraz ułatwia przechowywanie.  

Pellet do wędzenia z orzecha amerykańskiego 9 kg Broil King

Pellet do wędzenia z orzecha amerykańskiego to doskonała propozycja do wędzenia: wołowiny, wieprzowiny, drobiu oraz warzyw. Dość intensywny dym pozwala uzyskać doskonały smak i wyśmienity aromat grillowanych dań. Przygotuj aromatyczne wędzonki o wyjątkowym smaku i zaskocz swoich gości wspaniałymi specjałami.

Pellet do wędzenia z jabłoni 9 kg Broil King

Pellet do wędzenia z jabłoni nadaje wędzonym potrawom słodkiego, owocowego aromatu oraz delikatnego smaku. Świetnie sprawdza się w trakcie przygotowywania: drobiu, wołowiny, wieprzowiny i warzyw. Dzięki niemu Twoje specjały będą pyszne i niezwykle aromatyczne.