Hiszpańskie gazpacho to orzeźwiająca letnia zupa oraz idealny wybór podczas gorącego dnia. Proste przygotowanie z sezonowych produktów sprawia, że będzie wspaniałą alternatywą dla chłodnika w upalne popołudnie! Możemy do niej dodać ulubione dodatki i cieszyć się smakiem.

Dziś polecamy hiszpańskie gazpacho, które idealnie sprawdzi się w gorący dzień. Jest to zupa z mieszanki orzeźwiających warzyw podawana na zimno. Przygotowana na bazie grillowanych roślin, nabierze dodatkowego aromatu. Gazpacho można przygotować z pozostałych po grillowaniu warzyw i ugotować posiłek na kolejny dzień lub jako niezależne danie.

Hiszpańskie gazpacho w misce

Sprawdź także: Bakłażan z grilla – jak zrobić?

Hiszpańskie gazpacho

Zupa gazpacho pochodzi z Hiszpani według niektórych ma pochodzenie arabskie, jednak sami Hiszpanie uważają, że jej gotowanie zapoczątkowali pasterze. Obie wersje wydają się prawdopodobne, ponieważ wiele narodów jadło chleb maczany w sosie lub oliwie. Co do nazwy uważa się, że pochodzi od łacińskiego słowa caspo, oznaczającego drobne kawałki lub rozmoczony chleb po arabsku.

Gazpacho początkowo było spożywane przez ubogich rolników, którzy wykorzystywali do jego przyrządzenia lokalne składniki. Przygotowanie chłodnika było bardzo wymagające i czasochłonne, ponieważ warzywa rozgniatano za pomocą moździerza, tak aby uzyskać całkowicie gładką strukturę. Innym sposobem przygotowania było siekanie na drobną kostkę. Konsystencja takiego gazpacho nie była gładka, wyraźnie wyczuwało się poszczególne składniki potrawy. Obecnie gazpacho podawane jest w formie gładkiego kremu po zmiksowaniu warzyw blenderem.

Gazpacho z pomidorów

Ten hiszpański chłodnik z pomidorami świetnie sprawdza się jako lekkie i orzeźwiające danie w letnie dni. Podawany na zimno jest chętnie jedzony nawet podczas bardzo upalnych tygodni, a dzięki dużej zawartości mikroelementów oraz witamin doskonale nawadnia organizm.

Gazpacho z jajkiem i szynką

Rodzaje gazpacho

Jak wiele tradycyjnych potraw, również gazpacho ma różne regionalne odmiany. W zależności od naszych preferencji możemy wybrać ulubiony przepis na gazpacho.

  • Gazpacho andaluz – któremu smak nadają pomidory z octem, jest jednocześnie najbardziej popularną odmiana tego dania.
  • Salomrejo corodobes – również głównym składnikiem są pomidory, jednak jego konsystencja jest bardziej kremowa i gęstsza niż gazpacho andaluzyjskiego. Popularnym dodatkiem jest drobno krojone jajko lub szynka.
  • Porra antequerana – kolejna odmiana gazpacho bazująca na pomidorach. Tym, co ją wyróżnia, jest gęstość. Do tej zupy używa się więcej czerstwego chleba bez skórki niż pomidorów oraz przeważnie nie dodaje się wody. Podobnie jak w salomrejo, gotowe gazpacho posypuje się jajkiem na twardo lub kawałkami szynki.
  • Gazpacho tostado – nietypowa, ponieważ podawana na ciepło, odmiana gazpacho. Przygotowuje się ją na bazie oliwy z oliwek oraz papryki, a kwaśny smak jest uzyskiwany poprzez dodanie pomarańczy.
  • Ajo blanco – to odmiana zbliżona do pierwszej wersji zupy, w której skład wchodzą głównie migdały, czosnek oraz oliwa. Ma delikatną i gładką konsystencję, w zależności od przepisu jest mniej lub bardziej czosnkowa.

Sprawdź także: Sałatka na grilla. 8 przepisów na oryginalne sałatki do grilla

Świeże warzywa

Jak wybrać dobre warzywa?

Najlepszym czasem do przygotowania gazpacho będzie lato, ponieważ to właśnie wtedy zaczyna się sezon na warzywa potrzebne do hiszpańskiego chłodnika.

Kiedy wybieramy warzywa, warto zwrócić uwagę, czy nie są poobijane lub nie mają śladów pleśni. Najlepiej wybierać spośród warzyw dojrzałych, które mają piękny kolor. Jednak nie powinien nas odstraszać kształt. Pomidory, papryka i ogórek nie muszą być idealne, wybierając warzywa o różnych kształtach, wspieramy sprzedawców oraz zapobiegamy marnowaniu produktów. Jeżeli tylko mamy taką możliwość, warto kupować u lokalnych sprzedawców lub nawet bezpośrednio od rolników.

Przygotować gazpacho możemy, również z tego co zostało nam w lodówce. Nie wymaga ono skomplikowanych składników, a jedynie warzyw, które często goszczą na naszych stołach.

Gazpacho z dekoracją na stole

Gazpacho andaluzyjskie

Gazpacho andaluzyjskie to chłodnik o smaku lata. Ta odmiana jest obecnie jednym z najpopularniejszych dań w Hiszpani! Pojawiła się na stołach w okolicy XVI wieku, wraz z dotarciem pomidorów do Europy. Te warzywa fantastycznie przyjęły się w słonecznej Andaluzji i zaczęły trafiać do tradycyjnych dań. Niektóre osoby dodają pomidory sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki. Smaku dodaje również czosnek oraz duża ilość oliwy z oliwek. Charakterystyczny dla potrawy jest kwaśny smak z octu winnego. Część osób do zupy dodaje czerwoną paprykę i ogórki. Tradycyjnie do gazpacho dodaje się również namoczony chleb obrany ze skórki i miksuje się go razem z pozostałymi składnikami.

Gładki krem gazpacho z pomidorów

Sprawdź także: Pieczarki z grilla – 5 sposobów na podanie

Przepis na gazpacho z grillowanych warzyw

Nasz przepis na gazpacho opieramy na grillowanych warzywach, które nadają daniu wyjątkowy smak. Wybraliśmy odmianę andaluzyjską, która wspaniale sprawdzi się jako lekki obiad podczas upalnego dnia.

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów
  • 3 średnie papryki
  • 2 średnie obrane czerwone cebule
  • 500 ml soku pomidorowego
  • posiekane listki bazylii
  • ocet winny
  • 1/4 łyżeczki tabasco
  • 1/2 ogórka sałatkowego, obranego, przekrojonego wzdłuż i bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka grubej soli morskiej
  • pieprz czarny

Przepis

  1. Przygotowania rozpoczniemy od rozgrzania grilla do temperatury 175 - 230 stopni.
  2. Dojrzałe pomidory kroimy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  3. Paprykę kroimy na szerokie paski i usuwamy z niej pestki.
  4. Cebule kroimy w plasterki grubości około 1 centymetra.
  5. Dwa kawałki papryki i cebuli zostawiamy z boku, przydadzą się do dekoracji.
  6. Paprykę, pomidory oraz cebulę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie smarujemy je oliwą.
  7. Warzywa grillujemy metodą pośrednią około 7-10 minut przy zamkniętej pokrywie, aż na skórce pojawią się pęcherzyki. W tym czasie warzywa obracamy, tak żeby równomiernie się upiekły.
  8. Kiedy warzywa są gotowe, odkładamy je do ostudzenia, siekamy ząbki czosnku.
  9. Do gazpacho dodajemy ocet, tabasco do smaku.
  10. Schłodzone warzywa miksujemy w kielichu blendera razem z sokiem pomidorowym oraz dodatkiem czosnku, na gładki krem. Możliwe, że pomidory i paprykę będzie trzeba podzielić na mniejsze kawałki. Można również dodać oliwy z oliwek.
  11. Chowamy w lodówce na minimum 8 godzin.
  12. Po tym czasie, dodajemy drobno siekaną paprykę, cebulę i ogórka. Siekamy listki bazylii.
  13. Przekładamy do miseczek i posypujemy bazylią. Smacznego!

Dobrym dodatkiem do gazpacho będzie pieczywo lub grzanki.

Gazpacho, świeże warzywa i oliwa

Blender do gazpacho

Aby przygotować gazpacho, potrzebny jest bledner ręczny lub kielichowy, który zamieni warzywa w jednolity krem.

Blender ręczny Smeg Pastelowy błękit – urządzenie, które będzie ozdobą kuchni. Firma Smeg od wielu lat pokazuje, że sprzęty domowe mogą być zarówno funkcjonalne, jak i estetyczne. Blender ręczny o mocy 700 W z funkcją turbo świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania zupy gazpacho, koktajli i sosów.

Blender ręczny Lineo WMF – sprzęt dostępny wraz z zestawem przydatnych akcesoriów. Wielofunkcyjne urządzenie, którym ubijemy śmietanę, przygotujemy koktajl oraz zmielimy orzechy.

Blender kielichowy Smeg Czarny – kiedy mamy do przygotowania większą porcję gazpacho, blender kielichowy będzie idealnym rozwiązaniem. Kielich blendera o pojemności 1,5 l pozwala na przyrządzenie potrawy nawet dla 5 osób. Maksymalne 18000 obrotów na minutę gwarantuje gładki krem.

Weber kosz do grillowania warzyw

Akcesoria do grillowania warzyw

Długa łopatka Baron Broil King – wykonana ze stali szlachetnej o grubości 1,5 mm. Idealna do przekładania warzyw na grillu. Łopatka to narzędzie, którego potrzebuje każdy kucharz. Model jest wyposażony w ergonomiczną rączkę przystosowaną do powieszenia oraz w wygodne zabezpieczenie, chroniąc przed oparzeniem.

Szczypce krokodylki Baron – długie Broil King – również wykonane ze stali szlachetnej akcesorium. Tym, co wyróżnia ten model, jest długość. Dodatkowe 10 cm sprawia, że łatwo chwycić nimi nawet duże produkty. Zabezpieczony uchwyt zapobiega oparzeniu, a haczyk do powieszenia sprawia, że jest to dobry wybór dla każdego GrillMastera.

Kosz do grillowania warzyw Weber Style, duży, głęboki – praktyczny przyrząd do grillowania delikatnych i niewielkich elementów. Kształt został opatentowany i gwarantuje brak odkształceń kosza. Wygodne rączki ułatwiają przenoszenie oraz mieszanie warzyw.

Podwójne szpikulce do szaszłyków - 4 szt. Broil King – wygodne szpikulce z uchwytami do obracania. Dzięki podwójnej konstrukcji warzywa i kawałki nie obracają się podczas podnoszenia i lepiej się trzymają.

Rękawica do grillowania Broil King – pokryta powłoką odporną na wysokie temperatury, zabezpiecza przed oparzeniem. Rękawica jest wygodna i łatwa w czyszczeniu.