Na każdym grillu z przyjaciółmi punktem obowiązkowym są także kolorowe i chrupiące sałatki. Idealny dodatek do soczystych burgerów, wysmażonych kiełbasek czy perfekcyjnych steków. Dobra sałatka z grilla może być idealnym dodatkiem do dania głównego i jeszcze bardziej podkreślić jego smak! Prezentujemy 8 przepisów na pyszne sałatki na grilla.

Proponowane przez nas sałatki na grilla z pewnością zaskoczą Twoich gości. To świetne propozycje zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Ponadto publikujemy kilka przepisów, które spodobają się również dzieciom. Te letnie sałatki zawierają świeże sezonowe składniki, takie jak kukurydza, pomidorki koktajlowe, ser feta czy owoc granatu. Każdy znajdzie coś dla siebie! Sałatka na grilla to świetny dodatek do burgerów, hot dogów czy innych dań z rusztu.

Prosta sałatka z grillowanych warzyw

Warzywna sałatka grillowa to świetny dodatek do mięsnych dań, który nie tylko pięknie wygląda, ale również jest niezwykle zdrowy! Sałatka na grilla to mnóstwo korzystnych dla zdrowia minerałów i witamin w postaci pysznych, chrupiących warzyw. W przepisie jednym ze składników jest miód, który dodatkowo podkreśla słodycz delikatnie skarmelizowanych warzyw. Połączenie kolorowych papryk, szparagów, cukinii i gruszki to nie tylko smakowa, ale też wizualna uczta! Wykorzystanie sezonowych warzyw sprawia, że sałatka jest naprawdę pyszna.

Sałatka z grillowanych warzyw

Składniki

  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g szparagów
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula dymka
  • 4 pomidory
  • 1 gruszka
  • rzymska sałata
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Sałatka na grilla z grillowanych warzyw

Przepis

  1. Szparagi przełamujemy, oddzielamy łykowate części, a następnie obieramy. Paprykę i pomidory kroimy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Cukinię kroimy w plastry o grubości 1 cm.
  2. Cebulę dymkę kroimy na duże kawałki, gruszkę przekrawamy na 4 części.
  3. Rozgrzewamy grill ogrodowy do temperatury 250 stopni. Na ruszcie umieszczamy kosz do grillowania warzyw i również go rozgrzewamy.
  4. Pokrojone warzywa przekładamy do rozgrzanego kosza. Dodajemy olej rzepakowy i grillujemy, mieszając.
  5. Całość grillujemy około 5 minut, warzywa obracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 10 minut. Na koniec sypiemy solą i pieprzem.
  6. Sałatę rzymską przekrojoną na pół wrzuć na ruszt do podgrzewania na około 4 minuty.
  7. Pietruszkę posiekaj. Grillowane warzywa pokrój na kawałki. Ułóż je na półmisku.
  8. Olej rzepakowy połącz z miodem. Dodaj sól. Wyciśnij połowę cytryny. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem. Całość posyp pietruszką.

Akcesorium, które może bardzo nam się przydać jest kosz do grillowania warzyw. Za jego pomocą bez problemu przygotujesz zarówno całe kawałki warzyw, jak też ich poszatkowane części. Opatentowany kształt kosza zapobiega odkształceniom, a malutkie otwory na jego powierzchni pozwalają na przedostawanie się aromatu grillowego do dania. Więcej podobnych produktów znajdziesz w naszym sklepie tutaj: akcesoria do grillowania

Sprawdź także: Ziemniaki z grilla – sprawdzone przepisy i wskazówki!

Pyszna sałatka z grilla z serem halloumi i grillowanymi warzywami

Jak sałatka na grilla, to oczywiście warzywa! Dodatek cypryjskiego sera halloumi sprawia, że kolorowa sałatka zyskuje dodatkowy walor smakowy. Halloumi przyjemnie skrzypi pod zębami i jest doskonałym dodatkiem. Dodatkiem do tej sałatki z grilla jest także grillowana cukinia, papryka, marchewka i burak. Potrawę urozmaicą też prażone na grillu orzechy włoskie, ocet balsamiczny i syrop klonowy.

Składniki:

  • 25 g szpinaku
  • 25 g roszponku
  • 80 g cukinii
  • 80 g buraka
  • 80 g marchewki
  • 80 g papryki
  • 120 g sera halloumi
  • 30 g orzechów włoskich
  • 90 g chleba żytniego
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 30 ml syropu klonowego
  • 20 g oliwy
  • słodka papryka
  • oregano

Sałatka z grillowanym halloumi

Przepis:

  1. Najpierw należy rozgrzać grill do temperatury 170 stopni. Buraka obieramy i kroimy wraz z cukinią w półplasterki. Obieramy marchewkę i wraz z papryką kroimy w paski.
  2. Warzywa marynujemy w oliwie z oliwek z dodatkiem słodkiej papryki i oregano.
  3. Całość przekładamy do kosza do grilla na warzywa. Grillujemy przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas.
  4. Przed zakończeniem grillowania warzyw, kroimy ser halloumi i grillujemy go na płycie żeliwnej przez około 5 minut. Na płycie umieszczamy posiekane orzechy włoskie, które delikatnie prażymy. Na ruszcie grilla umieszczamy pieczywo i grillujemy je po minucie z każdej strony.
  5. W tym czasie robimy sos do sałatki na grilla z serem halloumi. Do octu balsamicznego w rondelku dodajemy syrop klonowy, a następnie redukujemy, aż do momentu, kiedy sos będzie gęstszy i ciemniejszy.
  6. Na talerzu układamy roszponkę i szpinak. Na nich umieszczamy grillowane warzywa i ser halloumi. Całość posypujemy orzechami i polewamy sosem. Sałatka na grilla gotowa!

Grillowane halloumi sałatka

Podczas grillowania bardzo przydatny okaże się kosz do grillowania warzyw. Akcesorium jest wygodne w użyciu i pasuje do wszystkich grilli gazowych oraz grilli węglowych. Kosz ma średnicę 27,5 cm, więc pomieści wiele warzyw, owoców morza, bądź ryb jednocześnie. Nieprzywierająca powierzchnia pozwala bez problemu przerzucić produkty na drugą stronę. 

Sałatka na grilla z kaczką, gruszką i sosem malinowym

Kolejny pomysł na wykorzystanie świeżych warzyw! Kiedy sezon grillowy w pełni, warto sięgnąć po sezonowe produkty. Dzięki temu przygotujemy zawsze najlepsze sałatki, które zachwycą naszych gości. To pyszny dodatek do grillowanych mięs, ale również przystawka, zdrowe śniadanie lub lunch. Poniżej szybka sałatka na grilla z kaczką, gruszką i sosem malinowym.

Sałatka z kaczką i sosem malinowym

Składniki:

Marynata do kaczki:

  • cydr
  • miód
  • ocet balsamiczny
  • świeża mięta
  • rozmaryn
  • czosnek

Marynata do szparagów:

  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • czosnek

Sałatka z grillowaną kaczką:

  • 2 filety z kaczki
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • szparagi
  • gruszka
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • mix sałat
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Składniki sosu malinowego:

  • świeże maliny
  • cydr
  • miód
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz

Sałatka na grilla z kaczką

Przepis:

  1. Przed rozpoczęciem grillowania marynujemy kaczkę, aby nadać jej wyrazisty smak i aromat. W misce łączymy: cydr, miód i ocet balsamiczny. Dodajemy miętę, rozmaryn oraz posiekany czosnek. Kaczkę nacieramy tak przygotowaną marynatą i odkładamy ją w chłodne miejsce, aby przeszła wszystkimi aromatami. Im dłużej mięso będzie w marynacie, tym bardziej wyczuwalne będą wszystkie smaki.
  2. Aby wzbogacić smak dania, marynujemy także szparagi. Marynatę przygotowujemy, mieszając: oliwę z oliwek, pieprz i niewielką ilość posiekanego czosnku. Tak przygotowanym sosem smarujemy szparagi, a następnie nadziewamy je na szpikulce, tworząc szaszłyki.
  3. Grill rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, a następnie umieszczamy filety z kaczki na rozgrzanym ruszcie. Mięso grillujemy metodą bezpośrednią. Kaczkę umieszczamy na ruszcie skórą do dołu. Po 5 minutach zmieniamy stronę, pamiętając, aby mięso wewnątrz zachowało delikatnie różowy kolor.
  4. Warzywa kroimy w grubą kostkę. Przygotowujemy kosz do grillowania warzyw lub płytę żeliwną, na której układamy kolejno: czerwoną cebulę, paprykę, gruszkę i szaszłyki ze szparagów.
  5. Przygotowujemy sos malinowy, który wzbogaci smak całego dania. Maliny mieszamy z odrobiną cydru, całość rozgniatamy, a następnie dodajemy: miód, sok z limonki, sól i pieprz. Otrzymany sos ma idealną, gęstą konsystencję i świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanej kaczki.
  6. Po 10 minutach grillowania kaczkę przekładamy na strefę pośrednią, aby mięso doszło, polewając je od czasu do czasu pozostałą marynatą. Warzywa grillujemy jeszcze kilka minut. Kiedy są już przyjemnie skarmelizowane, kaczkę odkładamy na 10 minut pod przykrycie, aby zawarte w niej soki równomiernie rozłożyły się wewnątrz filetu.
  7. Mix sałat i świeżą rukolę mieszamy razem na talerzu. Dodajemy do nich pokrojone pomidorki koktajlowe oraz zgrillowane kawałki cebuli, papryki, gruszki i posiekane szparagi.
  8. Przygotowujemy sos winegret na bazie oliwy i octu balsamicznego. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy sałatkę sosem winegret.
  9. Kroimy grillowaną kaczkę w cienkie plastry i układamy na wierzchu sałatki. Całość polewamy sosem malinowym, który nadje potrawie doskonałej słodyczy i wyrazu. Mamy gotową pyszną sałatkę z grillowaną kaczką!

Grillując warzywa, warto sięgnąć po dodatkowe akcesorium, takie jak kosz do grillowania. Duże akcesorium marki Weber idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania różnego rodzaju warzyw, w drobnych kawałkach bądź w całości. Mamy pewność, że produkty nie spadną z rusztu. Dzięki otworom, znajdującym się na całej jego powierzchni, sprawiają, że warzywa zachowują chrupkość i mogą odpowiednio przeniknąć aromatem dymu z grilla. 

Oryginalne sałatki: Orientalna sałatka z grilla

Kolejna sałatka z grilla, którą możesz przygotować dla siebie i swoich gości. Tym razem dodatek orientalnej nuty sprawia, że otrzymujemy wyjątkowe, niespotykanie danie. Idealne, jeśli masz ochotę na coś innego niż zazwyczaj. Niezwykle esencjonalny sos, w skład którego wchodzi: wywar wołowy, sos rybny, ocet ryżowy, olej sezamowy, sok z pomarańczy oraz liść kafiru i trawa cytrynowa, sprawia, że sałatka wyróżnia się bogactwem smaków i aromatów.

Orientalna sałatka z grilla

Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 200 ml wywaru wołowego
  • 50 ml octu ryżowego
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 20 ml sosu rybnego
  • 20 ml oleju sezamowego
  • 1 limonka do dekoracji
  • 2 pieczarki
  • Kapusta pekińska (1 główka)
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki cukru
  • Czosnek
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1 liść kafiru
  • Tajska bazylia
  • Mięta
  • 1 gałązka trawy cytrynowej
  • 10 g czarnego sezamu
  • Olej
  • Sól, pieprz

Orientalna sałatka z grilla

Przepis:

  1. Zaczynamy od przygotowania i pokrojenia warzyw: cebulę szatkujemy, do garnka dodajemy olej i podsmażamy na palniku bocznym grilla. Do cebuli dodajemy czosnek, wsypujemy 2 łyżeczki cukru i podsmażamy na niewielkim ogniu, aby przyjemnie się skarmelizował.
  2. Do garnka z czosnkiem i cebulą wlewamy przygotowany wcześniej wywar wołowy, ocet ryżowy, sok z pomarańczy, sos rybny i olej sezamowy. Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę.
  3. Kroimy filet z kurczaka wzdłuż, aby otrzymać cieńsze filety. Dzięki temu, szybciej je przygotujemy. Filet z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Rozgrzewamy grilla do temperatury 250 stopni.
  5. Na rozgrzanym ruszcie grilla układamy filety z kurczaka, przekrojoną cebulę i całe pieczarki. Filet z kurczaka grillujemy przez 2 minuty z każdej strony.
  6. Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miseczki. Drzemy w dłoniach gałązki tajskiej bazylii i miętę, a następnie dodajemy do kapusty pekińskiej.
  7. Kroimy trawę cytrynową oraz imbir. Wrzucamy je do garnka na palniku bocznym, dodajemy 1 liść kafiru, gotujemy razem. Następnie dodajemy startą skórkę z 1 pomarańczy (przed starciem skórki, pomarańcze należy dokładnie wyszorować i sparzyć). Gotujemy jeszcze chwilę, aż sos nieco się zredukuje.
  8. Kurczaka zdejmujemy z rusztu, kroimy na paski. Pieczarki i cebulę kroimy na większe kawałki.
  9. W miseczce na posiekanej kapuście pekińskiej układamy składniki: grillowane filety, cebulę i pieczarki.
  10. Orientalna sałatka na grilla gotowa!

Właśnie takie oryginalne sałatki na grilla docenią miłośnicy nowych smaków!

Sałatka na grilla z dynią, granatem i mozzarellą

Ta prosta w wykonaniu sałatka to połączenie kremowej dyni ze świeżymi warzywami. Granat stanowi przyjemny akcent i idealnie sprawdzi się jako przysłowiowa „kropka nad i". Sałatka z dynią, granatem i mozzarellą doskonale pasuje jako przystawka, dodatek do dań mięsnych albo kolorowa, pyszna kolacja. Palce lizać!

Sałatka z grilla z dynią

Składniki:

  • 0,5 opakowania rukoli
  • 400 g dyni piżmowej
  • Ser mozzarella (1 opakowanie)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 granat
  • Liście mięty
  • Cytryna
  • Oliwa z oliwek
  • 10 plastrów salami

Sałatka z dynią

Przepis:

  1. Dynię kroimy na półplastry. Grill rozgrzewamy do 160 stopni i grillujemy przez 8 minut z każdej strony, aż plastry dyni przyjemnie się skarmelizują.
  2. Cebulę szatkujemy w piórka. Umieszczamy na płycie żeliwnej albo patelni na około 5 minut, uważając, aby cebula się nie przypaliła.
  3. Przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy sok z 0,5 cytryny, suszone oregano i bazylię.
  4. Mozzarellę rwiemy na mniejsze kawałki.
  5. Za pomocą łyżeczki wyciągami pestki granatu.
  6. Salami siekamy na mniejsze kawałki.
  7. W misce umieszczamy rukolę, dodajemy zgrillowane plastry dyni, pestki granatu, grillowaną cebulę, mozzarellę i porwane listki mięty.
  8. Sałatkę polewamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
  9. Lekka sałatka doskonale smakuje na świeżym powietrzu podczas spotkania z przyjaciółmi!

Sprawdź także: Pieczarki z grilla – 5 sposobów na podanie

Sałatka z dynią na grilla

Sałatka ziemniaczana – najprostsza sałatka na grilla

Kolejny przepis to najprostsza sałatka ziemniaczana. Świetna jako dodatek do dań z grilla. Możemy podawać ją z łososiem wędzonym, grillowanym lub pieczonym. Warto eksperymentować z dodatkami – ziemniaki polać sosem jogurtowym (z dodatkiem np. łyżki jogurtu greckiego albo zastosować tradycyjny jogurt naturalny), domowym sosem pomidorowym, czy po prostu majonezem. Do ziemniaków będzie pasował też sos czosnkowy na bazie jogurtu. Dodatki zależą od nas i od naszych preferencji kulinarnych. W tym przepisie proponujemy połączyć ugotowane ziemniaki z majonezem.

Składniki:

  • 5 większych ziemniaków
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula dymka
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

Ziemniaki na grilla

Przepis:

  1. Grill rozgrzewamy do temperatury 150 stopni. W strefie pośredniej grilla umieszczamy ziemniaki. Surowe ziemniaki powinny grillować się około godziny. Jeżeli mamy mniej czasu, ziemniaki możemy ugotować wcześniej w domu lub na palniku bocznym grilla.
  2. Ostudzone ziemniaki kroimy w kostkę.
  3. Cebulę dymkę siekamy.
  4. Pokrojone ziemniaki umieszczamy w misce, dodajemy majonez, sok z jednej limonki, łyżkę miodu i doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Sałatkę mieszamy i zostawiamy na chwilę, aby się przegryzła.

Sałatka z ziemniaków

Aby przygotować ziemniaki na grillu, warto zaopatrzyć się w płytę żeliwną. Jest to doskonały produkt, który pozwoli perfekcyjnie ugrillować ziemniaki. Płytę powinniśmy dopasować do modelu naszego grilla.

Sałatka na grilla z suszonymi pomidorami

Nasza kolejna propozycja to sałatka na grilla z dodatkiem suszonych pomidorów. Idealna dla osób, które nie lubią tracić dużo czasu na przygotowanie potraw. Ser feta, świeży szpinak, suszone pomidory, a do tego dressing z sezamem. Prosto, szybko i smacznie! Ta lekka sałatka to świetny dodatek do dań z grilla.

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów
  • 0,5 kostki sera feta
  • 0,5 pomidora świeżego

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Sałatka z suszonymi pomidorami

Przepis:

  1. Świeży szpinak dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą i posiekaj na mniejsze kawałki.
  2. Suszone pomidory pokrój na cienkie paski. Pomidora świeżego pokrój na plasterki. Ser feta pokrój w kostkę.
  3. Wszystko razem wymieszaj w misce.
  4. Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z oliwek z sezamem i sosem sojowym. Dodaj do sałatki na grilla.

Sprawdź także: Kaszanka z grilla. Jak przygotować kaszankę na grilla?

Grecka sałatka na grilla

Przepisy na sałatki na grilla to tak naprawdę nieograniczona liczba i możliwość łączenia różnych smaków i produktów. Na koniec prezentujemy najbardziej klasyczną i najbardziej znaną na całym świecie sałatkę, czyli sałatkę grecką. Jest ona znana i uwielbiana we wszystkich krajach. Może służyć za dodatek do każdej potrawy – w kuchni śródziemnomorskiej szczególnie często serwuje się ją w towarzystwie ryb. Świeże ogórki, soczyste oliwki, wyrazista czerwona cebula. To jedna z najbardziej popularnych sałatek na grilla!

Składniki:

  • 10 oliwek kalamata
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 0,5 sałaty lodowej, kilka listków rukoli
  • 0,5 ogórka zielonego
  • 0,5 sera feta
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • oregano

Przepis:

  1. Sałatę podrzyj na mniejsze części. Cebulę pokrój w piórka, pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Zielonego ogórka pokrój w plastry. Ser pokrój w kostkę.
  2. Rukolę i sałatę ułóż na talerzu. Dodaj pokrojone warzywa i fetę.
  3. Całość dopraw solą i pieprzem, polej oliwą i posyp oregano.

Sałatka grecka na grilla

O czym pamiętać, zaczynając przygotowanie sałatek? Przede wszystkim każde produkty na grilla powinny być jak najbardziej świeże. Wybór dobrej jakości produktów gwarantuje nam najlepszy efekt końcowy. Proponowane sałatki idealnie sprawdzą się jako dodatek do wszystkich grillowanych potraw!