Szukasz pomysłu na wege grilla? Proponujemy sprawdzone przepisy na wegetariańskie dania. Nasze potrawy to sposób na tanie grillowanie. Kremowy grillowany bakłażan, aromatyczna cukinia, a może słodkie grillowane banany? Poznaj przepisy na wege grillowanie!

Coraz popularniejsze obecnie staje się grillowanie bez mięsa. „Ale jak to? Czy grill bez mięsa to jeszcze grill?” – może powiedzieć wielu z Was. Otóż tak! Bezmięsny grill może smakować naprawdę wyśmienicie, a przy tym być pełnym witamin. Nawet jeśli jesteś fanem mięsa i nie wyobrażasz sobie barbecue party bez soczystej karkówki, być może któryś z naszych wege przepisów posłuży Ci jako wspaniały dodatek – kolorowe urozmaicenie mięsnych potraw. Dodatkowo wege grillowanie to tanie grillowanie.

Tanie wege grillowanie – sprawdzone przepisy

Grillowane warzywa na talerzu

Jak przygotowywać tanie dania?

Kiedy wykorzystujemy grilla często, to chcemy, aby dania były smaczne, pożywne, zdrowe i tanie. Właśnie taka może być kuchnia roślinna. Dobrze dobrane produkty będą, źródłem białka i witamin, a dodatkowo na talerzu wyglądają pięknie. Jeżeli chcemy, aby wege grillowanie było tanie najlepiej wybierać owoce i warzywa sezonowe. Można również sięgać po nietypowe rozwiązania i przygotować grillowane owoce, kapustę, pomidory lub cukinię. Warto też sprawdzić, jakie rośliną są uprawiane w Polsce, ich cena powinna być niższa niż produktów takich jak awokado lub bataty, a dodatkowo często są zrywane bardziej dojrzałe, ponieważ nie wymagają długiego transportu. Cebula, ziemniaki, kapusta, cukinia lub kalafior są łatwo dostępne na terenie całego kraju i trzeba po nie sięgać.
Tanie grillowanie to również przekąski z łatwo dostępnych produktów. Szybkie i banalnie łatwe są grzanki z masłem czosnkowym lub ziołowym. Nieco bardziej pracochłonne będą potrawy z ciasta francuskiego lub mini pizze. Układając grillowe menu, warto wybrać się do sklepu i zobaczyć czy coś jeszcze będzie pasowało nam do grillowania.

Grzanki grillowane

Sprawdź również: Grill wegetariański: pomysły na przepisy bez mięsa na grillach Broil King

Aby posiłki oparte na roślinach były kompletne, powinny zawierać białko. Najlepszymi jego źródłami w diecie są rośliny strączkowe takie jak: fasola oraz soczewica, jednak możemy również wybrać tofu lub różne rodzaje kasz na przykład: gryczaną, komosę ryżową lub jaglaną. Burgery przeważnie przygotowuje się z mięsa mielonego, jednak wiele produktów roślinnych jest świetnym zamiennikiem, który pozwoli przygotować wege burgery.

Warto wykorzystywać w naszej kuchni świeże zioła, które są prawdziwą bombą witamin. Dodatkowo możemy je wykorzystać jako ozdobę kuchni lub ogrodu. Najbardziej popularne w domowej uprawie są: bazylia, oregano tymianek lub mięta, która świetnie sprawdzi się również, gdy przygotowujemy napoje.

Tanie wege grillowanie to również wykorzystywanie maksymalnie powierzchni rusztu. Oznacza to, że najlepiej przygotować się tak, aby jednocześnie piec kilka dań. W innej sytuacji można się zastanowić, czy chcemy rozgrzewać ruszt dla jednej potrawy.

Grillowany bakłażan

Bakłażan to niedoceniane warzywo, które można przyrządzić na naprawdę wiele sposobów! Zarówno w podstawowej formie – grillowany w plastrach z dodatkiem przypraw, jak i w bardziej zaawansowanej formie – np. bakłażan marynowany w sosie sojowym jest naprawdę wyśmienity! Wcale nie gorszy będzie bakłażan z sosem pomidorowym.

Składniki:

  • bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • pieprz czarny
  • passata pomidorowa
  • świeża kolendra

Przepis:

  1. Bakłażana pokrój na plastry u grubości około 1 cm i posyp obficie solą. Następnie odstaw go na około 20 minut, dzięki temu pozbędziesz się smaku goryczy.
  2. Po tym czasie wytrzyj plastry ręcznikiem papierowym i rozgrzej grill do 160 stopni.
  3. Bakłażana posmaruj oliwą i posyp świeżo mielonym pieprzem.
  4. Plastry ułóż na rozgrzany ruszt i grilluj przez 4 minuty, następnie odwróć na drugą stronę. Teraz na każdy plasterek nałóż łyżeczkę passaty i smaż kolejne 4 minuty.
  5. Gotowego bakłażana posyp posiekaną kolendrą. Smacznego!

Grillowany bakłażan z sosem pomidorowym

Zobacz też: Papryka z grilla – 5 sposobów na podanie

Grillowana cukinia

Cukinia to bardzo popularne i proste w uprawie warzywo. Można ją wykorzystać do wielu dań i sosów, a nawet do przetworów. Jej dostępność w sezonie sprawia, że jest tania i obecna w naszych kuchniach. Często przyrządzana jest faszerowana cukinia, jednak my proponujemy cukinię grillowaną z dodatkiem mozzarelli.

Składniki:

  • cukinia
  • mozzarella
  • sól

Przepis:

  1. Cukinię umyj i pokrój w plastry grubości 1 cm. Następnie posyp solą i odstaw na bok.
  2. Pokrój mozzarellę w plastry o grubości 0,5 cm i rozgrzej grilla do 150-160 stopni.
  3. Cukinię ułóż na rozgrzanym grillu w strefie bezpośredniej i grilluj 3 minuty z każdej strony. Po tym czasie przewróć je jeszcze raz i na każdej ułóż plasterek sera, pozostaw jeszcze na 1 minutę. Smacznego!

Grillowana cukinia z mozzarellą

Faszerowane pieczarki

Pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok. Do grillowania i faszerowania najlepiej wybierać duże grzyby. Wtedy ich kapelusze stanowią idealne miejsce na farsz. Grillowane pieczarki smakują wyśmienicie z innymi warzywami.

  • 4 duże pieczarki portobello
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 mała papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 mozzarella
  • sól, pieprz

Przepis:

  1. Zacznij przygotowania od ugotowania kaszy według opisu na opakowaniu, następnie odstaw ją do ostudzenia.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę drobno pokrój i zetrzyj mozzarellę na tarce.
  3. Ostudzoną kaszę dokładnie wymieszaj z czosnkiem, papryką, mozzarellą, solą, pieprzem i oliwą.
  4. Rozgrzej grilla, w tym czasie umyj i oczyść pieczarki.
  5. Na nagrzany ruszt połóż pieczarki, aż oddadzą wodę, następnie nadziej je farszem i grilluj do czasu rozpuszczenia sera.
  6. Pieczarki najlepiej podawać polane oliwą. Smacznego!

Faszerowane pieczarki z grilla

Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne można podać zamiast sałatki. Kolorowe warzywa nadziane na szpikulce, które zastąpią drewniane patyczki to prosty sposób przygotowania warzywnego dodatku. Jeżeli mamy ochotę, możemy podkreślić smak warzyw sosem tzatziki.

Składniki:

  • pieczarki
  • cukinia
  • papryka
  • cebula
  • oliwa, sól

Przepis:

  1. Zacznij rozgrzewać grilla.
  2. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Drobne pieczarki możesz zostawić w całości, większe podziel na pół. Cebulę pokrój w grube pióra.
  3. Przygotowane warzywa nadziej na szpikulce i posmaruj oliwą.
  4. Szaszłyki ułóż na grillu i piecz przez około 10 minut, odwracając tak, aby równomiernie się upiekły. Smacznego!

Grillowane szaszłyki warzywne

Sprawdź także: Gazpacho z grillowanych warzyw

Marynowane tofu

Źródło białka i radości – nie tylko dla wegan. Marynowane tofu nadaje się również do burgerów, gdzie może zastąpić mięso mielone, ale równie dobrze możemy je skonsumować z dodatkiem grillowanych warzyw. Z kolei pieczenie tofu na grillu wcale nie musi wychodzić gorzej niż w przypadku pieczenia kiełbasy. Z dodatkiem tofu można przygotować sycące i pyszne danie z grilla.

Grillowane tofu może zastąpić mięso na kanapce lub ser w sałatce. Ten sprasowany twaróg z mleka sojowego świetnie nadaje się do mrożenia. Na kolejnych zakupach dorzuć kostkę do koszyka i wrzuć do zamrażarki, gdy będzie potrzebne, wystarczy włożyć je do miski z ciepłą wodą. Jeśli nie jesteś pewien, czy polubisz się z jego smakiem, kup je na promocji, które często pojawiają się na ten produkt w popularnych sklepach. Tofu ma w sobie dużo wody, dlatego przed marynowaniem warto je odcisnąć, dzięki temu lepiej wchłonie smak marynaty. Można zrobić to ręcznie lub za pomocą specjalnej prasy.

Składniki:

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 ½ łyżeczki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego (bądź tamari w wersji bezglutenowej)
  • 1-2 łyżeczki dowolnego ketchupu, bądź wegańskiego sosu barbecue
  • ½ łyżeczki syropu z agawy (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu
  • 1 kostka tofu

Przepis:

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i nalej do miski.
  2. Tofu pokrój na plastry i zanurz w marynacie na dłuższy czas.
  3. Rozgrzej grilla. Ułóż plastry na ruszcie i grilluj około 4 minuty z każdej strony. Smacznego!

Grillowane tofu

Kapusta z grilla tanio i smacznie

Kapusta niekoniecznie kojarzy nam się z grillowaniem. Jednak będzie idealna, jeśli chcemy przygotować grilla tanio, zdrowo i smacznie. Mała porcja białej kapusty zawiera bardzo dużo witaminy C i innych, cennych minerałów! Przy przygotowaniu należy uważać, aby nie oddzielić liści od głąba, ponieważ to właśnie on łączy kapustę w całość.

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • oliwa
  • czosnek
  • sól, pieprz

Przepis:

  1. Rozgrzej grilla.
  2. Kapustę pokrój w ćwiartki lub mniejsze części.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą.
  4. Kawałki kapusty posmaruj oliwą i ułóż na ruszcie.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Piecz, aż kapusta będzie miękka. Smacznego!

Pieczone ćwiartki kapusty

Pomidory z serem feta

Pomidory smakują wyśmienicie z dodatkiem fety i oregano. W dodatku robi się je w mgnieniu oka, a sposób przygotowania jest bardzo prosty. Do tego dania najlepiej wykorzystać dojrzałe i soczyste owoce, średniej wielkości.

Składniki:

  • pomidory
  • ser feta
  • ząbek czosnku
  • oliwa, sól, pieprz, oregano

Przepis:

  1. Rozgrzej grilla.
  2. Pomidory umyj i wydrąż w nich miejsce na farsz tak, aby się nie rozpadały.
  3. Ser feta wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, oliwą, pieprzem i oregano. Do farszu dodaj jeszcze drobno pokrojone wydrążone części pomidorów.
  4. Pomidory nadziej przygotowanym farszem.
  5. Owoce połóż na grillu i piecz przez 10-15 minut. Smacznego!

Faszerowane pieczone pomidory

Grillowane banany

Grillowane banany to proste danie na grilla. Wystarczy dodatek ulubionej czekolady i można rozpoczynać tanie grillowanie.

Składniki:

  • banany
  • czekolada

Przepis:

  1. Banany natnij na głębokość około 0,5 cm tak, aby zrobić miejsce na czekoladę.
  2. Powstałe w bananach kieszonki wypełnij czekoladą.
  3. Na rozgrzanym grillu ułóż owoce czekoladą do góry i grilluj przez 20 minut. W trakcie pieczenia kontroluj stan bananów.
  4. Po tym czasie sprawdź, czy miąższ jest miękki, jeśli nie to piecz je jeszcze 10 minut, aż czekolada rozpuści się, a środek będzie upieczony. Smacznego!

Grillowane banany

Grille gazowe Weber

Popularna seria grilli gazowych Weber została wykonana z materiałów najwyższej jakości. Posiada wiele przemyślanych rozwiązań, na przykład ruszt wyposażony w Gourment BBQ System. Możemy w nim zamontować kamień do pizzy, kratkę do steków i wiele innych elementów, które sprawią, że grillowanie będzie łatwe i przyjemne.

Grill gazowy Weber Spirit oraz ludzie przy stole

Grill gazowy Weber Spirit II E-310 GBS – zotał wykonany z materiałów najwyższej jakości. Przygotujesz na nim posiłek nawet dla 10 osób. Jest wyposażony w 3 palniki główne, szyny aromatyzujące Flavorizer, haczyki na akcesoria, wbudowany termometr i żeliwne ruszty z systemem Gourmet BBQ System. Dodatkowo pokrywę otacza odporna na zarysowania powłoka z emalii porcelanowej. Jest kompatybilny z aplikacją iGrill.

Grill gazowy Weber Spirit Premium EPX-325 GBS – wyróżnia się nowoczesnym wyglądem i czarną kolorystyką. Posiada 3 palniki główne oraz dodatkowo palnik boczny. Technologia Weber Connect zastosowana w urządzeniu pozwala kontrolować proces pieczenia z dowolnego miejsca. Ruszt z Gourment BBQ System zapewnia wszechstronne zastosowanie. Dodatkowo posiada dwie półki, na których można położyć potrzebne narzędzia. W odróżnieniu od poprzedniego modelu oparty jest na szafce, w której można schować przydatne akcesoria.