Szukasz pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę na grilla? Dobrze trafiłeś! Pieczarki z grilla to świetny pomysł jako dodatek do dań z rusztu lub jako smaczna i szybka w wykonaniu przekąska. Do przygotowania potrzebujesz tylko warzyw i kilku wybranych składników. Poznaj 5 sposobów na pieczarki z grilla i zaskocz rodzinę lub znajomych na wspólnym spotkaniu!

Pieczarki – właściwości

Pieczarki to bardzo popularne warzywa, często spotykane na sklepowych półkach. Ale czy wiesz, skąd pochodzą i w jaki sposób rosną? Poznaj kilka pieczarkowych tajemnic. Pieczarka to grzyb należący do rodziny pieczarkowatych. Kapelusze pokryte są białą i gładką skórką, pod którą znajdują się blaszki rozchodzące się od góry trzonu. Pierwsze hodowle pieczarek zakładane były w Europie, a dokładnie we Francji w XVI wieku. Następnie warzywa zostały upowszechnione w innych europejskich krajach. Obecnie Polska jest jednym z największych producentów pieczarek w Europie i jednym z liderów na świecie.

Warzywa owocują dość często, jednak najbardziej wymagającym element w procesie hodowlanym jest podłoże, które musi być odpowiednio przygotowane i zadbane. Oprócz podłoża pieczarka potrzebuje odpowiedniej wilgotności powietrza. Grzyby rosną bardzo szybko – od 3 do 5 dni, a już po 2-3 tygodniach po zbiorze pojawiają się nowe owocniki. Duże pieczarki osiągają nawet do 10 cm średnicy oraz 6 cm wysokości.

Świeże pieczarki w koszyku

Pieczarki – źródło wartości odżywczych

Pieczarki są zdrową alternatywą dla wielu osób, ponieważ charakteryzują się dużą zawartością witamin i innych wartości odżywczych. Na pewno zauważyłeś, że pieczarki po usmażeniu, podduszeniu lub grillowaniu zmieniają swoją objętość – kurczą się i są mniejszych rozmiarów niż przed obróbką cieplną. Dzieje się tak, ponieważ pieczarki cechują się dużą zawartością wody. W pieczarkach znajduje się błonnik pokarmowy, który odpowiada za obniżenie cholesterolu w organizmie.

Świeże pieczarki na desce do krojenia

Co więcej, pieczarki są bogatym źródłem witamin z grupy B, które dostarczasz do organizmu podczas ich spożywania i jest to m.in. tiamina, niacyna, ryboflawina oraz kwas foliowy. Regularne spożywanie pieczarek może przyczynić się do obniżenia ryzyka powstawania chorób wieńcowych oraz nowotworów piersi, jelit, żołądka, prostaty. Dodatkowo spożywanie ich, wpływa na układ odpornościowy, dlatego szczególnie zalecane jest jedzenie większej liczby pieczarek w sezonie zimowym. Pieczarki mogą być również podstawowym elementem diety wegetarian. Ważną informacją dla wszystkich dbających o linię jest fakt, że pieczarki są niskokaloryczne (100 gramów zawiera tylko 22 kalorie) i bogate w błonnik, co z kolei daje długotrwałe uczucie sytości.

Sprawdź także: Cukinia z grilla – jak grillować cukinię?

Jak przygotować grillowane pieczarki?

Pieczarki z grilla są bardzo łatwe do przygotowania. Nie potrzebujesz wielu składników. Musisz tylko zdecydować, w jakiej formie chcesz podać przekąskę. Do przygotowania możesz użyć innych warzyw, które będą się wzajemnie uzupełniać np. pieczarki faszerowane możesz posypać posiekaną natką pietruszki. Kolejnym doskonałym pomysłem na przekąskę z grilla są nadziewane pieczarki. Jako nadzienie możesz użyć suszonych pomidorów lub papryki, a całość apetycznego dania posypać startym żółtym serem. To tylko kilka możliwych wariantów na przygotowanie przekąski, która zaspokoi głód gości w oczekiwaniu na główne danie. Poniżej przedstawiamy podobne przepisy, z którymi warto się zapoznać przed rozpoczęciem sezonu grillowego. Sprawdź i przekonaj się, że grillowane warzywa to doskonała alternatywa dla mięsa!

Grillowane pieczarki na talerzu

Pieczarki z grilla – najprostszy przepis

Na rusztach często króluje mięso, kiełbaski i szaszłyki z kurczaka. Zastanawiałeś się kiedykolwiek nad szaszłykami z pieczarek? Tak, to możliwe! Warzywa możesz przyrządzić dowolnie – składnikami, które lubisz najbardziej. Najprostszym i najmniej czasochłonnym pomysłem na grillowaną przekąskę z pieczarkami będzie przyprawienie ich solą z czosnkiem. Jak je przygotować?

Składniki:

  • pieczarki
  • sól czosnkowa
  • masło
  • natka pietruszki
  • pieprz

Przepis na najprostsze pieczarki z grilla:

  1. Najpierw dokładnie umyj pieczarki.
  2. Następnie pozbądź się nóżek pieczarek i tak przygotowane grzyby umieść na szpikulcach do szaszłyków.
  3. W tym samym czasie w małym garnku lub w rondelku rozpuść masło i dodaj suszoną natkę pietruszki, pieprz, a także wspomnianą sól czosnkową.
  4. Tak przygotowaną przyprawą posmaruj pieczarki za pomocą silikonowego pędzelka.
  5. Grzyby grilluj ze wszystkich stron, do lekkiego zarumienienia.

Grillowane pieczarki w soli czosnkowej

Sprawdź także: Jak grillować? Poznaj optymalny czas i temperaturę

Do grillowania warzyw możesz użyć również szpikulców do szaszłyków z drewna bambusowego. Jednak pamiętaj, aby namoczyć je wcześniej w zimnej wodzie przez około 30 minut.

Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą

Czy słyszałeś kiedykolwiek o pieczarkach portobello? Ten rodzaj pieczarek wyróżnia się niesamowitym smakiem, ale też większą zdolnością do pochłaniania aromatów, dzięki czemu pieczarki przygotowane na grillu są jeszcze bardziej aromatyczne! Portobello mają również ciemniejsze kapelusze. Pieczarki faszerowane cukinią i serem mozzarella to przepyszna przekąska przygotowana na grillu gazowym lub tradycyjnym.

Składniki:

  • 6 sztuk pieczarek portobello
  • 100 g chorizo
  • 1 mała cukinia
  • 1 ser mozzarella
  •  sól
  • pieprz

Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą – przepis:

  1. Przygotuj wszystkie składniki na przekąskę z grilla.
  2. Zetrzyj cukinię i mozzarellę na grubych oczkach tarki.
  3. Z pieczarek portobello oderwij nóżki, zostawiając same kapelusze. Nóżki grzybów zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Chorizo posiekaj bardzo drobno przy pomocy ostrego noża. Wymieszaj z cukinią, serem mozzarella i startymi nóżkami pieczarek. Dopraw solą i pieprzem. Zamiast mozzarelli możesz użyć również żółtego sera, startego na tarce kuchennej.
  5. Pieczarki posyp w środku solą.
  6. Nadziej farszem pieczarki, rozgrzej grilla gazowego do temperatury 200 stopni i zacznij grillować. Pieczarki ułóż w strefie bezpośredniej, czyli na środku grilla.
  7. Grilluj 20 minut przy zamkniętym ruszcie, aż pieczarki zrobią się miękkie, a farsz się przypiecze.

Faszerowane pieczarki cukinią i mozzarella z grilla

Pieczarki faszerowane łatwiej i szybciej przygotujesz, używając dedykowanej płyty żeliwnej lub ceramicznej, dzięki której warzywa upieką się równomiernie, a pieczarki z grilla faszerowane cukinią i mozzarellą nie będą pękać.

Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą

Szukasz pomysłu na pyszne grillowane warzywa? Pieczarki faszerowane kuskusem i serem mozzarella to ciekawy sposób na przekąskę z grilla. Do przygotowania użyj większych pieczarek portobello, aby łatwiej faszerować warzywa.

Pieczarki portobello z kuskusem i mozzarellą z grilla składniki:

  • 4 duże pieczarki portobello
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 mała papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 mozzarella
  •  przyprawy

Pieczarki faszerowane na grilla przepis:

  1. Przygotowanie pieczarek portobello zacznij od ugotowania kaszy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Wystudzoną kaszę zmieszaj z pokrojoną w drobną kostkę papryką, mozzarellą, oliwą, pieprzem i solą oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  3. Pieczarki portobello ułóż na grillu i posyp delikatnie solą od strony blaszek. Grilluj je chwilę, aż puszczą wodę.
  4. Grzyby nadziej obficie farszem i grilluj do momentu, aż mozzarella się rozpuści.
  5. Pieczarki portobello z grilla podawaj polane oliwą.

Grillowane pieczarki portobello z kuskusem i mozzarella

Sprawdź także: Proste i szybkie przekąski na grilla

Do przygotowania faszerowanych warzyw przydatne będą akcesoria, które znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Zapoznaj się z bogatą ofertą!

Pieczarki faszerowane mięsem, owinięte w plaster boczku

Poznaj pyszną przekąskę dla wielbicieli mięsa. Wykonanie jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne, a smak i wyśmienity aromat skuszą niejednego łasucha na poczęstunek. Idealnie przypieczone warzywa uzyskasz dzięki grillom gazowym Broil King.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 100 g boczku parzonego w cienkich plastrach
  • 2 łyżki oliwy
  • oregano, słodka papryka i sól

Pieczarki z grilla nadziewane mięsem i owinięte boczkiem

Pieczarki faszerowane mięsem, owinięte w plaster boczku – przepis:

  1. Najpierw dokładnie umyj warzywa i usuń nóżki.
  2. Pierś drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze i dodaj oliwę, aby nie było zbyt suche.
  3. Kapelusze nafaszeruj przygotowanym mięsem, a następnie wokół warzyw zawiń plaster boczku i posyp przyprawami. Opcjonalnie możesz użyć mieszanki przypraw Shaker Steak & Chops.
  4. Rozgrzej grilla na maksymalną moc. Gdy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 250°C przykręć pokrętła, ustawiając je na pozycję średnią (pokrętła zwrócone pionowo w dół).
  5. Pieczarki grilluj na górnej półce przez 20 minut.
  6. Następnie połóż grzyby na grillu, tak aby lekko przypiec boczek. Zapiekaj przez 5 minut w temperaturze 200°C.

Faszerowane pieczarki z mięsem i boczkiem na grillu

Sprawdź także: Który grill gazowy wybrać - ranking najlepszych!

Grillowane pieczarki po azjatycku

Ostatni pomysł na warzywną przekąskę z grilla z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni azjatyckiej. Dodatkowo jest to pyszna i niezbyt czasochłonna przystawka dla wegetarianów. Papryka cayenne bądź shishito i grillowy aromat to idealne połączenie, którego musisz spróbować!

Składniki:

  • ½ kg pieczarek (najlepiej brązowych)
  • ½ kg papryki shishito lub papryka cayenne (opcjonalnie zwykła, podłużna)
  • 1 duża papryka czerwona lub żółta
  • Olej o wysokim stopniu dymienia
  • Sól
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść posiekanej kolendry

Grillowane pieczarki po azjatycku – przepis:

  1. Pieczarki i paprykę shishito w całości nadziej na podwójne szpikulce do szaszłyków. Paprykę pokrój w większe kawałki i również nadziej na szaszłyk.
  2. Następnie szaszłyki spryskaj oliwą, wykorzystując rozpylacz oleju i dopraw solą.
  3. Rozgrzej grilla do 260°C.
  4. W międzyczasie zrób sos sojowy, łącząc ze sobą sos, syrop klonowy, imbir i czosnek.
  5. Grilluj warzywa około 2 minut z każdej strony. W trakcie grillowania możesz posmarować je glazurą z sosu sojowego za pomocą pędzelka silikonowego.
  6. Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem posiekanej kolendry. Możesz opcjonalnie polać je na koniec sosem sojowym.

Grillowane pieczarki po azjatycku

Przygotowanie azjatyckiej przekąski z pewnością będzie szybsze i łatwiejsze, dzięki wykorzystaniu wysokiej jakości produktów kanadyjskiej firmy Broil King.

Sprawdź także nasze rankingi grilli gazowych: