Na grillu gazowym można przyrządzać potrawy dosłownie przez cały rok - późną jesienią, podczas mroźnej zimy, a także wczesną wiosną. Okresy te mogą kojarzyć się miłośnikom grillowania z martwym sezonem, ale wcale nie musi tak być. Sprawdź, co warto przyrządzić na grillu poza sezonem letnim.
Co przygotować na zimowym grillowaniu?
Co możemy grillować w zimie? Wszelkiego rodzaju mięsa będą tak samo pyszne, jak te przygotowane w bardziej sprzyjającej aurze. Największa rewolucja może dotyczyć dodatków. Zimne napoje zamienimy pewnie na ciepłą herbatę lub grzańca, a świeże warzywa z ogródka zastąpią te grillowane na grillu gazowym. W tej kwestii mamy dużo większe pole do popisu niż latem. Nasze polskie warzywa korzeniowe łatwo dostępne zimą, odpowiednio przyprawione, będą hitem zimowego grilla. Buraki i ziemniaki w plastrach, grillowana marchewka wzbogacą nasz posiłek o niezbędne i tak trudno dostępne zimą witamy. Do tego dołożymy pieczarki czy inne grzyby, paprykę, cebulę i wszystko to, co lubimy zjadać z grilla. A na deser? Pieczone jabłko z cynamonem czy grillowany banan to kolejne posiłki, które możemy serwować wprost z grilla.
Warto też powiedzieć, jakie są różnice grillowania w zimie. Pierwsza to taka, że na potrawy będziemy raczej czekać w domu ze względu na niską temperaturę na zewnątrz, a druga, że trochę inaczej przygotujemy nasz grill gazowy do pracy. Zanim położymy potrawę na ruszt, musimy go najpierw mocno rozgrzać, nawet do 250 stopni. Dopiero wtedy ustawiamy docelową temperaturę. I pamiętamy, żeby zbyt często nie otwierać pokrywy urządzenia, co nie będzie trudne, skoro czekamy na finał grillowania w domu. Więcej praktycznych porad znajdziesz w artykule: Grill zimą.
Wszelkiego rodzaju mięsa będą tak samo pyszne, jak te przygotowane w bardziej sprzyjającej aurze. Największa rewolucja może dotyczyć dodatków. Zimne napoje zamienimy pewnie na ciepłą herbatę lub grzańca, a świeże warzywa z ogródka zastąpią te grillowane na grillu gazowym. W tej kwestii mamy dużo większe pole do popisu niż latem. Nasze polskie warzywa korzeniowe łatwo dostępne zimą, odpowiednio przyprawione, będą hitem zimowego grilla. Buraki i ziemniaki w plastrach, grillowana marchewka wzbogacą nasz posiłek o niezbędne i tak trudno dostępne zimą witamy. Do tego dołożymy pieczarki czy inne grzyby, paprykę, cebulę i wszystko to, co lubimy zjadać z grilla. A na deser? Pieczone jabłko z cynamonem czy grillowany banan to kolejne posiłki, które możemy serwować wprost z grilla.
Jesienne grillowanie - pomysły na potrawy
Jeśli chodzi o wybór mięs czy ryb, to jest on taki sam przez cały rok. Podczas jesiennego grillowania warto jednak dobrać do nich sezonowe dodatki, takie jak:
- dynia,
- bakłażan,
- cukinia,
- karczochy,
- ziemniaki,
- kukurydza,
- różnego rodzaju grzyby.
Jesienią smakują nam najczęściej nieco cięższe warzywa, świetnym wyborem będzie więc też grillowana papryka. A na deser idealne będą aromatyczne jabłka.
Wiosenne grillowanie - nowalijki i nie tylko na grillu
Wczesną wiosną zazwyczaj mamy ochotę na zastrzyk witamin i składników odżywczych, powoli zaczynami sięgać po coraz lżejsze dania. Dobrym wyborem będzie więc grillowanie ryb z zielonymi dodatkami w postaci świeżych ziół czy np. roszponki i cukorii.
Warto sięgnąć również po nasze warzywa korzeniowe, o których już wspominaliśmy (np. marchew, buraki). Wiosna to też sezon na wspaniałe szparagi, które z grilla smakują wybornie. Natomiast jako podstawę deseru znowu można wykorzystać jabłka lub ugrillować rabarbar. Roślina ta bardzo dobrze sprawdza się też jako składnik sosów do grillowanych mięs.
Po więcej inspiracji odsyłamy do naszego działu: Przepisy na dania z grilla.
Zabezpieczenie grilla poza sezonem letnim
Jeśli chcemy, żeby grillowanie od jesieni do wiosny było możliwe i przyjemne, musimy zadbać o właściwie zabezpieczenie sprzętu i przestawić grill gazowy bliżej drzwi domu lub na balkon. Gdy temperatura spada, to urządzenie (w te dni, w których go nie używamy) musimy nakryć pokrowcem na grilla. Nie szyjemy go raczej sami, ponieważ po pierwsze pokrowce muszą być odpowiednio zaprojektowane, a po drugie uszyte z materiałów odpornych na jesienno-zimową aurę.
Miejsce do grillowania jesienią, zimą i wiosną
Wybierając miejsce do grillowania, postawmy grill gazowy tak, aby był chroniony przed wiatrem, w miejscu, w którym nie będzie padał na niego śnieg czy deszcz. Zachowajmy jednak bezpieczeństwo. Grill gazowy nie powinien być używany w zamkniętych pomieszczeniach.
Zadbajmy też o siebie i ubierzmy się ciepło. Nawet jeśli wychodzimy tylko na chwilę, żeby sprawdzić, czy nasz posiłek jest już gotowy.