Halloween to popularne święto pełne kolorów, przebierańców i symboli, najczęściej kojarzone z kulturą amerykańską. Tradycja popularna w krajach takich jak: Stany Zjednoczone, Irlandia, Kanada, Australia ma również wielu zwolenników w Polsce. Dlatego dzisiaj pokażemy Wam, jak przygotować przyjęcie o tematyce Halloween z grillem w roli głównej. Tajemniczy klimat i wyśmienite przekąski z pewnością zachwycą Waszych gości.

Kiedy obchodzone jest Halloween?

Halloween to święto wywodzące się z celtyckiego obrządku Samhain. Ponad 2 tys. lat temu dzień ten był pożegnaniem lata i oficjalnym powitaniem zimy, w trakcie którego obchodzono również święto zmarłych. Celtowie wierzyli, że w dzień Samhain zacierała się granica między światem umarłych a światem ludzi żyjących. Wtedy to duchy mogły przekroczyć granicę i przedostać się do świata żywych – dobre zapraszano do domów, złe natomiast odpędzano. Uważa się, iż właśnie z potrzeby odstraszania złych duchów wywodzi się zwyczaj przebierania w dziwaczne stroje i zakładania masek.

Halloween party w ogrodzie

Obecnie oficjalną datą tego święta jest noc 31 października. W Stanach Zjednoczonych ulice i domy przybierają mroczny klimat. Dzieci biegają od drzwi do drzwi. Przebrane w różne stroje straszą mieszkańców i wypowiadają słynne słowa Trick or treat, czyli w tłumaczeniu na język polski Cukierek albo psikus. W krajach europejskich popularne są natomiast imprezy o tematyce halloweenowej. Uczestnicy przebierają się w straszne stroje i spotykają w otoczeniu dyń, świec, kolorowych napojów i strasznych ozdób. Dobrym pomysłem może być więc przygotowanie imprezy z grillem w roli głównej. Modele marki Broil King oferują wiele możliwości. Grillowanie, pieczenie, smażenie, gotowanie możesz wykonywać na tarasie lub w ogrodzie. Dzięki temu przyjęcie zyska wyjątkowy jesienny klimat, a goście zjedzą pyszne posiłki. 

Dynie halloweenowe Broil King

Halloweenowa dynia

Najważniejszym symbolem święta Halloween jest oczywiście dynia. W zależności od naszych zamiarów, możemy kupić lub samodzielnie wyhodować dynię jadalną lub dynię ozdobną. Skupimy się na dyniach jadalnych – gdyż, oferują nam wiele właściwości zdrowotnych oraz kulinarnych. Zliczenie i wypunktowanie wszystkich gatunków dyń jest praktycznie niemożliwe. My natomiast, przedstawiamy Wam kilka z nich:

  • Dynia zwyczajna – jeden z najpopularniejszych gatunków dyni. Co ciekawe można ją spotkać nie tylko w okrągłej, ale również w podłużnej formie. Najczęściej wykorzystywana do wykonania przetworów, zup i sosów.
  • Dynia żołędziowa – zwana także acorn squash to gatunek małej dyni jadalnej. Cechą charakterystyczną jest twarda skórka z głębokimi żłobieniami, o kolorze ciemnozielonym lub zielono-pomarańczowym. Jasnożółty miąższ wyróżnia się lekko orzechowym posmakiem. Doskonała do faszerowania i zapiekania. Świetnie smakuje w połączeniu z sezonowymi warzywami, takimi jak: por, seler czy cukinia, a także grzyby.
  • Dynia Hokkaido – to zdecydowany kulinarny faworyt. Ten gatunek pasuje do różnego rodzaju dań przygotowywanych na słono i na słodko. Japońska dynia jest niewielkich rozmiarów i wyróżnia się spłaszczonym kształtem. Jej skórka ma intensywnie pomarańczową barwę, natomiast zwarty miąższ umożliwia przygotowanie wielu kulinarnych specjałów. Nie musisz jej nawet obierać! Wystarczy, że dokładnie wyszorujesz skórkę i dynia będzie gotowa do dalszej obróbki.
  • Dynia piżmowa – co ją wyróżnia? Dynia swoim kształtem przypomina ogromną gruszkę! Najczęściej ma jasnożółtą skórkę i jasnopomarańczowy, zwarty miąższ z małą ilością pestek. Skórka jest bardzo cienka, a jej obieranie nie sprawia większych trudności. Słodkawy smak powoduje, że dynia piżmowa świetnie sprawdza się przygotowana na słodko, jak i na słono.

Dynie Sprawdź także: Palnik na podczerwień w grillach Broil King – jak działa i co możemy przygotować?

Przepisy na Halloween – dynia w kilku odsłonach

Udane przyjęcie halloweenowe nie może odbyć się bez pysznych przekąsek. Przygotuj proste i sprawdzone dania z sezonowych składników i oczaruj swoich gości. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na Halloween z dynią w roli głównej, które z pewnością przypadną Wam do gustu.

Kremowa zupa z grillowaną dynią

Do grillowania polecamy dynię Hokkaido lub jej „gigantycznego” starszego brata Uchiki Kuri. Te dwie odmiany charakteryzują się jadalną skórką i jędrnym, kremowym miąższem. Zupa smakuje wyśmienicie, a ze względu na obecność imbiru jest doskonałą propozycją na chłodniejsze dni.

Składniki na zupę z grillowaną dynią:

  • 1 dynia Hokkaido lub Uchiki Kuri
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 4 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 papryczka chilli (opcjonalnie)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • Sok z 1 pomarańczy

Składniki i Kremowa zupa z grillowaną dynią

Przepis na zupę dyniową:

  1. Dynię kroimy na cztery części, usuwamy pestki i kropimy oliwą z oliwek oraz doprawiamy solą.
  2. Grill rozgrzewamy do 200°C. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę, wyłączamy palniki pod środkowymi rusztami i umieszczamy tam kawałki dyni.
  3. Grillujemy 35-45 minut z zamkniętą pokrywą, obracając dynię.
  4. Następnie włączamy palnik na bocznej kuchence. Rozgrzewamy olej w garnku i podsmażamy cebulę. Dodajemy czosnek i starty imbir, a następnie grillowaną dynię.
  5. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie blendujemy zupę na gładką masę. Na koniec dodajemy sok z pomarańczy.

Podajemy z grzankami lub prażonymi płatkami migdałów i świeżymi listkami tymianku.

Smacznego!

Grillowanie dyni Sprawdź także: Broil King Baron vs Broil King Regal – porównanie serii

Grill gazowy Broil King Baron 490

Doskonały i niezawodny grill gazowy wyposażony w dwustronne ruszty żeliwne wysokiej jakości, które mogą być używane obustronnie, co znacznie zwiększa zakres grillowania. Ponadto, dzięki 4 palnikom bocznym Dual-Tube, zapalarce Sure-Lite oraz aromatyzerom Flav-R-Wave użytkowanie będzie dla Ciebie przyjemnością. Palnik boczny zamontowany w lewej półce grilla to jeszcze więcej możliwości. Dodatkowo, podświetlane pokrętła nadadzą przyjęciu urokliwego charakteru szczególnie po zmroku. Przygotowanie Halloween party z grillem gazowym marki Broil King to gwarancja udanej imprezy. 


Przepis na grillowaną dynię z dzikim ryżem

Grillowana dynia z dzikim ryżem to pyszna propozycja, która zaskoczy Was wyjątkowym smakiem i obłędnym wyglądem. Wszystkie składniki tworzą doskonałą kompozycję, która zauroczy kubki smakowe Twoich gości. Spróbuj zupełnie nowych smaków i wykorzystaj pełnię możliwości swojego grilla Broil King

Składniki do przygotowania grillowanej dyni z dzikim ryżem:

  • 1 szklanka dzikiego ryżu (opcjonalnie inny rodzaj)
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 4 mniejsze dynie piżmowe lub żołędziowe
  • olej o wysokim punkcie dymienia np. ryżowy
  • sól i pieprz
  • 4 szalotki lub czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 szklanki posiekanych liści buraka ćwikłowego (botwina)
  • 1/2 szklanki suszonych pestek dyni
  • 1/2 szklanki świeżej posiekanej bazylii
  • 1/4 szklanki pestek granatu
  • 1/4 szklanki pokruszonego sera feta
  • 1 łyżka stołowa wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

Dynia i pestki dyni w miseczkach

Przygotowanie:

  1. Dynię przekrój na pół i wydrąż luźny miąższ ze środka.
  2. W rondelku na kuchence bocznej gotuj przez 45 minut (pod przykryciem) dziki ryż wraz z bulionem, od czasu do czasu mieszając.
  3. Włóż do grilla dedykowaną płytę żeliwną i rozgrzej grill z palnikami ustawionymi w pozycji medium do 200ºC, następnie skręć palniki pod płytą na najniższą moc i delikatnie skrop powierzchnię płyty olejem.
  4. Połówki dyni skrop oliwą oraz przypraw solą i pieprzem. Piecz dynię płaską stroną do dołu na płycie żeliwnej przez 45-55 minut. Po 25 minutach sprawdź, czy dynia z grilla nabiera ciemniejącego koloru oznaczającego karmelizację, to znak, że czas obrócić dynię na drugą stronę.
  5. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulki posiekaj na drobną kosteczkę. W drugim rondelku rozgrzej trochę oleju i zeszklij cebulkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane liście botwiny, podsmaż przez 3 minuty.
  6. W misce wymieszaj przygotowany ryż, podsmażone szalotki z czosnkiem i botwin. Następnie dodaj suszone pestki dyni, posiekaną bazylię, pestki granatu, pokruszoną fetę i wymieszaj wszystko razem delikatnie.
  7. Na koniec dodaj świeżo wyciśnięty sok i startą skórkę z pomarańczy oraz oliwę z oliwek. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
  8. Ugrillowane dynie wypełnij przygotowanym farszem i przełóż do perforowanej brytfanny, aby zapiec je przez 10 minut w grillu. Brytfannę kładziemy bezpośrednio na ruszcie, a pod nim palniki na najmniejszą moc. Do tak przygotowanej dyni pasuje sos grzybowy lub żurawinowy.

Smacznego!

Pieczona dynia z grilla Broil King Sprawdź także: Proste i szybkie przekąski na grilla Broil King

Akcesoria, które przydadzą się do wykonania przepisu: 

Akcesoria to niezbędne elementy wyposażenia Twojego grilla, które przyspieszają oraz ułatwiają grillowanie. Poniżej przedsawaimy kilka propozycji, które pomoga Ci wyczarować te fenomenalne dania z rusztu.

Rozpylacz oleju Broil King

Spray do oleju to akcesorium, które pozwala nanieść niewielką ilość oleju spożywczego na powierzchnie naczynia, aby zabezpieczyć potrawy przed przywieraniem do rusztu. Jeżeli chcesz urozamicić smak potraw lub nadać im nowego aromatu, napełniaj rozpylacz olejem ziołowym, bądź czosnkowym. Spróbuj!

Płyta żeliwna dwustronna do grilli Broil King Baron / Crown Classic / Crown / Cart 

Dwustronna płyta marki Broil King, wykonana z wysokiej jakości żeliwa idealnie nadaje się do grillowania każdego rodzaju żywności. Strona prążkowana została zaprojekotwana z myślą o przyrządzaniu smakowitych steków i innych mięs, zaś strona gładka świetnie przydaje się do jajek, ryb, czy owoców morza. Ciepło na powierzchni płyty jest równomiernie rozprowadzane, dzięki czemu wszystkie potrawy są optymalnie wypieczone, a Ty możesz cieszyć się ich wyśmienitycm smakiem. 

Szczypce Baron Broil King

Akcesorium z wysokiej jakości stali nierdzewnej przydatne w trakcie odwracania, zdejmowania lub nakładania grillowanych kawałków mięs, warzyw, owoców i innych przysmaków. Szczypce doskonale leżą w dłoni oraz są niezwykle praktyczne. Silikonowa rączka chroni dłoń przed poparzeniami, natomiast specjalny uchwyt umożliwia wygodne zawieszenie na haczyku. Dodatkowo szczypce posiadają dwie strony – gładką oraz ząbkowaną. Szczypce Baron to niezastąpiona pomoc w trakcie grillowania!