Planujesz przyjęcie dla przyjaciół i rodziny? Chcesz przygotować apetyczne przekąski z grilla? Przygotowując garden party, warto zadbać nie tylko o danie główne, ale również o proste i szybkie przekąski na grilla, po które goście będą sięgać w trakcie trwania imprezy. Proponujemy kilka z nich! Zapraszamy po grillowe inspiracje od marki Broil King!

Szybkie przekąski na grilla

Szybkie przekąski na grilla sprawdzą się na niewielki głód oraz jako przystawka w trakcie oczekiwania na danie główne. Warto zadbać nie tylko o obfity posiłek, ale również lekkie przekąski i tzw. finger food – efektowne przystawki mogą mieć formę roladek, tartinek albo innych, zapiekanych smakołyków. Ich cechą charakterystyczną jest to, że nie wymagają używania sztućców. Dzięki zaserwowaniu finger food, grillowe spotkanie nabiera niezobowiązującego, lekkiego charakteru, a nasi goście bez skrępowania sięgają po przekąski z grilla. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na grilla ze znajomymi, koniecznie wybpróbuj finger food. 

Przekąski na grilla możemy podzielić na:

  • przygotowane z użyciem grilla, podawane na ciepło
  • przygotowane z użyciem grilla, podawane na zimno
  • przygotowane przed grillowaniem, podawane na zimno

Przekąski na grilla

Sprawdź także: Desery z grilla gazowego Broil King

Pomysły na przekąski z grilla

Przekąski na grilla z ciasta francuskiego

Jednym z najprostszych pomysłów, który pomoże nam przygotować szybkie przekąski na grilla, jest zastosowanie gotowego ciasta francuskiego. Ciasto francuskie wystarczy pokroić na mniejsze części za pomocą noża lub wyciąć za pomocą szklanki, następnie posmarować passatą pomidorową, ułożyć na nim ser żółty i salami lub dowolną szynkę, a następnie zawinąć w małe rollsy. Składniki możemy również po prostu ułożyć na wyciętym fragmencie ciasta francuskiego. Tak przygotowane przekąski umieszczamy na płycie żeliwnej w grillu i zostawiamy na 10 minut w temperaturze 170 stopni. 

Przekąski na grilla z ciasta francuskiego

Inną ciekawą propozycją jest równie prosta i szybka przekąska z grilla, czyli kiełbaski lub parówki w cieście francuskim. Kiełbaskę albo parówkę nacinamy co około 1 cm, uważając, aby nie przeciąć mięsa do końca. Z ciasta francuskiego za pomocą większej szklanki albo kubka wycinamy koła i na każdym z nich umieszczamy naciętą kiełbaskę.

Kiełbaski w cieście francuskim z grilla

Ciasto francuskie doklejamy na bokach każdego kawałka kiełbaski. Na środku umieszczamy dla ozdoby pomidorek koktajlowy oraz posypujemy serem żółtym. Umieszczamy na rozgrzanej płycie żeliwnej grilla i grillujemy przez 15 minut w temperaturze 170 stopni

Kiełbaski z grilla

Małe pizzerinki – idealna przekąska na grilla

Kto nie lubi pizzy? Na pewno trudno byłoby znaleźć taką osobę wśród naszych gości. Bardzo dobrym pomysłem na przekąski z grilla są małe pizzerinki, przygotowane tak jak klasyczna pizza, ale w mniejszym formacie. Możemy także przygotować klasyczną pizzę i pokroić ją na trójkąciki, po które będą sięgać nasi znajomi. Należy jednak pamiętać, że ta przekąska na grilla jest nieco bardziej czasochłonna – powinniśmy zarezerwować sobie około 2 godzin, aby ciasto drożdżowe zdążyło odpowiednio wyrosnąć. 

Sprawdź także: Włoskie potrawy z grilla Broil King – pizza, owoce morza, steki i nie tylko

Pizzerinki z grilla

Przepis na mini pizzerinki jest właściwie taki sam jak na klasyczną pizzę. Aby przygotować przystawki w takiej formie, będzie potrzebne dodatkowe akcesorium, jakim jest kamień do pizzy. To niezwykle przydatne akcesorium pozwoli nam uzyskać pyszną, chrupiącą pizzę jak z najlepszej restauracji. Przygotowanie pizzy z użyciem kamienia sprawia, że potrawa smakuje doskonale. Dzieje się tak dlatego, że kamień do pizzy błyskawicznie wyciąga wilgoć z ciasta, dzięki temu otrzymujemy puszyste i chrupiące kawałki włoskiej potrawy. Dokładnie takie, jak serwuje nasza ulubiona pizzeria.

Sprawdź także: Jaki kamień do pizzy wybrać?

Kamień do pizzy pozwala nie tylko przygotować pizzę, ale również wszelkiego rodzaju pieczywo – chrupiący chleb, puszyste bułeczki, przekąski w formie rogalików pszennych i wiele innych potraw. Warto zaopatrzyć się także w łopatę, za pomocą której będziemy mogli w prosty sposób umieścić pizzę na kamieniu. Sekretem udanej pizzy jest posiadanie grilla, który osiąga bardzo wysokie temperatury – idealnie sprawdzą się tutaj grille gazowe Broil King, a także dokładne rozgrzanie kamienia.

Przepis na przekąski z grilla – jak przygotować pizzę lub mini pizzerinki?

Aby przygotoważ pizzerinki na grillu, zarezerwuj sobie około 1,5 godziny – to minimalny czas potrzebny na wyrośnięcie ciasta. Należy pamiętać także, aby ciasto na mini pizze z grilla wyrastało w ciepłym miejscu. Ciasto drożdżowe bardzo nie lubi przeciągów i nagłych skoków temperatury. Pamiętamy również o tym, aby podczas przygotowania ciasta, dodawać do drożdży letnią wodę. Zimna woda sprawi, że drożdże nie wyrosną, a zbyt ciepła – zabije drożdże. W tym przepisie ważny jest także czas zagniatania ciasta – na zagniatanie ciasta poświęć minimum 10 minut, aby odpowiednio je napowietrzyć. Do mini pizz z grilla możesz dobrać ulubione dodatki: ser mozzarella, salami, liście bazylii – wszystko zależy od Ciebie!

Pizza z grilla

Składniki na ciasto do pizzy:

  • 700 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 19 g świeżych drożdzy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Składniki na pizzę lub mini pizze z grilla:

  • Passata dobrej jakości (najlepiej włoskiej firmy)
  • Dodatki: ser mozzarella, salami, pomidorki koktajlowe, listki bazylii – dodatki możemy wybrać dowolne

Z tej ilości mąki otrzymamy około 45 mini pizz (w zależności od średnicy). Jeżeli potrzebujesz mniejszą liczbę, zmniejsz odpowiednio proporcje. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest dokładne rozgrzanie kamienia! 

Przygotowanie pizzy lub mini pizzy z grilla:

  • Przygotuj wszystkie składniki do zrobienia pizzy lub mini pizz.

Składniki na pizzę z grilla

  • Mąkę pszenną przesyp do miski, dodaj pokruszone drożdże, sól oraz cukier.
  • Powoli wlewaj 4 łyżki oliwy z oliwek i ciepłą wodę. Pamiętaj, że woda na ciasto do pizzy nie może być zbyt zimna (drożdże nie wyrosną), ani zbyt gorąca (gorąca woda zabije drożdże). Woda powinna być letnia – temperaturę możesz sprawdzić np. łokciem. Woda nie powinna Cię parzyć.
  • Kiedy dodasz wodę i oliwę, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w misce. Ciasto wyrabiaj przez minimum 10 minut. Powinno być ono elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli zbytnio się klei, podsypuj ciasto mąką. Nie skracaj czasu wyrabiania, aby dobrze napowietrzyć ciasto.
  • Wyrobione ciasto uformuj w kształt kuli i umieść w miseczce pod przykryciem. Pamiętaj, że ciasto powinno znajdować się w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
  • Pierwsze wyrastanie ciasta powinno trwać minimum 1 godzinę. W tym czasie ciasto na pizzę powinno podwoić swoją objętość.
  • Ciasto podziel na kilka części – z tej ilości mąki, możesz otrzymać około 8 mniejszych części. 8 części to 8 cienkich pizz o średnicy około 23 cm. Jeżeli chcesz otrzymać mniejsze pizzerinki, ciasto dzielisz na jeszcze mniejsze części.
  • Każdy fragment ciasta ugniataj jeszcze w dłoniach – uformuj mniejsze placuszki (w zależności od tego, jak duże pizze chcesz przygotować) i zawijaj ich brzegi w kulki tak, aby w środku zostało powietrze. Ciasto zostawiamy do wyrastania pod przykryciem na kolejne 30 minut.
  • Kiedy drugie wyrastanie ciasta zakończy się, rozgrzewamy grill Broil King na najwyższą temperaturę – 300 stopni. Na ruszcie układamy kamień do pizzy. Kamień powinien być bardzo dobrze rozgrzany – nagrzewamy go w temperaturze 300 stopni przez minimum 10-15 minut.
  • W tym czasie rozciągamy w rękach ciasto na pizzę i formujemy kółka o takiej średnicy, jakiej chcielibyśmy otrzymać gotową pizzę lub pizzerinki. 

Ciasto na pizzę z grilla

  • Ciasto smarujemy passatą.

Passata na pizzy

  • Posypujemy serem i ulubionymi dodatkami. 

Dodatki na pizzy

  • Pizzę układamy na posypanej mąką łopacie i umieszczamy na rozgrzanym kamieniu do pizzy. Pieczemy na grillu około 10 minut pod zamkniętą pokrywą. 

Pieczenie pizzy

Przekąski na grilla z tortilli

W sklepach możemy kupić rozmaite tortille, które pomogą nam przygotować smaczne przekąski na grilla. Tortilla wywodzi się z kuchni meksykańskiej i jest to rodzaj okrągłego, spłaszczonego placka o średnicy od 6 do 30 cm. Tortilla wykonana jest zazwyczaj z mąki kukurydzianej, ale w kuchni europejskiej równie często stosuje się mąkę pszenną. Dzięki temu dodatkowi bardzo szybko wyczarujemy zimne przekąski na grilla.

Zimne przekąski na grilla z tortilli

Ich wykonanie jest niezwykle proste – placki tortilli smarujemy dowolnym serkiem, może być to serek śmietankowy, serek ze szczypiorkiem, z chrzanem, serek kozi albo wegańskie smarowidła, takie jak hummus czy baba ghanoush. Na placku posmarowanym serkiem układamy dowolne dodatki – warzywa pokrojone w słupki, plastry szynki, plastry sera – co tylko zechcemy. Następnie zwijamy tortillę, a rulon kroimy na około 2 cm kawałki. Otrzymujemy w ten sposób małe, zimne przekąski na grilla. 

Zimne przekąski z grilla

W sklepach dostępne są także kolorowe tortille np. zielone z dodatkiem szpinaku albo czerwone z dodatkiem papryki. Możemy więc wybrać kolorową wersję, aby zaskoczyć naszych gości lub stworzyć zimne przekąski na grilla z kilku różnych rodzajów placków pszennych. 

Tortilla na zimno

Tortilla z grillowanymi warzywami. Co zrobić na grilla?

Kolejne zastosowanie tortilli na grillu to klasyczna tortilla z grillowanymi dodatkami. Poniżej prezentujemy przepis na tortillę z grillowanymi warzywami. To jeden z przepisów, który możesz błyskawicznie zrobić na grillu gazowym Broil King. W pół godziny otrzymasz kolorowe, zdrowe i sycące danie.

Składniki na tortille z grillowanymi warzywami:

  • 4 tortille
  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • Hummus
  • Oliwa z oliwek

Marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • ½ papryczki chili

Grillowane przekąski

Przygotowanie:

  • Zacznij od przygotowania warzyw. Cukinię pokrój wzdłuż w grube paski, bakłażana i cebulę w grube plastry, a paprykę w ćwiartki, usuwając pestki.
  • W torebce strunowej lub misce połącz składniki marynaty i wymieszaj z warzywami. Warzywa nie muszą być długo marynowane i można je grillować od razu po przygotowaniu.
  • Rozgrzej grill palnikami na średnim poziomie, gdy grill osiągnie temperaturę 180°C, posmaruj lub spryskaj ruszt olejem i połóż na nim warzywa. Do grillowania można również użyć żeliwnej płyty lub stalowego woka.
  • Grilluj warzywa przez 4-5 minut z każdej strony.

Grillowanie warzyw

  • Następnie zdejmij warzywa z grilla i upiecz tortillę na grillu – wystarczy 10-15 sekund z każdej strony.

Grillowanie tortilli

  • Większe kawałki warzyw pokrój w paski, tortille posmaruj hummusem, dodaj warzywa i skrop sokiem z cytryny. Podawaj zawinięte.

Przekąska na grilla z tortilli

Proste przekąski na grilla: Quesadilla

Kolejna bardzo prosta i szybka przekąska na grilla to Quesadilla, którą przygotujemy także z użyciem placków tortilli. Quesadilla to bardzo prosta przekąska z grilla – na placku tortilli układamy plastry sera, a na nich dowolne warzywa, szynkę lub grillowane mięso. Na wybrane dodatki nakładamy kolejne plastry sera. Całość przykrywa plackiem tortilli i układamy na rozgrzanym do 180°C grillu na około 2 minuty z każdej strony. Ser powinien się rozpuścić, a tortilla delikatnie przyrumienić. Zdejmujemy z grilla, kroimy na kilka kawałków i podajemy gościom!

Quesadilla z grilla

Chrupiące taco z grilla z krewetkami

Kolejnym pomysłem na szybkie przekąski z grilla są taco, czyli jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Tacos przygotujemy w bardzo prosty sposób – wystarczy zakupić lub przygotować samodzielnie tortille pszenne albo kukurydziane (te będą bardziej podobne do oryginalnego, meksykańskiego dania). Zazwyczaj do tacos dodaje się mięso wołowe, kukurydzę, czerwoną fasolę, cebulę oraz pomidory. Możemy także przygotować tacos z grilla z dowolnymi dodatkami. Poniżej prezentujemy przepis na tacos z krewetkami.

Tacos z grilla

Składniki na tacos z grilla z krewetkami:

  • 1 opakowanie placków taco 
  • 1 papryka żółta
  • 1 pęczek kolendry
  • 15 sztuk krewetek
  • 1 awokado 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka

Przygotowanie:

  • Zacznij od sosu guacamole: 1 awokado obierz, wyjmij pestkę, zgnieć widelcem. Dodaj do niego sok z połowy limonki oraz 2 rozgniecione ząbki czosnku.
  • Paprykę pokrój w kostkę. Posiekaj kolendrę
  • Grill rozgrzej do 200 stopni. Krewetki grilluj 1,5 minuty z każdej strony (jeżeli kupujesz nieobrane krewetki, musisz najpierw je oczyścić – czyli usunąć ze środka krewetki przewód pokarmowy).

Grillowanie krewetek do przekąsek

  • Następnie na rozgrzanym grillu umieszczamy taco, grillujemy kilkanaście sekund z jednej strony.

Grillowane tacos

  • Do środka ugrillowanych placków wkładamy pokrojoną paprykę, posiekaną kolendrę, ugrillowane krewetki. Na całość nakładamy sos guacamole. Serwujemy naszym gościom pyszną przystawkę z grilla! 

Sprawdź także: Grillowanie pośrednie na grillach Broil King: metoda ociekowa i metoda jednopalnikowa 

Nachos z grilla

Nachos z grilla to kolejna propozycja na przygotowanie błyskawicznej przystawki z grilla. Nachos, czyli niewielkie kawałki tortilli są najczęściej podawane w towarzystwie roztopionego sera i rozmaitych sosów. Bardzo często dodaje się do nich wołowinę, czerwoną fasolę czy kukurydzę. Nachos z grilla przygotujemy bardzo prosto, kupując gotowe placki pszenne lub kukurydziane. Placuszki następnie kroimy na małe trójkąciki i grillujemy kilka minut w 180 stopniach. Podajemy z sosem serowym lub guacamole (przepis wyżej). 

Nachos z grilla

Kremowa przystawka z grilla: delikatny camembert

Grillowany camembert to świetna wegetariańska przystawka z grilla, która również nadaje się jako dodatek do serwowanych mięs. Dzięki białej, pleśniowej skórce ser świetnie nadaje się do grillowania. Pod wpływem ciepła miękki środek staje się przyjemnie kremowy i aksamitny. Ser camembert najlepiej smakuje w towarzystwie żurawiny lub słodkich konfitur, które przyjemnie podkreślają jego smak. Będzie bardzo dobrze komponował się także jako dodatek do deski serów – idealnego pomysłu na przystawki z grilla. 

Składniki na grillowany camembert:

  • krążki sera camembert (liczba zależy od tego, ilu gościom chcemy podać przystawkę) 
  • plastry boczku
  • gruszka
  • żurawina
  • orzechy włoskie
  • miód
  • świeże zioła: rozmaryn i tymianek

Przygotowanie:

  • Camembert można grillować bezpośrednio na ruszcie lub użyć deski klonowej. Jeśli robisz deskę serów, możesz przygotować plastry bekonu, gruszki, jabłka i kromki chleba.
  • Boczek najlepiej grillować na żeliwnym talerzu, a gruszkę na ruszcie w pozycji szpicem do dołu.
  • Przed grillowaniem namocz deskę w wodzie przez 30 minut, wytrzyj do sucha i posmaruj olejem stronę, na której zamierzasz grillować.
  • Rozgrzej grill gazowy do 150°C, posmaruj ruszt i wykonaj romby z jednej strony sera (ustaw na grillu tylko na 15 sekund, obróć o 90°C i grilluj przez kolejne 15 sekund).

Grillowany camembert

  • Ułóż ser na desce (grillowaną stroną do góry) i połóż na ruszcie. Grilluj ser przez 20 minut.

Grillowany ser

  • Grillowany camembert podawaj bezpośrednio na desce zaraz po zdjęciu z rusztu. Dzięki grillowaniu w niskiej temperaturze, zewnętrzna strona sera pozostaje nienaruszona, a wnętrze jest idealnie roztopione.

Camembert z grilla

Akcesoria grillowe do przygotowania przekąsek na grilla

Warto zaopatrzyć się w dodatkowe akcesoria, które pomogą nam wyczarować super przekąski na grilla. Przekąski możemy także podać w formie szaszłyków, do przygotowania których bardzo przydadzą nam się szpadki. Nasza propozycja to zestaw do szaszłyków marki Broil King, wykonany ze stali szlachetnej. Produkt posiada także głęboki pojemnik, gdzie możemy umieścić inne potrawy lub aromatyczne marynaty. Akcesorium sprawi, że przysmaki na grilla zachwycą Twoich gości!

Podczas przygotowania przekąsek, w tym grillowanych serów, pomocna okaże się także deska cedrowa. Deska nadaje grillowanym potrawom delikatny i subtelny cedrowy aromat. Jest także bardzo prosta w użyciu – deskę wystarczy namoczyć 30 minut w wodzie, a następnie ułożyć na niej dowolną potrawę.

Dla naszych gości możemy także przygotować grillowane podudzia z kurczaka. Dzięki wieszakowi na podudzia grillowane mięso będzie dobrze wypieczone i odpowiednio soczyste. W zestawie znajduje się także brytfanna, którą możemy napełnić dowolną marynatą, by nadać mięsu pożądany aromat.

Zestaw do pizzy pomoże Ci przygotować małe, apetyczne pizzerinki albo nadziewane bułeczki, które również możesz zaserwować jako przekąski na grilla.

Więcej akcesoriów do grillowania znajdziesz tutaj

Sprawdź także: Akcesoria Broil King pomocne w grillowaniu i nie tylko