Ryby są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Wybierane właściwie, z dobrych hodowli, dostarczają mnóstwo cennych składników odżywczych. Przyrządzone na grillu smakują wyśmienicie, ale ich przygotowanie to nie lada wyzwanie. Jak grillować ryby, by ich mięso się nie rozpadło i pozostało soczyste? Które gatunki ryb najlepiej nadają się do grillowania? Przedstawiamy kilka cennych wskazówek.

Właściwości odżywcze ryb

Wiele mówi się o właściwościach odżywczych ryb. Popularne stwierdzenie ryba wpływa na wszystko nie jest bez znaczenia. Od lat uważa się, że regularne spożywanie tych wodnych stworzeń znacząco wpływa na nasze zdrowie. I jest w tym prawda, bowiem mięso ryb jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowy, pełnowartościowe białko, witaminę D oraz wiele składników mineralnych, takich jak jod, selen, fluor, magnez, wapń. Co ciekawe - ryby mogą również polepszać nasz nastrój! A zwłaszcza te chude, żyjące w słodkich wodach, bo poprawiają poziom hormonu szczęścia, a dzięki witaminie B wspomagają układ nerwowy oraz mózg.

Grillowanie ryb

Należy jednak pamiętać, że aby ryba była rzeczywiście zdrowa, musi pochodzić z odpowiednich hodowli. Złe warunki chowu (duże zagęszczenie w często zanieczyszczonych akwenach), stosowanie antybiotyków, środków bakteriobójczych, hormonów i pasz z rybiego tłuszczu, w którym gromadzą się toksyny sprawia, że taka ryba ma więcej szkodliwych substancji niż tych dobrych. Dlatego zanim kupimy rybę, postarajmy się sprawdzić jej pochodzenie.

Wybór ryby na grilla

Grillowanie ryb jest taką sama sztuką, jak grillowanie chociażby steków. Aby mięso było smaczne i posiadało odpowiednią konsystencję, musimy przestrzegać kilku zasad:

  1. Przede wszystkim pamiętajmy o tym, że ryba musi być jak najbardziej świeża. Najlepsza będzie taka dopiero co złowiona, ewentualnie chłodzona. Unikajmy ryb głęboko mrożonych. Takie ryby ze względu na wilgoć, łatwo rozpadają się na grillu, a ich mięso traci swój smak.
  2. Kolejnym kryterium jest wybór właściwej ryby. Najlepsze będą te o zwartym mięsie. Zachowują one swój kształt podczas grillowania i nie rozpadają się, kiedy chcemy je odwrócić. Na grilla świetnie nadaje się łosoś, pstrąg, dorsz czy halibut.
  3. Wybierajmy ryby z niewielką ilością ości. Usuwanie ich w warunkach plenerowych może być nieco utrudnione.

Jak grillować ryby?

Jak grillować ryby, by były aromatyczne i zachowały swój smak? Rybie mięso - tak jak każdy rodzaj mięsa - dobrze jest wcześniej zamarynować. Do tego celu wystarczy oliwa z oliwek, białe wino, sok z cytryny, czosnek i ulubione zioła.

Jest wiele przepisów na marynaty, z których możemy czerpać inspiracje. Ważne jest, by przestrzegać podanego czasu marynowania ryb. Nie trzymajmy ich w marynacie dłużej niż 30-60 minut, ponieważ ryba straci ona swoje walory smakowe.

Ryby na grillu węglowym

Jak grillować ryby? Jeśli mamy problem z przywieraniem ryby do rusztu, używajmy do grillowania wysokiej temperatury. Ryba zacznie odchodzić od rusztu, gdy na jej powierzchni powstanie przypieczona cienka skóra.

Zmierzenie temperatury mięsa rybiego jest bardzo trudne, dlatego też musimy je bacznie obserwować. Mięso nie może być przezroczyste ani szkliste - wtedy ryba jest surowa, ale powinna być zdjęta z rusztu zanim zacznie się rozpadać.

Akcesoria do grillowania i wędzenia ryb na grillu

Istnieją akcesoria, które mogą nam grillowanie ryb znacznie ułatwić, a także nieco urozmaicić. Bardzo przydatnym urządzeniem są specjalne kosze do ryb. Zapobiegają one rozpadaniu się mięsa rybiego a także zapobiegają przywieraniu ryby do rusztu. Dostępne są w dwóch rozmiarach - w zależności od tego, jak duże ryby chcemy grillować.

Jeśli z kolei mamy ochotę, aby grillowane przez nas ryby nabrały wyjątkowego aromatu i smaku, warto wypróbować grillowanie na specjalnych deskach cedrowych lub użycie drewienek do wędzenia. Znajdziesz je w dziale: Akcesoria do wędzenia, a więcej o przyrządzaniu potraw na specjalnych deskach drewnianych podajemy w artykule: Grillowanie na desce.

Delikatne mięso ryb idealnie będzie komponować się z dymem jabłoni, pekanu czy beczek po whisky. Dym przenika mięso podczas grillowania i nadaje mu zupełnie nowy wymiar smaku. Zachęcamy do testowania!