Prawdziwa uczta grillowa najczęściej kojarzona jest z daniami mięsnymi. Jednakże coraz popularniejsze stają się dania przygotowywane na ruszcie z użyciem dodatkowych akcesoriów. Nowe smaki, kulinarne inspiracje i nieograniczone możliwości to coś, co Grill Masterzy kochają najbardziej. W tym artykule pokażemy Wam techniki oraz proponowane akcesoria do grillowania ryb, które sprawią, że przygotowane dania będą smakowały jeszcze lepiej! 

Techniki grillowania ryb 

Grillowanie ryb to sztuka wymagająca znajomości kilku najważniejszych zasad. Każdy z nas przygotowując swoje ulubione danie, stara się by wyszło idealnie. Żeby to zrealizować, potrzebne są oczywiście odpowiednie składniki. Świeża, dobrej jakości ryba, pochodząca ze sprawdzonej hodowli to przysłowiowa połowa sukcesu. Odpowiednia kruchość mięsa, adekwatny do preferencji gatunek ryby oraz sprawdzony przepis to gwarancja wyśmienitego smaku i przygotowania doskonałego dnia. 

Sztuka grillowania ryb.

Techniki grillowania są bardzo różne. Znamy ich wiele, a każda dostarcza nam innych doznań smakowych. Najprostszą, dobrze znaną metodą jest oczywiście tradycyjne grillowanie na ruszcie. Odpowiednia temperatura i właściwie dobrane przyprawy pozwalają stworzyć wyśmienite i szybkie danie. W trakcie grillowania ryb bezpośrednio na ruszcie bardzo przydają się akcesoria do grillowania takie jak – łopatka. Dzięki niej z łatwością można obrócić przysmak na drugą stronę, bez obaw o rozpadnięcie się mięsa na drobne kawałki.

Jeżeli wolisz mieć pewność, że przygotowana przez Ciebie ryba, pozostanie w całości oraz chcesz użyć większej ilości składników – doskonałym pomysłem będzie zakup koszy do grillowania ryb. Z ich pomocą bez trudu odwrócisz ją na drugą stronę oraz otoczysz np. natką pietruszki lub cytryną, które pozostaną ciasno zamknięte w koszu. 

Same akcesoria to nie wszystko. Jeżeli jesteś posiadaczem grilla gazowego marki Broil King, który został wyposażony w dwustronny ruszt – to idealna okazja, żeby poznać jego właściwości! Wyróżniamy dwie pozycje rusztów: dachową i rynienkową. Pierwsza dedykowana jest do grillowania: steków, jagnięciny i kurczaka. Stożkowe ułożenie prętów powoduje natychmiastowe odparowanie wytrąconych w trakcie pieczenia tłuszczów i resztek marynaty. Ruszt ustawiony w tej pozycji daje charakterystyczny smak BBQ, a mała powierzchnia styku z daniami zapobiega przypaleniu i gwarantuje ogromną moc.

Grillowanie z użyciem rusztu ułożonego w pozycji rynienkowej to natomiast gwarancja lepszego odprowadzania tłuszczów. Bardzo mała odległość między żeberkami zabezpiecza drobne składniki przed wpadaniem pod powierzchnię rusztu. Dodatkowo pozycja rynienkowa może służyć także do podduszania potraw, dzięki czemu dania są soczyste i nie przywierają do powierzchni. Przysmaki, które smakują wyśmienicie przygotowywane na ruszcie ustawionym w pozycji rynienkowej to: 

  • karkówka
  • warzywa
  • ryby
  • sery np. oscypek lub halloumi
  • inne drobne potrawy

Ruszt dwustronny marki Broil King i ryba.

Sprawdź także: Rodzaje rusztów stosowanych w grillach gazowych Broil King

Ryba grillowana na desce – czyli, czym jest planking?

Planking to technika grillowania pozwalająca przygotować wyśmienite i aromatyczne potrawy. Głównym bohaterem tej metody jest nic innego jak specjalna, drewniana deska. To właśnie na niej przygotowywane są różnego rodzaju potrawy składające się z: mięs, ryb, ziół, serów, warzyw, czy owoców. To bardzo stara metoda, sięgająca czasów pierwszych Indian, którzy wykorzystywali drewno cedrowe jako podparcie ryby w odpowiedniej odległości od gorącego ognia. Najprawdopodobniej, to właśnie w ten sposób odkryto jego właściwości, tak dobrze sprawdzające się w kuchni. Grillowanie z pomocą deski daje wyjątkowy aromat drzew, z których zostały wykonane. Najpopularniejsze, dostępne obecnie na rynku propozycje to: deski klonowe oraz cedrowe

Planking grillowanie na desce.

Deska cedrowa do grillowania Broil King 

Doskonale nadaje się do przygotowania ryb oraz drobiu. Miękkie cedrowe drewno świetnie wchłania wodę i nadaje przyjemny aromat grillowanym potrawom. W zestawie otrzymasz dwie deski wykonane z cedru libańskiego, które nadają się do wielokrotnego użytku. Produkt dostępny w wymiarze: 0,96 × 38 × 19 cm. 

Deska klonowa do grillowania Broil King 

Drzewo klonowe powszechnie kojarzone jest przede wszystkim z wykorzystywanym w kuchni amerykańskiej syropem klonowym. Jednakże drewno pochodzące z tego gatunku doskonale nadaje się do grillowania. Deska klonowa marki Broil King sprawdzi się w trakcie pieczenia żeberek oraz czerwonego mięsa. Intensywny, dymny aromat nada fantastycznego smaku przygotowanym potrawom. Sprawdź sam i odkryj nowe kulinarne inspiracje!

Aby wykorzystać pełne możliwości kulinarne deski, przed rozpoczęciem grillowania należy ją namoczyć. Drewno delikatnie napęcznieje i wchłonie wodę. Minimalny czas potrzebny do osiągnięcia pożądanego efektu to około 30 minut. Gdy już deska będzie namoczona, trzeba ją osuszyć. Następnie dla uzyskania jeszcze lepszych efektów, warto posmarować drewno olejem – stronę, na której będzie pieczone danie. Dzięki temu w trakcie grillowania, deska odda przyjemny aromat. Smak potraw możesz wzbogacić, dodając świeże zioła. Na przygotowanej desce ułóż ulubione przyprawy, a następnie połóż wybrany przez siebie składnik. Gotowe! Deska znajdująca się na ruszcie sprawi, że przygotowane danie będzie miało wyjątkowy smak oraz zostanie podane w bardzo eleganckiej formie. 

Deska do grillowania z łososiemi cytryną.

Sprawdź także: Planking – grillowanie na drewnianych deskach. Co to jest?

Jakie przyprawy – czyli z czym ryba smakuje najlepiej?

Przygotowując rybę, zapewne często zastanawiasz się, jakie dodatki będą najlepsze? My postanowiliśmy przedstawić kilka podstawowych ziół oraz dodatków, które doskonale sprawdzą się w trakcie grillowania. Ryby najczęściej podawane są w towarzystwie cytryny. To ona nadaje kwaśnego smaku oraz wzmacnia aromat serwowanych dań. Doskonałym dodatkiem jest również natka pietruszki, która świetnie komponuje się z pieczonym pstrągiem. Równie dobrym połączeniem jest oczywiście dodanie koperku – świetnie pasuje do ryb chudych takich jak np. dorsz.

Gałązki rozmarynu to zioła dedykowane łososiom oraz śledziom. Jeżeli jesteś miłośnikiem masła, możesz użyć go jako dodatek w trakcie faszerowania ryb takich jak pstrągi. Tłuszcz doskonale połączy smak użytych przypraw i wzbogaci danie o dodatkowy aromat. To łatwo dostępne składniki, które bardzo dobrze komponują się ze smakiem ryb. 

Ryba z dodatkami i przyprawami.

Halibut i pstrąg łososiowy – czyli sprawdzony przepis na idealną rybę 

Dobry przepis to podstawa. Dlatego przedstawiamy Wam propozycję przygotowaną przez naszego eksperta – Marka Siola, który pokaże, jak przygotować halibuta i pstrąga łososiowego z pomocą grilla na pellet marki Broil King. Pomocnikiem Grill Mastera został Michał Dobosz, który świetnie zna się na sztuce grillowania i przekaże Wam wiele cennych wskazówek. 

Składniki: 

  • filet pstrąga łososiowego
  • kawałek halibuta (3 cm grubości)
  • 50 g sól morska
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie: 

  1. Ryby oprósz solą i posiekanym koperkiem. Zostaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie opłucz je wodą, osusz i delikatnie posyp koperkiem.
  3. Ryby należy wędzić w 150 stopniach przez około 40 minut
  4. Halibuta i pstrąga łososiowego z grilla podawaj z masłem i cytryną.

Dokładne wykonanie oraz szczegóły przepisu, znajdziesz w poniższym filmie:

Akcesoria do grillowania ryb

Grillowanie to przyjemność, która pozwala na wspólne spędzanie czasu z rodziną i znajomymi. Wyśmienity obiad, fantastyczna kolacja oraz niecodzienne dania są możliwe dzięki dedykowanym akcesoriom. To właśnie one ułatwiają i rozwijają sztukę grillowania o nowe rozwiązania. Poniżej przedstawiamy katalog akcesoriów, które uzupełnią wyposażenie Twojego grilla i nadadzą mu nowego charakteru.

Długie szczypce

Praktyczne szczypce, wykonane ze stali szlachetnej, posiadają mechaniczną blokadę, która zabezpiecza je przed niekontrolowanym otwarciem. Silikonowa rączka sprawia, że doskonale leżą w dłoni, a specjalny uchwyt pozwala na wygodne odłożenie szczypiec lub zawieszenie na haczyku. Całkowita długość to 51 cm

Zestaw do grillowania Baron Broil King 

Zestaw do grillowania Baron Broil King to niezbędne wyposażenie grilla, które składa się z: łopatki, szczypiec, pędzelka i szczotki. Akcesoria pomogą Ci w wykonaniu wielu czynności takich jak: przygotowanie dań, grillowanie oraz sprzątanie. Wszystkie elementy zostały wykonane z najwyższej jakości materiałów, dzięki czemu masz pewność, że pozostaną z Tobą przez długie lata. Wygodne uchwyty w każdym z akcesoriów to gwarancja komfortu w trakcie grillowania. Nie czekaj, sprawdź szczegóły!

Wędzarka żeliwna

To akcesorium, które umożliwia wędzenie poszczególnych składników. Wystarczy, że dobrze namoczone wiórki drzew umieścisz wewnątrz wędzarki i ułożysz ją pod rusztem. Temperatura wewnątrz grilla spowoduje, że drzewo zacznie się tlić, a uzyskany w ten sposób dym wypełni komorę grilla, nadając aromat i smak wędzonym daniom. Odkryj nowe możliwości swojego urządzenia z wędzarką żeliwną. Nie czekaj!

Premium Broil King: stalowa brytfanna perforowana 

Stalowa brytfanna o dużej powierzchni i wymiarach: 40 cm x 33 cm doskonale sprawdzi się do przygotowania warzyw, mięs, ryb i wielu innych przysmaków. Dzięki wysokim brzegom, jedzenie znajdujące się wewnątrz jest zabezpieczone przed wypadaniem. Wypukłe i dziurkowane otwory zostały zaprojektowane z myślą o gromadzeniu soków i tłuszczów ściekających z potraw, jak i zapobieganiu powstawania płomienia, a nawet przywieraniu potraw. To bardzo przydatne i uniwersalne akcesorium, które koniecznie musisz mieć w swoim domu!