Wszyscy miłośnicy owoców morza z pewnością nie wyobrażają sobie grillowania bez przygotowania krewetek, ośmiorniczek lub kalmarów. Owoce morza z grilla przygotujemy błyskawicznie, wystarczy tylko kilka minut i otrzymamy pyszne i pełnowartościowe danie. Sprawdź, jak zrobić grillowane krewetki i nie tylko!

Grillowane krewetki – dlaczego warto je przygotować?

Krewetki to jedne z najczęściej spożywanych rodzajów skorupiaków. Są niezwykle pożywne i dostarczają dużych ilości składników odżywczych, których nie ma w wielu innych produktach spożywczych. Krewetki mają co prawda wysoką zawartość cholesterolu, ale zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3, które, jak wykazano, wspomagają pracę serca. Co więcej, krewetka zawiera przeciwutleniacze, m.in. karotenoid zwany astaksantyną. Astaksantyna to składnik alg, które spożywają krewetki. W rzeczywistości ten przeciwutleniacz jest odpowiedzialny za czerwony kolor pancerzy tych skorupiaków.

Sprawdź także: Włoskie potrawy z grilla Broil King – pizza, owoce morza, steki i nie tylko

Astaksantyna może pomóc chronić przed stanem zapalnym, zapobiegając uszkodzeniu komórek przez wolne rodniki. Naukowcy zbadali ten karotenoid pod kątem jego roli w zmniejszaniu ryzyka kilku chorób przewlekłych. Wiele badań wykazało, że astaksantyna może pomóc wzmocnić tętnice, co z kolei przekłada się na mniejsze ryzyko zawału serca. Może również pomóc w zwiększeniu poziomu lipoprotein o dużej gęstości (HDL) lub „dobrego” cholesterolu, ważnego czynnika zdrowia serca.

Właściwości krewetek

Krewetki są dobrym źródłem białka i dostarczają innych składników odżywczych, takich jak fosfor i witamina B12. Skorupiaki mają naturalnie bardzo niską zawartość węglowodanów, poniżej 1 grama na porcję 85 gramów produktu. Ponieważ krewetki nie są pokarmem roślinnym, nie zawierają błonnika. Warto pamiętać, że sposób przygotowania ma wpływ na wartości odżywcze. Na przykład krewetki, które były najpierw panierowane w mące i bułce tartej będą miały wyższą zawartość węglowodanów.

Jak grillować krewetki?

Większość owoców morza ma niewielkie rozmiary, dlatego warto wiedzieć, jak sobie z nimi poradzić, aby nie spadły z rusztu lub nie przypaliły się. Najbezpieczniejszym i najwygodniejszym sposobem na grillowanie krewetek czy ośmiorniczek jest nabicie ich na wykałaczkę na zmianę z warzywami lub skorzystanie ze specjalnych koszów do grillowania warzyw i owoców morza. 

Krewetki sprawdzą się zarówno opiekane w pancerzyku, jak i już obrane. Wersję bez pancerzy  możemy zamarynować przed umieszczeniem na ruszcie. Grillowane krewetki będą idealne, jeśli jesteśmy bardzo głodni i nie chcemy długo czekać na potrawy. Wystarczy 5 minut, aby stały się miękkie i smaczne. 

Jak grillować skorupiaki

Sprawdź także: Jak grillować? Poznaj optymalny czas i temperaturę

Grillowane krewetki: przydatne akcesoria

Należy pamiętać, że przed grillowaniem krewetek powinniśmy je odpowiednio przygotować, czyli oczyścić i zamarynować lub przyprawić. Do przygotowania krewetek na grillu sprawdzi się szpadka do szaszłyków, wystarczy nadziać na nią bezpośrednio krewetki i przenieść na rozgrzany ruszt. Zestaw do szaszłyków zawiera stojak i 6 szpikulców, dzięki czemu grillowanie szaszłyków jest niezwykle wygodne.

W naszej ofercie dostępny jest też zestaw do szaszłyków marki Broil King, który zawiera stojak wykonany ze stali szlachetnej oraz 4 podwójne szpikulce, na których umieszczamy szaszłyki. Poręczne uchwyty pozwalają na swobodne obracanie szpikulcami w trakcie grillowania, dzięki czemu owoce morza są idealnie wypieczone.

Kolejnym przydatnym akcesorium jest pinceta ze stali nierdzewnej o długości 30 cm. Akcesorium służy do przewracania na ruszcie, a także ściągania z niego potraw niewielkich i bardzo delikatnych. Pinceta zapobiega rozpadaniu się potraw. Idealnie sprawdzi się do przygotowania drobnych krewetek z grilla.

Możesz także spróbować nieco innej wersji owoców morza, które podasz w wersji wędzonej. Drewienka Seafood od marki Weber są przeznaczone do wędzenia owoców morza i z pewnością uprzyjemnią Twoje chwile spędzane przy grillu, nadając potrawom niezwykły aromat. Jest to mieszanka wiórków z drzew liściastych i owocowych, która tworzy łagodny owocowo-dymny aromat, idealnie pasujący do łososia, makreli i krewetek. 

Przepis na grillowane krewetki

Krewetki są doskonałym produktem na grilla gazowego, ponieważ przygotujesz je błyskawicznie. Wystarczy tylko rozgrzać ruszt, wrzucić na niego skorupiaki i to właściwie tyle! Po kilku minutach możesz cieszyć się pysznymi, aromatycznymi krewetkami z grilla

Grillowane krewetki

Składniki na grillowane krewetki:

  • świeże krewetki lub mrożone surowe w skorupach
  • masło
  • cytryna
  • sól

Przygotowanie krewetek z grilla:

  1. Krewetki natnij od strony grzbietu i wyciągnij jelito. Oderwij głowę krewetki.
  2. Owoce morza możesz grillować z odrobiną oliwy lub bez.
  3. Grill rozgrzej do 200 stopni. Krewetki grilluj 1,5 minuty z każdej strony.
  4. Podawaj z masłem, sokiem z cytryny i solą.

Wewnętrzna temperatura krewetek i owoców morza

Poniżej prezentujemy, jakie wewnętrzne temperatury powinny mieć owoce morza i krewetki podczas grillowania. 

  • Tuńczyk – 46°C 
  • Krewetki – 49°C
  • Łosoś – 52°C 
  • Przegrzebki– 54°C (powinny być nieprzezroczyste)
  • Białe ryby – 60°C (powinny się łatwo rozdzielać lub "łuszczyć")
  • Homar– 60°C (powinien być nieprzezroczysty)
  • Małże i ostrygi grillujemy do momentu, aż się otworzą

Do przygotowania idealnych owoców morza na grillu, warto skorzystać z termometru, który pomoże nam sprawdzić aktualną temperaturę. 

Grillowane krewetki szaszłyk

Cyfrowy termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury Weber

Cyfrowy termometr od amerykańskiej marki Weber pozwala kontrolować temperaturę grillowanych dań. Niezwykle dokładne pomiary sprawiają, że przygotujemy perfekcyjne danie. Termometr ma obrotowy, cyfrowy wyświetlacz dla łatwego odczytu temperatury pod każdym kątem. Urządzenie wyłącza się automatycznie po 10 minutach. W zestawie znajdziemy pokrowiec ochronny do przechowywania sondy.

Termometr bezprzewodowy Meater+

Bezprzewodowy termometr Meater+ pomoże w perfekcyjnym przygotowaniu owoców morza na grilla. Zmierzy on temperaturę zarówno wewnątrz skorupiaków, jak i temperaturę otoczenia Termometr jest wyposażony w technologię Bluetooth, za pomocą której możemy połączyć go bezprzewodowo z naszym smartfonem. Urządzenie jest łatwe w obsłudze i praktyczne. Inteligentna aplikacja w języku polskim to niezwykłe udogodonienie, które pomoże nam w codziennym grillowaniu. 

Inteligentny termometr GrillEye® MAX

Inteligentny termometr GrillEye MAX ma wbudowaną łączność z Wi-Fi. Urządzenie obsługujemy za pomocą bezpłatnej aplikacji, ktora jest kompatybilna z systemem iOS oraz Android. Warto dodać, że termometr został zaprojektowany tak aby, sam pobierał i wgrywał aktualizację nie zabierając cennego czasu podczas grillowania.

Termometr z dwiema sondami Broil King

Termometr z dwiema sondami Broil King ułatwia grillowanie rozmaitych rodzajów owoców morza. Termometr został wyposażony w podświetlany wyświetlacz oraz minutnik. Posiada dwie niezależne sondy do pomiaru temperatury, dzięki czemu za każym razem osiągniemy idealne rezultaty grillowanych potraw. 

Sprawdź także: Tydzień włoski z marką Enders – przygotuj aromatyczną pizzę