Grille gazowe to prawdziwa skarbnica innowacyjnych rozwiązań i możliwości. Pieczenie, smażenie, gotowanie dla obecnych na rynku modeli, nie stanowi żadnego wyzwania. Dedykowane akcesoria pozwalają na stworzenie wyśmienitych i niepowtarzalnych dań, które zachwycają smakiem, wyglądem i zapachem. W tym artykule opowiemy Wam, jak łatwo i przyjemnie grillować ryby na grillu gazowym marki Broil King .

Ryba na grilla – jaką wybrać ?

Najczęściej grillowanie kojarzy nam się z przyrządzaniem m.in. wyśmienitych steków, kiełbasek, warzyw, kurczaka i wielu innych specjałów. Mnóstwo nowoczesnych rozwiązań, czy innowacyjnych technologii tworzonych jest z myślą o potrzebach klientów oraz wzbogacaniu świata BBQ o nowe możliwości. Dania serwowane z pomocą grilli gazowych Broil King zachwycają najbardziej wymagające podniebienia oraz satysfakcjonują samych gospodarzy. Wygoda i prostota użytkowania pozwala stworzyć rewelacyjne dania przy pomocy jednego urządzenia. Ta sytuacja ma również miejsce w trakcie przygotowywania ryb. Upieczenie doskonałego pstrąga, łososia, dorsza itp. wymaga znajomości kilku zasad, dzięki którym grillowanie będzie czystą przyjemnością. Oto kilka z nich:

  • Świeżość i pochodzenie ryb – warto zwrócić uwagę na to, skąd dokładnie pochodzi wybrany przez nas okaz oraz kiedy został złowiony. Świeżość ryby to podstawa jej smaku. Długie przechowywanie i zamrażanie wpływa na znaczne pogorszenie jej jakości. Ponadto warto unikać ryb pochodzących z hodowli, gdzie używane są antybiotyki, środki bakteriobójcze i pasze robione z rybiego tłuszczu. Podobnie w sytuacji, gdy zbiorniki wypełnione są nieadekwatną do ich powierzchni liczbą osobników. Przyczynia się to do bardzo dużego zanieczyszczenia basenu, a co za tym idzie przebywania ryb w nieodpowiednich warunkach. Takie czynniki wpływają bardzo niekorzystnie na jakość i smak ryb.
  • Konsystencja mięsa – mogłoby się wydawać, że wybór świeżej ryby będzie wystarczający, jednakże wybór osobnika o tzw. zwartym mięsie również jest bardzo istotny. Odpowiednia jędrność mięsa zwiększa komfort podczas grillowania, dzięki czemu ryba w trakcie obracania, nie rozpada się na mniejsze kawałki, tylko zachowuje swój pełny kształt. Gatunki, które spełniają to kryterium to przykładowo: łosoś, pstrąg, dorsz, czy halibut.
  • Ości – szkielet ryby jak wiemy, zawiera dużo ości. Ich usuwanie bywa nie lada wyzwaniem oraz przysparza wielu trudności. Dlatego warto zastanowić się nad wyborem gatunków z niewielką ich ilością lub samych filetów. Dzięki temu unikniemy niechcianych niedogodności i będziemy mogli cieszyć się wyśmienitym posiłkiem.

Jakie ryby grillować?

Sprawdź także: Jak sprawdzić, czy danie z grilla jest gotowe? Grillowanie a temperatura w środku mięsa

Metody grillowania ryb

Metod grillowania ryb na grillu gazowym znamy bardzo wiele. Często przygotowuje się ją np. przy pomocy papieru do pieczenia. Wystarczy, że doprawiony wcześniej kawałek zawiniemy w powyższy materiał, położymy na grillu i gotowe. Ryba szybko osiągnie pożądaną temperaturę oraz wypełni się aromatem użytych składników. Innym sposobem jest oczywiście tradycyjne grillowanie ryb bezpośrednio na ruszcie. Gotowe kawałki wystarczy położyć na prętach i pilnować by ryba nie przypaliła się oraz nie przykleiła do jego powierzchni. Jeżeli chcesz tego uniknąć, możesz zastosować kosze do grillowania ryb, dzięki nim nie tylko wyeliminujesz ryzyko przywierania, ale również z łatwością obrócisz rybę na drugą stronę.

Metody grillowania ryb.

Kolejnym wbrew pozorom, znanym od dawna sposobem przygotowywania ryb jest grillowanie na desce. Metoda ta jest łatwa i pozwala w bardzo prosty sposób przygotować wyśmienite danie. Wystarczy, że odpowiednio wcześniej (sugerowany czas to ok. 30 minut) namoczysz deskę w wodzie. W zależności od tego, z jakiego drewna została wykonana taki, aromat będzie wyczuwalny w trakcie pieczenia. Deskę połóż na rozgrzanym ruszcie, zamknij pokrywę i poczekaj, aż osiągnie odpowiednią temperaturę. Po chwili otwórz grill – jeżeli chcesz, możesz posypać deskę świeżymi ziołami, a następnie na tak przygotowanej pierzynce połóż rybę. Dzięki temu będzie miała jeszcze ciekawszy aromat. Poczekaj, aż danie uzyska odpowiednią temperaturę i gotowe! Każda prezentowana wyżej metoda pozwala osiągnąć wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Wypróbuj wszystkie i sprawdź, która będzie dla Ciebie najlepsza.

Ryba na desce. Sprawdź także: Planking – grillowanie na drewnianych deskach. Co to jest?

Jak ugrillować rybę na grillu gazowym Broil King?

Większośc posiadaczy grillów gazowych z pewnością chociaż raz próbowała swoich sił w upieczeniu wyśmienitej ryby. Kiedy już znajdziemy swój ulubiony przepis, przygotujemy wszystkie składniki i odpowiednio doprawimy oraz wypełnimy dodatkami naszą rybę, przychodzi czas na grillowanie. Gdy palniki pójdą w ruch, a ruszt osiągnie pożądaną temperaturę, to znak, że czas zacząć pieczenie. I tu pojawia się najczęściej zadawane pytanie – w którym momencie ryba jest odpowiednio upieczona? Odpowiedź jest stosunkowo prosta. Jeżeli posiadasz termometr cyfrowy, możesz przy jego pomocy sprawdzić, jaką aktualnie temperaturę ma przygotowywane przez Ciebie danie. Gdy urządzenie wskaże pomiar pomiędzy 62-65 stopni Celsjusza to znaczy, że ryba jest idealnie upieczona.

Grillowanie ryb na grillu Broil King

Natomiast jeśli nie jesteś posiadaczem termometru, możesz użyć tradycyjnej metody, wykorzystując wykałaczkę. Gdy zobaczysz, że patyczek gładko przebija się przez strukturę mięsa jest to sygnał, do zdjęcia ryby z rusztu. Pamiętaj o tym, aby miał on wysoką temperaturę już na samym początku pieczenia. Dzięki temu ryba, która jest bezpośrednio grillowana na ruszcie, nie przylega do jego powierzchni. Warto mieć to na uwadze, gdyż ta zasada znacznie poprawia jakość grillowania ryb przygotowywanych zwłaszcza metodą bezpośrednią.

Grillowany tuńczyk

Grillowanie ryby na grillu gazowym – przepis na czarnego dorsza

Masz dość grillowanego mięsa lub chciałbyś spróbować nowych smaków? Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym nasi Grill Masterzy – Michał Dobosz i Marek Siol pokażą Wam, jak przygotować pysznego, grillowanego czarnego dorsza. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością podbije serca miłośników grillowego szaleństwa. 

Składniki:

  • dorsz
  • sól
  • pieprz
  • dymka
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka miodu
  • połówka cytryny
  • cukinia

Przygotowanie: 

  1. Rybę oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.
  2. Cukinię kroimy i również doprawiamy solą, a następnie układamy na ruszcie.
  3. Przygotowanie dressingu rozpoczynamy od wymieszania w małym słoiczku: oleju rzepakowego, soku z cytryny, miodu i dymki. Sok z połówki cytryny wyciskamy, dodajemy dymkę lub szczypiorek oraz łyżkę miodu. Całość solimy.
  4. Tak przygotowany sos przelewamy do słoika, zakręcamy i energicznie potrząsamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. W tym czasie rybę kładziemy na ruszcie i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza z każdej strony po ok. 2-3 minuty
  6. Ugrillowanego dorsza i cukinię przekładamy na talerz i całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Smacznego!

Akcesoria, które przydadzą się w trakcie grillowania

Akcesoria do grillowania ryb, znacznie ułatwiają ich odpowiednie przyrządzenie oraz wpływają na komfort w trakcie grillowania. Dzięki nim przygotowywane potrawy mają wyjątkowy smak i aromat. Przedstawione poniżej akcesoria do grillowania ryb z pewnością doskonale sprawdzą się w trakcie grillowania ryb na grillach gazowych marki Broil King.

Cedrowa deska do grillowania Broil King

Cedrowa deska o wymiarach 38 × 19 × 1 cm doskonale sprawdzi się do przygotowania ryb. Dzięki niej serwowane dania będą miały niepowtarzalny aromat cedru. Prosta i łatwa w użytkowaniu, zastępuje tradycyjnie używaną folię aluminiową lub papier do pieczenia. Wystarczy namoczyć ją około 30 minut przed grillowaniem, a następnie lekko osuszyć i posmarować oliwą. Deska nadaje się do wielokrotnego użytku.

Premium Broil King: Stalowa brytfanna perforowana

Stylowa brytfanna wykonana ze stali nierdzewnej nadaje się do przygotowania wielu potraw na grillu. Z jej pomocą upieczesz zarówno warzywa, ryby, jak i mięsa. Duża powierzchnia do grillowania o grubości 1,2 mm i wymiarach 39 × 33 cm, pozwoli Ci na przygotowanie doskonałego posiłku dla kilku osób. Podniesiony brzeg zapobiega wypadaniu jedzenia, a wypukłe, dziurkowane otwory gromadzą soki i tłuszcz ściekający z potraw. Ponadto, taca posiada wygodne uchwyty, dzięki którym łatwo możesz przenieść ją w inne miejsce lub ułożyć na ruszcie.

Długa łopatka Baron Broil King 

Długa łopatka Baron została wykonana ze stali szlachetnej i jest przeznaczona do przekładania potraw na grillu. Doskonale sprawdza się w trakcie grillowania ryb, burgerów oraz innych przysmaków. Dzięki ergonomicznej i odpowiednio wyprofilowanej silikonowej rączce, dobrze leży w dłoni. Specjalny uchwyt pozwala na wygodne zawieszenie łopatki na dedykowanym haczyku. Sprawdź sam!

Uniwersalna łopatka Broil King Premium

Łopatka Broil King Premium to doskonały pomocnik, który sprawdzi się w trakcie grillowania. Wykonana z wysokiej jakości stali szlachetnej o grubości 1,8 mm szpatułka pozwala na obracanie potraw na drugą stronę. Bardzo wygodna rączka, została zakończona specjalnym uchwytem, dzięki któremu możesz zawiesić ją na specjalnym haczyku na akcesoria znajdującym się przy Twoim grillu.

Termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury Broil King

Doskonałe i bardzo wygodne urządzenie, dzięki któremu sprawdzisz temperaturę potraw przygotowywanych na ruszcie. Długa sonda została wykonana ze stali szlachetnej i pozwala odmierzyć dokładną temperaturę naszego dania. Ponadto parametry wyświetlane są na dużym, elektronicznym wyświetlaczu, z którego z łatwością odczytasz dokładną liczbę stopni Celsjusza. Termometr marki Broil King to bardzo wygodne urządzenie, które sprawdzi się w trakcie grillowania ryb, kurczaka, steków i wielu innych potraw.

Sprawdź także: Kosz do grillowania – jaki wybrać?