Różne rodzaje kawy dostępne na rynku pozwalają wybrać mieszankę najlepiej dopasowaną do naszych preferencji smakowych. Miłośnicy małej czarnej często zadają sobie pytanie, jaka kawa będzie lepsza: Arabica czy Robusta? Przedstawiamy najważniejsze różnice!

Arabica czy Robusta – którą wybrać?

Kawa należy do rodziny roślin okrytonasiennych – marzanowatych. W tej rodzinie znajdziesz ponad pięćset rodzajów (grupa biologiczna, na którą podzielona jest rodzina) i około sześciu tysięcy gatunków. Jednym z nich jest uwielbiane przez nas ziarno, czyli kawa. Chociaż botanicy uważają wszystkie rośliny nasienne z rodziny Rubiaceae za kawowce, kawy, które pijemy, należą głównie do dwóch gatunków – Arabici i Canephora, znanej również jako Robusta. W tym miejscu warto na chwilę się zatrzymać i poznać najważniejsze różnice między tymi dwiema odmianami?

Ziarna Arabici i Robusty

Robusta vs Arabica

Ziarna kawy zostały podzielone na dwa główne typy – Arabica i Robusta. Główna różnica, oprócz tego, że są to różne gatunki z tej samej rodziny roślin, sprowadza się do smaku i właściwości ziaren. Należy pamiętać, że nawet jeden rodzaj ziaren lub odmiana mogą różnić się jakością i smakiem. Często nieprzewidywalne warunki wzrostu i metody przetwarzania wytwarzają różne profile smakowe, jakie wyczuwamy w filiżance kawy. To samo pojedyncze ziarno kawy może wykazywać zupełnie odrębny zestaw cech, w zależności od tego, w jakim kraju i na jakiej wysokości jest hodowane. 

Doskonałym tego przykładem jest kawa o nazwie Kona. Chociaż same ziarna to odmiana Arabici, są one uprawiane tylko w Kona, dzielnicy Big Island na Hawajach. Specyficzne warunki środowiskowe Kona sprawiają, że ziarna mają wyjątkowe właściwości, które nie są wyczuwalne podczas uprawy w innym miejscu. To samo dotyczy ziaren Arabici i Robusty. Ze względu na warunki uprawy i terroir może występować duża różnica w smaku i jakości.

Ziarna Arabiki i Robusty

Sprawdź także: Ile kofeiny ma kawa?

Kawa ziarnista Arabica

Pomimo tego, że zawierają mniej kofeiny niż Robusta, ziarna Arabici są często uważane za lepsze w smaku. Arabica ma łagodniejszy, słodszy smak, z nutami smakowymi czekolady i cukru. Ziarna często mają również nuty owoców lub jagód. Z drugiej strony Robusta ma mocniejszy, ostrzejszy i bardziej gorzki smak, z ziarnistymi lub palonymi akcentami.

Według Międzynarodowej Organizacji Kawy, ponad 60% światowej produkcji kawy pochodzi od hodowców Arabici. To rodzaj ziarna, który zapoczątkował całą historię kawy w Etiopii i nadal najlepiej rośnie na wyższych wysokościach. Krzew Arabici dorasta do 5 m wysokości, ale zwykle przycina się go do około 2 m, aby pozyskać z niego większą ilość ziaren. Arabika posiada dwa zestawy chromosomów, dzięki czemu jest zdolna do samozapylenia. 

Kawa Arabica

Kawa Arabica i jej odmiany

Wyróżniamy 2 najpopularniejsze odmiany Arabici: Bourbon i Typica. Spośród tych dwóch najpopularniejszych odmian Arabici, Typica była pierwszą odkrytą odmianą. Dlatego uważana jest za oryginalną kawę Nowego Świata. Jest to również odmiana niskopienna, ceniona za doskonałą jakość smaku i wyrazistość. Z drugiej strony odmiany Arabici Bourbon są często cenione za złożone, zrównoważone aromaty. Z ziaren tych powstało wiele wysokiej jakości mutacji i podtypów. Kilka naturalnych mutacji Arabici jest znanych jako Caturra, San Ramon i Pacas.

Istnieje również wiele odmian Bourbon, które zostały rozmnożone w celu dostosowania do regionalnego klimatu, środowiska i wysokości. Jedną z nich są cenione odmiany Blue Mountain, które kwitną tylko na dużych wysokościach. Inne przykłady to Mundo Novo i Yellow Bourbon.

Sprawdź także: Kawa po szwedzku – czy kawa z jajkiem naprawdę może być smaczna?

Kawa Bourbon

Kawa Robusta (Canephora) 

Najpopularniejszą odmianą Coffea Canephora jest Robusta, młodsza siostra Arabici. Pomimo tego, że smak jest uważany za mniej wyrafinowany, Robusta jest powszechnie stosowana w mieszankach Espresso, ponieważ wiadomo, że wytwarza lepszą cremę (kremową warstwę znajdującą się na górze Espresso) niż Arabica. Jest twardsza, bardziej odporna na choroby i szkodniki, daje także lepsze plony. Zawiera również więcej kofeiny! Smak i zapach jest znacznie gorszy niż ten Arabici, dlatego Robustę używa się głównie jako dodatek wzmacniający kawy łagodniejsze. 

Robusta została po raz pierwszy odkryta 1860 r. w Ugandzie, obok Jeziora Wiktorii. Na początku XX w. ten gatunek odnaleziono także w Kongu. W naturalnym środowisku rośnie na równikuw gorącym i wilgotnym klimacie. Czystą Arabicę pije się chętnie we Francji i Włoszech. Uprawy Robusty znajdziemy głównie w Afryce Zachodniej i Środkowej oraz południowo-wschodniej Azji, a w niewielkim zakresie również w Brazylii. Krzewa Robusty owocują wcześniej niż Arabici (2-3 lata po posadzeniu), a owoce dojrzewają w ciągu 9-11 miesięcy.  

Kawa Arabica vs Robusta

Sprawdź także: Zielona kawa – jak pić?

Uważa się, że zwiększona zawartość kofeiny w Robuście, wraz z jej kwasami chlorogenowymi (naturalnie występującymi przeciwutleniaczami) jest wynikiem mechanizmu samoobrony rośliny w zwalczaniu szkodników i chorób. Kwasy chlorogenowe, obecne na niskim poziomie, są uważane za ważną część profilu smakowego kawy. Jednak Robusta zawiera wyższe poziomy tych kwasów, a wytwarzane przez nie produkty utleniania mogą czasami wprowadzać niepożądane smaki, potencjalnie obniżając jakość kawy.

Robusta czy Arabica? Wzrost krzewów

Istnieje wiele podtypów ziaren Robusta, z których każdy posiada unikalny zestaw cech. To samo dotyczy ziaren Arabici. Odmiany Robusty wykazują niekiedy większą odporność na choroby i zwiększoną zdolność produkcyjną w porównaniu do Arabici. Dobrze rosnąca na niższych wysokościach Robusta rozwija się na obszarach, na których Arabica byłaby niszczona przez grzyby oraz inne choroby i szkodniki.

Robusta jest grubszą rośliną, około dwa razy większą od Arabici i dobrze rośnie przy wyższej wilgotności. Po kwitnieniu jej owoce dojrzewają prawie rok. Robusta jest samosterylna, dlatego konieczne jest zapylanie krzyżowe przez wiatr, pszczoły i inne owady, aby roślina mogła się rozmnażać.

Ziarna Robusty

Arabica a Robusta: 10 najważniejszych różnic

Poniżej przedstawiamy listę 10 najważniejszych różnic między Arabicą Robustą. 

  1. Smak – w smaku Robusty często wyczuwa się nuty określane jako spalone lub gumowate. Jednym z powodów, dla których Robusta nie jest tak delikatna w smaku jak Arabica, jest to, że zawiera więcej kofeiny w porównaniu do Arabici. Kofeina ma gorzki smak, co czyni ją mniej łagodnym napojem. W rzeczywistości ziarno Robusty zawiera 2,7% kofeiny, prawie dwukrotnie więcej niż Arabici (1,5%).
  2. Zawartość lipidów i cukru – Arabica zawiera prawie 60% więcej lipidów i prawie dwa razy więcej cukru niż Robusta. Ten czynnik prawdopodobnie ma też duży wpływ na to, dlaczego wybieramy smak Arabici.
  3. Cena – Robusta jest tańsza od Arabici.
  4. Łatwość uprawy – Robusta jest łatwiejsza w pielęgnacji, gwarantuje większe plony i jest mniej wrażliwa szkodniki i różnice temperatur. Większa zawartość kofeiny stanowi ochronę nasion kawy, ponieważ jej ilość w Robuście jest toksyczna dla owadów. Wszystkie te czynniki pomagają zwiększyć podaż i obniżyć koszty produkcji rolników. Ze względu na bardziej atrakcyjną cenę, wiele palarni dodawało kiedyś Robustę do swoich mieszanek, próbując obniżyć koszty i zwiększyć zyski.
  5. Lepsza crema – Robusta jest nadal szeroko stosowana w mieszankach do Espresso – szczególnie do mieszanek w stylu włoskim. Mówi się, że pomaga ulepszyć Cremę. Jednak często ze szkodą dla smaku, który w dobrej kawie powinien być priorytetem. Nie zawsze jednak Robusta jest gorsza w smaku niż Arabica. Robusty z najwyższej półki zwykle smakują tak samo lub lepiej niż Arabica z półki niższej. Zazwyczaj jednak Robusta jest używana jako wypełniacz lub reduktor kosztów.
  6. Kształt – ziarna Robusty są bardziej okrągłe, a Arabici bardziej owalne.
  7. Wysokość rośliny – Arabica zwykle rośnie na wysokość między 2,54,5 metra w porównaniu do 4,5–6 metrów wysokości Robusty.
  8. Zawartość kwasu chlorogenowego (CGA) – jest ważnym przeciwutleniaczem i środkiem odstraszającym owady. Robusta ma 7-10% CGA, a Arabica 5,5-8% CGA.
  9. Uprawa – Około 75% światowej produkcji kawy to Arabica, a około 25% to Robusta. Brazylia jest najważniejszym producentem Arabici, a Wietnam produkuje najwięcej Robusty.
  10. Kwasowość – Robusta ma mniejszą kwasowość niż Arabica. 

Arabica czy Robusta: różnice

Jaką kawę wybrać?

Na rynku dostępny jest ogromny wybór kaw zarówno Arabici, jak i Robusty. Warto pamiętać, aby dla lepszych walorów smakowych sięgać po kawę speciality, czyli jakości premium. Możemy ją przygotować w ekspresie do kawy, kawiarce czy Aeropressie. 

The White Bear kawa ziarnista KOLUMBIA EXCELSO 250 g

Kolumbijska kawa to bardzo częsty wybór wśród osób ceniących wysoką jakość i ciekawy smak. Ta stuprocentowa Arabica przygotowana została metodą washed, czyli metodą na mokro, dzięki czemu ma jeszcze delikatniejszy smak i aromat. Górskie plantacje znajdują się na dużych wysokościach 1200 – 2000 m n.p.m to gwarancja ziaren o wyjątkowym profilu sensorycznym. Dojrzewające w wyjątkowych warunkach klimatycznych owoce zapewniają to wszystko, z czego słynie kawa kolumbijska. 

COFFEED kawa ziarnista A&R CLASSIC BLEND 1 kg

Polska marka COFFEED oferuje doskonałą mieszankę ziaren brazylijskiej Arabiki (70%) oraz ugandyjskiej Robusty (30%). A&R CLASSIC BLEND zachwyci Cię idealnym zestawieniem średnio palonych ziaren, z których uzyskasz doskonałej jakości esencję kawy o silnie czekoladowym posmaku. W swojej filiżance wyczujesz aromaty orzechów laskowych oraz nuty cytrusów i odkryjesz głębię ich smaku. Wysoka zawartośc kofeiny w ziarnach Robusty doda Ci energii na cały poranek. Kawa doskonale sprawdzi się jako Espresso.

JAVA Coffee Roasters kawa ziarnista Brazylia Fazenda Moinho 250 g

Brazylia Moinho to kawa o średnim stopniu wypalenia i smaku, w którym można wyczuć migdały, pomarańczę oraz czekoladę. Jest doskonale zbalansowana. Jako Arabika wyróżnia się łagodnym smakiem, słodkimi nutami i mniejszą zawartością kofeiny. Doskonale sprawdzi się jako Espresso, ale również bardzo dobrze współgra z mlekiem lub napojem roślinnym.

Kawa ziarnista World of Coffee 250 g Jura

To wysokiej jakości kawa ziarnista producenta Jura, która charakteryzuje się średnim stopniem wypalania, odbywającym się za pomocą tradycyjnych metod. Posiada także wyjątkowo bogaty smak i aromat ze słodkimi nutami owocowymi. Świetnie sprawdzi się do przyrządzenia wielu specjałów, takich jak Flat White, Cold Brew, czy Espresso.