W ostatnim czasie kawa kuloodporna zyskuje coraz większą popularność. Opinie na jej temat są różne – od zachwytów osób na diecie ketogenicznej, po sceptycyzm dietetyków. Czym jest kawa kuloodporna i czy warto wprowadzić ją do swojej diety? Z naszego tekstu dowiesz się, jakie zdanie na temat tego rodzaju kawy mają dietetycy i dlaczego eksperci od zdrowego odżywiania sceptycznie podchodzą do tego napoju.

Czym jest kawa kuloodporna?

Kuloodporna kawa oryginalnie nazywana bulletproof coffee to napój łączący kawę z olejem i masłem. Choć powszechnie znane są już różne smakowe wariacje z kawą, to połączenie kawy z masłem dla wielu osób wydaje się wręcz ekstremalne. Najpewniej ze względu na bardzo wysoką zawartość tłuszczów, które mogą budzić niepewność. Sympatycy kuloodpornego napoju przekonują jednak, że to właśnie mieszanka kawy z masłem i olejem gwarantuje doskonałe źródło energii, znacząco poprawia koncentrację i procesy myślowe, a także zmniejsza uczucie głodu.

Te właściwości sprawiają, że kawa kuloodporna to niezwykle popularny punkt diety ketogenicznej, czyli diety opartej na produktach wysokotłuszczowych oraz zakładającej zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów. Czy taka kawa faktycznie jest zdrowa?

Kawa ketogeniczna

Wady i zalety kawy kuloodpornej

Bulletproof coffee, jak niemal każdy produkt, posiada zarówno zalety, jak i wady. Wśród atutów tego napoju należy wymienić przede wszystkim zapewnienie uczucia sytości. Właśnie z tego powodu wiele osób decyduje się na wykorzystanie kuloodpornej kawy jako alternatywy dla śniadania z dużą ilością węglowodanów.

Kolejna zaleta, jaką podkreślają zwolennicy kawy kuloodpornej, to dostarczanie dużej dawki energii. Jako napój z kofeiną przyspiesza metabolizm, poprawia ukrwienie i dotlenienie tkanek oraz stymuluje ośrodkowy układ nerwowy. W tym miejscu warto jednak się zatrzymać i zwrócić uwagę na wady kawy kuloodpornej. Najczęściej podczas jej przygotowania stosuje się olej kokosowy oraz masło. Już samo to połączenie jest niekorzystne dla naszego zdrowia.

Olej kokosowy zawiera niemal same kwasy nasycone, które według zaleceń mają pokryć maksymalnie 10% wszystkich kalorii w ciągu dnia, ponieważ działają niekorzystnie na nasz organizm. Przyjmuje się, że zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym wynosi 91,9 g na 100 g produktu. Stanowisko dietetyków i ekspertów od zdrowego żywienia w tej kwestii jest jasne: nasycone kwasy tłuszczowe powinny być spożywane w jak najmniejszej ilości, a według badań Polacy zjadają ich około 25-30%, czyli zdecydowanie za dużo.

Keto kawa

Kawa kuloodporna często stosowana jest przez osoby będące na diecie ketogenicznej. Warto tutaj podkreślić, że eksperci od zdrowego odżywiania również nie polecają tego rodzaju diety. Aby w ogóle uzyskać ketozę, należy bardzo mocno ograniczyć ilość węglowodanów, przez co wiele osób całkowicie eliminuje je ze swojej diety. Trwa to miesiącami, ciało chudnie, ale organizm jest wycieńczony. Jedyna sytuacja, kiedy dieta ketogeniczna może być zasadna, to okresowe zastosowanie w dietach sportowców oraz u dzieci z padaczką lekooporną.

Brak węglowodanów oraz białka w przypadku diet sportowych, szczególnie w okresie większej aktywności, jest bardzo niekorzystny dla organizmu. Wiele osób wierzy również w to, że samo stosowanie kawy kuloodpornej pozwoli im na szybkie schudnięcie. Takie podejście jest błędem i może skońćzyć się poważnymi zaburzeniami w funkcjonowaniu naszego organizmu.

Bulletproof coffee – skąd się wzięła?

Do powszechnej popularności kawy kuloodpornej na całym świecie przyczynił się Dave Asprey – amerykański przedsiębiorca, który zasłynął w świecie biznesu jako biohacker. Ten multimilioner, odwiedzając Tybet w 2004 roku, spróbował lokalnej herbaty, która często mieszana jest właśnie z masłem i mlekiem jaków. Zafascynowany jej smakiem postanowił wypróbować to połączenie, zamieniając herbatę na kawę oraz mleko na olej kokosowy.

W ten sposób powstała bulletproof coffee, czyli kawa kuloodporna. Dave Asprey w 2009 roku umieścił na swoim blogu przepis, który bardzo szybko zaczął być wykorzystywany w kawiarniach na całym świecie. Kawa kuloodporna zdobyła ogromną popularność. Wkrótce Asprey stworzył specjalną firmę, która aktualnie zajmuje się produkcją i sprzedażą oryginalnej bulletproof coffee. Co więcej, niedawno firma ta otworzyła swoją pierwszą oficjalną kawiarnię, których wkrótce ma być coraz więcej.

Bulletproof coffee

Kawa kuloodporna: przepis oryginalny

Wcale nie musimy zamawiać specjalnych produktów pod marką Dave’a Aspreya, by móc spróbować kuloodpornej kawy. Można zrobić ją samemu, wykorzystując oryginalny przepis. Jeśli nie wiesz, jaką kawę wybrać, zapoznaj się z naszym tekstem: Jaka kawa do ekspresu?

  1. Zaparz 2,5 łyżeczki świeżo zmielonej kawy lub przygotuj czarną kawę w ekspresie do kawy (np. Jura E4). 
  2. Dodaj 1-2 łyżeczki oleju MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) lub oleju kokosowego.
  3. Dodaj 1-2 łyżki niesolonego masła, najlepiej od krów karmionych trawą.
  4. Zblenduj wszystko lub wymieszaj w mikserze przez 20-30 sekund, aż będzie wyglądać jak spieniona latte.

Kawa kuloodporna gotowa!

Najlepsza kawa ziarnista – polecane marki

Najlepszą bazą do przygotowania kawy kuloodpornej będą ziarna 100% Arabiki. Wybieraj produkty wysokiej jakości, składające się z ręcznie zebranych ziaren, które przed dalszym procesem obróbki zostały starannie wyselekcjonowane i osuszone na słońcu. Zwróć także uwagę na region, z którego pochodzą ziarna – największym uznanie na całym świecie zyskały uprawy z Brazylii, Gwatemali, Etiopii oraz Kolumbii. Mamy dla Ciebie kilka propozycji kaw, które dobrze się sprawdzą do przygotowania specjału z masłem i olejem:

  • COFFEED kawa ziarnista ARABICA BLEND Brazylia Cerrado, Indie Malabar – w skład tej kawy wchodzą starannie wyselekcjonowane ziarna zebrane z jednego z najbardziej cenionych regionów na świecie – Cerrado w Brazylii. Ponadto, mieszanka zawiera także ziarna zebrane z wybrzeża Morza Arabskiego w Indiach. Mieszanka jest dobrze zbalansowana, a w jej smaku dominują nuty śliwki węgierki, orzecha włoskiego oraz prażonych migdałów.

  • The White Bear kawa ziarnista KOLUMBIA EXCELSO – mieszanka o niskiej zawartości kofeiny, składająca się z kolumbijskich ziaren Arabiki, które zostały zebrane z kawowców rosnących na górskich zboczach. Ziarna cechują się słodkawym smakiem, w którym można wyczuć nuty czekolady, karmelu oraz śliwki. Dzięki subtelnej kwasowości mieszanka jest uniwersalna i trafi w gust wielu miłośników kawy.

  • LaCava Brazyliana – łagodna kawa składająca się z ziaren pochodzenia brazylijskiego, które zostały starannie wyselekcjonowane, a następnie poddane tradycyjnemu paleniu craftowemu. Ta kawa składa się w 100% ze średnio–ciemnych ziaren Arabiki, które wyróżniają się bogatym aromatem z nutami korzennymi oraz czekoladowymi. Dzięki niskiej zawartości kofeiny można się nią delektować o każdej porze dnia.

Materiał powstał we współpracy z GetHome.pl – portalem z ofertami działek, domów i mieszkań na sprzedaż w Krakowie.