Sylwester to jedno z najbardziej oczekiwanych wydarzeń roku, pełne radości, śmiechu i niezapomnianych chwil z najbliższymi. Jednak przygotowania do tej nocy mogą być wyzwaniem, zwłaszcza jeśli chodzi o menu. Aby ułatwić Ci planowanie kulinarnej uczty, przygotowaliśmy coś wyjątkowego – propozycję szybkich, sylwestrowych przekąsek, które z pewnością zachwycą Twoich gości. Odkryj z nami kulinarne inspiracje na szampańską zabawę sylwestrową z grillem Broil King!

Jak przygotować szybkie przekąski na sylwestra?

Przygotowanie sylwestrowych przekąsek wcale nie musi być długie i męczące. Jeżeli jesteś posiadaczem grilla, możesz zaprosić swoich gości na prawdziwą ucztę i oczarować ich smakiem wyśmienitych przekąsek przygotowanych na ruszcie. Czy grill oznacza jedynie smak BBQ? Oczywiście że nie! Grille gazowe Broil King zapewniają nieograniczone możliwości przygotowywania wyśmienitych specjałów. Z ich pomocą wykonasz m.in. dania takie jak: kurczak z rożna, karkówka, soczyste steki, bekon, wędzony łosoś i wiele innych. Na Twoim stole nie zabraknie również słodkich deserów, małych przekąsek, roladek, sosów i innych specjałów.

Szybkie przekąski na sylwestra z grilla

Pamiętajcie również, że Wasze przekąski szybko znikną z talerza, jeżeli będą elegancko i ciekawie podane. Twórz, baw się i eksperymentuj. Ułóż warzywa w kształcie choinki, udekoruj cukrem brzegi kieliszków, połóż kilka świerkowych gałązek na stole, zapal świecę i stwórz wyjątkową atmosferę! Świetnie sprawdzi się również duży talerz wypełniony różnymi przekąskami, które da się zjeść tylko jednym kęsem – będą to np. oliwki, kulki mozzarelli, kawałki sera, winogrona, roladki, które łatwo nabijesz na wykałaczkę lub mały widelec. Warto przygotować także różnorodne dipy. Mięso doskonale łączy się z sosem czosnkowym, sosem pomidorowym, BBQ, natomiast do warzyw lepiej przygotować płynne sosy na bazie oliwy lub jogurtu naturalnego. Dzięki temu każde danie może zyskać nowe oblicze.

Sylwestrowe przekąski - przepisy

Przekąski sylwestrowe z grilla – zobacz, jakie to proste!

Planujesz sylwestrową imprezę i szukasz inspiracji na przekąski, które zaskoczą i oczarują Twoich gości? A może myślisz, że przygotowanie przekąsek z grilla w okresie zimowym to niemożliwe zadanie? Nic bardziej mylnego! Przekąski sylwestrowe z grilla to doskonały sposób, by wprowadzić do noworocznego menu intensywne smaki. Przy czym pamiętajmy, że samo grillowanie powinno odbywać się w bezpiecznych warunkach (w ogrodzie, na patio, tarasie). Co więcej, przygotowanie ich okazuje się łatwe i szybkie, a efekt z pewnością zachwyci Twoich gości. Poznaj nasze propozycje:

Grillowane skrzydełka po koreańsku

Chrupiące i soczyste skrzydełka o ostrym smaku to szybka przekąska sylwestrowa, która z pewnością pozwoli Ci zabłysnąć w gronie przyjaciół. To danie smakuje wyśmienicie, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę!

Składniki:

  • 700 g skrzydełek
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka pasty miso
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • pęczek szczypiorku lub kolendry
  • 1 łyżka łuskanych ziaren sezamu

Wykonanie:

  1. Skrzydełka z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i delikatnie solimy.
  2. Następnie uruchamiamy naszego grilla, ustawiając pokrętła w pozycji MEDIUM. Gdy grill rozgrzeje się do 150°C, spryskaj ruszt rozpylaczem do oleju i grilluj mięso do momentu, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 70°C, a skórka będą chrupiąca i złocista. Zajmie Ci to około 20-25 minut. Aby mieć pewność, że skrzydełka są gotowe, użyj termometru do błyskawicznego pomiaru temperatury.
  3. Przejdź do wykonania sosu.
  4. Do dużej miski dodajemy pastę gochujang, miso, ocet ryżowy, olej rzepakowy i olej sezamowy – całość mieszamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
  5. Po ugrillowaniu skrzydełka pokrywamy przygotowanym sosem i posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą oraz ziarnami sezamu.

Porada: Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt ostry, użyj tylko części, a pozostałą włóż do woreczka strunowego i zamroź.

Grillowane skrzydełka po koreańsku

Burgery wołowe z grilla

Burgery to przekąski, które idealnie sprawdzą się na każdej imprezie. Doskonałe do podania w klasycznej formie lub do wykonania w wersji mini burgerów. Wystarczy przygotować mięso, skomponować ulubione dodatki, a na koniec połączyć z pysznym sosem BBQ. Zobaczcie przepis marki Broil King, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia.

Hamburger wołowy z grilla – składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego antrykot, łopatka, szponder lub rostbef
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • karmelizowana cebula
  • ser blue
  • orzechy włoskie

Dodatkowo do podania:

  • bułki hamburgerowe
  • sałata, korniszon, pomidor,
  • sos majonezowy, sos barbecue
  • lub inne dodatki wg uznania

Składniki na mini burgery z grilla

Wykonanie:

  1. Sól i pieprz wymieszaj z mięsem mielonym. Wyrabiaj krótko dłonią tylko do momentu, gdy poczujesz, że mięso zaczyna się kleić, a następnie uformuj burgery, wykorzystując prasę – ⅔ mięsa włóż na spód, uformuj wgłębienie.
  2. Otwór wypełnij łyżką karmelizowanej cebuli, dwoma plasterkami sera oraz 2 pokruszonymi orzechami. Przykryj pozostałym mięsem i dociśnij praską, nadając kształt.
  3. Rozgrzej grill do temperatury 300°C. Zmniejsz moc palników na pozycję średnią i posmaruj ruszt olejem.
  4. Za pomocą szerokiej łopatki przełóż burgery na ruszt grilla gazowego Broil King.
  5. Średnio wypieczone burgery potrzebują po około 4 minuty z każdej strony.
  6. Bułki hamburgerowe przekrój i połóż na grillu na minutę przed końcem grillowania burgerów. Podawaj z ulubionymi sosami np. sosem czosnkowym, BBQ i warzywami.

Porada: Jeżeli chcesz mieć pewność, że burgery są odpowiednio upieczone, użyj termometru – burgery są gotowe, gdy temperatura wewnętrzna przekroczy 70°C.

Przekąski sylwestrowe – mini burgery z grilla

Szaszłyki warzywne z drobiem z grilla

To przepis na szybką kolację oraz doskonały pomysł na przekąski sylwestrowe, które pieką się szybko, prezentują fenomenalnie, a ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Zobaczcie!

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 2 czerwone cebule
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałki papryk w różnych kolorach
  • oliwa
  • sól, pieprz, tymianek

Składniki do zamarynowania kurczaka na szaszłyki drobiowo-warzywne na grilla:

  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • słodka papryka

Sylwestrowa przekąska – szaszłyki z grilla

Wykonanie szaszłyków:

  1. Piersi z kurczaka kroimy w grubą kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy przyprawami i odkładamy do lodówki.
  2. Warzywa – cukinię i paprykę czerwoną kroimy na równe kawałki, cebulę na ćwiartki (rozdzielamy warstwy), a pomidorki i małe pieczarki grillujemy w całości.
  3. Na podwójne metalowe szpikulce nabijamy na przemian zamarynowane mięso oraz wybrane warzywa.
  4. Grill gazowy rozgrzewamy do temperatury wewnętrznej 200°C, ustawiając pokrętła w pozycji MEDIUM.
  5. Szaszłyki pieczemy do momentu, aż kurczak będzie upieczony, czyli około 10-12 minut.

Porada: Jeżeli planujesz szaszłyki na grilla drobiowo-warzywne, mięso możesz przygotować wcześniej.

Do przyrządzenia tego dania sprawdzi się wykonany ze stali szlachetnej zestaw do szaszłyków Broil King. 4 szpikulce wraz z praktycznym stojakiem, umożliwiają równomierne pieczenie składników. Więcej szczegółów na poniższym filmie:

Sprawdź także: Ułożenie rusztów w grillach Broil King pod kątem – jedyne grille na świecie z takim rozwiązaniem

Sylwestrowe przekąski dla fanów słodkości

Sylwestrowa noc to doskonały moment na eksperymentowanie z niekonwencjonalnymi smakami i pomysłami kulinarnej sztuki. Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i pragniesz wprowadzić do swojej sylwestrowej uczty odrobinę ognistego uroku, to przekąski z grilla Broil King z pewnością spełnią Twoje oczekiwania. Oto kilka pomysłów na sylwestrowe przekąski, które możesz przygotować na grillu. Pamiętaj, grill to nie tylko smak BBQ!

Przepis na tarty z ciasta francuskiego z owocami

Z ciasta francuskiego można wyczarować wiele specjałów. Można pokusić się o stwierdzenie, że to również jeden z chętniej wykorzystywanych składników do wykonania szybkich przekąsek. W tym przepisie wykorzystamy połączenie ciasta francuskiego i owoców do wykonania pysznych słodkości, które pozwolą Wam na powitanie Nowego Roku z uśmiechem na twarzy:

Składniki potrzebne do wykonania tart z ciasta francuskiego:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 6 łyżek miodu
  • 1 jabłko
  • 100 g borówek

Dodatkowo:

  • odrobina cukru pudru
  • papier do pieczenia

Wykonanie:

  1. Jabłka kroimy na cienkie plastry.
  2. Papier do pieczenia rozkładamy na blaszce, smarujemy 4 łyżkami miodu (w 4 równych porcjach) i na tak przygotowanych kleksach układamy pokrojone plastry jabłek.
  3. Pozostały miód rozsmarowujemy równomiernie na plasterkach (możesz użyć w tym celu silikonowego pędzelka). Jabłka przykrywamy pokrojonym na 4 części ciastem francuskim, pamiętając o dociśnięciu krawędzi.
  4. Tak przygotowane tarty pieczemy na ruszcie w temperaturze 240°C przez około 15 minut.
  5. Upieczone jabłka w cieście francuskim smakują wybornie, ale jeżeli chcecie dodatkowo wzbogacić ich smak, użyjcie odrobiny cukru pudru i ułóżcie garść pysznych, soczystych borówek.

Porada: Doskonałą alternatywę dla rusztu stanowi kamień do pizzy.

Przekąski z ciasta francuskiego na Sylwestra

Grillowane gruszki w syropie klonowym

Przedstawiamy sprawdzony przepis na zdrowe i pyszne sylwestrowe przekąski, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale również w mgnieniu oka znikają z talerza.

Składniki:

  • 4 duże gruszki
  • olej o wysokim punkcie spalania, np. ryżowy
  • 5 łyżek stołowych syropu klonowego (3 do polewy i 2 do kandyzowania)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów pekan
  • 1 łyżeczka wody
  • starta laska wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Orzechy łączymy z 2 łyżkami syropu klonowego, odrobiną wody, startą wanilią i szczyptą soli. Prażymy wszystko na żeliwnej patelni, używając kuchenki bocznej grilla gazowego Broil King, przez kilkanaście minut mieszamy od czasu do czasu, aż orzechy zaczną brązowieć.
  2. Całość wykładamy na talerz do wychłodzenia i siekamy na mniejsze kawałki.
  3. Następnie rozgrzewamy grill. Palniki ustawiamy w pozycji MEDIUM.
  4. Pozostały syrop klonowy mieszamy z cynamonem i odstawiamy na bok. Ruszt pokrywamy warstwą oleju przy pomocy pędzelka silikonowego.
  5. Gruszki przecinamy na pół i układamy miąższem do dołu i grillujemy około 8 minut.
  6. Grillowane gruszki powinny się pięknie skarmelizować. Gotowe owoce przekładamy na talerz i posypujemy z wierzchu kandyzowanymi orzechami pekan i polewamy syropem cynamonowo-klonowym.
  7. Gruszki wyglądają efektownie, podane na desce Broil King, którą znajdziecie poniżej.

Porada: Jeżeli chcecie uzyskać diamentowy wzór, możecie ugrillować je metodą Ten and Two.

Więcej o tym sposobie, przeczytacie w naszym artykule: Idealny stek z grilla – mięso, temperatura, metoda Ten and Two. Porady od Broil King

Gruszki w syropie klonowym – pyszna przekąska

Sprawdź także: Desery z grilla gazowego Broil King

Szybkie przekąski na sylwestra dla wegetarian

Szybkie i sprawdzone przepisy na sylwestrowe przekąski to klucz do sprawnej organizacji. Jeżeli Ty lub Twoi goście, jesteście zwolennikami diety wegetariańskiej mamy dla Was kilka propozycji od marki Broil King, na szybkie przekąski z grilla. Wystarczy podać je na stół i udekorować:

Grillowane bataty z serem Cheddar

To doskonałe przekąski na sylwestra, które wyglądem przypominają kanapki. Świetnie smakują i doskonale prezentują się na sylwestrowym stole. Receptura jest niezwykle prosta i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań wegetariańskich. Bataty z serem Cheddar mogą być serwowane samodzielnie, ale pasują również jako dodatek do ryb np. wędzonego łososia oraz mięs.

Składniki:

  • 4 bataty
  • 10 plasterków marynowanych papryczek jalapeno
  • 120 g sera Cheddar
  • 100 g greckiej fety
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • oliwa
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Bataty dokładnie myjemy, kroimy na równe połowy, nacieramy oliwą, posypujemy gałką muszkatołową i solą.
  2. Do grillowania wykorzystamy charakterystyczną dla grilli Broil King stożkową stronę rusztu. Kratki pokrywamy olejem i rozgrzewamy urządzenie do około 230°C.
  3. Bataty układamy na ruszcie skórką do dołu i grillujemy pod zamknięciem około 20 minut do miękkości.
  4. W tym czasie przechodzimy do przygotowania farszu.
  5. W miseczce mieszamy: sery, kolendrę i papryczki jalapeno.
  6. Miękkie bataty przekładamy na deskę, za pomocą łyżki wydrążamy około 40% miąższu.
  7. Otwory wypełniamy farszem. Bataty umieszczamy z powrotem na ruszcie od strony skórki i grillujemy jeszcze około 5-6 minut (sery mają stać się miękkie i lekko rozpuszczone). 

Grillowane bataty z serem

Grillowana tortilla z warzywami

Szybkie przepisy idealnie sprawdzą się podczas większych uroczystości, a zabawa sylwestrowa zdecydowanie do takich należy. Wypróbuj przepis na pyszną przekąskę, która może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Użyj gotowych tortilli lub wykonaj je samodzielnie.

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 czerwone cebule
  • oliwa z oliwek

Marynata do warzyw:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 papryczki chilli

Wykonanie:

  1. Przygotuj warzywa: cukinie pokrój wzdłuż w słupki, bakłażana i cebulę w grube plastry, a paprykę przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. W misce połącz wszystkie składniki marynaty i wymieszaj z warzywami.
  2. Ustaw palniki w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury około 180°C. Warzywa wyłóż na posmarowany olejem ruszt lub wykorzystaj: żeliwną płytę, wysoką brytfannę albo wok Broil King.
  3. Warzywa grilluj po 4-5 minut z każdej strony. Następnie zdejmij warzywa z rusztu i podpiecz na nim tortillę – wystarczy 10-15 sekund z każdej strony.
  4. Większe kawałki warzyw pokrój w paski, a tortille posmaruj hummusem.
  5. Dodaj warzywa i skrop je sokiem z cytryny. Spróbuj uzupełnić smaki, dodając ulubiony sos lub salsę, sałatę, orzechy i podaj zwinięte.

Porada: Nasze propozycja podania to hummus, rukola, salsa pomidorowa i pikantny sos majonezowy. Z powodzeniem możesz jednak wykorzystać również inne dodatki, jak sos czosnkowy, ulubione pasty, sałata, suszone pomidory itp. Wyłóż placki tortilli na talerz z innymi składnikami i pozwól, aby goście sami skomponowali swoją.

Grillowana tortilla z warzywami - szybka przekąska

Poznaj więcej akcesoriów i możliwości grilli Broil King: 

Wszystkie akcesoria i grille znajdziesz w naszych sklepach stacjonarnych oraz sklepie internetowym: