Sezon grillowy to okres, w którym lubimy spędzać czas na świeżym powietrzu i spotykać się w większej grupie przyjaciół. Są to również miesiące łatwo dostępnych świeżych produktów! Kiedy chcemy zaskoczyć naszych gości, warto wypróbować przepis na nietypowe dania z grilla. Przetestuj nowe smaki!
Ciepłe wieczory w sezonie letnim kojarzą się ze spędzaniem czasu na świeżym powietrzu ze znajomymi i rodziną. Gdy dodamy do tego możliwość grillowania, to mamy przepis na wieczór idealny. Kiedy chcemy zaskoczyć naszych gości lub spróbować nowych smaków, warto sprawdzić nietypowe dania z grilla. Jeśli wśród naszych znajomych są amatorzy warzyw, na pewno ucieszą ich oryginalne potrawy, które zastąpią tradycyjne kiełbaski.
Wypróbuj przepis: Idealne szaszłyki z grilli Broil King
Na grillu możemy przygotować właściwie każdy rodzaj produktów. Musimy tylko dostosować do nich sposób przygotowania oraz temperaturę, a czasem dobrać odpowiednie akcesoria do grillowania. Sezon grillowy może być świetną okazją do eksperymentowania w kuchni. Nietypowe dania z grilla nie muszą być trudne, a wiele z nich zrobimy już w kilka minut. Możemy testować nowe przyprawy, połączenia i bawić się gotowaniem. Jeżeli nie chcemy przygotowywać całkiem nowej potrawy, spróbujmy tylko innego sosu lub zanurzmy mięso w nietypowej marynacie.
Podstawowe zasady ułatwiające grillowanie:
Grillowanie z przyjaciółmi i bliskimi osobami to sama przyjemność. Warto jednak pamiętać o kilku przydatnych zasadach, które sprawią, że ten proces będzie jeszcze prostszy.
- warzywa kroimy na części równej grubości, dzięki temu będą równomiernie się przypiekać
- małe kawałki ryby i owoców morza warto grillować w koszu, tak aby nie wpadały pod ruszt
- produkty układamy na rozgrzanym grillu
- nie grillujemy na aluminiowej tacce, ze względu na przenikanie aluminium do produktów
- duże kawałki mięs powinniśmy grillować metodą pośrednią, a mniejsze, takie jak steki czy
- karkówka metodą bezpośrednią (więcej o metodach grillowania znajdziesz tutaj)
- mięso grillujemy pod zamkniętą pokrywą
Podczas grillowania warzyw, warto zwrócić uwagę, ile czasu na ruszcie będzie potrzebować nasza potrawa. Jest to szczególnie istotne, kiedy przygotowujemy kilka dań, które chcemy podać równocześnie.
Przeczytaj: Jak grillować? Poznaj optymalny czas i temperaturę
Nietypowe dania z grilla – co może się przydać?
Pędzel z włosiem silikonowym Weber – estetyczny i wygodny pędzel, przyda się przy smarowaniu oliwą z oliwek lub sosem podczas gotowania.
Kosz do grillowania warzyw z powłoką nieprzywierającą Enders – nietypowe dania z grilla często składają się z małych kawałków, które wygodnie będzie przygotowywać w koszu do grillowania. Dzięki rączkom można go wygodnie podnosić i przestawiać, a dodatkowo zastąpi folię aluminiową.
Zestaw do szaszłyków na grilla – metalowe szpikulce zastąpią tradycyjne patyczki. Ich ogromną zaletą jest to, że są wielorazowe, dlatego zawsze będą pod ręką. Są ostre i wytrzymałe dzięki temu korzysta się z nich bardzo przyjemnie.
Łopatka z krótką rączką do grilla Enders – zakończona rączką z uchwytem do zawieszania. Wygodna łopatka na pewno przyda się podczas grillowania. Możemy nią przesuwać i obracać wszystkie potrawy.
Szczypce do grilla z nakładkami silikonowymi Enders – oryginalne dania z grilla często są delikatne, dlatego szczypce z silikonowymi nakładkami będą pomocne, kiedy musimy chwycić drobny produkt.
Przepisy na nietypowe dania z grilla
Chcemy pokazać, że oryginalne potrawy z grilla mogą być smaczne i proste w przygotowaniu. Przygotowując grillowe menu, warto wybierać sezonowe warzywa i owoce. Dania z ich użyciem są źródłem witamin oraz mikroelementów. Równocześnie takie dania będą lekkostrawne i mniej kaloryczne niż na przykład kiełbaski. Do roślinnych dań możemy przygotować sos na bazie jogurtu lub salsę warzywną. Kiedy chcemy wybrać danie z mięsa, możemy zdecydować się na kurczaka w marynacie, mieszając w niej nowe przyprawy. Poniżej znajdziecie kilka przepisów, które zachwycą smakiem!
Spis treści:
- Grillowane szparagi z szynką parmeńską
- Faszerowana papryka z grilla
- Plastry cukinii z mozzarellą
- Boczniaki z grilla
- Grillowane pomidory z fetą
- Ziemniaki Hasselback
- Grillowane banany
- Grillowane brzoskwinie
- Grillowane halloumi
- Pstrąg pieczony
- Krewetki z masłem czosnkowym na grillu
- Quesadilla
Grillowane szparagi z szynką parmeńską
Wiosną zaczyna się sezon na szparagi, które są niezwykle zdrowe, a dania z nimi możemy bardzo szybko przygotować. Dlatego proponujemy połączenie szparagów, szynki parmeńskiej i melona, które świetnie się sprawdzi jako błyskawiczna przekąska. Jest to też dobry wybór na pierwsze danie ze szparagami, ponieważ słodki melon i aromatyczna szynka parmeńska wspaniale uzupełniają ich smak. Najlepiej użyć melona miodowego, który jest bardzo słodki i podkreśli aromat szynki parmeńskiej.
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
- szynka parmeńska w plastrach
- zielone szparagi
- melon miodowy
- orzechy brazylijskie
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny
Przepis
- Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe łodygi. Myjemy melona i pozbywamy się pestek. Kroimy go w paski, mniej więcej długości szparagów.
- Szparagi podpiekamy przez kilka minut na rozgrzanym ruszcie.
- Kawałki melona i szparagi układamy na plastrach szynki i zawijamy w roladki. Grillujemy je przez kilka minut.
- W trakcie grillowania siekamy orzechy. Kiedy roladki są ładnie podpieczone, zdejmujemy je z grilla, posypujemy orzechami oraz ozdabiamy octem balsamicznym. Smacznego!
Faszerowana papryka z grilla
Faszerowana papryka może stanowić samodzielne danie lub być podana jako dodatek do reszty posiłku. Proponujemy połączenie papryki z kaszą kuskus, soczewicą i innymi warzywami. Takie połączenie jest pełne witamin i mikorelementów. Ser dodany do farszu nadaje wyjątkowego smaku, a całość jest smaczna i pożywna. Faszerowana papryka może stanowić samodzielne danie lub być podana jako dodatek do reszty posiłku.
Czas przygotowania: 60 min
Składniki:
- 2 czerwone papryki
Farsz
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- 100 g kaszy kuskus
- bazylia w doniczce
- 500 g passaty pomidorowej lub łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 0,5 puszki kukurydzy
- ser mozzarella, ser parmezan
- olej
- sól, pieprz
Przepis
- Farsz musimy przygotować przed grillowaniem, dlatego rozpoczniemy od ugotowania soczewicy.
- Czerwoną soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. W tym czasie zalewamy kuskus gorącą wodą i zostawiamy do napęcznienia. Odcedzamy fasolę i kukurydzę, przepłukujemy pod bieżącą wodą. Ścieramy sery na tarce. Liście bazylii drzemy na małe kawałki.
- Kiedy soczewica jest ugotowana, przekładamy przygotowane wcześniej składniki do miski z kuskusem i dodajemy passatę pomidorową. Teraz musimy wszystko dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem oraz solą do smaku.
- Rozgrzewamy grilla do 160 stopni, a każdą paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne.
- Nadziewamy papryki wcześniej przygotowanym farszem, posypujemy z wierzchu serem i układamy na grill na około 40 minut.
- Kiedy papryki będą miękkie, nasze danie jest gotowe. Smacznego!
Plastry cukinii z mozzarellą
Grillowana cukinia z mozzarellą to szybka przekąska, która może zaskoczyć. Połączenie mozzarelli i talarków z cukinii ma ciekawy smak i jest świetnym dodatkiem do obiadu. Dodatkowo szybko się je przygotowuje.
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- cukinia
- mozzarella
- sól morska, pieprz
- kilka łyżek oliwy
Przepis
- Rozgrzewamy grilla do około 150-160 stopni.
- Kroimy mozarellę na plasterki grubości 0,5 centymetra.
- Cukinię kroimy na plastry o grubości około 1 centymetra. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy ją oliwą, następnie doprawiamy solą morską i pieprzem.
- Grillujemy plastry cukinii 3-5 minut z jednej strony, a następnie obracamy.
- Po kolejnych 3 minutach układamy na każdym kawałku plasterek mozzarelli.
- Grillujemy jeszcze 1 minutę. Smacznego!
Boczniaki z grilla
Boczniaki z grilla to bardzo szybka i prosta przekąska, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub sałatki. Boczniaki znajdziemy na sklepowych półkach właściwie przez cały rok. Sezon na te grzyby trwa od października do wczesnej wiosny i właśnie wtedy mają najlepszy smak i aromat. Wyróżnia je wiele pozytywnych właściwości, a ich lekko pikantny smak idealnie pasuje do kanapek i sałatek.
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- boczniaki
- sól, pieprz, oliwa
Przepis
- Rozgrzewamy grilla.
- Boczniaki doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą.
- Układamy na grillu i pieczemy przez kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.
- Smacznego!
Grillowane pomidory z fetą
Grillowane pomidory z fetą maja smak, który kojarzy się z Grecją. Dodatek oregano, oliwy i czosnku wspaniale komponuje się z tym połaczeniem. Dzięki właściwościom czosnku i pomidorów, jest to bardzo zdrowe danie, a dodatek fety nadaje charkterytycznego smaku i sprawia, że danie jest sycące.
Czas przygotowania: 20 min
Składniki:
- pomidory
- ser feta
- ząbek czosnku
- oliwa, sól, pieprz, oregano
Przepis
- Rozgrzewamy grilla.
- Z pomidorów odcinamy górę i wyjmujemy trochę środka, robiąc miejsce na farsz.
- Ser feta rozgniatamy widelcem, posypujemy oregano i pieprzem, jeśli mamy ochotę, możemy również dodać przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Pomidory nadziewamy przygotowanym farszem.
- Warzywa układamy na ruszcie i pieczemy około 10-15 minut. Smacznego!
Ziemniaki Hasselback
Ziemniaki Hasselback są od 200 lat podawane w szwedzkiej restauracji. Chrupiące i pełne przypraw stanowią ciekawą odmianę dla typowych ziemniaków. Po przypieczeniu stają się chrupiące, a dodatek masła i tymianku wydobywa z nich smak. To świetna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków z grilla!
Czas przygotowania: 60 min
Składniki:
- ziemniaki
- gałązki tymianku
- sól, pieprz
- masło
- czosnek
Przepis
- Rozgrzewamy grilla do temperatury 160 stopni.
- Warzywa nacinamy głęboko, ale tak żeby ich nie przekroić. Można pomóc sobie drewnianymi łyżkami.
- Masło z dodatkiem tymianku i czosnku rozpuszczamy na patelni.
- Przygotowujemy żeliwną patelnię i układamy na niej nacięte warzywa. Obok nich kładziemy gałązki tymianku oraz polewamy wszystko częścią masła z czosnkiem.
- Pieczemy przez 20 minut, po których znowu polewamy masłem i posypujemy pieprzem.
- Zwiększamy temperaturę i grillujemy jeszcze 15 minut, aż będą chrupiące.
- Zdejmujemy ziemniaki z rusztu i polewamy resztą masła. Smacznego!
Grillowane banany
Grillowane owoce to świetny sposób na deser. Szybko się je przygotowuje, a efekt zachwyca każdego gościa. Jeżeli nie mamy pomysłu na imprezę z dziećmi, to właśnie może być nasze rozwiązanie.
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- banany
- ulubiona czekolada
Przepis
- Rozgrzewamy grilla.
- Banany kroimy wzdłuż na pół i wciskamy w nie połamaną czekoladę.
- Układamy owoce na grillu, pieczemy do czasu rozpuszczenia czekolady.
- Smacznego!
Brzoskwinie z grilla
Podobnie jak banany z grilla, grillowane brzoskiwnie są równie szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia karmelizuje się cukier zawarty w owocach, nadając im piękny wygląd. Dodatek pasty waniliowej lub lodów idealnie pasuje do tych owoców.
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
- brzoskwinie dojrzałe i twarde
- 200 g mascarpone
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- sok z cytryny
- syrop klonowy lub miód
- płatki migdałowe
- oliwa z oliwek
Przepis
- Rozgrzewamy grilla. W tym czasie brzoskwinie kroimy na pół, wyjmujemy pestki i smarujemy oliwą.
- Serek mascarpone mieszamy z pastą waniliową i chowamy do lodówki.
- Owoce układamy na grillu i pieczemy z każdej strony 4-5 minut, na wierzchu powinny pojawić się ślady karmelizacji.
- Zdejmujemy brzoskwinie z grilla, nakładamy do nich serek, polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!
Zobacz także: Pomysł na deser z grilla – grillowane ananasy
Grillowane halloumi
Grillowany ser halloumi to bardzo szybka przekąska. Halloumi jest to słony, grecki ser, który świetnie sprawdzi się do kanapek lub sałatki.
Czas przygotowania: 10 min
Składniki:
-
ser halloumi
Przepis
- Rozgrzewamy grilla.
- Ser kroimy na plastry o grubości 1 cm.
- Smażymy z obu stron do czasu zarumienienia.
- Smacznego!
Pstrąg pieczony
Pstrąg pieczony to propozycja na szybki obiad z grilla, który jest prosty w przygotowaniu. Zioła, masło i cytryna bardzo dobrze się komponują z delikatnym mięsem ryby.
Czas przygotowania: 25 min
Składniki:
- pstrąg świeży w całości
- cytryny
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- ząbki czosnku
- masło
- natka pietruszki
Przepis
- Ryby przyprawiamy solą oraz pieprzem, Do środka wkładamy ząbki czosnku, kawałki cytryny, posiekaną natkę pietruszki i trochę masła.
- Pstrągi smarujemy oliwą za pomocą silikonowego pędzelka. Następnie owijamy je papierem do pieczenia.
- Przygotowane pstrągi układamy na grillu na 15-20 minut, najlepiej użyć termometru i mierzyć temperaturę wewnątrz ryby. Grillowana ryba jest gotowa gdy środek osiągnie 63 stopnie.
- Smacznego!
Krewetki z masłem czosnkowym na grillu
Krewetki z grilla to błyskawiczna przekąska. Przygotowuje się je w kilka minut. Owoce morza sprawdzą się świetnie, jako przystawka podczas oczekiwania na resztę pieczonych dań.
Czas przygotowania: 5 min
Składniki:
- świeże lub mrożone krewetki
- sól
- cytryna
- masło, czosnek
- natka pietruszki
Przepis
- Owoce morze nacinamy od strony grzbietu i wyciągamy jelito.
- Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy drobno krojony czosnek. W międzyczasie drobno siekamy pietruszkę.
- Krewetki grillujemy z każdej strony po około 1,5 minuty. Owoce morza możemy piec jak szaszłyki, używając patyczków lub w koszach do warzyw.
- Gotowe krewetki polewamy masłem oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Sprawdź również: Proste i szybkie przekąski na grilla
Quesadilla
Quesadilla to danie pochodzące z Meksyku. Tortille wypełnione warzywami i serem będą świetne jako danie do ręki. Jest to potrawa, do której możemy dodać ulubione dodatki oraz jeśli chcemy ostre papryczki.
Składniki:
- tortille
- ulubiony ser, na przykład mozzarella
- cukinia
- pieczarki
- pomidory
- fasola w puszce
- kukurydza w puszce
- papryka czerwona
- sól, pieprz, olej
Przepis
- Kukurydzę i fasolę odcedzamy i płuczemy. Pozostałe warzywa drobno kroimy.
- Na odrobinie oleju na patelni podsmażamy przez kilka minut warzywa i doprawiamy przyprawami do smaku. W tym czasie ścieramy na tarce ser.
- Rozgrzewamy grilla.
- Na grillu przygotowujemy tortille. Połowę placka posypujemy serem, następnie nakładamy warzywa i kolejną warstwę sera. Teraz składamy je na pół i grillujemy kilka minut.
- Po chwili odwracamy tortillę na drugą stronę i znowu kilka minut przypiekamy.
- Gotowe quesadille proponujemy podawać pokrojone w trójkąty. Smacznego!