Idealny stek z grilla – mięso, temperatura, metoda Ten and Two. Porady od Broil King
Jakie mięso wybrać na stek? Czym różni się stek Tomahawk od T-Bone, Rib Eye albo Porterhouse? Jak powinno wyglądać grillowanie steku, by mięso było miękkie i soczyste? Na te wszystkie pytania odpowiadamy w artykule, a pomagają nam specjaliści marki Broil King.
Mięso na stek – jakie wybrać?
Jakie mięso wybrać na stek? Odpowiedź tylko z pozoru wydaje się oczywista. Wszyscy wiemy, że steki przyrządza się przede wszystkim z wołowiny, ale to dopiero wstęp. Wiele zależy bowiem od tego, jaką część wołowiny wybierzemy. I tak steki można “wykroić” z następujących elementów:
- antrykot - uważany za jedno z najlepszych mięs na stek, w USA mówią o nim “prime cut”, czyli cięcie najwyższej jakości; z antrykotu można wykroić kilka rodzajów steków, m.in. Rib Eye i Tomahawk;
- rostbef - kolejna klasyczna część wołowiny na steki, to z niej powstają takie steki, jak T-Bone, Porterhouse, New York;
- polędwica - znajduje się pod rostbefem, to jedna z najbardziej delikatnych części wołowiny i jednocześnie najbardziej chudych, z niej wykrawa się filet mignon;
- łata wołowa - to mięso z odcinka brzuszno-lędźwiowego, popularna część do przyrządzania gulaszu, ale z niej powstaje też Flank Steak - Francuzi nazywają go stekiem "Bavette", a Brazylijczycy “Fraldinha”;
- udziec - mniej popularny u nas element wołowiny na stek, ale dobrze przyrządzony będzie naprawdę smaczny, występuje w nim niewiele tłuszczu.
Warto wiedzieć, że cięcia wołowiny różnią się w zależności od kraju i tak mówimy o cięciu amerykańskim, argentyńskim, brazylijskim czy francuskim. A poniżej przedstawiamy właśnie cięcie amerykańskie wraz z nazwami steków, które są wykrawane z danej części:
Rodzaje steków
O rodzajach steków już wspomnieliśmy, ale warto jeszcze zatrzymać się przy tej kwestii. Poniżej krótko scharakteryzujemy najpopularniejsze z nich:
- stek Tomahawk - to sporej wielkości stek z kością, chyba najbardziej “widowiskowy” i imponujący; jest to antrykot z żebrem, a obecność kości sprawia, że mięso nabiera bardziej intensywnego smaku;
- stek Rib Eye - to również stek z antrykotu, można powiedzieć, że Tomahawk pozbawiony kości; świetnie nadaje się do grillowania, bo dzięki sporej zawartości tłuszczu (jak na wołowinę) uzyskujemy wyjątkowo soczystego i aromatycznego steku;
- stek T-Bone - bardzo popularny i charakterystyczny rodzaj steku, wykrawany z rostbefu i polędwicy podzielonych kością; jego nazwa pochodzi od kształtu kości, która przybiera wygląd litery T;
- stek Porterhouse - to stek podobny do T-Bone, ale większy i wykrywany z nieco innego miejsca, tam gdzie polędwica jest najgrubsza; oczywiście także składa się z rostbefu i polędwicy przedzielonych kością;
- stek New York - to fragment rostbefu, mięso chude, nieco podobne do polędwicy; ciekawe jest pochodzenie nazwy: New York dlatego, że stek przypomina kształtem stan USA;
- filet mignon (stek mignon) - stek z polędwicy, czyli najdelikatniejszego mięsa wołowego; jeśli odpowiednio go ugrillujemy, to mięso będzie niemal rozpływało się w ustach.
Zachęcamy też do obejrzenia naszego filmiku, w którym Michał prezentuje poszczególne rodzaje steków:
Jak grillować steki? O metodzie Ten and Two
Wreszcie przechodzimy do zapewne najbardziej wyczekiwanej części, czyli wskazówek, jak grillować steki. Będziemy opierać się na poradach specjalistów marki Broil King. Dlaczego? Kto może wiedzieć więcej o grillowaniu niż producent najlepszej jakości grilli gazowych i w dodatku pochodzący z Ameryki Północnej, w której steki są jedną z najpopularniejszych potraw?
Amerykańska metoda grillowania steków opiera się na układaniu mięsa na ruszcie w dwóch pozycjach wskazówek zegara - na godzinę 10:00 (czyli pod kątem 45 stopni) i na godzinę 14:00 (również pod kątem 45 stopni). Gdy popatrzysz na zegar, to szybko zrozumiesz, o co chodzi. Takie ułożenie sprawi, że na steku uzyskasz perfekcyjny wzór diamentu. Przejdźmy do konkretów. Zakładamy, że będziesz grillować stek bez kości, grubego na około 2,5 cm.
- Najpierw układasz mięso na ruszcie na godzinę 10:00 i czekasz 2 minuty.
- Następnie odwracasz mięso i kładziesz je w dokładnie takiej samej pozycji (godzina 10:00). Znowu czekasz 2 minuty.
- Po tym czasie odwracasz kawałek mięsa na ruszcie o 90 stopni, w taki sposób, by było ułożone jak wskazówki na godzinie 14:00. Czekasz 2 minuty.
- Odwracasz mięso, zachowując pozycję godziny 14:00 i po raz ostatni czekasz 2 minuty. W efekcie otrzymujesz soczysty stek z pięknym wzorem.
Pamiętaj, że wzór powinien mieć kolor brązowy, a nie czarny. Ten drugi świadczy o tym, że stek się przypalił.
Temperatura steków a stopień wysmażenia
Jaką temperaturę powinien mieć gotowy stek? Wszystko zależy od tego, jaki stopień wysmażenia chcesz osiągnąć. Przypominamy, że za podstawowe stopnie uważa się:
- Blue (inaczej extra-rare)
- Rare
- Medium Rare
- Medium
- Medium Well
- Well Done
By sprawdzić temperaturę we wnętrzu steku, będziesz potrzebować termometru z sondą. Szczególnie polecamy termometr do błyskawicznego pomiaru temperatury Broil King lub termometr z dwoma sondami Broil King.
Stopień wysmażenia i temperaturę wewnętrzną steku sprawdź w tabelce, którą przygotowała marka Broil King:
Dokładne czasy grillowania steków znajdziesz w poszczególnych przepisach. Różnią się one znacznie, w zależności od tego, jaki rodzaj steku przyrządzasz. Ogromny Tomahawk z kością wymaga znacznie dłuższego czasu grillowania niż cienki stek z polędwicy. Dlatego zachęcamy do korzystania z przepisów przygotowanych przez profesjonalistów. Przynajmniej na początku, bo po pierwszym udanym grillowaniu możesz już zacząć eksperymentować.