Kuchnia hiszpańska kojarzy się przede wszystkim z różnorodnością oraz bogactwem smaków i aromatów. Nic w tym dziwnego – łączy w sobie naleciałości z innych rejonów świata, takich jak Meksyk, Włochy, Albania, Anglia, czy Francja. Dzięki temu każdy miłośnik wyśmienitych potraw znajdzie w niej coś dla siebie. Czy wiesz, że możesz przygotować pyszne potrawy w hiszpańskim stylu także z użyciem swojego grilla? Sprawdź nasze przepisy na ciekawe dania i zaskocz swoich bliskich!

Baner tydzień hiszpański Enders Kuchnia hiszpańska – czym się charakteryzuje?

Hiszpania jako kraj jest niewątpliwie mozaiką składającą się z cech różnych kultur i tradycji. Wynika to przede wszystkim z bogatej i burzliwej historii tego kraju oraz położenia geograficznego, które przyciąga ludzi ze wszystkich rejonów świata. Ma to odzwierciedlenie także w hiszpańskiej kuchni, przez co jej główną cechą jest różnorodność – objawiająca się w smakach i aromatach, a także stosowanych składnikach i sposobie przyrządzania potraw. Ma ona wielu miłośników na całym świecie, którzy czerpią z niej inspirację do przyrządzania codziennych posiłków, zwłaszcza dań jednogarnkowych.

Tradycja kulinarna Hiszpanii w znacznej mierze zależy od rejonu. Północna Hiszpania jest obfita w ryby i owoce morza, które są głównym składnikiem potraw. Bardzo popularny jest też nabiał w postaci serów i mleka oraz uprawiane lokalnie warzywa, takie jak kapusta, fasola, czy ziemniaki. Z kolei południowy region kraju to obszar przeniknięty kulturą arabską, która wniosła do kuchni hiszpańskiej dużo pikanterii oraz popularne na Bliskim Wschodzie produkty takie jak ryż, pomidory i papryka, szafran, czy migdały. Często można spotkać tam wszelakiego rodzaju mięsa z rożna i gulasze, a także dania z grilla.

kuchnia hiszpańska - danie jednogarnkowe z krewetkami, warzywami i ryżem

Wpływ kuchni arabskiej, a także rzymskiej można spotkać również we wschodniej części Hiszpani. Bardzo często do potraw dodaje się tam ryż, owoce morza, oliwki, a także cytrusy. Popularnością cieszą się również słodko-pikantne sosy i przyprawy, takie jak szafran. Środkowa część Hiszpanii obfituje z kolei w dziczyznę i mięso z królików, bażantów, czy kuropatw. Do dań często dodaje się również nasiona roślin strączkowych. Dużą popularność zyskały tam dania jednogarnkowe z dodatkiem kuminu i czosnku.

Kuchnia hiszpańska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie i cechuje się wykorzystywaniem lokalnych produktów z certyfikatami jakości. Obfituje ona w ryby i owoce morza, a także duże ilości warzyw. Często smak wzbogaca się tam śródziemnomorskimi oliwkami. Do popularnych hiszpańskich wędlin należą między innymi chorizo, wieprzowa kiełbasa fuet oraz szynka jamon iberico.

Przeczytaj także: Włoskie potrawy z grilla Broil King – pizza, owoce morza, steki i nie tylko

Patelnia Switch Grid Enders

Grille marki Enders wyposażone są w nowoczesną technologię Switch Grid System. Umożliwia ona wyjęcie okrągłej części rusztu i zastąpienia ją wymiennymi wkładami, które rozszerzą zakres możliwości Twojego grilla. Dużą zaletą Switch Grid jest fakt, że wkłady pasują także do systemu GBS grilli marki Weber. Jednym z takich akcesoriów jest patelnia żeliwna Switch Grid. Zbudowana z wysokiej jakości żeliwa, które charakteryzuje się trwałością, równomiernym rozprowadzaniem ciepła oraz utrzymywaniem wysokiej temperatury przez długi czas. Porcelanowa powłoka pokrywająca akcesorium sprawia, że jedzenie nie przywiera do jego powierzchni, co zapobiega przypaleniu.

Patelnia Switch Grid Enders

Dzięki dużej powierzchni (średnica 31 cm) możesz grillować za jednym razem duże ilości jedzenia. Wysokie krawędzie patelni (4 cm) ułatwiają przewrócenie potraw na drugą stronę i zmniejszają ryzyko jego wypadnięcia. Dzięki wygodnym uchwytom z łatwością nałożysz ją na grilla oraz zdejmiesz już gotowy posiłek. Z patelnią żeliwną Switch Grid przyrządzisz smażone warzywa, mięsa np. soczysty stek, jajka sadzone, a także desery np. racuchy. To uniwersalne akcesorium gwarantuje wiele możliwości przyrządzania śniadań, obiadów i kolacji dla Twoich bliskich!

Przepisy na dania z grilla w hiszpańskim stylu

Kuchnia hiszpańska jest postrzegana jako jedna z najsmaczniejszych na świecie. Nic w tym dziwnego – dzięki bogactwu smaków oraz aromatów zdobywa uznanie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Teraz możesz przygotować przysmaki inspirowane kuchnią Półwyspu Iberyjskiego także z użyciem swojego grilla. Dużo hiszpańskich potraw to dania jednogarnkowe, dlatego przedstawiamy trzy przepisy na przysmaki z grilla w hiszpańskim stylu z użyciem patelni żeliwnej Switch Grid Enders.

Przepis na warzywa i Cevapi z patelni

Danie z grilla, które jest połączeniem świeżych, chrupiących warzyw oraz wysokiej jakości mięsa, czyli tego, co Hiszpanie lubią najbardziej. Przygotowanie dania Cevapi jest proste, a z pewnością uda Ci się zaskoczyć domowników ciekawym posiłkiem.

Kuchnia hiszpańska - warzywa i Cevapi z patelni żeliwnej Switch Grid Enders

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • oliwa
  • pół kolby kukurydzy
  • 2 kolorowe papryki
  • ostra papryczka
  • papryka wędzona
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Cevapi (cevapcici):

  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 białko (z małego jajka)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta kuminu
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól

Przepis:

  1. W pierwszym kroku przygotuj kotlety Cevapi. Wymieszaj razem mięso wołowe, wieprzowe, jajko oraz przyprawy.
  2. Uformuj podłużne kawałki o średnicy 3 cm i odstaw na 15 minut.
  3. Następnie piecz je na grillu lub smaż na patelni z dodatkiem oleju do momentu uzyskania z każdej strony apetycznego, brązowego koloru.
  4. Włącz piekarnik i nagrzej go do 210 stopni Celsjusza (użyj funkcji grill lub ew. góra+dół).
  5. Umyj i osusz wszystkie warzywa.
  6. Następnie pokrój bakłażana w plastry o szerokości 5-7 mm, posyp solą i odstaw na kilkanaście minut. Po upływie tego czasu ponownie opłucz kawałki warzywa.
  7. Pokrój cukinię w plastry o szerokości 5 mm.
  8. Usuń z papryki środek nasienny, a następnie pokrój w kawałki. Z kolei ostrą papryczkę posiekaj w drobną kostkę.
  9. Obierz kolbę kukurydzy z ziaren.
  10. Po przygotowaniu wszystkich warzyw skrop je oliwą, posmaruj przyprawami i wymieszaj.
  11. Smaż je na patelni żeliwnej, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania efektu al dente.
  12. Potem umieść na patelni z warzywami kotlety Cevapi i włóż ją do nagrzanego piekarnika lub an grilla.
  13. Piecz przez 15 minut, korzystając z funkcji grill.

Szczegółowy przepis oraz więcej informacji znajdziesz na stronie: Obiadgotowy.pl

Przepis na proste śniadanie z grilla w hiszpańskim stylu

Warzywa to niewątpliwie jedne z bardziej popularnych składników dodawanych do hiszpańskich dań. Możesz przygotować z nich na swoim grillu pyszne i sycące śniadanie, które urozmaici Twój dzień! Grillowane warzywa zyskują chrupiącą skórkę oraz charakterystyczny aromat barbecue.

Kuchnia hiszpańska - śniadanie z grilla na patelni żeliwnej Switch Grid marki Enders

Składniki:

  • kromki chleba na zakwasie
  • ser pleśniowy
  • plasterki wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • gałązki tymianku

Przepis:

  1. Rozgrzej grill i połóż na nim patelnię.
  2. Ułóż na patelni cebule, kawałki papryki, kromki chleba oraz boczek.
  3. Grilluj ze wszystkich stron, a na kromkach chleba ułóż ser pleśniowy i gałązki tymianku.
  4. Polej całość olejem i grilluj do momentu apetycznego zapieczenia.

Szczegółowy przepis oraz więcej informacji znajdziesz na stronie: Zakuchennymidrzwiami.pl

Przepis na kiełbasę chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami

Chorizo to hiszpańska kiełbasa przygotowywana z mięsa wieprzowego. Jest chętnie wybierana jako dodatek do pizzy, czy jajecznicy także w Polsce. Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami to pomysł na pyszne oraz pożywne danie w hiszpańskim stylu, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut!

kuchnia hiszpańska - kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami

Składniki:

  • 200 g chorizo
  • 3 ugotowane duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przepis:

  1. Ugotuj ziemniaki i pokrój w kostkę 2 x 2 cm.
  2. Pokrój w cienkie plastry chorizo oraz cebulę i czosnek.
  3. Rozgrzej grilla gazowego do 150 stopni Celsjusza i ustaw palniki na najmniejszą moc.
  4. Połóż wszystkie składniki na patelni żeliwnej i grilluj, regularnie mieszając.
  5. Po upływie około 10 minut dodaj do całości posiekaną natkę pietruszki oraz rozbij jajko.
  6. Wyłącz grilla i przykryj patelnię pokrywą.

Szczegółowy przepis oraz więcej informacji znajdziesz na stronie: Grill360.pl

Weź udział w promocji marki Enders!

Kupując wybrane grille gazowe Enders z serii Monroe od 17 do 23 kwietnia 2023 r., otrzymasz bezpłatnie patelnię żeliwną Switch Grid! Szczegóły dotyczące promocji znajdziesz tutaj.

Chorizo na patelni żeliwnej Enders