Grille gazowe marki Broil King oferują ogromne możliwości w kwestii menu, jakie możemy przygotować dla gości. Dzięki serii akcesoriów oraz przyjaznym rozwiązaniom bez problemu przygotujemy dania kuchni włoskiej, takie jak pizza czy owoce morza. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na tematycznego grilla we włoskim stylu!

Kuchnia włoska, czyli jedna z najbardziej popularnych kuchni europejskich, ma oddanych miłośników na całym świecie. Jej charakterystyczną cechą są produkty doskonałej jakości. Dzięki temu możemy otrzymać wyśmienite danie, które będzie bardzo proste w przygotowaniu. Należy pamiętać jednak, aby poszczególne składniki, jakie wchodzą w skład dania, były jakości premium. Ta prosta zasada gwarantuje, że nasi goście będą zachwyceni.

Włoskie dania z grilla

Grille gazowe Broil King, dzięki piekarnikowi Therma Cast, pozwalają osiągnąć bardzo wysokie temperatury. Wszystkie grille kanadyjskiej marki Broil King mają dno piekarnika zamknięte od dołu. Taka konstrukcja zapobiega powstawaniu efektu komina. Natomiast w grillach, w których na dnie piekarnika znajdują się duże otwory, może powstawać niekorzystny efekt komina. Otworzenie pokrywy, powoduje uniesienie się gorącego powietrza i zasysanie w to miejsce zimnego powietrza. Zimne powietrze nie jest porządane w piekarniku, ponieważ jest suche. Można to porównać do sytuacji, kiedy w zimie wysychają nam usta – na tej samej zasadzie wysycha mięso w grillu narażone na kontakt z zimnym powietrzem.

Pizza z grilla Broil King

Jednym z flagowych dań kuchni włoskiej jest oczywiście pizza. Za stolicę tego wspaniałego dania uznaje się Neapol, gdzie swoje początki miała pizza Napoletana. Ten rodzaj pizzy przygotowywany jest z prostych, ale zawsze świeżych i dobrej jakości składników: pomidorów, sera mozzarella, pulchnego ciasta, świeżej bazylii i oliwy z oliwek. Jedną z jej charakterystycznych cech jest to, że często na cieście znajduje się dużo więcej sosu niż sera. Dzięki temu środek pizzy jest namoknięty, co nie sprzyja podawaniu pizzy w formie kawałków. Z tego powodu pizze neapolitańskie są na ogół dość małe. Pizze neapolitańskie są również pieczone w bardzo wysokich temperaturach (około 380 stopni) przez nie więcej niż 90 sekund.

Pizza z grilla Broil King

Aby przygotować pizzę z grilla Broil King, wystarczy zaopatrzyć się w kamień do pizzy. Kamień do pizzy marki Broil King jest wykonany z bardzo wytrzymałej mielonej krzemionki z dodatkiem kruszyw (szamot). To połączenie sprawia, że kamień równomiernie rozprowadza temperaturę i bardzo długo ją utrzymuje. Natomiast warstwa izolacyjna chroni potrawy przed bezpośrednim działaniem wysokich temperatur.

Druga strona kamienia jest karbowana, co pozwala przyrządzić różnego rodzaju potrawy. Do kamienia z pewnością przyda się dodatkowe akcesorium, jakim jest łopata do pizzy, wykonana ze stali szlachetnej. Za jej pomocą bezpiecznie przeniesiemy pizzę z rozgrzanego rusztu na drewnianą deskę.

Włoska focaccia z grilla

Kolejnym, tradycyjnym włoskim daniem, które możemy przygotować na grillu gazowym Broil King jest focaccia. Historia tego wypieku sięga ponad 2000 lat, uznawana za jeden z najstarszych gatunków pieczywa, wzięła swoją nazwę od łacińskiego słowa focacio, które oznacza ognisko domowe. Większość historyków uważa, że focaccia pochodzi od Etrusków z północno-środkowych Włoch, jeszcze zanim powstało Imperium Rzymskie. Inna teoria wskazuje na początki w starożytnej Grecji. Podobne przepisy znajdziemy w wielu kuchniach, m.in. w Turcji, Francji i Hiszpanii.

Focaccia z grilla

Tę znaną na całym świecie potrawę zazwyczaj serwuje się jako przystawkę oraz dodatek do innych dań. Warto podkreślić, że każdy region Włoch ma charakterystyczny dla siebie przepis na focaccię. Jest ona przygotowywana z ciasta podstawowego pizzy, ale wyróżnia ją znacznie dłuższy czas wyrastania oraz grubość. Focaccia ma także niewiele dodatków – zazwyczaj jest to tylko dobrej jakości oliwa, grubo mielona sól i przyprawy, np. tymianek, szałwia lub rozmaryn. Włosi przygotowują różne wariacje na temat focacci. Znajdziemy więc także wersje z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylią, oliwkami lub cebulą czerwoną.

Grillowana focaccia

Focaccię przygotujemy na klasycznym kamieniu do pizzy, ale możemy zaopatrzyć się także w zestaw do pizzy marki Broil King: kamień do pizzy z serii Broil King Premium obudowany pierścieniem z wysokiej jakości stali nierdzewnej i poręcznymi uchwytami z dołączoną drewnianą łopatką.

Krewetki i owoce morza

Włosi znani są ze swojego zamiłowania do owoców morza. Jednym z bardzo często serwowanych dań są krewetki. We Włoszech serwowane są w formie dodatku do risotto oraz makaronów, ale możemy także przygotować je w formie grillowanej, np. jako grillowane szaszłyki.

Grillowane krewetki

Po obraniu i przygotowaniu krewetek – należy je odpowiednio oczyścić i doprawić – a następnie nadziać bezpośrednio na szpadki do szaszłyków. Bardzo przydatny może okazać się także zestaw do szaszłyków. Zawiera on stojak i 4 podwójne szpikulce, dzięki czemu grillowanie szaszłyków jest niezwykle wygodne.

Włoska sałatka Cezar

Sałatka Cezar to kolejny z włoskich klasyków. Za jej twórcę uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Najpopularniejsza historia powstania sałatki Cezar, opowiedziana przez córkę kucharza – Rosę – mówi, że Cardini wymyślił tę sałatkę w 1924 roku, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się wszystkie  zapasy i musiał ugotować coś z tego, co zostało w jego spiżarni. Danie szybko stało się prawdziwym hitem i w tym momencie znane jest na całym świecie. Bez problemu przygotujemy także poszczególne składniki sałatki na grillu gazowym Broil King.

Sałatka Cezar

Grille gazowe Broil King posiadają górną półkę, na której można podgrzać i podpiec pieczywo równocześnie, kiedy grillujemy filety z kurczaka. Pierś z kurczaka natomiast umieszczamy na stronie stożkowej dwustronnego rusztu Broil King. Gotowe danie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni.

Górna półka w grillu

Sprawdź także: