Grillowanie w Argentynie cieszy się ogromną popularnością, a mieszkańcy tego kraju opanowali przygotowywanie wołowiny do perfekcji. Co prawda w tradycyjnej kuchni argentyńskiej mięso piecze się nad ogniskiem, ale wydajny grill gazowy pozwoli uzyskać doskonały efekt przy znacznie mniejszym wysiłku. Wyrusz w kulinarną podróż do Ameryki Południowej z grillem gazowym marki Enders. Wydajny sprzęt wyposażony w strefę wysokiej temperatury pozwoli uzyskać perfekcyjnie wypieczony stek, a specjalny ruszt Sear Grate zapewni charakterystyczny wzór kratki na grillowanym mięsie!

Tydzień argentyński Enders ruszt zewliny do steków gratis

Kuchnia argentyńska – perfekcyjnie wypieczone mięsa

W kuchni argentyńskiej dominują potrawy mięsne, a najpopularniejszym gatunkiem jest wołowina – jej spożycie wynosi średnio 49 kg rocznie na mieszkańca! Argentyna słynie na całym świecie z mięsa wołowego wysokiej jakości –  zwierzęta hodowlane mają dostęp do otwartego terenu i otrzymują naturalne pożywienie, pozbawione przyspieszaczy wzrostu.

Krowy pasą się na rozległych pastwiskach argentyńskich pampasów, gdzie mają dużo ruchu, który korzystnie wpływa na ich odporność. Uzyskane mięso jest soczyste, kruche i marmurkowate – każdy turysta zapamięta na długo wyjątkowe walory smakowe. Ponadto, argentyńska wołowina jest bardzo zdrowa – ma wartościowy skład tłuszczu śródmięśniowego oraz wiele cennych dla zdrowia minerałów.

Sprawdź: Ranking grilli elektrycznych 2024

Argentyńczycy to prawdziwi wirtuozi w dziedzinie przyrządzania wołowiny, a w restauracjach serwujących grillowane potrawy, można spotkać setki rodzajów cięcia mięsa wołowego. Mieszkańcy Argentyny uwielbiają także urządzać wspólne grillowanie w towarzystwie rodziny i przyjaciół – to jedna z najważniejszych tradycji, która sprzyja zacieśnianiu relacji.

Opiekanie mięsa nad ogniem trwa wiele godzin, a nad cały procesem czuwa doświadczony mistrz grillowania, czyli asador. Jest on odpowiedzialny za upilnowanie ogniska oraz uzyskanie równomiernie wypieczonych potraw. Według tradycji jest to typowo męskie zadanie – kobieta w czasie grillowania dba o gości i zajmuje się przygotowaniem stołu.

Stek wołowy z sosem argentyńskim

Argentyna jest kojarzona przede wszystkim z wyśmienitymi stekami, ale warto sięgnąć także po inne specjały z tego kraju. Oto kilka popularnych potraw, które pochodzą z kuchni argentyńskiej:

  • Choripan con chimichurri – popularna kanapka, która składa się z grillowanej kiełbasy chorizo z dodatkiem aromatycznego, ziołowego sosu chimichurri. Najczęściej podawana w krótkiej bagietce.
  • Locro – sycąca zupa składająca się z mięsa i ziemniaków papa chola. Znajdziemy w niej także różne warzywa m.in. fasolę i kukurydzę.
  • Fugazzeta – czyli argentyńska pizza wypełniona dużą ilością sera pomiędzy dwiema warstwami ciasta. Na wierzchu posypana obfitą warstwą cebuli. Można spotkać także fugazettę z dodatkiem szynki lub jalapeno.

Podczas grillowania nie może także zabraknąć trunków wysokiej jakości – czerwone wino wytrwane świetnie podkreśla smak steków wołowych. Dużą popularnością cieszy się także Yerba Mate, czyli napar z suszonych liści Ostrokrzewu Paragwajskiego.

Perfekcyjnie wypieczony stek z grilla gazowego Enders

Niemieckie grille gazowe marki Enders zdobyły uznanie wśród miłośników grillowania, dzięki rozwiązaniom, które zapewniają dużą wydajność. To sprzęty, które mogą osiągnąć temperaturę 400 stopni Celsjusza. Zadbano także o rozwiązania, które usatysfakcjonują wielbicieli bardziej wymagających potraw. Specjalna strefa Turbo Zone do opiekania w wysokiej temperaturze pozwoli uzyskać perfekcyjnie wypieczone steki wołowe.

Steki na ruszcie sear grate enders

Co prawda w tradycyjnej kuchni argentyńskiej wołowina jest grillowana bezpośrednio nad ogniem, ale ten proces trwa wiele godzin – stek z grilla gazowego Enders będzie gotowy znacznie szybciej, a efekt zachwyci nawet wybrednego smakosza.

Wszystkie grille gazowe Enders posiadają ruszt z wymiennym wkładem, a w ofercie marki można znaleźć dodatkowe akcesoria, które umożliwią przygotowanie kulinarnych specjałów z całego świata. Wśród wkładów wymiennych można znaleźć ruszt Sear Grate, który utrzyma ciepło przez bardzo długi czas i zapewni charakterystyczną kratkę na powierzchni grillowanego steka.

Możesz także dokupić kamień ceramiczny, który sprawdzi się do przygotowania pizzy fugazzeta.

Ponadto, wybrane modele grilli posiadają palnik boczny, który doskonale sprawdzi się do zagotowania wody na argentyński napar Yerba Mate lub przygotowania sycącej zupy locro.

Sprawdź także: Tydzień hiszpański z marką Enders – przygotuj proste dania z patelni

Jak przygotować stek wołowy z grilla?

Argentyńczycy wyspecjalizowali się w przygotowywaniu wołowiny i opracowali setki różnych cięć – wiele nazw nie ma nawet odpowiedników w innych językach. Największą popularnością cieszą się jednak 4 części mięsa wołowego:

  • polędwica wołowa (bife de lomo)
  • polędwica i rostbef z kością (bife de sotilla)
  • polędwica krzyżowa (bife de chorizo)
  • antrykot (ojo de bife)

Wołowinę pochodzącą z Argentyny kupisz w sklepach oferujących mięso wysokiej jakości. Ponadto, możesz zamówić części mięsa wołowego online – sklepy internetowe oferują wysyłkę produktów z zapewnieniem odpowiednich warunków chłodniczych. Zapraszamy także do naszych sklepów stacjonarnych – oferujemy doskonałej jakości mięso na grilla.

Pamiętaj o tym, aby nagrzać ruszt do wysokiej temperatury, przed umieszczeniem na nim kawałków wołowiny. Dzięki strefie Turbo Zone grill Enders szybko rozgrzeje się do bardzo wysokiej temperatury, a sam proces pieczenia steku z obu stron potrwa zaledwie kilka minut. Wato stosować także elektroniczny termometr do grillowania, aby kontrolować temperaturę wewnątrz mięsa i uzyskać preferowany stopień wypieczenia. Jeśli masz ochotę na krwisty stek, obsmażony z zewnątrz – termometr wbity w mięso powinien pokazywać wartość 49-55 stopni Celsjusza. Natomiast w przypadku steka średnio wysmażonego, temperatura wewnątrz grillowanego mięsa powinna wynosić 60-65 stopni Celsjusza.

Grillowany stek z sosem chimichurri

Przepis na stek wołowy z grilla

W grillu gazowym Enders przygotowanie steku nie jest trudne – wystarczy zamontować specjalny ruszt Sear Grate i uruchomić strefę Turbo Zone. Dobrze wypieczone mięso wysokiej jakości będzie smakować wyśmienicie – wystarczy doprawić solą, aby uzyskać doskonałą potrawę. Jeśli lubisz dania o intensywnym aromacie, możesz wzbogacić smak przyprawami ziołowymi.

Grilluj mięso w temperaturze 300-400 stopni Celsjusza przez około 2-3 minuty z każdej strony. Kontroluj temperaturę wewnątrz, aby uzyskała odpowiednią wartość dla preferowanego stopnia wypieczenia.

Po zdjęciu steka z rusztu, nie krój go od razu – pozostaw je przynajmniej na kilka minut, aby soki w środku mogły przeniknąć do każdej części mięsa. Dzięki temu będzie bardziej soczyste.

Stek wołowy z grilla

Przepis na sos chimichurri

Jeśli zależy Ci na tym, aby danie zyskało więcej walorów smakowych, przygotuj również argentyński sos chimichurri. Do przygotowania sosu chimichurri będziesz potrzebować:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 papryczkę chili (możesz użyć także 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli)
  • 1 łyżkę octu winnego (opcjonalnie sok z limonki)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie sosu chimichurri jest proste i potrwa tylko kilka minut. Oto sposób przygotowania:

  1. Posiekaj umyte zioła i umieść je w niewielkiej misce.
  2. Następnie przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i drobno pokrój papryczkę chilli.
  3. Zalej składniki w misce oliwą i octem winnym, a następnie dopraw solą i pieprzem, aby dodać wyrazistości smaku.
  4. Odstaw sos chimichurri na godzinę, a następnie podawaj razem z grillowanym mięsem.

Możesz także wzbogacić smak, dodając jeszcze więcej ziół – oregano, kolendrę lub miętę.

Weź udział w promocji marki Enders!

Kupując grill Enders z serii Monroe lub Kansas od 20 do 26 marca 2023 r., otrzymasz bezpłatnie ruszt żeliwny Sear Grate! Szczegóły dotyczące promocji znajdziesz tutaj.

Ruszt Sear Grate

Sprawdź także: Tydzień włoski z marką Enders – przygotuj aromatyczną pizzę