Oryginalność kuchni jamajskiej jest jednym z powodów, dlaczego wyspy Morza Karaibskiego cieszą się tak dużą popularnością wśród turystów z całego świata. Nic w tym dziwnego – charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów, które w połączeniu z tropikalną aurą, pięknymi plażami i otwartością tubylców tworzą niepowtarzalny, wakacyjny klimat. Teraz możesz przygotować przysmaki inspirowane jamajską kuchnią także w swoim domu. Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się o niej więcej, a także skorzystaj z naszych przepisów!

Tydzień jamajski

Kuchnia jamajska – czym się charakteryzuje

Jamajka to słoneczny kraj, położony w archipelagu Wielkich Antyli na Morzu Karaibskim. Ta tropikalna wyspa cechuje się nie tylko pięknymi i rozległymi plażami, przyciągającymi licznych turystów, ale także ciekawymi potrawami, które cieszą się popularnością także poza rejonem. Co można powiedzieć o kuchni jamajskiej? Przede wszystkim charakteryzuje się różnorodnością, wynikającą z wpływów innych kuchni świata, na przykład hiszpańskiej, brytyjskiej, chińskiej, hinduskiej, a nawet afrykańskiej. Smak potraw często wzbogacany jest tam naturalnymi przyprawami – curry, zielem angielskim, chilli, gałką muszkatołową, czarnym pieprzem oraz jerkiem.

Tydzień jamajski Decofire - danie z kurczakiem i ryżem

Dużą popularnością cieszy się napój sorrel składający się z cytryny, cukru, imbiru oraz kwiatów hibiskusa. Turyści często delektują się także pysznym i orzeźwiającym smoothie ze świeżych, soczystych owoców. Z napojów alkoholowych Jamajczycy cenią sobie najbardziej rum oraz piwo, zwłaszcza Red Stripe, choć zdarza im się także wzbogacać smak kawy likierem. Mówiąc o kuchni jamajskiej, nie można nie wspomnieć o ogromnej ilości świeżych warzyw oraz owoców, które Jamajczycy wykorzystują w posiłkach oraz deserach. Najbardziej charakterystycznym z nich jest Ackee, zwany po polsku bligią pospolitą. Można go śmiało nazwać symbolem Jamajki, ponieważ jest częstym dodatkiem różnych potraw np. solonych ryb takich jak dorsz. Mimo wielu cennych składników odżywczych owoc ma jedną wadę – niedojrzały lub źle przygotowany może poważnie zaszkodzić zdrowiu.

Sprawdź: Ranking grilli elektrycznych 2024

Tydzień jamajski z Decofire - danie z ryżem i owocami morza

Na Jamajce popularnym sposobem przyrządzania mięs jest grillowanie, podczas którego używa się ziela angielskiego lub innych przypraw w celu nadania potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Chętnie przyrządzonym tam mięsem jest kurczak podawany w różnych wydaniach, najczęściej z warzywami. Jamajczycy przepadają także za posiłkami na bazie wieprzowiny, wołowiny oraz mięsa koźląt. Cechą charakterystyczną w przyrządzaniu tych mięs jest używanie tradycyjnej jamajskiej przyprawy – jerku. Innymi popularnymi składnikami wykorzystywanymi do przygotowania posiłków, są ryż, fasola, słodkie ziemniaki, groszek, a także pierogi.

Przeczytaj także: Tydzień argentyński z marką Enders – przygotuj smakowite steki

Stojak na kurczaka Enders

Marka Enders wyposażyła swoje grille w system Switch Grid, który pozwala zastosować dedykowane mu akcesoria i rozszerzyć zakres kulinarnych możliwości podczas letniego barbecue z bliskimi. Co więcej, nadają się także do używania z grillami niektórych producentów np. do systemu GBS marki Weber, a także do grilli Broil King. Jednym z akcesoriów tego systemu, które możesz wykorzystać do przygotowania drobiu, jest stojak na kurczaka. Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu, które pozwala za jednym razem przygotować soczystego kurczaka i chrupiące warzywa, możesz przyrządzić smaczny obiad lub kolację z użyciem jednego akcesorium!

Stojak na kurczaka Switch Grid Enders

Stojak na kurczaka nie jest dedykowany wyłącznie grillom ogrodowym – poza sezonem stanie się praktycznym naczyniem, które wykorzystasz do przygotowania mięsa w domowym piekarniku. Wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która charakteryzuje się trwałością i wytrzymałością. Akcesorium wyposażono także w emaliowane, żeliwne uchwyty, które zapewniają komfort nakładania oraz zdejmowania stojaka z rusztu bądź piekarnika. Ponadto, po wykręceniu i wyjęciu środkowej części stojaka zyskujesz praktyczną brytfannę, którą możesz wykorzystać na jeszcze więcej sposobów!

Przepisy inspirowane kuchnią jamajską

Jeśli kuchnia jamajska wydaje Ci się interesująca i chciałbyś spróbować posiłków przyrządzonych w jej stylu, to koniecznie skorzystaj z naszych przepisów na kurczaka z warzywami z użyciem stojaka marki Enders. Przygotowanie dań jest niesamowicie proste, a z pewnością uda Ci się wprowadzić różnorodność i bogactwo smaków do Twojego codziennego jadłospisu!

Kurczak generał z warzywami

Pomysł na pyszny i pożywny obiad z tradycyjnych składników. Idealna opcja dla osób, które mają trochę więcej czasu i cierpliwości, gdyż przed pieczeniem mięsa należy przygotować specjalną zalewę i odłożyć je na przynajmniej kilka godzin do lodówki lub innego chłodnego miejsca. Jednak efekt, którym jest pyszny, nasiąknięty aromatem i chrupiący kurczak rekompensuje to poświęcenie!

Tydzień jamajski Decofire - kurczak generał pieczony z warzywami

Składniki:

  • Kurczak o wadze 2 kg
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • ½ łyżeczki imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 ml piwa, soku jabłkowego lub wody
  • 3 łyżki oliwy

Zalewa solankowa do kurczaka:

  • 2 l wody
  • 100 g soli
  • 100 g cukru

Warzywa:

  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 korzeń selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki soli

Przepis:

  1. Oczyść kurczaka i zamocz w przygotowanej wcześniej zalewie solnej na 4 godziny lub na całą noc.
  2. Po wyjęciu osusz mięso ręcznikiem papierowym.
  3. Wymieszaj paprykę ostrą i słodką, czosnek granulowany, imbir, kurkumę, pieprz, oliwę oraz sok z cytryny i natrzyj marynatą kurczaka w środku i na zewnątrz. Natrzyj środek mięsa także majerankiem.
  4. Przykryj tak przygotowanego kurczaka i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
  5. Wlej do pojemniczka w stojaku piwo lub wodę i nadziej na niego kurczaka.
  6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i włącz termoobieg (z grzaniem do góry). Włóż mięso do piekarnika i piecz przez około 80 minut. Dostosuj czas pieczenia mięsa do jego wielkości. Każde ½ kg kurczaka potrzebuje ok. 20 minut na wypieczenie. W trakcie pieczenia polewaj kurczaka wypływającym z niego sosem.
  7. Obierz i pokrój warzywa, a następnie posyp je tymiankiem, solą, oregano i pokrop oliwą. Wstaw je do stojaka na kurczaka po upływie 25 minut od rozpoczęcia jego pieczenia, od czasu do czasu mieszając.
  8. Po upieczeniu kurczaka odczekaj około 5 minut, aby soki pozostały w mięsie.

Smacznego!

Bardziej szczegółowy przepis oraz więcej informacji znajdziesz u kuchcikgotuje.pl

Kurczak pieczony w piwie

Przepis na kurczaka pieczonego w piwie to sposób na uzyskanie soczystego mięsa z chrupiącą zarumienioną skórką o niesamowitym smaku i aromacie. Podobnie jak w poprzednim przepisie mięso potrzebuje trochę czasu, by nabrać wyjątkowego smaku i aromatu. Wedle przepisu kurczak przyrządzany jest z warzywami, dzięki czemu możesz stworzyć pyszne danie jednogarnkowe, którego przygotowanie pozwoli Ci zaoszczędzić Twój czas oraz przestrzeń!

Tydzień jamajski Decofire kurczak pieczony w piwie

Składniki:

  • 1 duży kurczak zagrodowy bez podrobów
  • butelka piwa
  • kilka marchewek
  • pietruszka
  • czerwona cebula
  • ziemniaki
  • ok. 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • około 2 łyżeczek ekologicznej przyprawy do drobiu
  • pieprz
  • sól
  • pół szklanki lub mniej oleju np. rzepakowego

Przepis:

  1. Wymieszaj w misce olej z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Nasmaruj dokładnie mieszanką kurczaka w środku i na zewnątrz.
  3. Odłóż kurczaka do miski, zabezpiecz folią spożywczą i włóż na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia przygotuj stojak do kurczaka. Do odkręcanego kubeczka nalej piwa i nadziej na niego kurczaka.
  5. Ułóż w stojaku wokół kurczaka warzywa, a następnie wstaw całość do piekarnika i ustaw temperaturę 180 stopni.
  6. Piecz mięso z warzywami około 2 godzin. Po upływie pół godziny możesz ponakłuwać mięso widelcem dla jeszcze lepszego efektu wypieczenia.

Smacznego!

Bardziej szczegółowy przepis oraz więcej informacji znajdziesz u zkuchnidokuchni.pl

Aromatyczny kurczak pieczony z warzywami

Pomysł na apetycznego kurczaka roztaczającego wokół siebie niesamowitą woń majeranku, rozmarynu, a także ziela angielskiego. Jest to ponownie proste w przyrządzeniu danie jednogarnkowe, dzięki któremu urozmaicisz niedzielny obiad z bliskimi.

Tydzień jamajski Decofire - aromatyczny kurczak z warzywami

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,7 kg)
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki majeranku

Przepis:

  1. Umyj mięso, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Wsyp do miski sól, pieprz, czosnek granulowany, kminek, paprykę, majeranek oraz chili.
  3. Polej kurczaka 2 łyżkami i natrzyj przygotowaną mieszanką (zostawiając trochę do przyprawiania warzyw).
  4. Odłóż mięso na 3 godziny lub na całą noc do lodówki.
  5. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, wlej do pojemniczka stojaka wodę przyprawioną majerankiem, zielem angielskim, rozmarynem oraz liściem laurowym.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz mięso przez 1 godzinę.
  7. W międzyczasie obierz i pokrój warzywa: ziemniaki, marchewkę, paprykę oraz cebulę.
  8. Przełóż je do miski, skrop 2 łyżkami oleju i przypraw przygotowaną wcześniej mieszanką do kurczaka.
  9. Następnie ułóż warzywa wokół przyrządzanego w stojaku kurczaka i piecz przez około 45 minut.

Smacznego!

Bardziej szczegółowy przepis oraz więcej informacji znajdziesz u: magiakasi.blogspot.com

Weź udział w promocji marki Enders!

Kupując grill Enders z serii Monroe lub Kansas od 1 maja do 7 maja 2023 r., otrzymasz bezpłatnie stojak na kurczaka Switch Grid! Szczegóły dotyczące promocji znajdziesz tutaj.