Mówi się, że grillowanie to narodowy sport Polaków i jest w tym część prawdy, ponieważ pokochaliśmy ten sposób spędzania weekendów. Jednak w porównaniu do krajów Ameryki Północnej, tradycja grillowania jest u nas dosyć krótka. Niewielka jest też lista typowych dań z grilla, chociaż w tej kwestii stajemy się coraz bardziej otwarci: grillujemy zdrowiej, bardziej różnorodnie i zaczynamy coraz śmielej eksperymentować. Tym razem prezentujemy pomysły na typowe i nietypowe dania z grilla wraz z akcesoriami marki Broil King, które ułatwią przygotowanie różnorodnego menu.

Typowe dania z grilla

Karkówka, kiełbaski, pieczone ziemniaki, szaszłyki mięsno-warzywno – te dania królują na polskich grill party. Coraz częściej na ruszt kładziemy także faszerowane pieczarki, marynowane kawałki kurczaka, steki wołowe, różne gatunki ryb. Rozszerza się menu wegetariańskie (różnego rodzaju faszerowane warzywa) i deserowe (np. pieczone ananasy czy banany).

By przygotować te potrawy, wystarczy ruszt. Pomocne mogą być też takie akcesoria jak:

Wszystkie te akcesoria ułatwiają grillowanie i podnoszą je na wyższy poziom. Niektórym to wystarcza, ale inni szukają pomysłów na nietypowe dania, bo chcą zaskoczyć przyjaciół lub rodzinę.

Grillowany kurczak - typowe czy nietypowe danie z grilla?

Nietypowe dania z grilla

O czym myślisz, kiedy słyszysz “nietypowe dania z grilla”? Owoce morza? Szparagi? Długo pieczone żeberka? Śliwki w boczku? Bakłażany z pastą tahini i granatem? Szaszłyki owocowe? A może jakieś wyjątkowo oryginalne połączenia smaków? Właśnie takie przepisy kryją się na portalach kulinarnych pod hasłem “nietypowe dania z grilla”.

Nietypowe dania z grilla - angielskie śniadanie

My – razem z marką Broil King – chcemy jednak pójść dalej i przedstawić Ci potrawy, których “normalnie” nie przygotujesz na ruszcie, np. takie jak:

  • angielskie śniadanie, czyli jajko sadzone z boczkiem, fasolką w sosie pomidorowym, z tostami i warzywami,
  • jednogarnkowe dania azjatyckie, które oryginalnie przygotowuje się w woku,
  • wędzone ryby lub sery,
  • różnego typu gulasze czy leczo,
  • pizzę lub focaccię (włoski chlebek),
  • placki ziemniaczane, z cukinii lub innych warzyw,
  • naleśniki i pancakes,
  • ciasta, np. brownie, szarlotkę.

Właśnie tego typu potrawy kryją się dla nas pod nazwą “nietypowe dania z grilla” i gwarantujemy, że przynajmniej część z nich naprawdę zaskoczy gości.

System Do More dla prawdziwych fanów grillowania

Dobrej jakości grill gazowy to urządzenie, na którym możesz przyrządzić śniadanie, lunch, dwudaniowy obiad, kolację, a nawet deser. Możesz na nim grillować, piec, smażyć, dusić i wędzić, a nawet gotować, jeśli posiadasz model z kuchenką boczną. Właściwie nie ma potrawy, której nie dałoby się przygotować na takim urządzeniu. Oczywiście poza tymi, które wymagają chłodzenia w lodówce czy zamrażania.

Marka Broil King, obecna na rynku od 1906 roku, wyposażyła swoje grille gazowe w system Do More. Na czym on polega? Zasada działania jest bardzo prosta: ruszt główny podzielony jest na części, które zastępujesz wybranym akcesorium, np.

Wszystkie te akcesoria mają podobny kształt i składają się jak puzzle. Zobacz:

Ponadto na ruszcie możesz położyć deskę cedrową do wędzenia lub deskę klonową do wędzenia, a pod rusztem wędzarkę stalową (pojemnik na wiórki do wędzenia) lub tackę aluminiową Broil King wypełnioną płynem, by przygotowywane potrawy były bardziej soczyste i aromatyczne. Jedyne akcesorium, które nie posiada wąskiego podłużnego kształtu, ale jest niezwykle ciekawym dodatkiem, to kamień do pizzy.

System Do More marki Broil King

System Do More jest kompatybilny z grillami gazowymi Broil King następujących serii:

  • Imperial,
  • Regal,
  • Baron,
  • modelami do zabudowy z serii Imperial i Regal.

Ponadto można używać go w grillach na pellet Broil King (seria Regal i Baron).

Chociaż system Do More nie jest kompatybilny z tańszymi i najbardziej popularnymi grillami, jak np. seria Monarch Broil King, to nie znaczy, że nie możesz go w nich użyć. Przede wszystkim – do każdego grilla gazowego Broil King możesz dokupić dwustronną płytę żeliwną. Ponadto pozostałe akcesoria, jak np. wok czy perforowaną brytfannę możesz umieścić na ruszcie. Nie będzie to tak wygodne grillowanie, jak przy korzystaniu z urządzeń kompatybilnych z systemem Do More (w tym przypadku akcesoria nie przesuwają się, bo są idealnie dopasowane), ale to naprawdę niewielkie uniedogodnienie.

Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów, a jeśli masz jakieś pytania dotyczące grilli czy akcesoriów, to skontaktuj się z nami.

Zobacz też inne nasze wpisy na podobne tematy: