Na grillu gazowym możemy przygotować właściwie każdą potrawę – przystawki, zupy, dania główne mięsne i wegetariańskie, desery, a nawet śniadania. Do wielu z nich wystarczy tylko ruszt, ale niektóre będą wymagać dodatkowych akcesoriów, bo w profesjonalnym grillowaniu dużą uwagę przykłada się do detali. Tym razem piszemy o tym, jak na grillu gazowym wyczarować dania, które zachwycą smakiem i jakością.

Włoska uczta, czyli pizza z grilla

Zacznijmy od czegoś bardzo prostego, czyli pizzy smakującej jak z najlepszej włoskiej restauracji. Ciasta oczywiście nie możemy wrzucić prosto na ruszt. Będziemy więc potrzebować kamienia do pizzy. Znajdziemy go w bardzo praktycznym zestawie do pizzy od marki Broil King. Składa się na niego właśnie kamień do pizzy (umieszczony w obudowie ze stali szlachetnej, która posiada uchwyty do przenoszenia) oraz drewnianej łopatki.

Z jednej strony obudowa posiada niższy brzeg, więc bez problemu wsuniemy łopatkę pod ciasto, a z drugiej brzeg jest wyższy, więc nie musimy się obawiać, że pizza podczas ściągania zsunie się z kamienia. Rozwiązanie bardzo proste, ale jednocześnie pomysłowe.

Pizza z grilla - zestaw akcesoriów marki Broil King (kamień do pizzy i łopatka)

Co jest kluczem do sukcesu podczas przygotowywania włoskiej pizzy? Przede wszystkim podstawa, czyli mąka. Najlepiej, jeśli uda Ci się kupić taką, jakiej używają Włosi, czyli o oznaczeniu 00. Po drugie – postaw na sprawdzoną passatę pomidorową, taką, która smakuje i pachnie dojrzałymi pomidorami. I po trzecie – jakość i ilość dodatków. Nie zawsze więcej znaczy lepiej. Wystarczy spojrzeć na najsłynniejszą margheritę.

Pieczenie pizzy na grillu gazowym jest bardzo łatwe – wystarczy umieścić kamień do pizzy na ruszcie, rozgrzać piekarnik do 300 stopni C, następnie zsunąć ciasto z dodatkami na kamień, zamknąć pokrywę grilla i odczekać 5 minut. Po tym czasie pizza powinna być gotowa.

Łosoś wędzony na desce

Kolejna chętnie wybierana restauracyjna potrawa to grillowany, soczysty łosoś. Smakuje wyśmienicie, a również jest bardzo łatwy w przyrządzeniu. Tym razem proponujemy jednak nieco urozmaicić grillowanie i wykorzystać deski drewniane, na których można wędzić ryby lub mięsa. Do łososia idealnym wyborem będzie deska cedrowa do grillowania Broil King. Dzięki niej ryba zyska subtelny zapach dymu.

Łosoś wędzony na desce cedrowej marki Broil King

Jak grillujemy na desce? Nic prostszego. Wystarczy namoczyć deskę w wodzie lub wodzie z dodatkiem soku czy alkoholu, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie grilla. Gdy będzie on gotowy do przyjęcia potrawy, to deskę smarujemy oliwą lub olejem, układamy na niej rybę i całość umieszczamy na ruszcie. Grillujemy przez ok. 30-40 minut. Dłużej niż w standardowych przepisach na grillowanego łososia, ale temperatura używana do wędzenia jest niższa.

Soczyste i aromatyczne żeberka z grilla

Pora na klasyka, nieco trudniejszego w przygotowaniu niż wcześniejsze potrawy. Grill gazowy idealnie nadaje się do przyrządzania soczystych żeberek. Jeśli posiadasz model z dużym rusztem albo będziesz przygotowywać niewielką porcję żeberek, to nie musisz inwestować w dodatkowe akcesoria. Jednak w większości przypadków świetnie sprawdzają się stojaki do grillowania żeberek, w których mięso umieszczamy poziomo. Znajdziesz je w dziale Akcesoria do grillowania wieprzowiny, a jest to np. taki kosz do grillowania żeberek i pieczeni Broil King Premium.

Dzięki temu, że żeberka umieszczamy na stojaku, to nie musimy ich często przewracać. A grillowanie tej potrawy jest czasochłonne, zwłaszcza jeśli chcemy osiągnąć perfekcyjny smak.

Grillowane żeberka

Grill masterzy w przypadku żeberek polecają tzw. metodę 3-2-1, która oznacza:

  • 3 godziny wędzenia w niskiej temperaturze (potrzebną do tego wędzarkę i wiórki znajdziesz w dziale Akcesoria do wędzenia na grillu),
  • 2 godziny zapiekania, a właściwie duszenia (np. w żeliwnej brytfannie, ewentualnie folii aluminiowej),
  • 1 godzinę zapiekania w sosie BBQ (również w brytfannie, ewentualnie folii).

Czy opłaca się tak długo czekać? Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz.

Perfekcyjny kurczak z grilla

Soczysty kurczak z przypieczoną skórką to kolejna potrawa, która zdobywa podniebienia gości. Jak go przygotować? Jeśli posiadasz grilla z rożnem obrotowym, to nie potrzebujesz żadnych akcesoriów. Wystarczy nadziać kurczaka i grillować. Do niektórych modeli grilli gazowych Broil King możesz dokupić zestaw rożna obrotowego.

Innym pomysłem jest wykorzystanie stojaka, na którego nadziewa się całą tuszkę kurczaka, indyka czy kaczki. Taki stojak w środku posiada pojemnik, do którego wlewasz wybrany płyn, np. piwo albo wodę z mieszanką ziół.

Kurczak grillowany w całości na stojaku marki Broil King

Szczególnie polecamy stojak do kurczaka z brytfanną Broil King Premium, ponieważ możesz przyrządzić na nim także dodatki, np. pieczone ziemniaki czy inne warzywa. Jeśli preferujesz udka, to również mamy coś odpowiedniego: wieszak na podudzia z brytfanną Broil King.

Wszystkie sekrety dotyczące grillowania drobiu znajdziesz w naszym artykule: Jak grillować kurczaka, by zyskał chrupiącą skórkę i miękki środek?

Życzymy udanych eksperymentów kulinarnych!