Wydaje Ci się, że widziałeś już wszystko, a temat grillowania nie ma przed Tobą tajemnic? A czy znasz grill węglowy ceramiczny w stylistyce kamado, który łączy w sobie tradycję chińskich glinianych pieców i technologię inżynierów Harvardu? Jeśli nie, to zapraszamy do przeczytania naszego artykułu.

Historia gotowania w stylu kamado

Kamado to japoński sposób przyrządzania potraw oparty o ceramiczny piekarnik, w którym dochodzi do wędzenia, pieczenia i grillowania. Choć kamado pochodzi z Japonii (a tak naprawdę Chin, ale posługujemy się nazwą w języku japońskim), technika ta zaadaptowana została już na całym świecie. Wróćmy jednak do początków. Ceramika wykorzystywana była do gotowania od setek lat. Gliniane dzbanki i garnki znajdowano na stanowiskach archeologicznych na całym świecie (w Indiach były wykorzystywane już 4000 lat temu). To właśnie one były pierwowzorem kamado.

Grillowanie na grillu Kamado Joe

W Japonii gliniany okrągły garnek wykorzystywany był przede wszystkim do powolnego gotowania ryżu (mushikamado – gotowanie na parze). Mushikamado umieszczany był nad paleniskiem zasilanym drewnem, a ryż powolutku dochodził, gotując się w wytwarzanej parze i kontrolowanej temperaturze. Po II wojnie światowej metodą wykorzystywaną przez Japończyków zainteresowali się Amerykanie i zaczęli produkować pierwsze garnki kamado.

Natomiast ceramiczny grill węglowy w charakterystycznym kształcie jajka zadebiutował w latach 80. XX wieku.

Grill ceramiczny węglowy

Grill ceramiczny zasilany jest palącym się węglem lub drewnem (niekiedy spotyka się również kamado gazowe bądź elektryczne). Ma niezwykle równomierną dystrybucję ciepła i rozgrzewa się do wysokich temperatur (i to bardzo szybko), przy czym pozostaje bezpieczny (ceramiczna powłoka nie nagrzewa się na zewnątrz tak jak metal).

Ważną zaletą grilli kamado jest też to, że są niezwykle ekonomiczne – w trakcie gotowania zazwyczaj nie trzeba już dokładać węgla drzewnego (jedna porcja wystarcza na 4-6 godzin). Ponadto ceramiczna powłoka w żaden sposób nie wpływa na smak potrawy.

Gotowanie w stylu kamado to propozycja dla prawdziwych miłośników grilla i gotowania na świeżym powietrzu. Fanów slow food i doskonale przyrządzonego jedzenia. W kamado można przyrządzić zarówno mięsa czy warzywa, jak i upiec pizzę lub chleb. Znawcy mówią, że smak każdej potrawy z grilla kamado jest niepowtarzalny.

Pizza na grillu kamado

Grill ceramiczny z technologią inżynierów Harvardu, czyli marka Kamado Joe

Jednym z najpopularniejszych producentów grilli w stylu kamado jest amerykańska marka Kamado Joe. Grill ceramiczny Kamado Joe charakteryzuje się intensywnym, czerwonym kolorem kopuły. Dzięki temu pięknie kontrastuje z zielenią naszego ogrodu. Czym jeszcze wyróżniają się modele tej marki? Chociaż tradycja kamado sięga kilku tysięcy lat, to najnowszy grill węglowy ceramiczny został wykonany z wykorzystaniem aktualnych technologii. W grillach Kamado Joe została ponownie odtworzona starożytna kuchnia azjatycka. Powietrze przepływa do dużego, okrągłego korpusu ceramicznego, który wychwytuje chmury dymu i równomiernie rozprowadza ciepło. Na tej prostej zasadzie opiera się działanie tego nowoczesnego grilla kamado. Przepływ powietrza zaczyna się od górnego otworu wentylacyjnego Control Tower, który jest skalibrowany pod kątem bardzo precyzyjnego pomiaru temperatury.

Wieża Control Tower w grillu ceramicznym

Praktyczny zatrzask ze stali nierdzewnej uszczelnia grilla i redukuje straty ciepła. Gruba uszczelka na rantach kotła i kopuły została przystosowana do pracy w ekstremalnie wysokich temperaturach.

Uszczelka grill kamado Kamado Joe

Otwierając kopułę, można zauważyć pneumatyczny zawias, który redukuje ciężar kopuły o 96%, pozwalając na łatwe podniesienie kopuły jednym palcem i zatrzymanie pod dowolnym kątem. Wewnątrz znajduje się także wielopoziomowy system do gotowania "Dziel i rozporządzaj", który pozwala przygotować w tym samym czasie różnorodne potrawy.

System Dziel i rozporządzaj w grillu Kamado Joe

Hiperboliczna komora dymna w grillu ceramicznym Kamado Joe została zaprojektowana przez inżynierów z Harvardu. Sloroller optymalizuje przepływ powietrza, dzięki czemu wpływa na równomierny rozkład fal ciepła, które otacza jedzenie aromatycznym dymem. Zaawansowana, wielopanelowa skrzynia paleniska emituje ciepło przez wiele godzin, chroniąc przed uszkodzeniami spowodowanymi rozszerzaniem poszczególnych elementów. Ostatni, ale nie mniej ważny element grilla Kamado Joe, to wysuwany popielnik, który pozwolił wyeliminować problem żmudnego usuwania popiołu. Wszystkie te elementy sprawiają, że dania przygotowane na grillu Kamado Joe zyskują niesamowity smak i aromat – nic dziwnego, że grill kamado jest tak popularny wśród miłośników grillowania na całym świecie. 

Grill ceramiczny węglowy Kamado Joe

Producent oferuje grille w kilku rozmiarach – z rusztem o następujących średnicach:

Niektóre modele są wolnostojące, inne umieszczone na stojaku lub wózku. Bez problemu można więc wybrać grill dopasowany do potrzeb zarówno pod kątem wielkości, jak i mobilności. 

Ceramiczne grille Big Green Egg

Kolejną bardzo znaną marką produkującą grille kamado jest Big Green EggPierwszy grill ceramiczny od Big Green Egg pojawił się już w 1974 r.! W produkcji zastosowano ceramiczne elementy, które odbijają ciepło wytwarzane przez rozpalony węgiel. Powstający w tym procesie strumień powietrza sprawia, że wszystkie dania przygotowane na tym grillu kamado są niezwykle delikatne i soczyste. Współtwórcą technologii zastosowanej w zielonych grillach kamado jest NASA – ceramika ma doskonałe właściwości izolacyjne i odporność na wysokie wahania temperatur. 

Grill kamado Big Green Egg

Czym wyróżnia się grill kamado Big Green Egg? Warto podkreślić, że osiąga on idealną temperaturę gotowania lub grillowania i jest gotowy do użycia w ciągu zaledwie kilku minut. Rozpalanie węgla drzewnego jest zawsze szybkie i łatwe, ponieważ konstrukcja Big Green Egg umożliwia wydajną cyrkulację powietrza. Dzięki łatwej regulacji opatentowanych systemów przepływu powietrza, masz pełną kontrolę nad temperaturą podczas grillowania. Na Big Green Egg możesz zachować precyzyjną temperaturę z dokładnością aż do kilku stopni. Wskaźnik temperatury wyprodukowany w USA zapewnia precyzyjne odczyty, nawet do temperatury 400°C. Dokładność regulacji temperatury jest ogromną zaletą grilla kamado Big Green Egg.

Grill Kamado Big Green Egg

Firma Big Green Egg od ponad ćwierć wieku wytwarza swoje grille ceramiczne w najnowocześniejszym zakładzie produkcyjnym z certyfikatem ISO (Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna) – jedynym tego rodzaju zakładem w Ameryce Północnej. Certyfikat ten gwarantuje, że fabryka Big Green Egg spełnia najwyższe standardy w zakresie zarządzania, metod i jakości produkcji. Dodatkowo marka zapewnia dożywotnią gwarancję na wyprodukowane grille.

Dostępne modele grilla kamado Big Green Egg

Big Green Egg zapewnia miłośnikom grillowania kamado produkty w kilku wersjach:

Jeśli chcesz kupić ceramiczny grill węglowy, ale nie wiesz, który wybrać (jest ich naprawdę dużo!), zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami. Chętnie Ci doradzimy. Dane znajdziesz m.in. na stronie Kontakt.