Ceramiczne grille węglowe Kamado Joe są ogromnie popularne w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie już dawno zachwycili się tymi niezwykle trwałymi, wzorowanymi na chińskich piecach, grillami węglowymi. Modele Kamado rewelacyjnie utrzymują wysokie temperatury, a dzięki swojej konstrukcji nadają się także do powolnego grillowania low&slow. Jak każdy grill, również grill węglowy Kamado wymaga regularnego czyszczenia i konserwacji. Jak wyczyścić Kamado? Zapraszamy do zapoznania się z naszym tekstem!

Jak wyczyścić grill Kamado?

Producent zaleca wykonanie kompletnego czyszczenia grilla węglowego Kamado dwa razy do roku. Proces jest bardzo prosty i polega przede wszystkim na wypaleniu w wysokiej temperaturze resztek pokarmu i śladów pozostałego tłuszczu. Wystarczy tylko węgiel drzewny dobrej jakości, rozpałka naturalna i bardzo wysoka temperatura. Przed rozpoczęciem czyszczenia grilla węglowego, możesz też przygotować kilka akcesoriów, które okażą się przydatne:

Jak wyczyścić grill Kamado?

Czyszczenie grilla Kamado – krok po kroku

  1. W wielopanelowej skrzyni paleniska FireBox umieszczamy dobrej jakości węgiel drzewny (producent rekomenduje stosowanie węgla BIG Block od Kamado Joe). Dorzuć kilka kostek naturalnej rozpałki do grilla bez dodatków (np. takiej), a następnie podpal.
  2. W procesie czyszczenia grilla Kamado, naszym celem jest wytworzenie bardzo wysokiej temperatury w skrzyni paleniska (w zakresie: 340 – 370 stopni). Rozpalone podpałki zostawiamy, aby zajęły się większym ogniem.
  3. Po chwili wracamy i nad źródłem ciepła ustawiamy 2 deflektory ciepła, stelaż na akcesoria i wszystkie elementy, które chcesz oczyścić. Uwaga! Pamiętaj jednak, aby nie umieszczać w takiej temperaturze wkładu SlōRoller, jest on przeznaczony do powolnego grillowania w niskich temperaturach i nie powinien znajdować się w temperaturze wyższej niż 260 stopni Celsjusza.
  4. Jeżeli masz kamień do pizzy i chcesz, aby on również wziął udział w procesie czyszczenia, możesz ustawić go na ruszcie.
  5. Teraz chcemy osiągnąć jak najwyższą temperaturę – powinien to być przedział 340 – 370 stopni Celsjusza. Aby osiągnąć ten zakres, otwieramy maksymalnie dolny i górny odpowietrznik. W tym zakresie temperatur zostawiamy grill na minimum 30 minut.
  6. Po 30 minutach, zamykamy dolny i górny odpowietrznik, aby schłodzić grill węglowy Kamado.
  7. Wysoka temperatura wypali wszystkie resztki jedzenia i pozostałości tłuszczu.
  8. Kiedy grill ostygnie, zdejmujemy poszczególne elementy i zaczynamy od usunięcia wypalonego węgla z paleniska.
  9. Następnie podnosimy ceramiczny pierścień i wyjmujemy wielopanelową skrzynię paleniska. Pamiętaj, aby robić to bardzo ostrożnie!
  10. Usuwamy całość pozostałego popiołu z paleniska i czyścimy wnętrze grilla za pomocą włosianej szczotki. Tą samą szczotką czyścimy pierścień i palenisko, które wyciągnęliśmy wcześniej.
  11. Następnie korzystamy z odkurzacza i za pomocą okrągłej szczotki odkurzamy dokładnie wnętrze grilla, a także palenisko. Jeżeli nie chcesz używać do tego celu odkurzacza, możesz także posłużyć się miotełką.
  12. Umieszczamy ceramiczne elementy ponownie w środku grilla.
  13. Za pomocą szczotki czyścimy dokładnie ruszt ze stali nierdzewnej. Jeżeli ruszt jest mocno zabrudzony, możemy użyć preparatu do czyszczenia rusztu, który pomoże rozpuścić zaschnięty brud. Pamiętaj, że ruszt powinniśmy czyścić po każdym grillowaniu!
  14. Sprawdzamy także, czy wszystkie mocowania są poprawnie dokręcone.
  15. Na sam koniec polerujemy ściereczką zewnętrzną kopułę. Możesz do tego celu użyć płynu do czyszczenia emalii.

Dlaczego warto wybrać węgiel drzewny BIG BLOCK do wypalania grilla Kamado?

Węgle drzewne oferowane w supermarketach mogą kusić łatwą dostępnością i niską ceną, jednak ich jakość z reguły jest kiepska. Znacznie lepszym wyborem są produkty od uznanych producentów grillów węglowych, które mają naturalny skład bez chemicznych dodatków i odpowiednio wysoką kaloryczność, która zapewnia łatwe nagrzewanie do wysokich temperatur.

Producent Kamado Joe posiada w swojej ofercie węgiel drzewny BIG BLOCK 9 kg stworzony specjalnie z myślą o produkowanych przez niego ceramicznych grillach węglowych.

  • Wysokokaloryczny skład ze starannie wyselekcjonowanych drzew argentyńskich pozwala nawet na 18 godzin nieprzerwanego grillowania.
  • Ponadto, nagrzewanie do wysokiej temperatury, równomiernie rozłożonej po całej powierzchni potrwa zaledwie 15 minut, co znacznie usprawnia proces czyszczenia sprzętu.
  • Zadbano także o wydajność tego węgla – niespalone kawałki w palenisku możesz wykorzystywać nawet 3-krotnie

Zobacz też: Węgiel drzewny, brykiet czy drewno? Jakie paliwo wybrać do grilla węglowego

Akcesoria do czyszczenia grilla, które warto wybrać

Do wypalania ceramicznego grilla węglowego Kamado Joe będziesz potrzebować przede wszystkim węgla drzewnego wysokiej jakości, ale przyda się także solidna szczotka do oczyszczenia rusztu oraz odpowiednie preparaty pielęgnacyjne. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji.

Szczotka trójstronna do czyszczenia rusztu, 30 cm Weber

Włosie wykonane ze stali nierdzewnej zapewnia wysoką jakość i trwałość – krótsze boki szczotki doskonale sprawdzają się do czyszczenia krawędzi i usuwania resztek jedzenia, natomiast środkowa część szczotki idealnie nadaje się do czyszczenia rusztów. Grube włosie szczotki jest odporne na zużycie i skutecznie usuwa nawet duże zabrudzenia. Ponadto, ergonomicznie wyprofilowana rączka zapewnia komfortowy chwyt.

Płyn do czyszczenia rusztu Weber

Ten płyn tworzy delikatną mgiełkę, co ułatwia dokładne oczyszczenie każdego rodzaju rusztu grillowego, zarówno żeliwnego, jak i stalowego. Skutecznie rozpuszcza tłuszcz i usuwa pozostałości po grillowanych potrawach. Dzięki innowacyjnemu projektowi butelki i pompy możliwe jest spryskiwanie powierzchni pod różnymi kątami. Płyn jest niezwykle wydajny i skuteczny, co sprawia, że sprzątanie po grillowaniu staje się szybkie i łatwe.

Rękawice skórzane

Wysokie temperatury wewnątrz grilla mogą być niebezpieczne dla naszych dłoni, dlatego kluczowe jest stosowanie rękawic żaroodpornych. Ten pięciopalczasty produkt marki Broil King wykonano z trwałej skóry – nosząc je, możemy bez problemu obsługiwać narzędzia do grillowania, takie jak szczypce, łopatki czy szczotki, a także bezpiecznie wyjmować gorące ruszty, kamienie do pizzy czy płyty żeliwne.

Konserwacja grilla Kamado Joe

Jeżeli Twój grill węglowy Kamado, ma dołączone jeszcze inne elementy, jak np. plancha, ruszt sear grate, ruszt żeliwny itd., możesz także umieścić je wewnątrz grilla podczas etapu wypalania. Kiedy wypalasz tłuszcz ze środka grilla, możesz obserwować kolor dymu. Gęsty, biały dym powstanie na samym początku, kiedy w środku wypalana jest największa ilość zaschniętego tłuszczu i resztek grillowanych potraw. Im bardziej przejrzysty dym, tym szybciej możemy zakończyć proces wypalania. Jednak proces nie powinien trwać krócej niż 30 minut.

Podczas procesu wypalania powinniśmy szczególnie uważać na zjawisko, jakim jest flashback, czyli proces niebezpiecznego cofnięcia płomienia podczas otwierania kopuły grilla. Pamiętaj, żeby po zakończonym wypalaniu, otwierać kopułę grilla stopniowo, aby zapobiec niebezpiecznemu cofnięciu się płomienia. Otwórz kopułę grilla na 2-3 sekundy i pozwól stopniowo uwolnić się ciepłu. Otwarcie pokrywy na 5-8 cm umożliwi ucieczkę ciepła.

Polecane grille węglowe Kamado Joe

Dopiero zastanawiasz się nad zakupem ceramicznego grilla węglowego i czytasz ten artykuł, bo szukasz informacji na temat konserwacji i utrzymania takiego sprzętu? Jak widzisz, pielęgnacja nie jest zbyt skomplikowana – wystarczy podążąć krok po kroku zgodnie z zaleceniami producenta. 

Jeśli ciągle nie wiesz, który model wybrać, to poniżej mamy dla Ciebie kilka propozycji.

Grill Kamado Joe Classic III 46 cm z wózkiem

Kamado Joe Classic III to amerykański grill ceramiczny na węgiel, nawiązujący do tradycyjnych, glinianych pieców Kamado, znanych w Azji od ponad 3000 lat. Wyposażony w solidny korpus z grubej ceramiki, nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Dzięki innowacyjnemu wkładowi SlōRoller, opartemu na cyklonicznej technologii przepływu powietrza, doskonale kontroluje ciepło i ilość dymu, umożliwiając grillowanie w niskiej temperaturze do 260°C (low-and-slow). Ceramiczny grill węglowy Kamado Joe Classic III posiada okrągły ruszt ze stali nierdzewnej o średnicy 46 cm, a także górny i dolny odpowietrznik oraz wysuwaną szufladkę na popiół, ułatwiającą usuwanie zabrudzeń ze środka. Dodatkowym atutem jest 5-częściowy system ceramicznych wkładów, skutecznie absorbuje i oddaje ciepło.

Grill ceramiczny Kamado Joe – Big Joe II 61 cm wolnostojący

Grill węglowy Big Joe II nawiązujący swoją konstrukcją do tradycyjnych pieców azjatyckich sprawia, że grillowanie staje się wyjątkowym doświadczeniem. Gruby ceramiczny korpus skutecznie utrzymuje wewnątrz ciepło, zapewniając idealne warunki do grillowania przez długi czas. Na obszernym ruszcie ze stali nierdzewnej o średnicy 61 cm można przygotować wiele porcji doskonale wypieczonych dań, a wielopoziomowy system Divide & Conquer pozwala tworzyć kilka stref grzewczych, co umożliwia jednoczesne grillowanie steków oraz duszenie warzyw do głównego dania. Zastosowanie deflektorów ciepła umożliwia przygotowanie potraw w stylu low&slow na jednej części rusztu, podczas gdy na drugiej można szybko smażyć potrawy w wysokiej temperaturze.

Cyfrowy grill wędzarnia Kamado Joe – Konnected Joe

Kamado Joe Konnected Joe to cyfrowy grill węglowy z funkcją wędzarni, który rewolucjonizuje doświadczenie grillowania. Rozpalenie ognia za pomocą węgla drzewnego staje się łatwe – wystarczy nacisnąć przycisk automatycznego rozpalania Automatic Fire Starter. Co więcej, dzięki cyfrowemu panelowi Kontrol Board™ masz pełną kontrolę nad temperaturą pod pokrywą, co pozwala dostosować grillowanie do swoich potrzeb. Grill możesz także połączyć z aplikacją mobilną Kamado Joe, co umożliwia zdalne zarządzanie wszystkimi ustawieniami. System "Podziel i rozporządzaj" pozwala tworzyć wielopoziomowe strefy grillowania, umożliwiając jednoczesne przygotowywanie różnorodnych dań – od delikatnych warzyw po soczyste steki. Ruszt ze stali nierdzewnej o średnicy 46 cm oferuje imponującą powierzchnię grillowania wynoszącą aż 1613 cm².

Zobacz też: Grill ceramiczny Kamado Joe: SlōRoller i hiperboliczna komora dymna