Zdrowe warzywa to obowiązkowy punkt każdego grilla! Jednym z najbardziej lubianych dodatków jest cukinia. To uniwersalne warzywo możemy w sezonie kupić w naprawdę niskiej cenie. Wtedy też zawiera najwięcej witamin i minerałów. Cukinia z grilla powinna być chrupiąca i aromatyczna. Co zrobić, żeby grillowana cukinia smakowała idealnie? Sprawdź!

Sezon na cukinie rozpoczyna się w sierpniu i trwa do końca lata. To właśnie wtedy cukinia jest najbardziej smaczna, ale też najtańsza! Oczywiście te warzywa możemy znaleźć w sklepach praktycznie przez cały rok, ale to właśnie cukinia hodowana pod wakacyjnym słońcem, a nie szklarniową folią, jest najsmaczniejsza. Cukinie są doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs czy ryb. Sprawdzą się także jako dania wegetariańskie lub wegańskie. Dzięki cukinii możemy na wiele sposobów urozmaicić grilla z naszymi przyjaciółmi czy rodziną.

Cukinia – skąd pochodzi?

Cukinia może dorastać do ponad 1 metra długości, ale zwykle zbiera się ją, gdy jest mniejsza – zwykle ma mniej niż 20 cm. Zbyt duża cukinia jest nieco mączna w smaku i nie ma tak intensywnego aromatu jak mniejsze okazy. Mimo że cukinia jest często uważana za warzywo, botanicznie klasyfikujemy ją jako owoc. Występuje w kilku odmianach, których kolor waha się od ciemnożółtego do ciemnozielonego.

Cukinia na grilla

Cukinia pochodzi ze słonecznej Italii, gdzie została wyhodowana w XIX wieku w pobliżu Mediolanu. Jej nazwa wywodzi się od zdrobnienia liczby mnogiej włoskiego słowa zucchina, oznaczającego małą dynię. Cukinia pojawiła się w Ameryce Północnej na początku XX wieku, a dokładniej w latach 20., prawdopodobnie przywieziona przez włoskich imigrantów. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że pierwszym miejscem jej uprawy była Kalifornia. Ludzie w Stanach Zjednoczonych, Australii i Kanadzie używają jej włoskiej nazwy. W Afryce Południowej natomiast cukinia nazywana jest małym kabaczkiem.

Bogactwo witamin i minerałów w cukinii

Cukinia jest niezwykle zdrowym warzywem, ponieważ zawiera kwas foliowy, potas i witaminę A, która wspomaga wzrok i układ odpornościowy. W jej wnętrzu znajdziemy także niewielkie ilości żelaza, wapnia, cynku i kilku innych witamin z grupy B. Kolejną ogromną zaletą cukinii jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy, czyli korzystnych związków roślinnych, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Wyróżnić możemy szczególnie zawartość karotenoidów, takich jak luteina, zeaksantyna i beta-karoten. Wpływają one korzystnie na oczy, skórę i serce, a także zapewniają ochronę przed niektórymi nowotworami. Badania wskazują, że skórka rośliny zawiera wysokie poziomy przeciwutleniaczy. Żółte cukinie mogą zawierać nieco wyższe poziomy niż jasnozielone.

Świeża cukinia

Warzywo jest także bogate w wodę i błonnik – zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny odżywia pożyteczne bakterie żyjące w jelitach. Z kolei te przyjazne bakterie wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które odżywiają komórki jelit. Błonnik nierozpuszczalny ułatwia przemieszczanie się pokarmu w jelitach, dodatkowo zmniejszając ryzyko zaparć.

Co więcej, błonnik z cukinii pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, zapobiegając jego skokom po posiłkach. Diety bogate w błonnik z owoców i warzyw – w tym cukinii – są powiązane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Błonnik znajdujący się w warzywie może również pomóc zwiększyć wrażliwość na insulinę, co również pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi.

Ile kcal ma cukinia z grilla?

Cukinie to warzywa lekkostrawne, które z powodzeniem mogą spożywać osoby na diecie. Przede wszystkim ze względu na zawartość niewielkiej ilości tłuszczu i stosunkowo niską kaloryczność.100 gramów cukinii zawiera tylko 17 kalorii! Warto jednak pamiętać, że taka sama porcja smażonej cukinii to już ponad 40 kcal. Cukinia jest lekkostrawna, a dodatkowo korzystnie wpływa na procesy trawienne, zapobiegając zakwaszeniu organizmu. To doskonała propozycja dla osób dbających o linię.

Ile kcal ma cukinia?

Jak zrobić cukinię na grillu?

Cukinię można przygotowywać i spożywać na surowo w sałatkach lub gotując na parze, grillując, nadziewając, piecząc, smażąc lub dodać jako składnik innych rodzajów posiłków, takich jak suflet, chleb lub ciasto. Kwiaty cukinii doskonale smakują w wersji faszerowanej, panierowanej i smażonej w głębokim tłuszczu, np. otoczone tempurą.

Czy cukinię się obiera na grilla? To zależy od naszych preferencji smakowych. Młoda cukinia ma bardzo miękką skórkę i podczas grillowania nie będzie ona przeszkadzała. Jeżeli korzystamy z większych egzemplarzy, możemy obrać skórkę, która jest znacznie twardsza.

Jak kroić cukinię na grilla? Warzywo możemy pokroić zarówno na okrągłe plastry, najlepiej o grubości około 1 cm, jak i wzdłuż – podłużne plasterki doskonale nadają się do zawijania w rolki, które po nałożeniu kremowego serka, doskonale sprawdzą się jako przekąski. Cukinię możemy także pokroić w grube słupki lub przekroić na pół – taka wersja jest idealna do nadziewania.

Jak kroić cukinię na grilla?

Jak długo cukinia na grillu?

Według wytycznych marki Weber, cukinię pokrojoną na plastry o grubości 1 cm grillujemy w temperaturze 150-160 stopni przez 3-5 minut. Grillujemy metodą bezpośrednią, czyli układamy na ruszcie bezpośrednio nad źródłem ciepła.

Sprawdź także: Jak grillować – o metodzie bezpośredniej, pośredniej i 50/50

Cukinia z grilla - temperatura

Cukinia z grilla – najprostszy przepis

Niezwykle proste danie do przygotowania. To błyskawiczna przekąska, która sprawdzi się jako starter, przystawka czy dodatek do mięsa. Prezentujemy najprostszy przepis na cukinię z grilla.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • oliwa z oliwek
  • sól, zmielony czarny pieprz

Przepis na grillowaną cukinię:

  1. Cukinię pokrój na 1-centymetrowe plastry. 
  2. Za pomocą silikonowego pędzelka nałóż niewielką ilość oliwy z oliwek.
  3. Dodaj sól i pieprz do smaku. 
  4. Rozgrzej grilla do temperatury 150-160 stopni.
  5. Grilluj metodą bezpośrednią (bezpośrednio nad źródłem ciepła), 3-5 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa. 

Cukinię możesz grillować także na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Plastry cukinii sprawdzą się także jako składnik makaronów albo dodatek do sałatek. 

Plastry grillowanej cukinii

Do przygotowania tego przepisu bardzo przydatna może być patelnia do grillowania warzyw – dzięki niej kawałki cukinii na pewno nie wpadną między żeberka rusztu. 

Cukinia z grilla z mozzarellą

Na plastry cukinii nakładamy ser mozzarella lub inny, który najbardziej lubimy. Całość zapiekamy tylko kilka minut i mamy gotową pyszną przekąskę z grilla! 

Składniki:

  • 1 cukinia
  • oliwa z oliwek lub olej smakowy
  • 1 opakowanie Mozzarelli
  • sól, pieprz

Cukinia z grilla z mozarellą – przepis:

  1. Cukinię kroimy na plastry o grubości 1 cm.
  2. Mozzarellę pokrój na plastry o grubości około 5 mm.
  3. Za pomocą silikonowego pędzelka nakładamy na cukinię niewielką ilość oliwy z oliwek. Możesz także użyć oleju aromatyzowanego np. czosnkiem lub bazylią. 
  4. Dopraw pieprzem i solą.  
  5. Rozgrzej grilla do temperatury 150-160 stopni.
  6. Grilluj metodą bezpośrednią (bezpośrednio nad źródłem ciepła), 3-5 minut z jednej strony.
  7. Przewróć na drugą stronę. Grilluj około 3 minut, po czym ułóż na wierzchu cukinii pokrojone plastry mozzarelli. Grilluj jeszcze 1 minutę

Cukinia z grilla z mozzarellą

Sprawdź także: Jak grillować? Poznaj optymalny czas i temperaturę

Do przygotowania potrawy pomocny będzie kosz do grillowania warzyw.

Cukinia na grilla i białe szparagi

Łatwość grillowania to jeden z najważniejszych argumentów za tym, żeby przygotować dla przyjaciół cukinię z grilla i inne przysmaki. Nawet proste dania mogą smakować obłędnie, kiedy przyrządzimy je we właściwy sposób. Drobne dodatki w postaci dobrej jakości oliwy, miodu i pietruszki sprawią, że te z pozoru zwykłe warzywa zamienią się w królewskie danie!

Składniki:

  • białe szparagi
  • cukinia
  • oliwa
  • miód
  • pietruszka

Grillowane szparagi i cukinia

Przepis:

  1. Cukinię umyj dokładnie. Szparagi obierz.
  2. Cukinię przetnij na pół. Pietruszkę posiekaj.
  3. Warzywa posól, nałóż marynatę, posmaruj miodem. Grill rozgrzej do 250 stopni. Warzywa ułóż na rozgrzanym grillu.
  4. Grilluj 7 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa.
  5. Warzywa połóż na talerzu i udekoruj pietruszką.

Zobacz też nasz przepis w wersji video:

Cukinia na grilla i ser feta

Cukinia z grilla może też zostać wcześniej zamarynowana. Co prawda, marynowanie warzyw, zwłaszcza takich zakupionych w sezonie, nie jest potrzebne, ponieważ mają one swój piękny, naturalny aromat, ale dodając marynatę i czosnek, możesz nieco zaskoczyć swoich gości, a cukinia z grilla w czosnkowej marynacie zyska kolejną teksturę smaku.

Składniki:

  • cukinia
  • ser feta
  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Grillowana cukinia z fetą

Przepis:

  1. Cukinię przetnij wzdłuż na kilka cieńszych plastrów.
  2. W kubeczku przygotuj marynatę: wlej oliwę z oliwek, przez praskę przeciśnij czosnek. Dodaj pieprz i wymieszaj. Nie dodawaj soli, ponieważ feta jest już wystarczająco słona. 
  3. Marynatą z oliwą posmaruj plasterki cukinii. Odstaw na 20 minut.
  4. Grilla rozgrzej do 150 stopni.
  5. Posmarowane marynatą cukinie ułóż na ruszcie. Grilluj 4 minuty z każdej strony.
  6. Poczekaj, aż cukinia z grilla ostygnie.
  7. Fetę umieść w głębokim talerzu i rozgnieć widelcem. Wymieszaj z tuńczykiem z puszki. Za pomocą płaskiego noża rozsmaruj na plasterkach warzyw.
  8. Cukinię zawijaj w niewielkie rolki.

Cukinia z grilla z fetą

Sprawdź także: Proste i szybkie przekąski na grilla

Nadziewana cukinia z grilla

Kolejnym wartym uwagi przepisem jest nadziewana cukinia na grilla. W przypadku tej wersji ogranicza nas tylko wyobraźnia! Do nadzienia możemy użyć dowolnych produktów: mięsa, warzyw, a nawet owoców! To, czym będziemy nadziewać cukinię, najlepiej wcześniej zgrillować.

Składniki:

  • 3 niewielkie cukinie
  • 500 g mięsa mielonego
  • 6 plastrów sera cheddar
  • 1 cebula
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 6 pomidorkó kotajlowych
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa Mediterranean Roast (lub inna, dowolna)
  • sól

Nadziewana cukinia z grilla – przepis:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Cukinię wydrąż i pokrój w kostkę.
  2. Warzywa przesmaż na rozgrzanej oliwie.
  3. Dodaj mięso mielone, smaż, aż mięso nabierze szarego koloru. Dodaj przyprawę Mediterranean Roast, a następnie passatę pomidorową. Przesmaż do zredukowania sosu.
  4. Poczekaj, aż nadzienie ostygnie.
  5. Nadzienie przełóż do wydrążonych cukinii. Na górze ułóż 1 plaster sera cheddar i przekrojone na pół pomidorki kotajlowe.
  6. Grill rozgrzej do temperatury 180 stopni. Grilluj pod przykryciem przez 15 minut.

Nadziewana cukinia z grilla

Nadzienie możemy przygotować albo wcześniej w domu, albo przesmażyć produkty na palniku bocznym grilla gazowego lub na patelni żeliwnej

Placki z cukinii z grilla

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Przygotuj na grillu placki z cukinii! To doskonały pomysł na pokazanie jeszcze większego zakresu możliwości Twojego urządzenia. Aby przygotować placki z cukinii z grilla, należy zaopatrzyć się w płytę żeliwną, pasującą do naszego modelu grilla. Dzięki temu bez problemu odwrócimy placki na drugą stronę podczas grillowania. 

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka koperku
  • 2 jajka
  • ⅔ szklanki mąki
  • olej
  • sól

Placki z cukinii z grilla

Przepis na placki z cukinii z grilla:

  1. Jeżeli wybierasz młode cukinie, nie musisz ich obierać przed przygotowaniem. Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 
  2. Dodaj ½ łyżeczki soli, a następnie odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij cukinię z nadmiaru soku.
  3. Posiekaj cebulę, natkę i koperek. Rozmieszaj jajka i połącz z ziołami.
  4. Jajka przełóż do startej cukinii. Dopraw do smaku.
  5. Następnie dodaj mąkę – ciasto powinno być gęste.
  6. Placki smaż na płaskiej stronie żeliwnej płyty, włóż ją w miejsce 2 rusztów.
  7. Włącz palniki pod płytą żeliwną i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 150°C.
  8. Ustaw palniki w pozycji medium i spryskaj płytę olejem wykorzystując rozpylacz oleju, nakładaj po 1 łyżce ciasta na placek, rozsmaruj do preferowanej grubości.
  9. Im cieńsze placki, tym bardziej chrupiące i tym krócej się smażą. 
  10. Placki z cukinii o grubości ok. 5 mm smaż przez 4-5 minut z każdej strony.
  11. Kontroluj stopień wysmażenia i pamiętaj, że w zależności od temperatury otoczenia czas grillowania może być różny.

Placki z cukinii na grilla

Przepis na placki z cukinii z grilla w wersji video:

Grillowana cukinia – przydatne akcesoria

Poniżej znajdziesz akcesoria, które mogą bardzo przydać się podczas przygotowywania cukinii z grilla. Przede wszystkim mniejsze fragmenty warzyw nie wpadną między żeberka rusztu oraz z większą łatwością przewrócisz warzywa na drugą stronę. 

Kosz do grillowania warzyw Weber Style, mały, głęboki

Kosz do grillowania warzyw Weber Style ma niewielkie wymiary i doskonale sprawdzi się do przygotowania mniejszej liczby porcji. Kosz został wykonany ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jest niezwykle trwały i odporny nawet na bardzo wysokie temperatury. Posiada opatentowany kształt, który zapobiega odkształceniom, a malutkie otwory na jego powierzchni pozwalają na przedostawanie się aromatu grillowego. Kosz możesz umyć w zmywarce. Pasuje do modeli o średnicy 47 cm

Kosz do grillowania warzyw Weber Style, duży, głęboki

Większa wersja kosza do grillowania warzyw od marki Weber. Można używać go zarówno na grillach węglowych, jak i gazowych, czy elektrycznych. Będzie pasował do modeli o średnicy 57 cm. Również został wykonany z trwałej stali szlachetnej, a marka Weber opatentowała jego kształt. 

Kosz do grillowania warzyw z powłoką nieprzywierającą Enders

Cukinię przygotujesz z powodzeniem także w koszu na warzywa marki Enders. Produkt został wykonany ze stali i ma praktyczną, nieprzywierającą powłokę. Chroni ona delikatne warzywa przed przywieraniem do ścianek akcesorium podczas grillowania. Kosz ma wysokość 6 cm i średnicę 27,5 cm, więc pomieści wiele warzyw, owoców morza, bądź ryb jednocześnie. 

Zestaw do grillowania Baron Broil King

Zestaw do grillowania Baron Broil King składa się z 4 elementów: łopatki, szczypiec, pędzelka i szczotki. Każde akcesorium ma poręczne uchwyty i można zawiesić je na specjalnych haczykach przy półkach bocznych w grillach. Profilowana rękojeść w każdym z narzędzi zapewnia ich wygodne trzymanie oraz gwarantuje komfort korzystania. Zestaw Baron Broil King to szereg możliwości, dzięki którym jeszcze lepiej zgrillujesz swoje potrawy!

Sprawdź także: Stek Tomahawk Ribeye ze słodką kukurydzą

Sprawdź także nasze rankingi grilli gazowych: