Pyszna, chrupiąca pizza jak z najlepszej restauracji – właśnie taki efekt pozwoli Ci osiągnąć kamień do pizzy! Przygotowanie pizzy z jego użyciem sprawi, że będzie smakowała doskonale. Osiągniesz rezultat podobny do tego, jaki pamiętasz ze swojej ulubionej pizzerii. Jaki kamień do pizzy wybrać? Sprawdź proponowane przez nas modele!

Kamień do pizzy – dlaczego warto go stosować?

Jeśli chcesz przygotować pyszną, chrupiącą pizzę, oprócz sprawdzonego przepisu, będziesz potrzebować także odpowiednich akcesoriów. Kamienie do pizzy pochłaniają wilgoć, pomagają uzyskać chrupiący spód, równomiernie rozprowadzają ciepło i zatrzymują je, zapewniając idealną chrupkość. Sprawdzają się szczególnie dobrze w przypadku tradycyjnych włoskich pizz, które są cieńsze niż wersje amerykańskie.

Kamień do pizzy powoli się schładza, więc będzie utrzymywał temperaturę podanych kawałków jeszcze przez dłuższy czas. To proste rozwiązanie pozwala nam przygotować wyśmienitą pizzę bez specjalnego pieca. Wystarczy grill gazowy, węglowy, elektryczny albo domowy piekarnik i to wszystko!

Kamień do pizzy

Jakie są rodzaje kamieni do pizzy?

 

Szamotowy kamień do pizzy

To najbadziej popularny rodzaj kamienia do pizzy. Szamotowy kamień do pizzy jest wykonany z bardzo wytrzymałej mielonej krzemionki z dodatkiem kruszyw (szamot). Dzięki tym materiałom, kamień doskonale utrzymuje temperaturę, równomiernie ją rozprowadza. Jest także odporny na wszelkie pęknięcia. Natomiast warstwa izolacyjna kamienia chroni potrawy przed bezpośrednim działaniem wysokich temperatur. Kamień wyróżnia się wysoką porowatością. Doskonały dla amatorów pizzy na cienkim cieście.

Szamotowy kamień do pizzy

Plusy:

  • Bardzo szybko się nagrzewa.
  • Doskonale utrzymuje temperaturę.
  • Równomiernie rozprowadza ciepło.
  • Trwały i odporny na pęknięcia.
  • Bezpieczny w kontakcie z żywnością.
  • Pochłania nadmierną wilgoć.
  • Efekt chrupiącej pizzy jak z pieca opalanego drewnem.
  • Warstwa izolacyjna chroni potrawy przed bezpośrednim działaniem bardzo wysokich temperatur.
  • Najlepiej sprawdza się przy cienkim cieście do pizzy.

Minusy:

  • Trudny do domycia.
  • Na kamieniu często już po pierwszym użyciu pojawiają się przebarwienia.

Granitowy kamień do pizzy

Granitowy kamień do pizzy jest znacznie cięższy od kamienia z szamotu. Zapewnia równomierne rozłożenie ciepła i jego równomierne utrzymanie. Takiego efektu na pewno nie uzyskamy, korzystając ze zwykłej blachy do pieczenia. Kamień pochłania również dodatkową wilgoć, dzięki czemu pieczywo będzie bardziej chrupiące. Granitowy kamień do pizzy ma śliską powierzchnię, dzieki czemu może służyć także jako podstawa podczas wyrabiania i wałkowania ciasta. Co więcej, możemy serwować na nim także zimne przekąski albo używać go jako deski do krojenia. Doskonały dla amatorów pizzy na grubszym cieście. 

Granitowy kamień do pizzy

Plusy:

  • Doskonale akumuluje ciepło i utrzymuje temperaturę.
  • Równomiernie rozprowadza ciepło.
  • Trwały i odporny na pęknięcia.
  • Bezpieczny w kontakcie z żywnością.
  • Pochłania nadmierną wilgoć.
  • Efekt chrupiącej pizzy jak z pieca opalanego drewnem.
  • Bardzo łatwy w utrzymaniu czystości – dzięki gładkiej powierzchni bez problemu domyjemy go po każdym użyciu.
  • Może służyć nam także jako: stolnica, deska do serwowania zimnych przystawek, deska do krojenia.
  • Najlepiej sprawdza się przy grubszym cieście na pizzy.

Minusy:

  • Nagrzewa się wolniej niż kamień szamotowy.
  • Pochłania wilgoć nieco gorzej niż kamień szamotowy.

Ceramiczny kamień do pizzy

Kamień do pizzy ceramiczny nagrzewa się bardzo szybko, ale istnieje duże ryzyko, że przy zbyt wysokiej temperaturze kamień pęknie. Jest najmniej trwały wśród dostępnych na rynku kamieni do pizzy, ale równocześnie można go dostać zazwyczaj w najniższej cenie w porównaniu do kamieni wykonanych z innych materiałów. Ceramiczny kamień do pizzy Plusy:

  • Błyskawicznie się nagrzewa.
  • Dobrze akumuluje ciepło oraz utrzymuje temperaturę.
  • Równomiernie rozprowadza ciepło.
  • Efekt chrupiącej pizzy.
  • Przyjazny w utrzymaniu czystości.
  • Jest najtańszy.
  • Lżejszy niż pozostałe kamienie do pizzy.

Minusy:

  • Łatwo go uszkodzić.
  • Może pęknąć, kiedy temperatura będzie zbyt wysoka.

Kordierytowy kamień do pizzy

Kordierytowy kamień do pizzy jest co prawda droższy, ale przy tym wyjątkowo trwały. Kamienie te wytrzymują ekstremalnie wysokie temperatury i wymagają wstępnego podgrzewania przez około pół godziny. Idealnie nadają się do użycia w piekarniku lub na grillu. Zapewniają pyszne i chrupiące ciasto. Kamień z kordierytu jest niestety dość ciężki.

Kordierytowy kamień do pizzy

Plusy:

  • Wyjątkowo trwały, wytrzymuje ekstremalnie wysokie temperatury.
  • Dobrze akumuluje ciepło utrzymuje temperaturę.
  • Równomiernie rozprowadza ciepło.
  • Efekt chrupiącej pizzy jak z pieca opalanego drewnem.

Minusy:

  • Ciężki, przez co trudno wyciągnąć go z piekarnika.
  • Droższy niż inne rodzaje kamieni do pizzy.
  • Wymaga wstępnego podgrzewania przez około pół godziny.

Wulkaniczny kamień do pizzy

Wulkaniczny kamień do pizzy również posiada wysoką cenę, podobnie jak kamienie kordierytowe. Są to kamienie naturalne, wytworzone z wulkanicznej lawy. Doskonale magazynują i rozprowadzają ciepło oraz równomiernie oddają je pieczonym potrawom. Ta funkcja sprawia, że ciasto na pizzę jest doskonale wypieczone i chrupiące. Powierzchnia kamienia zapobiega przywieraniu, dlatego podczas pieczenia nie musimy używać żadnego rodzaju tłuszczów. Model ten jest w pełni bezpieczny w kontakcie z żywnością, a także nadaje się do pieczenia na grillu.

Wulkaniczny kamień do pizzy

Plusy:

  • Wyjątkowo trwały, wytrzymuje niezwykle wysokie temperatury.
  • Dobrze akumuluje ciepło i utrzymuje temperaturę.
  • Równomiernie rozprowadza ciepło.
  • Pizza chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku.
  • Bardzo dobrze pochłania wilgoć.
  • Porowata struktura zapewnia efekt jak z najlepszych, włoskich pizzerii.

Minusy:

  • Ciężki, przez co trudno wyciągnąć go z piekarnika.
  • Droższy niż inne rodzaje kamieni do pizzy.
  • Powinien być konserwowany za pomocą oleju o wysokim punkcie dymienia.

Nieprzywierający kamień do pizzy (powłoka non-stick)

Kamień wykończony jest nieprzywierającą powłoką (non-stick), dzięki czemu nie musisz się martwić o przyklejenie ciasta i zaraz po zdjęciu jednej porcji, możesz piec kolejną. Materiał, z którego wykonano kamień do pizzy z powłoką non-stick to kamionka glazurowana, czyli wyrób ceramiczny otrzymywany z gliny z dodatkiem piasku kwarcowego lub szamotu. Dzięki powłoce non-stick dużo łatwiej zachować czystość tego rodzaju kamienia do pizzy.

Nieprzywierający kamień do pizzy

Plusy:

  • Nieprzywierająca i odporna na pękanie powłoka.
  • Trwała kamionka glazurowana.
  • Możliwość wypieku pizzy lub słodkich ciast.
  • Dobrze akumuluje ciepło utrzymuje temperaturę.
  • Równomiernie rozprowadza ciepło.
  • Pizza chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku.
  • Bardzo dobrze pochłania wilgoć.

Na co zwrócić uwagę, wybierając kamień do pieczenia pizzy?

Poniżej przedstawiamy elementy, które warto wziąć pod uwagę, przed zakupem kamienia do pizzy.

  • Materiał – na rynku dostępne są kamienie do pizzy granitowe, szamotowe, kamienie non-stick z kamionki glazurowanej oraz ceramiczne.
  • Kształt – większość kamieni ma kształt koła, ale znajdziesz również takie, które są kwadratowe lub prostokątne.
  • Uchwyty – kamień do pizzy bez uchwytów będzie dużo trudniej zdjąć z rusztu lub wyjąć z piekarnika niż ten z uchwytami.
  • Rozmiar – powinniśmy sprawdzić, czy kamień do pizzy o konkretnych wymiarach zmieści się w naszym piekarniku lub na ruszcie grilla.
  • Waga – im grubszy kamień, tym dłużej będzie utrzymywał ciepło. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że grubsze kamienie do pizzy będą także cięższe, co może przeszkadzać podczas ich przenoszenia. Będą również dłużej się nagrzewać.
  • Akcesoria dodatkowe – kamienie do pizzy możesz kupić w zestawach np. z dodatkową łopatą do pizzy lub radełkiem do krojenia.
  • Sposób czyszczenia – szamotowe kamienie do pizzy można czyścić tylko za pomocą niewielkiej ilości wody.

Kamień do pieczenia pizzy

Jak używać kamienia do pieczenia pizzy?

Istnieje jedna bardzo prosta zasada, którą warto zapamiętać podczas korzystania z kamienia do pizzy: zawsze używaj dobrze rozgrzanego kamienia do pizzy! Szamotowy kamień do pizzy powinien nagrzewać się przynajmniej 15-20 minut w temperaturze 280-315 stopni. Jeżeli masz kamień granitowy, rozgrzewaj go nieco dłużej, około 25–30 minut.

Na rozgrzany kamień ułóż pizzę, najlepiej za pomocą łopaty do pizzy. Zmniejszysz tym samym ryzyko poparzenia. Przed ułożeniem pizzy, łopatę posyp obficie mąką, aby ciasto nie przykleiło się do akcesorium.

Aby ochronić ręce, najlepiej korzystać także z odpornych na wysokie temperatury rękawic. Doskonale sprawdzą się rękawice stosowane przy grillowaniu.

Do pokrojenia chrupiącej pizzy z pewnością przyda się także radełko ze stali nierdzewnej. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi pokroisz pizzę na równe części.

Jak czyścić kamień do pizzy?

Każdy producent podaje, jak najlepiej wyczyścić kamień do pizzy. Pamiętaj o tym, że większość kamieni do pizzy ma porowatą strukturę, co oznacza, że do ich czyszczenia nie powinniśmy używać żadnych detergentów ani nawet delikatnego mydła. Substancja wnika w niewielkie przestrzenie i zaburza smak pizzy, przenikając do ciasta, podczas ponownego pieczenia. Kamień do pizzy wchłonie każdą substancję, której użyjesz do czyszczenia. Może to potencjalnie wpłynąć na smak żywności. Również zbyt duża ilość wilgoci wpłynie na teksturę skórki pizzy: kamień do pizzy pochłania wilgoć z ciasta podczas podgrzewania pizzy, tworząc bardziej chrupiącą skórkę. Jeśli w kamieniu znajduje się woda, skórka nie będzie chrupiąca.

Sprawdź także: Włoskie potrawy z grilla Broil King – pizza, owoce morza, steki i nie tylko

Jak czyścić kamień do pizzy

Sposób I: Jak wyczyścić kamień do pizzy?

Należy zeskrobać pozostałości, takie jak przypalony ser, czy fragmenty ciasta z kamienia za pomocą szpatułki. Niektóre narzędzia mogą porysować kamień do pizzy, więc używajmy ich tylko wtedy, gdy nie jesteśmy w stanie w żaden inny sposób pozbyć się przypalonych kawałków jedzenia. Pamiętaj, aby nigdy nie używać mydła ani żadnych środków czyszczących na kamieniu do pizzy. Jedynym płynem czyszczącym, którego należy używać z kamieniem do pizzy, jest woda — i nawet jej należy używać z umiarem.

Nie powinniśmy zanurzać kamienia do pizzy w wodzie! Zamiast tego, gdy kamień całkowicie ostygnie, zeskrob przypalone jedzenie plastikową skrobaczką, a następnie czyść plastikową szczoteczką powierzchnię z dodatkiem niewielkiej ilości gorącej wody, następnie wytrzyj wilgotną szmatką. Na kamieniu pozostaną plamy i przebarwienia, które jednak nie mają wpływu na smak pizzy. Możesz spróbować usunąć je pastą z sody oczyszczonej i wody. 

Kamień do pieczenia pizzy

Instrukcja czyszczenia kamienia do pizzy:

  1. Zwilż powierzchnię kamienia do pizzy niewielką ilością gorącej wody. Używaj jak najmniej wody, ponieważ będziesz musiał całkowicie wysuszyć kamień do pizzy przed ponownym użyciem.
  2. Za pomocą plastikowej skrobaczki pozbądź się pozostałości jedzenia.
  3. Użyj plastikowej szczotki o twardym włosiu, aby dokładnie wyszorować kamień do pizzy.
  4. Wytrzyj resztki jedzenia wilgotną szmatką.
  5. Jeżeli chcesz pozbyć się przebarwień na kamieniu: wymieszaj 1 łyżkę sody oczyszczonej z 1 łyżką wody. Rozprowadź na przebarwieniach i użyj plastikowej szczotki.
  6. Wytrzyj kamień wilgotną szmatką.
  7. Pozostaw kamień do pizzy do wyschnięcia na powietrzu lub użyj czystego ręcznika, aby wysuszyć kamień.
  8. Przed kolejnym użyciem, upewnij się, że kamień jest całkowicie suchy.

Sposób II

Kolejny sposób wymaga posiadania pieca, grilla lub piekarnika, który rozgrzewa się do 500°C. W ten sam sposób czyścimy zazwyczaj ruszty grilli: wypalając zaschnięte resztki jedzenia. Ta metoda pozwala nam uzyskać najlepsze efekty i pozbyć się uporczywych plam oraz przebarwień.

Ranking kamieni do pizzy

Nadal zastanawiasz się, jaki kamień do pizzy wybrać? Poniżej prezentujemy modele najchętniej wybierane przez naszych Klientów. Znajdziesz wśród nich wymieniane wcześniej kamienie szamotowe, kordierytowe, non-stick oraz kamienie ceramiczne. Wszystkie rodzaje kamieni znajdziesz także w zakładce: Akcesoria do pizzy.

  • Kamień do pizzy Weber, okrągły z blachą, śr. 36,5 cm kordierytowy kamień do pizzy, do którego w komplecie dołączona jest specjalna taca aluminiowa. Po posypaniu mąką, możesz przygotowywać na niej pizzę lub ciasto, a następnie przenieść je na rozgrzany kamień do pieczenia. Dzięki materiałowi, jakim jest kordieryt, kamień to niezywkle trwałe i odporne na różnice temperatur akcesorium. Doskonale przewodzi i oddaje ciepło oraz równomiernie rozprowadza je podczas pieczenia. Ten produkt to jeden z naszych bestsellerów, wielokrotnie wybierany przez Klientów. Dostępny jest także w mniejszej wersji, o średnicy 26 cm, np. do grilli elektrycznych.

  • Kamień do pizzy Enders z uchwytami Switch Grid, śr. 31,5 cm ceramiczny kamień do pizzy, jest kolejnym z naszych bestsellerów. Został wyposażony w praktyczne, żeliwne uchwyty, co znacznie ułatwia przenoszenie. Kamień do pizzy z serii Switch Grid możesz używać samodzielnie, kładąc go bezpośrednio na ruszcie, bądź wymieniać na inne wkłady do grillowania Enders Switch Grid. Pasuje także do modeli grilli Weber z systemem GBS. 

  • GrillPro kamień do pizzy, śr. 33 cm – szamotowy kamień do pizzy, który osiąga temperaturę ponad 300ºC i pozwala błyskawicznie upiec mistrzowską pizzę. Kamień szybko się nagrzewa i doskonale oddaje ciepło. Porowaty szamot zapobiega przywieraniu ciasta oraz sprawia, że pizza piecze się szybko i równomiernie, czyli zupełnie tak samo jak klasycznym w piecu.

  • Kamień do pizzy Culinary Modular Campingaz, śr. 29 cmceramiczny kamień, pokryty nierdzewną powłoką, chroniącą ciasto przed przywieraniem. Dodatkowo w zestawie znajduje się nóż do krojenia pizzy, wykonany ze stali nierdzewnej. Bardzo szybko się nagrzewa, doskonale utrzymuje temperaturę i równomiernie rozprowadza ciepło.

  • Weber kamień do pizzy non-stick, śr. 42 cm – wykonany z kamionki glazurowanej, pokryty nieprzywierającą powłoką non-stick. Równomiernie rozprowadza ciepło i szybko się nagrzewa. Duża średnica, wynosząca 42 cm, pozwala na upieczenie dużej pizzy. Kamień wykończony jest nieprzywierającą powłoką (non-stick), dzięki czemu nie musisz się martwić o przywieranie ciasta. Produkt dostępny jest także w mniejszej wersji: średnica 26 cm.

  • Kamień do pizzy Kamado Joe, Big Joe, śr. 51 cmceramiczny kamień świetnie pochłania nadmiar wilgoci z ciasta, nadając mu tym samym odpowiedni stopień chrupkości. Doskonale oddaje i rozprowadza ciepło, przez co wszystkie wypieki są równomiernie i perfekcyjnie wypieczone. Ten model ma średnicę wynoszącą aż 51 cm, dzięki czemu przygotujesz za jego pomocą naprawdę dużą pizzę!

Przepisy na pizzę z użyciem kamienia do pizzy

Szukasz przepisu na prawdziwą włoską pizzę? Sprawdź nasz pomysł, a przy okazji zobacz, jak używać kamienia do pizzy w praktyce! Zapraszamy do obejrzenia poniższego przepisu.

Jeżeli szukasz nietypowych smaków, poznaj przepis na pizzę Creme Fraiche. Pizza, której nie powstydziłby się żaden prawdziwy Włoch, jednakże nie włoska bo w wersji francuskiej – z Creme Fraiche.

Sprawdź także: Pizza na grillu – jak to zrobić?