Bariści z całego świata wciąż udowadniają, że unikalne kawowe połączenia można tworzyć bez końca! Jednym z takich specjałów jest tonic espresso, które jest zaskakującą mieszanką mocnej kawy ze schłodzonym tonikiem, kostkami lodu oraz różnymi dodatkami, które urozmaicają jej smak. Kawa z tonikiem mimo swojej specyfiki i mocnego charakteru zyskała grono zwolenników na całym świecie! Choć kojarzy się z typowo wakacjami, nie ma przeciwwskazań, by przyrządzić ją także jesienią i przywołać tym samym wspomnienia gorących lipcowych i sierpniowych popołudni! Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się, jak zrobić tonic espresso w zaciszu swojego domu!

Tonic espresso – co to jest?

Tonic espresso to niezwykłe połączenie kawy z tonikiem i kostkami lodu, często wzbogacane także innymi dodatkami, takimi jak skórka limonki, czy sok z cytryny. Napój powstał po raz pierwszy najprawdopodobniej w Szwecji, gdzie został przygotowany przez lokalnych baristów. Szybko zyskał popularność także w innych krajach całego świata, zachwycając wielu kawoszy. Jego cechą charakterystyczną jest działanie pobudzająco-orzeźwiające, które sprawia, że świetnie nadaje się jako zamiennik tradycyjnej kawy w upalne, letnie poranki. Ze względu na swój gorzkawy smak kawa z tonikiem nie wpasowuje się w gusta wszystkich, jednak jedno jest pewne – każdy prawdziwy kawosz powinien przynajmniej raz jej spróbować!

Tonic espresso

Czy picie tonic espresso może być niebezpieczne?

Wielu zastanawia się, czy połączenie kawy z tonikiem może szkodzić zdrowiu. Trzeba przyznać, że poniekąd tak jest. Jednym ze składników toniku jest chinina – substancja, która w dużych ilościach może stać się niebezpieczna dla zdrowia człowieka. Przyrządzenie tonic espresso z zakupionego produktu nie niesie ze sobą ryzyka zatrucia, jednak tak jak w przypadku wszystkiego – zaleca się umiar. Wypicie raz na jakiś czas kawy z tonikiem nie zaszkodzi nikomu, nie warto jednak sięgać po nią w dużych ilościach. Zbyt częste spożywanie chininy może wywołać nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne takie jak: zaburzenia wzroku i słuchu, senność oraz mdłości, podrażnienie błony śluzowej układu pokarmowego, a nawet spowolnienie akcji serca.

Przeczytaj także: Kawa z cytryną – jak działa?

Przepis na kawę z tonikiem

Choć nazwa tonic espresso brzmi jak skomplikowany napój, który możemy skosztować jedynie w dobrej kawiarni lub barze, to bez problemu przyrządzisz ją także w swoim domu! Jest to świetna opcja dla osób, które kochają próbować nowych rzeczy i są fanami niecodziennych połączeń. Kawa z tonikiem orzeźwia i dodaje energii w upalne letnie dni. Jest przez to doskonałym zamiennikiem tradycyjnie parzonego napoju!

Do przygotowania kawy z tonikiem będziesz potrzebować:

  • 60 ml mocnego espresso,
  • 150 ml toniku,
  • kilku kostek lodu,
  • limonki lub cytryny,
  • wysokiej szklanki.

Kawa z tonikiem – przepis

1. W pierwszym kroku przygotuj intensywne, podwójne espresso (60 ml). Możesz zrobić to z użyciem domowej kawiarki lub ekspresu do kawy (polecamy model Jura E6). Odstaw przygotowany napój do ostygnięcia.

2. Po ostudzeniu kawy możesz zacząć przyrządzać tonic espresso. Przygotuj wysoką szklankę i wypełnij ją kostkami lodu.

Przepis na tonic espresso

3. Wyciśnij na nie sok z limonki, pomarańczy lub cytryny, aby złagodzić mocny charakter napoju.

Przygotowanie kawy z tonikiem

4. Wlej do lodu 150 ml zimnego toniku.

Dodawanie toniku do kostek lodu

5. Poczekaj, aż mieszanka przestanie się pienić i zalej ją następnie przyrządzonym wcześniej espresso.

Wlewanie espresso do toniku

6. Całość możesz ozdobić skórką limonki lub plasterkiem cytryny i gotowe! Ciesz się wyjątkowym napojem razem z bliskimi.

Gotowe espresso z tonikiem

Jesteś entuzjastą kawowych specjałów na bazie alkoholu? Możesz przyrządzić kawę z tonikiem, dodając do niej także dżin! Powstały w ten sposób kawowy drink to idealny poczęstunek dla gości podczas letnich imprez, który z pewnością docenią za oryginalny charakter i wyjątkowy smak.

Przepis na kawę z tonikiem z ekspresu

Kawę z tonikiem przygotujesz także w błyskawiczny sposób z pomocą ekspresu. Tylko kilka kroków dzieli Cię od tego orzeźwiającego napoju.

  1. Do wysokiej szklanki wsyp kilka kostek lodu.
  2. Wlej tonik do 3/4 objętości szklanki.
  3. Dodaj espresso przygotowane w ekspresie do kawy. 
  4. Kawa z tonikiem z ekspresu gotowa!

Jaką kawę wybrać?

Do przygotowania tonic espresso potrzeba dobrej kawy, z której musi powstać intensywne podwójne espresso. Przy jej wyborze warto kierować się przede wszystkim jakością i rodzajem ziaren znajdujących się w mieszance. Ważnym czynnikiem jest także intensywność toniku, z którym będziemy ją mieszać. Połączenie zbyt mocnej kawy i bardzo gorzkiego toniku może sprawić, że napój nie będzie smaczny, zwłaszcza dla osób, które nie są przyzwyczajone do tak intensywnego smaku.

Najlepiej jest sięgać po ziarna kawy, które charakteryzują się średnim stopniem palenia oraz owocowo-kwiatowymi aromatami. Do takich kaw często zaliczają się mieszanki pochodzące z Etiopii i Kenii. Z powodzeniem możesz wykorzystać także ziarna ze słonecznej Brazylii. Raczej nie poleca się stosowanie kaw składających się w 100% z ziaren Robusty, która posiada dość ostry i intensywny smak oraz aromat. Do przygotowania kawy z tonikiem i nie tylko świetnie sprawdzą się takie mieszanki jak:

  • Korona 1912 kawa ziarnista Granatowa – to niesamowite połączenie ziaren Arabiki pochodzących z Etiopii, Hondurasu i Brazylii. Charakteryzuje się aksamitnym smakiem i niskim poziomem kwasowości, z nutami jagód, czekolady i marcepanu. Średni stopień wypalenia kawy sprawia, że idealnie nadaje się ona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym lub domowej kawiarce.

  • Kawa ziarnista Bazzara Espresso Ethiopia Washed Sidamo – to jednorodna mieszanka wysokiej jakości ziaren Arabiki pochodzących z plantacji w Etiopii. Jej główną zaletą jest brak bardzo mocnego, gorzkiego smaku oraz niesamowity aromat z nutami owoców tropikalnych. Idealnie nadaje się do parzenia w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym. Zawiera niski poziom kofeiny, dzięki czemu możesz cieszyć się nią nawet późnym popołudniem.

  • Palarnia Blend kawa ziarnista Uganda Zombo (ESP) – to średnio palona kawa składająca się w 100% z najlepszych ziaren Arabiki, pochodzących ze słonecznych rejonów Ugandy. Charakteryzuje się niesamowitym smakiem i aromatem z nutami melasy, cytryny i orzecha włoskiego. Świetnie nadaje się do parzenia za pomocą ekspresu ciśnieniowego, który pozwala jeszcze bardziej wydobyć jej niesamowity smak i aromat.

  • Kawa ziarnista San Antonio Jura – to wyjątkowa mieszanka doskonałych ziaren Arabiki pochodzących z północnych krańców Hondurasu. Posiada niski poziom kwasowości i łagodny smak z nutami czekolady i arbuza. Charakteryzuje się średnim stopniem palenia, wydobywającym z niej pełnię niezwykłego aromatu, który przeniesie Cię w tropikalne zakątki kraju, z którego pochodzą jej ziarna.

Jakie dodatki wybrać do kawy z tonikiem?

Wybór odpowiednich dodatków może w dużym stopniu złagodzić intensywny charakter kawy z tonikiem, która sama w sobie jest bardzo mocna i gorzkawa w smaku. Możesz dodać do niej sok z cytryny, limonki, czy pomarańczy lub startą skórkę tych owoców, które przyjemnie przełamią jej gorycz. Część osób lubi wrzucać do niej także świeże lub mrożone owoce, takie jak maliny, jagody, czy truskawki.

Kawa z tonikiem i limonką

Dla entuzjastów bardziej ziołowych smaków doskonałym wyborem okaże się mięta, kolendra, melisa, rozmaryn, czy różowy pieprz. Można także pokusić się o dodanie trochę chmielu, który uczyni napój jeszcze bardziej orzeźwiającym! Aby kawa z tonikiem zyskała nieco jesiennego klimatu, użyj przypraw takich jak: cynamon, wanilia, kardamon, czy imbir. Z kolei nalewając do napoju trochę dżinu, z łatwością przyrządzisz pyszny kawowy drink! Wybór jest naprawdę szeroki i każdy kawosz z pewnością znajdzie dla siebie idealną kompozycję.

Jak smakuje kawa z tonikiem?

Tonic espresso to słodko-kwaśny napój z wyczuwalną nutą goryczki. Ze względu na fakt, że jest to połączenie mocnej kawy o intensywnym smaku i gorzkawego toniku, może ono nie przypaść do gustu wszystkim. Duże znaczenie ma zastosowanie odpowiednich proporcji obu składników podczas przygotowywania. Ważny jest także dobór dodatków, którymi można złagodzić mocny charakter kawy. Zarówno owocowe przysmaki, jak i przyprawy pomagają przełamać gorycz. Tonic espresso zaskakuje nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także wyglądem przypominającym drink. Najważniejsze w jego przyrządzaniu jest zadbanie o to, by tonik i kawa wyraźnie się oddzielały – tworzy to niesamowity efekt wizualny. Aby dodać napojowi jeszcze więcej unikalności, czasem układa się lód w ciekawe kształty. Kawę z tonikiem najlepiej podawać w wysokich szklankach, takich jak do latte – wtedy prezentuje się najlepiej!

Espresso z tonikiem

Nie tylko espresso tonic – inne propozycje kaw na zimno

Tonic espresso to tylko jeden przykład kawy na zimno, którą możesz delektować się nie tylko latem! Warto zwłaszcza w tym okresie próbować nowych specjałów, które pomagają przetrwać falę upałów lub kosztować je także jesienią, by przywołać z powrotem wakacyjny klimat. Wśród propozycji mrożonych przysmaków z pewnością znajdziesz ten, który Cię zachwyci! Możemy do nich zaliczyć m.in.:

  • Iced coffee – tego napoju nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest to klasyczne połączenie kawy z dodatkami i kostkami lodu, które cieszy się niesamowitą popularnością zwłaszcza w upalne, letnie miesiące. Wariacji mrożonej kawy jest naprawdę wiele – mrożone Frappuccino, Latte Macchiato, czy Mokka to tylko kilka z licznych przykładów, na które warto się skusić!
  • Cold brew – jest to rodzaj kawy, który charakteryzuje się niestandardowym sposobem parzenia. Polega on na tym, że zalewa się ją letnią wodą i odkłada na kilka godzin do lodówki. Następnie wystarczy tylko odcedzić fusy, by móc cieszyć się jej smakiem i aromatem, który nie ustępuje kawie parzonej w tradycyjny sposób. Cold brew pozwala cieszyć się ulubionym napojem nawet w najgorętsze dni roku!
  • Espresso martini – to pyszny napój, idealny dla fanów kawowych drinków. Powstaje poprzez połączenie wódki, likieru kawowego, espresso oraz kostek lodu. Sprawdza się idealnie podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi. Jest to na tyle uniwersalny drink, że można go pić niezależnie od pory roku!

Sprawdź także: Jak zrobić Pumpkin Spice Latte?