Gdy liście zaczynają spadać z drzew, a dni stają się coraz krótsze, na półkach sklepowych pojawiają się różne odmiany dyni. To niekwestionowana królowa jesieni, która sprawdzi się nie tylko jako ozdoba na Halloween! Dynia jest bogata w składniki cenne dla zdrowia i można z niej przygotować dużo smacznych i zdrowych posiłków – zupę krem, ciasta, kuchenne przetwory, a nawet kawę! Jeśli lubisz jesienne smaki, koniecznie spróbuj Pumpkin Spice Latte – to stosunkowo nowy specjał, który od razu podbił serca miłośników oryginalnych kaw. Dowiedz się, jak przygotować aromatyczne dyniowe latte – najpopularniejszy napój w sezonie jesiennym!

Pumpkin Spice Latte – jak to się zaczęło?

Pumpkin Spice Latte to kawa, która zadebiutowała stosunkowo niedawno, ale od razu zyskała ogromną popularność. Przepis został wymyślony w 2003 na potrzeby amerykańskiej sieci kawiarni Starbucks, która poszukiwała wyjątkowych, sezonowych specjałów. Znana sieciówka chciała wprowadzić do swojej oferty jesienną kawę, która powtórzy ogromny sukces specjałów zimowych – Peppermint Mocha oraz Eggnog Latte.

Marketingowiec pracujący dla Starbucks, Peter Dukes, zauważył niewykorzystany potencjał dyni – pomimo wyjątkowego smaku, w ofertach innych kawiarni rzadko można było spotkać produkty z dodatkiem tego sezonowego warzywa. Co prawda, podczas Święta Dziękczynienia na stołach często można było spotkać ciasto dyniowe, ale jeszcze nikt nie próbował promować na dużą skalę kawy dyniowej!

Dwie porcje aromatycznej kawy Pumpkin Spice Latte

Eksperymentalna receptura Pumpkin Spice Latte z mieszanką aromatycznych przypraw, została początkowo wprowadzona jedynie w wybranych kawiarniach w Vancouver i Waszyngtonie, ale wyniki sprzedaży szybko przerosły najśmielsze oczekiwania! Zapasy magazynowe błyskawicznie znikały, a dyniowe latte zostało najpopularniejszym napojem sezonowym z oferty amerykańskiej sieciówki! Rok później nowy sezonowy specjał był dostępny w każdym Starbucksie na terenie USA, a do 2015 sprzedano ponad 200 milionów dyniowego latte!

W polskich kawiarniach znanej marki, Pumpkin Spice Latte zadebiutowało w 2013 roku. Sukces sezonowego napoju Starbucksa zapoczątkował na całym świecie jesienny trend na dynie – na rynku pojawiło się wiele nowych produktów spożywczych przygotowanych z sezonowej dyni, a także jesienne świece czy odświeżacze powietrza! 

Czym się wyróżnia Pumpkin Spice Latte?

Pumpkin Spice Latte to wyjątkowe połączenie smaków, które idealnie wpisuje się w jesienny klimat. Aromatyczna kawa z sezonowej dyni, pełna rozgrzewających przypraw to świetna propozycja na chłodny wieczór! Jesienny bestseller jest przygotowywany na bazie mocnego Espresso oraz spienionego mleka. Esencja napoju to puree z pieczonej dyni oraz mieszanka aromatycznych, rozgrzewających przypraw – cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru oraz goździków.

Nieodłącznym elementem Pumpkin Spice Latte jest także dekoracja z bitej śmietany, posypanej korzennymi przyprawami. Cechą charakterystyczną dyniowej kawy jest gęsta konsystencja i wyjątkowy aromat, a dzięki korzennym przyprawom napój ma właściwości rozgrzewające! To jesienna propozycja dla wielbicieli mlecznych specjałów. Przypadnie także do gustu osobom, które lubią korzenne smaki.  

Pumpkin Spice Latte z cynamonem

Pumpkin Spice Latte – przepis

Aromatyczna kawa dyniowa każdej jesieni trafia do menu kawiarni sieci Starbucks, ale możesz przygotować ten specjał także we własnym domu. Postępując dokładnie według wszystkich wskazówek w przepisie, otrzymasz pyszne Pumpkin Spice Latte, które rozgrzeje Cię w chłodny wieczór! Pamiętaj o tym, że na ostateczny smak kawy wpływa wybrany rodzaj ziaren oraz sposób parzenia.

Rekomendujemy przygotowywanie napoju ze świeżo zmielonych ziaren – najlepiej sprawdzą się ziarna średnio lub ciemno palone. Najlepszy efekt uzyskasz, przygotowując kawę w automatycznym ekspresie do kawy, który odpowiednio zoptymalizuje czas parzenia i przygotuje porcję pianki mlecznej. Możesz użyć także kawiarki oraz ręcznego lub automatycznego spieniacza do mleka.

W naszym przepisie proponujemy najbardziej aromatyczną wersję Pumpkin Spice Latte, przygotowaną na bazie puree z dyni oraz syropu korzennego domowej roboty.

Pumpkin Spice Latte w wysokiej skzlance z bitą śmietaną

Do przygotowania Pumpkin Spice Latte będziesz potrzebować:

  • Porcję świeżo zaparzonego Espresso – pojedynczego lub podwójnego, w zależności od tego, jak mocną kawę preferujesz.
  • 1/2 szklanki podgrzanego mleka – jeśli lubisz łagodne kawy, możesz zwiększyć proporcje do 2/3.
  • 2-3 łyżki puree z dyni – obranej ze skórki, upieczonej do miękkości i zmiksowanej.
  • Mieszanki korzennych przypraw – łyżeczka cynamonu, łyżeczka świeżo zmielonego imbiru, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz szczypta zmielonych goździków. Przygotujesz z nich syrop, który nada wyjątkowego aromatu Pumpkin Spice Latte.
  • 3/4 szklanki wody – będzie bazą do przygotowania syropu klonowego.
  • Bitej śmietany do udekorowania specjału.
  • 250 gramów cukru brązowego lub trzcinowego.
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii.

Z podanych proporcji uzyskasz porcję syropu korzennego, który wystarczy do przygotowania kilku Pumpkin Spice Latte. Syrop możesz także przechowywać w lodówce nawet przez 2 tygodnie, ciesząc się każdego dnia smakiem aromatycznego dyniowego latte! Kawa będzie wyglądać efektownie, podana w przezroczystej, wyższej szklance.

Sprawdź także: Kawa po wiedeńsku – jak przygotować?

Przepis na Pumpkin Spice Latte

Zacznij od przygotowania głównego składnika Pumpkin Spice Latte – puree z dyni. Postępuj według następujących kroków:

  1. Obierz warzywo, wyjmij pestki i pokrój na małe kawałki. Najlepiej sprawdzi się odmiana Hokkaido – nie trzeba jej obierać.
  2. Następnie pokrojoną dynię ułóż na blasze wypełnionej papierem do pieczenia i piecz przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż do momentu, gdy będzie odpowiednio miękka. Sprawdzaj jej twardość za pomocą widelca – jeśli możesz go wbić w dynię, to znaczy, że jest już odpowiednio wypieczona.
  3. Po wyjęciu z piekarnika upieczonych kawałków dyni, zmiksuj je na gładką masę, używając blendera.

Pokrojona dynia do Pumpkin Spice Latte

Następnie przejdź do przygotowania domowowego syropu korzennego, który będzie połączeniem cynamonu, imbiru, goździków oraz gałki muszkatołowej. Oto nasze wskazówki:

  1. Do niedużego garnuszka wlej niepełną szklankę wody i dosyp cukier.
  2. Następnie dodaj wszystkie korzenne przyprawy oraz laskę wanilii (lub ekstrakt waniliowy).
  3. Wymieszane składniki podgrzewaj przez około 10-15 minut, a po upływie tego czasu pozostaw do ostudzenia.
  4. Ostudzony syrop przelej do miseczki – jeśli lubisz kawę mocno aromatyczną, pozostaw wszystkie przyprawy. Jeśli preferujesz delikatniejszy aromat, przelej płyn przez sitko z gazą, aby usunąć nadmiar przypraw.
  5. Do syropu dodaj 2-3 łyżki przygotowanego wcześniej puree z dyni i wymieszaj.

Przyprawy do Pumpkin Spice Latte

Gdy masz już przygotowane dwa główne składniki, które stanowią esencję Pumpkin Spice Latte, możesz przystąpić do robienia kawy.

  1. Rozpocznij od przygotowania niezbędnego składnika dla każdej kawy typu latte – czyli spienionego mleka. Najlepszy efekt zapewni automatyczny spieniacz do mleka, w którym błyskawicznie uzyskasz porcję gorącej pianki mlecznej o perfekcyjnej konsystencji. Możesz także podgrzać mleko w rondelku i użyć ręcznego spieniacza do kawy.
  2. Przygotuj porcję pojedynczego lub podwójnego Espresso, korzystając z kawiarki lub ekspresu do kawy. Pamiętaj o tym, że najlepszy smak uzyskasz, przygotowując specjał ze świeżo zmielonych ziaren.
  3. Do spienionego mleka dodaj 2-3 łyżeczki syropu korzennego z puree dyniowym. Mieszaj, aż do momentu, gdy mleko zyska pomarańczową barwę.
  4. Do przezroczystej szklanki wlej porcję Espresso oraz spienione mleko wymieszane z syropem.
  5. Całość udekoruj bitą śmietaną. Posyp cynamonem, gorzką czekolada lub pokruszonymi piernikami.
  6. Pyszne i rozgrzewające Pumpkin Spice Latte gotowe!

Pumpkin Spice Latte w kubku

Możesz także przyrządzić kawę według łatwiejszej receptury, w której wykorzystasz składniki dostępne na półkach sklepowych –  pomiń etap przygotowywania syropu korzennego i wykorzystaj gotową mieszankę przypraw korzennych oraz syrop klonowy.

Jaką kawę wybrać do przygotowania Pumpkin Spice Latte?

Na końcowy efekt w dużej mierze wpływa rodzaj wybranych ziaren – dla Pumpkin Spice Latte najlepsze będą ziarna średnio lub ciemno palone, w których można wyczuć subtelną goryczkę. Taka kawa będzie się doskonale komponować z mlekiem i zrównoważy smak specjału, w którym nie brakuje słodkich przypraw. Dobrze sprawdzą się ziarna Arabiki, w których można wyczuć posmak orzechowy, czekoladowy, karmelowy lub piernikowy. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji:

  • HAYB Speciality Coffee kawa ziarnista Black Espresso Blendziarna o średnim stopniu wypalenia, w których można wyczuć nuty smakowe czekolady deserowej oraz orzecha włoskiego. To klasyczna mieszanka, która świetnie się sprawdzi jako baza do specjałów mlecznych. W jej skład wchodzi 80% ziaren Arabiki oraz 20% ziaren Robusty.

  • Kawa ziarnista LaCava Brazyliana – w jej skład wchodzi 100% ziaren Arabiki pochodzenia brazylijskiego, o średnio-ciemnym stopniu wypalenia. To doskonała kompozycja, która gwarantuje idealny balans między goryczą, słodyczą a kwaskowatością. Wyczujesz w niej nuty czekolady, karmelu, orzechów włoskich oraz migdałów.

  • Kawa ziarnista COFFEED Brazylia Monte Carmelo Espresso – to stuprocentowa Arabika brazylijskiego pochodzenia, w której można wyczuć nuty czekolady deserowej, toffi oraz suszonych owoców. Charakteryzuje się średnim stopniem wypalenia, a jej doskonały aromat pobudzi Twoje zmysły. Będzie odpowiednia dla osób, które poszukują uniwersalnej kawy zarówno do Espresso, jak i do kaw mlecznych.

  • Kawa ziarnista COFFEED ARABICA BLEND Brazylia Cerrado, Indie Malabar – starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren pozyskanych z upraw brazylijskiego regionu Cerrado oraz indyjskiego wybrzeża nad Morzem Arabskim. Zaparzona kawa zachwyci Cię szerokim wachlarzem nut smakowych – wyczujesz doskonałą kompozycje orzechów włoskich i prażonych migdałów, zbalansowane słodyczą śliwki węgierki. Atutem tej mieszanki jest także niska kwasowość, dzięki czemu doskonale sprawdzi się do parzenia specjałów z dodatkiem mleka.

Dynia – jakie korzyści dla zdrowia?

Dynia jest ceniona za swój wyjątkowy smak i szerokie możliwości zastosowania, ale to nie koniec jej korzyści. Okazuje się, że spożywanie dyni wpływa pozytywnie na nasze zdrowie! Oto najważniejsze zalety tego sezonowego warzywa:

  • Jest doskonałym źródłem białka oraz błonnika – pozostawia na długo uczucie sytości i wspomaga metabolizm.
  • Jest bogata w beta-karoten – obniża poziom złego cholesterolu, a w efekcie zapobiega miażdżycy i chroni przed chorobami serca. Ponadto, beta-karoten działa przeciwnowotworowo i wyostrza wzrok.
  • Wpływa korzystnie na układ odpornościowy – dzięki dużej zawartości witamin A, C oraz E.

Nawet jeśli jesteś na diecie, nie musisz się ograniczać z jedzeniem potraw przygotowanych z dyni – w jej 100 gramach znajduje się zaledwie 30 kalorii!

Sprawdź także: Kawa po koreańsku – co to jest kawa Dalgona?

Pumpkin Spice Latte z ekspresu do kawy

Przygotowanie Pumpkin Spice Latte z syropem domowej roboty jest dosyć skomplikowane, ale możesz uprościć cały proces, korzystając z automatycznego ekspresu do kawy. Zaawansowane urządzenia są w stanie przygotować wiele specjałów za naciśnięciem jednego przycisku – w tym Latte z perfekcyjnie spienionym mlekiem. Taką mieszankę wystarczy uzupełnić gotowym syropem dyniowym oraz przyprawami korzennymi. Mamy dla Ciebie kilka propozycji funkcjonalnych ekspresów od marki Jura, dzięki którym bez trudu przygotujesz dyniowe Latte!

Ekspres do kawy Jura J8 Piano White

To model stworzony do przygotowywania kaw z dodatkiem syropów smakowych – dzięki funkcji Sweet Foam uzyskasz aromatyzowaną piankę mleczną do swojego Pumpkin Spice Latte. Ekspres oferuje duży ekran dotykowy, dzięki czemu wydawanie poleceń jest bardzo szybkie, a wśród dostępnych opcji znajdziesz aż 31 specjałów kawowych! Jego atutem jest także nowoczesny młynek P.A.G.2+, który ułatwi dobór optymalnej grubości mielenia i zapewni wyjątkową precyzję działania.

Ekspres do kawy Jura Z10 Aluminium White (EA)

Ciekawa propozycja dla wielbicieli sezonowych kaw, którzy jesienią delektują się rozmaitymi specjałami z dodatkiem mleka, natomiast latem stawiają na orzeźwiające kawy Cold Brew. Ten model z innowacyjną funkcją Cold Extraction potrafi przygotować aż 32 specjały kawowe na zimno i na gorąco. Dzięki ekranowi dotykowemu nawigacja po dostępnych opcjach jest prosta, natomiast inteligentny młynek P.R.G. dobierze automatycznie optymalny stopień mielenia dla wybranej kawy – nie musisz go zmieniać ręcznie za każdym razem!

Ekspres do kawy Jura E8 Dark Inox (EC)

To ulepszona wersja bestsellerowego modelu E8, który od wielu lat cieszy się dużym uznaniem wśród miłośników kawy. Potrafi przygotować wszystkie klasyczne kawy znane z kawiarni – do wyboru masz 17 specjałów. Dzięki funkcji P.E.P. proces parzenia zawsze będzie doskonale zoptymalizowany, natomiast udoskonalony młynek P.A.G.2+ zadba o najwyższą jakość rezultatów mielenia. Urządzenie posiada duży wyświetlacz o przekątnej 3,5", sterowany za pomocą 6 przycisków.

Zobacz też: Jaki ekspres do kawy w 2022?