Wszystkie ruszty żeliwne w grillach gazowych Broil King są pokryte matowym spiekiem ceramicznym, który dodatkowo chroni nasze dania przed przypalaniem. Koniecznie powinniśmy konserwować ruszt, żeby zapobiec powstawaniu rdzawego nalotu. Żeliwo ma tendencję do rdzewienia i tylko regularna konserwacja pozwala nam cieszyć się rusztem jak najdłużej. Jak właściwie konserwować ruszty Broil King? Zapraszamy do artykułu!

Pierwsza konserwacja rusztów Broil King

Odpalając grilla po raz pierwszy, należy rozgrzać go do maksymalnej temperatury. Pokrętła ustawiamy na 10 minut w pozycji "High", dzięki temu z rusztu wypalą się wszystkie pozostałości po procesach produkcyjnych. Po tym czasie, wyłączamy grilla i czekamy, aż ruszty ostygną. Następnie pokrywamy je z dwóch stron olejem roślinnym o wysokim punkcie dymienia, np. olejem słonecznikowym

Po pokryciu rusztów olejem, rozgrzewamy grilla przez 10 minut, ustawiając pokrętła w pozycji "High". Następnie skręcamy pokrętła do połowy i zostawiamy grilla z zamkniętą pokrywą przez 30 minut. W tym czasie olej wpiecze się w ruszt i stworzy nieprzywierającą powłokę. Zakończeniem tych procesów jest wyłączenie pokręteł i ostygnięcie grilla.

Do konserwacji rusztów możemy użyć rozpylacza do oleju marki Broil King. Spray pozwala nanieść w postaci mgiełki niewielką ilość oleju spożywczego, by wykonać konserwację rusztów. Produktu możemy używać także w celu zabezpieczenia potraw przed przywieraniem. Jeśli napełnimy rozpylacz olejem ziołowym, bądź czosnkowym, możemy wzbogacić danie o dodatkowy aromat. Ciekawa forma i wysokiej jakości materiały sprawiają, że produkt jest nie tylko funkcjonalny, ale także bardzo elegancki.

Drugim produktem, który okaże się przydatny, jest pędzelek silikonowy. Za pomocą pędzelka nakładamy olej na ruszty w niezwykle wygodny sposób. Polecamy zestaw od Broil King, w którym pędzelek dostępny jest wraz z niewielkim rondelkiem. Dzięki temu w wygodny sposób przelejemy olej i będziemy mogli korzystać z niego podczas konserwacji. Silikonowy pędzelek idealnie sprawdzi się także podczas przygotowywania sosów lub marynat. Za jego pomocą z łatwością natłuścimy i nawilżymy grillowane potrawy, natomiast rondelek ze stali szlachetnej o pojemności 300 ml umożliwia podgrzanie wszelkich sosów.

Jakiego oleju używać do konserwacji rusztów?

Pamiętajmy o tym, aby wybierać olej, który wyróżnia się wysokim punktem dymienia. Czym jest punkt dymienia? To najniższa temperatura, w jakiej rozgrzewany olej lub tłuszcz zaczyna rozpadać się na wolne kwasy tłuszczowe i glicerol. W tej temperaturze produkt traci swoje właściwości odżywcze. Po przekroczeniu punktu dymienia dochodzi do zapłonu tłuszczu. Im więcej w składzie tłuszczu kwasów tłuszczowych, tym niższa temperatura dymienia. Właśnie dlatego zalecamy do konserwacji rusztów wybierać tłuszcz o wysokim punkcie dymienia, np. rafinowany olej słonecznikowy. Nie polecamy stosowania masła, ponieważ ulega ono zapaleniu i działa szkodliwie na nasze zdrowie. 

Punkt dymienia oleju

Właściwa konserwacja rusztów Broil King

Aby właściwie zakonserwować ruszty żeliwne Broil King, wystarczy pamiętać o kilku najważniejszych zasadach, które pozwolą nam cieszyć się grillem przez bardzo długi czas. Przede wszystkim należy wyczyścić ruszt po jego każdym użyciu. Pamiętaj, że im dłużej używasz grilla, tym łatwiej utrzymać ruszty w czystości.

  1. Grill Broil King rozgrzewamy przez około 10 minut, ustawiając pokrętła do pozycji "High". Dzięki temu wypalimy wszystkie pozostałości na ruszcie z poprzedniego grillowania.
  2. Następnie wyłączamy palniki i przy użyciu szczotki do czyszczenia rusztu, usuwamy zwęglone pozostałości.
  3. Za pomocą pędzelka lub sprayu, pokrywamy ruszt olejem.

W ofercie marki Broil King znajdziesz wiele rodzajów szczotek, które pomogą Ci zadbać o czystość rusztu. Poniżej prezentujemy kilka z nich.

Sprawdź także: Jak grillować na dwustronnych rusztach Broil King?

Konserwacja rusztów Broil King

Szczotka Broil King ze sprężynkami

Produkt ten jest wykonany z wytrzymałej stali nierdzewnej. Szczotka została wyposażona w wytrzymałe sprężyny, które doskonale radzą sobie z zapieczonymi resztkami jedzenia i trudnym do usunięcia brudem. Szczotka posiada zakrzywioną głowicę, zakres wygięcia naśladuje naturalne pociągnięcie pędzlem. Sprężynki w szczotce są wykonane ze stali szlachetnej i łatwo dopasowują się do czyszczonej powierzchni. Ogromną zaletą szczotki jest możliwość dotarcia za jej pomocą do trudno dostępnych miejsc. Ergonomiczny kształt pozwala bardzo dokładnie wyczyścić wszystkie zakamarki rusztu. 

Szeroka szczotka Broil King

Bardzo popularna wśród miłośników grillowania jest szeroka szczotka marki Broil King wykonana ze stali szlachetnej. Szerokość elementu czyszczącego wynosi aż 16,5 cm, co pozwala wyczyścić dużą powierzchnię za jednym podejściem. Co więcej, możesz obrócić szczotkę Broil King o 90 stopni, dzięki czemu jej bokiem wyczyścisz przestrzenie między żeberkami w ruszcie. Bakelitowy uchwyt, który się nie nagrzewa, gwarantuje pełne bezpieczeństwo podczas użytkowania.

Szczotka Broil King z nasadką

Szczotka z nasadką jest wykonana ze stali nierdzewnej. Podobnie jak szczotka ze sprężynkami, posiada zakrzywioną głowicę, której celem jest naśladowanie naturalnego pociągnięcia pędzla. To sprawia, że głowica doskonale usuwa brud podczas czyszczenia rusztu. Szczotka z serii Imperial posiada w zestawie 2 wymienne nasadki oraz specjalny hak, ułatwiający zawieszenie na półkach bocznych dowolnego grilla Broil King. Szczotka perfekcyjnie czyści powierzchnię rusztów, usuwając brud i nie rysując żeliwa.

Lodowa szczotka Broil King

Innym, bardzo ciekawym produktem jest lodowa szczotka Broil King. Zawiera wygodny uchwyt z 3 głowicami na kostki lodu oraz 3 tacki na lód. Lodowa szczotka Broi King doskonale sprawdzi się podczas czyszczenia zarówno rusztów grilli gazowych, jak i węglowych. Zastosowanie w kostce kostek lodu pozwala bardzo dokładnie wyczyścić każdy ruszt. Lód po zetknięciu z powierzchnią zaczyna parować, zapewniając idealną czystość.

Szczotka Broil King z włosiem palmy

Kolejnym, lubianym produktem do czyszczenia rusztu jest szczotka z włosiem palmy. Ta profesjonalna szczotka do grilla jest wykonana ze stali nierdzewnej. Wymienna, zakrzywiona głowica posiada włosie z palmy. Sztywne włosie skutecznie zatrzymuje brud na szczotce podczas czyszczenia rusztu. Szczotka posiada też ergonomiczną rączkę oraz uchwyt do powieszenia na półce grilla. Ten produkt jest przeznaczony do używania na ruszcie, którego temperatura nie przekracza 230ºC

Szeroka szczotka nylonowa Broil King

Szeroka szczotka z nylonowym włosiem przeznaczona jest do czyszczenia rusztów grilla po ich wychłodzeniu. Długi, stalowy pałąk wykończony wygodną rękojeścią z tworzywa zapewni komfortowe czyszczenie rusztów. Szczotka doskonale radzi sobie z każdym zanieczyszczeniem.

Jak wyczyścić ruszt żeliwny z rdzy?

Rdzewienie rusztu żeliwnego może być spowodowane tym, że ruszt przez długi czas nie był używany lub zostały na nim resztki jedzenia z poprzedniego grillowania. Kolejnym powodem jest brak odpowiedniej konserwacji. Pamiętajmy, że żeliwo ma tendencję do rdzewienia, dlatego powinniśmy już od pierwszego użycia dbać o ruszty w naszym grillu. Konserwacja rusztu jest niezbędna!

Jeżeli na Twoim ruszcie pojawi się rdza, usuń ją za pomocą szczotki do czyszczenia. Następnie wyjmij ruszty z grilla i bardzo dokładnie umyj je w ciepłej wodzie przy pomocy płynu do mycia naczyń. Pamiętaj o dokładnym spłukaniu wodą oraz wytarciu do sucha za pomocą ręcznika papierowego lub ręcznika kuchennego. Tak przygotowane ruszty umieszczamy ponownie w grillu i pokrywamy je grubą warstwą oleju o wysokim punkcie dymienia.

UWAGA! Nigdy nie myj rusztów żeliwnych w zmywarce!

Sprawdź także: Rodzaje rusztów stosowanych w grillach gazowych Broil King