Każdy zna włoskie Cappuccino i Espresso, ale czy próbowałeś już kiedyś Caffe Affogato? To popularny specjał, który jest dostępny niemal w wszystkich kawiarniach na terenie słonecznej Italii. Składa się z porcji aromatycznego Espresso oraz lodów waniliowych, które połączone razem doskonale się uzupełniają. Wypróbuj koniecznie, jeśli szukasz pomysłu na orzeźwiający deser w upalny dzień!

Caffe Affogato – co to jest?

Caffe Affogato, znane także pod nazwą Tartufo Affogato al Caffe, to wyjątkowy specjał pochodzenia włoskiego, który docenią nie tylko koneserzy intensywnych kaw, ale także wielbiciele słodkości. To proste połączenie zaledwie dwóch składników, które daje zaskakująco dobry efekt. Nazwa kawy pochodzi od włoskiego czasownika "Affogare", który oznacza utopić. I właśnie tym jest wyśmienite Caffe Affogato – to mieszanka składająca się z lodów waniliowych, zatopionych w świeżo zaparzonej porcji aromatycznego Espresso.

Takie połączenie może początkowo zaskakiwać, ale okazuje się, że te dwa składniki połączone w odpowiednich proporcjach, idealnie się komponują, dostarczając niezwykłej rozkoszy dla podniebienia. Lody wrzucone do filiżanki z gorącym naparem, po chwili zaczynają się rozpuszczać, dzięki czemu ich orzeźwiająca słodycz szybko łączy się z wyrazistym smakiem kawy. Ten specjał szybko podbija serca miłośników kawy, a jego picie staje się codziennym rytuałem!

Caffe Affogato w szklance

Początki Tartufo Affogato al Caffe nie są znane, jednak przypuszcza się, że ten specjał był przygotowywany we Włoszech już pod koniec XIX wieku. Światową popularność zaczął zdobywać dopiero wiek później – słowo "Affogato" zostało oficjalnie przyjęte w angielskim słowniku w 1992 roku.

Czym właściwie jest Caffe Affogato – deserem czy kawą? Na kartach menu we włoskich kawiarniach i restauracjach spotkamy ten specjał głównie w sekcji z deserami, jednak spotkamy także miejsca, w których Espresso zmieszane z lodami jest uznawane za kawę.

Sprawdź także: Kawa mrożona – jak zrobić?

Jak przygotować wyśmienite Caffe Affogato?

Ciężko czerpać przyjemność z picia gorącej kawy w środku lata, kiedy temperatura na zewnątrz przekracza 30 stopni Celsjusza. Na szczęście istnieją także inne sposoby, aby dostarczyć sobie dawki pobudzającej kofeiny – jedną z propozycji na upalny dzień jest Caffe Affogato.

Składniki na Caffe Affogato

Do przygotowania tradycyjnej wersji tego specjału potrzebujesz zaledwie dwóch składników:

  • porcji Espresso przygotowanego ze świeżo zmielonych ziaren
  • 1 gałki lodów waniliowych

Możesz także wzbogacić smak jeszcze bardziej, dodając cynamon, kruszoną czekoladę, wiórki kokosowe, syrop karmelowy lub ulubioną polewę.

Składniki do Caffe Affogato

Przygotowanie Caffe Affogato nie jest trudne, jednak pamiętaj o tym, że duży wpływ na uzyskany smak ma jakość zastosowanych składników, a także sposób parzenia kawy. Jeśli zależy Ci na aromatycznym napoju, w którym można wyczuć różne nuty smakowe – zawsze wybieraj kawy speciality z uznanych palarni. Zadbaj także o to, aby ziarna były świeżo zmielone tuż przed przygotowaniem kawy – tylko w ten sposób zachowasz pełnię ich aromatu.

Równie ważna jest jakość lodów – wybieraj te z naturalnym, krótkim składem. Jeśli masz trochę więcej czasu i zależy Ci na osiągnięciu jak najlepszego efektu, przygotuj lody domowej roboty.

Tartufo Affogato al Caffe – sposób przygotowania

  1. Przygotuj szklankę, w której zamierzasz wypić Caffe Affogato i włóż ją na kilka minut do lodówki. Dzięki temu zostanie schłodzona.
  2. Rozpocznij przygotowywanie deserowego specjału od zmielenia świeżej porcji ziaren, a następnie zaparz jedną lub dwie porcje Espresso. Możesz do tego wykorzystać kawiarkę lub ekspres automatyczny.
  3. Do schłodzonej wcześniej szklanki dodaj gałkę lodów waniliowych lub śmietankowych.
  4. Zalej lody w szklance świeżo zaparzonym Espresso.
  5. Gotowe! Delektuj się specjałem od razu po przygotowaniu.

Część lodów rozpuści się natychmiast w kontakcie z gorącym naparem, dzięki czemu kawa zyska kremową konsystencję.

Sposób przygotowania Caffe Affogato

Cold Brew zamiast Espresso

W tradycyjnym przepisie włoskim do przyrządzenia Caffe Affogato stosuje się zawsze porcję gorącego Espresso, ale część osób uważa, że jako baza do tego specjału lepiej sprawdzi się Cold Brew przygotowane z ziaren o lekkim, owocowym profilu. To kawa parzona na zimno, która w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność – wyróżnia się bogactwem nut smakowych i jest pozbawiona jakiejkolwiek goryczki. Jednak jej przygotowanie jest dosyć czasochłonne – ziarna powinny być namaczane w zimnej wodzie minimum przez 12 godzin! Jak przygotować Cold Brew? Oto przepis:

  1. Przygotuj około 70 gramów grubo zmielonej kawy speciality o owocowym profilu smakowym. Jeśli lubisz kawy o mocnym aromacie, możesz zmielić nieco więcej ziaren.
  2. Przesyp zmielone ziarna do naczynia z zakrętką. Możesz zastosować specjalną butelkę do parzenia specjałów Cold Brew lub zwykły słoik.
  3. Zalej około 1 litrem zimnej wody, zakręć i potrząśnij, aby mieć pewność, że wszystkie cząstki ziaren dobrze nasiąknęły wodą.
  4. Włóż do lodówki na 12-16 godzin. Jeśli wolisz słabszą kawę, możesz skrócić czas macerowania ziaren do 10 godzin.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij z lodówki naczynie z kawą i wymieszaj ponownie, a następie przelej do szklanki, używając lejka i filtra do kawy, by pozbyć się fusów.
  6. Cold Brew jest już gotowe do wymieszania z porcją lodów. Smacznego!

Cold Brew z lodem

Odpowiednio przygotowane Cold Brew daje orzeźwienie i zachwyca łagodnym smakiem z wyczuwalnymi nutami owoców, jednak opracowanie uzyskanie efektu dopasowanego do indywidualnych preferencji może wymagać kilku prób. Nie musisz jednak za każdym razem czekać kilkanaście godzin, aż kawa będzie gotowa – niedawno na rynku pojawił się pierwszy ekspres do kawy, który potrafi przygotowywać aż 32 specjały, w tym chłodne napoje Cold Brew. To innowacyjny model Jura Z10, wyposażony w technologię ekstrakcji na zimno – przygotuje orzeźwiającą, chłodną kawę w zaledwie kilka minut!

Sprawdź także: Nowości od marki Jura – czym zaskakuje ekspres do kawy Jura Z10?

Jaka kawa ziarnista do przygotowania Caffe Affogato?

Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotowane Tartufo Affogato al Caffe smakowało wyśmienicie, sięgnij po kawę speciality wysokiej jakości. Takie produkty powstają wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych ziaren, uprawianych na niewielką skalę, dzięki czemu specjały parzone na ich bazie zawsze smakują wyśmienicie. Poszukując odpowiedniej mieszanki ziaren, koniecznie zwróć uwagę na ich stopień wypalenia oraz profil smakowy. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji kaw, które będą odpowiednie do przygotowania porcji Espresso.

COFFEED kawa ziarnista Brazylia Monte Carmelo Espresso

Do stworzenia tej mieszanki zastosowano starannie wyselekcjonowane ziarna Arabiki, pozyskane z brazylijskich plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro. W smaku kawy dominują nuty czekolady deserowej oraz słodkiego toffi z dodatkiem suszonych owoców – taka kompozycja zapewnia słodko-gorzki smak idealny jako baza Espresso.

LaCava Fazenda Monte Belo - Kawa Ziarnista

Ziarna Arabiki pozyskane w Brazylii z długo dojrzewających owoców kawowca, czego efektem jest pełne body i wyjątkowa słodycz. Przeznaczona do przygotowywania Espresso metodami ciśnieniowymi – w ekspresie automatycznym lub kolbowym. Ma bardzo niski poziom kwasowości, a w jej smaku można wyczuć nuty czekolady, orzechów laskowych, migdałów oraz suszonych owoców.

The White Bear kawa ziarnista BRAZYLIA GUAXUPE (A)

Kawa stworzona z brazylijskich ziaren Arabiki, które dojrzewały w regionie Minas Gerais na wysokości 800-1000 metrów n.p.m. Odpowiedni klimat z dużym nasłonecznieniem umożliwił rozwój naturalnej słodyczy, bez dodatku goryczy i kwasowości. Pijąc Espresso zaparzone z tej mieszanki ziaren wyczujesz karmelowo-czekoladowe nuty, z dodatkiem kwiatowych aromatów.

Inne propozycje kaw na zimno

Nie musisz rezygnować z picia kawy, gdy temperatura na zewnątrz jest tak wysoka, że masz ochotę jedynie na orzeźwiające, chłodne napoje. Caffe Affogato to tylko jeden przykład specjału na chłodno – propozycji idealnych na upalne dni jest znacznie więcej! Cold Brew również nie musi być wykorzystane wyłącznie do przygotowania specjału z lodami – doskonale smakuje serwowane bez żadnych dodatków. Co jeszcze mogą pić miłośnicy kawy w sezonie letnim? Oto kilka pomysłów:

  • Tonic Espresso – napój opracowany przez baristów ze Szwecji, który powstaje na bazie podwójnego Espresso, zmieszanego z 150 ml toniku. Specjał jest podawany w wysokiej szklance, wypełnionej kostkami lodu. Smak uzyskanego napoju jest mocny i gorzkawy, dla złagodzenia warto dodać sok z limonki lub cytryny. Można także spotkać wersje z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców – malin, truskawek lub jagód.
  • Caffe Freddo – to pomysł na orzeźwiającą kawę opracowany w Grecji. Występuje w dwóch wersjach. Pierwsza z nich to Espresso Freddo, czyli podwójna porcja Espresso mieszana w shakerze z kostkami lodu, aż do momentu uzyskania puszystej pianki. Druga wersja, czyli Freddo Cappuccino ma jeszcze jeden dodatkowy składnik – spienione mleko.
  • Frappe – szybki w przygotowaniu napój, który powstaje ze zmieszanie w shakerze kawy rozpuszczalnej, zimnej wody oraz cukru. Ze względu na łatwość przygotowania zyskała ogromną popularność, jednak nie ma tak bogatych walorów smakowych, jak kawy przygotowywane ze świeżo zmielonych ziaren.

Zobacz też: Najlepsza kawa ziarnista – ranking