Wybór najlepszej kawy ziarnistej to nie lada wyzwanie, zwłaszcza dla osób, którym zależy na zakupie mieszanek o najwyższej jakości i doskonałym smaku. Stając przed półkami sklepowymi, widzimy bogatą ofertę produktów, przez co często trudno jest nam zdecydować się na kawę najbardziej dopasowaną do osobistego gustu i preferencji. Jednak istnieją pewne wyznaczniki, które z pewnością ułatwią Ci wybór! Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się, czym wyróżniają się najlepsze kawy ziarniste oraz poznaj nasz subiektywny ranking!

Najlepsza kawa ziarnista – na co zwrócić uwagę?

Na wstępie należy zaznaczyć, że pojęcie najlepszej kawy ziarnistej jest bardzo subiektywne. Doskonała kawa jest przede wszystkim dopasowana do naszego gustu smakowego i codziennych potrzeb, przez co dla każdego może oznaczać zupełnie coś innego. Na smak i aromat kawy wpływa szereg czynników, takich jak jakość i świeżość ziaren, stopień palenia, czy kraj pochodzenia. Jedni preferują kawę o orzeźwiających owocowych nutach i niższej zawartości kofeiny, inni natomiast wolą, kiedy posiada ona bardziej czekoladowy smak i aromat wraz z niskim stopniem kwasowości.

Kawy białe i czarne przyrządzone na bazie kawy ziarnistej

Co ciekawe, oceną jakości kaw zajmuje się międzynarodowa organizacja nonprofit The Specialty Coffee Association, zrzeszająca wielu profesjonalistów z branży kawowej – od producentów po baristów. Głównym celem organizacji jest promowanie zrównoważonej produkcji i sprawiedliwego handlu w przemyśle kawowym. Aby móc sięgać po najlepszą kawę ziarnistą warto znać poszczególne czynniki wpływające na jej cechy.

Rodzaje kaw ziarnistych

Pierwszym kryterium jest rodzaj ziaren, z których składa się kawa. Choć istnieją różne jej odmiany, to dostępne na rynku propozycje składają się zazwyczaj z ziaren Arabiki, Robusty lub mieszanki obu tych gatunków. Każda z odmian posiada inne cechy, które wpływają nie tylko na smak oraz aromat kawy, ale także na jej właściwości pobudzające.

  • Arabika – za najlepsze kawy uznaje się zazwyczaj te składające się w 100% z ziaren Arabiki, ze względu na jej konsystencję oraz walory smakowe. Produkcja Arabiki zajmuje aż 70% rynku kawowego. Charakteryzuje się intensywnym aromatem i delikatnym smakiem z mniejszą goryczą niż w przypadku Robusty. Ze względu na niższą zawartość kofeiny, Arabika będzie najlepszym wyborem dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze oraz inne choroby układu sercowo-naczyniowego.
  • Robusta – wybór kawy z zawartością ziaren Robusty to doskonała opcja dla osób potrzebujących mocnego pobudzenia. Jej ziarna pochodzą najczęściej z rejonów centralnej i zachodniej Afryki oraz południowej Azji. Jest łatwiejsza w uprawie, co wpływa także na jej korzystną cenę. Charakteryzuje się wyższą zawartością kofeiny niż Arabika oraz intensywnym smakiem z wyraźną nutą goryczki.

Najlepsza kawa ziarnista

Proces palenia

Na smak i aromat kawy, a także zawartość kofeiny wpływa stopień jej palenia. Im bardziej palona kawa, tym posiada ciemniejszy kolor, niższą zawartość kofeiny oraz traci naturalną kwasowość na rzecz bardziej czekoladowych aromatów. Najlepszy efekt uzyskuje się, przygotowując kawę ze świeżo palonych ziaren – jest to jeden z powodów, dla którego lepiej kupować ją na bieżąco, zamiast gromadzić duże zapasy. Kawa z czasem traci swoją świeżość i bogaty aromat – dzieje się to zwykle po upływie 30 dni od procesu palenia.

Możemy wyróżnić cztery jego rodzaje:

  • palenie jasne – jasno palone ziarna kawy charakteryzują się najwyższą zawartością kofeiny oraz delikatnym smakiem. Posiadają naturalną kwasowość i orzeźwiający, lekko cytrusowy aromat. Palenie przebiega zazwyczaj w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a ziarna zyskują jasno brązowe zabarwienie, zbliżone do koloru cynamonu.
  • palenie średnie – jest to bez wątpienia najczęściej spotykany stopień palenia. Osłabia ono kwasowość kawy i sprawia, że posiada lepszy i bardziej zrównoważony smak z wyczuwalnymi nutami goryczki. Ziarna kawy palone w ten sposób posiadają brązowe zabarwienie. Charakteryzują się także optymalną zawartością kofeiny.

Kubek kawy z ziarnami kawy

  • palenie średnio ciemne – ten proces w znacznym stopniu eliminuje kwasowość. Kawa posiada bardzo mocny aromat z czekoladowymi nutami i wyczuwalną goryczką. Ziarna charakteryzują się mocno brązowym zabarwieniem. Pojawia się w niej także bardziej słodki smak, wynikający z karmelizowania cukrów znajdujących się w ziarnach.
  • palenie ciemne – ziarna wypalane tą metodą charakteryzują się bardzo ciemnym, czekoladowym kolorem oraz intensywnym aromatem. Nabierają one wyraźnej goryczki, za to tracą praktycznie całą kwasowość. Posiadają także stosunkowo małą zawartość kofeiny w porównaniu do jasno palonych ziaren. Co prawda kawa traci w dużej mierze swoje naturalne nuty, jednak zyskuje przyjemny smak oraz aromat czekolady i orzechów.

Ile kosztuje kawa ziarnista

Zdarza się, że cena kawy nie zawsze idzie w parze z tym, jak postrzegają ją konsumenci – drogie kawy czasem nie spełniają naszych oczekiwań, a w niższych półkach cenowych można znaleźć prawdziwe perełki. Na rynku dostępny jest szeroki wybór kaw ziarnistych o różnej wartości. Wydając na kawę 80-120 zł można już liczyć, że będzie ona całkiem dobrej jakości. Jednak istnieją także dużo droższe kawy, których cena może przyprawić o zawrót głowy. Są nie tylko drogie, ale także dużo mniej dostępne niż inne kawy na rynku, co wynika przede wszystkim ze sposobu ich produkcji. Najdroższą kawą świata jest Black Ivory Coffee, która kosztuje 1100 dolarów za kilogram! Produkowana jest przez Black Ivory Coffee Company w prowincji Surin w Tajlandii, a kluczową rolę odgrywają słonie azjatyckie. Kolejnym przykładem jest słynna Kopi Luwak, w której produkcji biorą udział małe ssaki – łaskuny. Koszt zakupu takiej kawy sięga nawet 700 dolarów za kilogram. Nie można pominąć w rankingu także Blue Mountain, która uprawiana jest w górach o tej samej nazwie, znajdujących się we wschodniej części Jamajki. Koszt zakupu kawy wynosi około 1000 zł za kilogram.

Przeczytaj także: Najdroższa kawa świata

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Jednym z ważniejszych kryteriów wyboru kawy ziarnistej powinien być rodzaj napoju, który chcesz przygotować na jej bazie. Tak naprawdę możesz zaparzyć aromatyczne Espresso lub pyszne Latte Macchiato z użyciem większości kaw, jednak wybranie mieszanek o odpowiednich cechach pozwoli Ci uzyskać najlepsze efekty smakowe. Warto także zwrócić uwagę na to, w jaki sposób planujemy przygotowywać napój. W zależności, czy posiadamy ekspres kolbowy, automatyczny lub przelewowy, sprawdzą się do nich różne rodzaje kaw, o czym znajdziemy informacje na ich opakowaniach. Poznaj najlepsze propozycje kaw ziarnistych z naszego sklepu i ciesz się wyjątkowym smakiem pobudzajacego napoju każdego dnia!

najlepsza kawa ziarnista do ekspresu

Najlepsze kawy ziarniste do Espresso

Kawa do przyrządzenia Espresso powinna posiadać delikatną kwasowość oraz cytrusowe nuty.

  • LaCava Brazyliana – to zdecydowany faworyt wśród wysokiej jakości kaw ziarnistych. Składa się w 100% ze starannie wyselekcjonowanych ziaren Arabiki o średnim stopniu palenia. Charakteryzuje się łagodnością i bogatym aromatem z korzennymi oraz czekoladowymi nutami, który zachwyca najbardziej wymagających koneserów kawy. Cechuje się także niską zawartością kofeiny, dzięki czemu możesz pić ją nawet późnym popołudniem. Najlepiej przygotowywać ją w ekspresie automatycznym lub kolbowym.

  • COFFEED kawa ziarnista GWATEMALA Todosantarita – to wyselekcjonowana mieszanka najlepszych ziaren Arabiki, pochodzących ze słonecznej Gwatemali. Charakteryzuje się średnim stopniem palenia oraz niesamowitym smakiem i aromatem z nutami czekolady, suszonych śliwek oraz grejpfruta. Dzięki niskiej zawartości kofeiny możesz delektować się jej wyjątkowym smakiem o każdej porze dnia!

  • The White Bear kawa ziarnista KOLUMBIA EXCELSO – to wyjątkowa propozycja marki White Bear, która składa się w 100% z kolumbijskiej odmiany Arabiki. Cechuje się przyjemnym aromatem oraz słodkawym smakiem z nutami czekolady, śliwki oraz karmelu. Przygotowywanie kawy odbywa się w białostockiej palarni pod czujnym okiem specjalistów. Mieszanka cechuje się niską zawartością kofeiny, dzięki czemu możesz pić ją także późnym popołudniem. Świetnie nadaje się do przygotowania w ekspresach kolbowych i automatycznych.

Najlepsze kawy ziarniste do kaw z mlekiem

  • Palarnia Blend kawa ziarnista Czorna Pantera – to wyjątkowa kawa rzemieślnicza, składająca się w 80% z ziaren Arabiki oraz 20% z ziaren Robusty. Cechuje się słodko-czekoladowymi nutami z delikatnym smakiem owoców cytrusowych. Posiada optymalną zawartość kofeiny, wynikającą ze średniego stopnia palenia. Z pewnością świetnie sprawdzi się do przygotowania w ekspresie automatycznym i kolbowym.

  • Korona 1912 kawa ziarnista Czarna – to wysokiej jakości mieszanka składająca się w 80% z brazylijskich ziaren Arabiki oraz w 20% z ziaren Robusty, pochodzących z Indii. Charakteryzuje się ciemnym stopniem palenia i wyrazistym smakiem oraz aromatem z nutami czekolady, gałki muszkatołowej i orzechów. Dzięki wyższej zawartości kofeiny świetnie nadaje się jako napój na rozpoczęcie dnia.

Sprawdź także: Jak zrobić Flat White?

Uniwersalne kawy

To odmiany, które doskonale sprawdzą się zarówno do kaw białych, jak i czarnych.

  • COFFEED kawa ziarnista ARABICA BLEND Brazylia Cerrado, Indie Malabar – to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren Arabiki z Brazylii Cerrado i Indii Malabar, która z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających wielbicieli kawy! Cechuje się niską kwasowością oraz wyjątkowym smakiem i aromatem z nutami orzechów, prażonych migdałów oraz śliwki. Świetnie sprawdzi się do przygotowania za pomocą ekspresu automatycznego lub kolbowego.

  • LaCava Gran Lattina – to wyjątkowa kawa, która zabierze Cię w słoneczne zakątki Brazylii oraz Indii. Składa się w 75% z ziaren Arabiki oraz w 25% z ziaren Robusty, które poddane zostały średnio-ciemnemu paleniu craftowemu. Charakteryzuje się niesamowitym smakiem i aromatem z nutami karmelu, masła orzechowego, migdałów oraz czekolady. Rekomenduje się przygotowanie jej za pomocą ekspresu automatycznego lub kolbowego.

  • HAYB Speciality Coffee kawa ziarnista Black Espresso Blend – to doskonała mieszanka najlepszych ziaren Arabiki (70%) i Robusty (30%), która sprawdzi się do przygotowania aromatycznego Espresso i nie tylko! Cechuje się średnią zawartością kofeiny i ciemnym stopniem palenia, który wydobywa z niej niesamowity smak i aromat, przywodzący na myśl czekoladę deserową i orzechy włoskie. Doskonale sprawdzi się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, jak i metodą tradycyjną.