Caffe Corretto to Espresso z dodatkiem alkoholu. Zanim stało się popularne, łączenie kawy i alkoholu nie było we Włoszech zupełnie nieznane. Kawa zmieszana z alkoholem sprzedawana pod nazwą „Caffè Corretto” weszła do włoskiego mainstreamu dopiero w drugiej połowie XX wieku. Jak smakuje kawa z alkoholem i jak ją przygotować? Sprawdź!

Caffe Corretto w zależności od regionu

Caffe Corretto, czyli poprawiona kawa, spożywana jest na terenie całych Włoch, ale sposób jej picia różni się w zależności od regionu. Na północy kawa była najczęściej poprawiana grappą, brandy lub ziołowym destylatem aquavit. W tych rejonach rolnicy i robotnicy spożywali ją najczęściej rano, aby się rozgrzać. Tymczasem w środkowych i południowo-środkowych Włoszech, Caffe Corretto o smaku anyżowym towarzyszyło posiłkom i pełniło funkcję wspomagającą trawienie. Poprawione Espresso po posiłku łączono z ziołowym likierem Strega w Kampanii czy zielonym likierem Centerba w Abruzji.

Kawa Corretto

Po latach 30. XX wieku Caffe Corretto nadal serwowano w całych Włoszech, choć jego popularność spadła. W latach wcześniejszych Caffe Corretto była ulubionym napojem po posiłkach. Szczególnie powszechne było jedzenie lunchu w domu, a następnie spotkanie z przyjaciółmi w kawiarni przed powrotem do pracy. W Emilii-Romanii ulubionym alkoholem była grappa lub likiery o anyżowym smaku. Niektórzy nawet dodawali do swojej kawy włoskie wino Lambrusco. Współcześni, włoscy barmani narzekają, że dzisiaj ludzie rzadko zamawiają Caffe Corretto, a ci, którzy to robią, są już w podeszłym wieku. 

Sprawdź także: Kawa po irlandzku – jak pić?

Kawa z alkoholem – co dodawać do kawy Corretto?

Warto podkreślić, że nie istnieje jedyna, właściwa wersja kawy Corretto. Możemy dodać do Espresso prawie każdy rodzaj alkoholu, który lubimy. Jednak jednym z najbardziej tradycyjnych i popularnych trunków używanych do korygowania kawy jest bez wątpienia grappa (włoski napój alkoholowy, destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina). Więc jeśli chcemy poprawić Caffe Corretto w tradycyjny sposób, sięgniemy właśnie po ten trunek. 

Grappa do kawy

W innych regionach grappę często zastępuje likier sambuca, która nadaje napojowi niepowtarzalny smak – jednocześnie słodki, gorzki i pikantny. Sambuca produkowana jest na bazie kwiatów czarnego bzu (wł. Sambuco), anyżu gwiaździstego, kopru włoskiego, lukrecji oraz soków. Warto również wspomnieć o bardzo włoskim sambuca con la mosca – rytuale aromatyzowania sambuci ziarnem kawy. Do likieru wrzuca się nieparzystą liczbę ziaren kawy i podpala powierzchnię. Gdy alkohol się wypali, zdmuchuje się płomień i wypija napój, a ziarna kawy żuje. Istnieją również odmiany kawy z dodatkiem anyżu, który jest świeży i ostry, oraz mistrà – likieru anyżowego produkowanego w Lacjum i Marche, który ma bardziej wytrawny smak. Ciekawostką jest fakt, że w niektórych barach w Salento nadal zwyczajowo zostawia się butelkę anyżu na ladzie, aby klienci mogli poprawić swoją kawę według własnych upodobań.

Sambuca dodawana do kawy

Innymi, często spotykanym alkoholem jest też: brandy, kremy na bazie whisky, takie jak słynny Bailey's, które nadają kawie kremowości i przyjemnej konsystencji. Z drugiej strony rum i whisky mogą sprawić, że Espresso będzie jeszcze mocniejsze i bardziej intensywne. 

Kawa z alkoholem Baileys

Sprawdź także: Kawa po wiedeńsku – jak przygotować?

Kawa Moretta di Fano

W tradycji Caffe Corretto bez cienia wątpliwości wyróżnia się Moretta di Fano. Tradycja głosi, że Moretta powstała jako gorący, energetyzujący napój dla rybaków, zmuszonych do ciężkiej pracy zmianowej w wyczerpujących warunkach pogodowych. Moretta była zazwyczaj serwowana w szklance. Jest to słodzona kawa Espresso, do której dodaje się alkoholową mieszankę likieru anyżowego, rumu, brandy (lub koniaku) i skórki cytryny. W barze przygotowuje się ją poprzez podgrzanie 3 łyżeczek mieszanki alkoholowej, 2 łyżeczek cukru i kawałka skórki cytryny bezpośrednio w filiżance dyszą parową ekspresu do kawy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy wrzącą kawę Espresso, uważając, aby nie pomieszać składników. Jedną z podstawowych cech Moretty jest podział na 3 odrębne warstwy, składające się z likieru, kawy i kremu kawowego

Kawa Moretta

Historia Caffe Corretto: tradycja coppa dell’amicizia

Mieszanie kawy i alkoholu to starożytna praktyka znana w wielu krajach. Przez wiele lat na terenach wiejskich w zwyczaju było dodawanie do kawy kilku kropel lokalnie produkowanego alkoholu, czasem dyskretnie, pod pretekstem (lub usprawiedliwieniem), że jest ożywczy. Wszędzie rozwinęły się lokalne tradycje i niezliczone przepisy. Niektóre przykłady to kawa po irlandzku z odrobiną whisky, Cafe Brulot w Nowym Orleanie z koniakiem i Cafe Bourguignon z czerwonym winem z Burgundii. Dolina Aosty we Włoszech wypracowała swoją własną, szczególnie oryginalną, świąteczną tradycję, która jest bardzo popularna w miesiącach zimowych – goście piją kawę i alkohol z biesiadnego kubka przyjaźni.

Kubek przyjaźni

Drewniane kubki przyjaźni są typowe dla włoskiej doliny Aosty i niektórych sąsiednich dolin. Stanowią odmianę grolli, która wykonana jest ze szlachetnego drewna. Podczas gdy grolla służy do picia wina, kubki przyjaźni służą do serwowania kawy z grappą, skórką pomarańczową i cukrem. Mieszanina jest następnie podpalana. Goście na zmianę piją z tego samego kubka, a każda osoba bierze łyk z innego dzióbka, bez dotykania go ustami. Kubek jest odkładany tylko wtedy, gdy jest pusty. Ta tradycja, bardzo popularna w ubiegłym stuleciu, zwłaszcza zimą, obecnie zanika, głównie ze względów higienicznych. Tym samym coppa dell’amicizia (jak nazywa się ją po włosku) stopniowo staje się pamiątką dla miłośników folkloru.

Jak przygotować Caffe Corretto? Przepis

Caffe Corretto przygotujesz samodzielnie w domu. Espresso, na bazie którego tworzona jest kawa, możesz zaparzyć w ekspresie do kawy, aby wydobyć pełnię smaku i aromatu z kawowych ziaren.

Składniki na Caffe Corretto:

  • 30 ml świeżo parzonego Espresso
  • 30 ml grappy

Przepis na Caffe Corretto:

  1. Zacznij przygotowania Espresso. Wybierz swoje ulubione ziarna kawy i ustaw w ekspresie dowolne parametry zaparzania.
  2. Grappę dodaj do zaparzonego Espresso. W razie potrzeby, możesz kawę dosłodzić, jednak nie jest to wymagane. 

Przepis na Caffe Corretto

Ekspresy do kawy, w których przygotujesz idealne Espresso

 

Ekspres do kawy Jura E6 Piano Black (EB)

Jeden z największych bestsellerów wśród ekspresów do kawy szwajcarskiej marki Jura! Model Jura E6 Piano Black (EB) został wyposażony w najważniejsze elementy, które pomagają przygotować perfekcyjne Espresso. Urządzenie posiada nowoczesny młynek Proffesional Aroma Grinder, który zapewnia idealne rezultaty mielenia podczas całego okresu użytkowania produktu. Inteligentne wstępne nagrzewanie oraz Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej (P.E.P) gwarantuje najwyższą jakość kawy.

Ekspres do kawy Jura E4 Piano Black (EA)

Ekspres do kawy Jura E4 Piano Black (EA) został stworzony specjalnie z myślą o osobach, które preferują klasyczne kawy bezmleczne. Doskonale nadaje się do przygotowania klasycznego Espresso. Zaawansowane technologie szwajcarskiej marki Jura gwarantują perfekcyjnie przygotowaną kawę. Jednostka zaparzająca 8 generacji w połączeniu z Procesem Ekstrakcji Pulsacyjnej gwarantuje uzyskanie głębokiego smaku, a nowoczesny młynek Professional Aroma Grinder wydobywa aż o 12,2% więcej aromatu niż klasyczne młynki!

Ekspres do kawy Jura ENA 4 Full Metropolitan Black (EA)

Ekspres do kawy ENA 4 Full Metropolitan Black (EA) to urządzenie szwajcarskiej marki Jura – lidera w branży ekspresów automatycznych. Marka Jura prezentuje kolejny funkcjonalny model, stworzony specjalnie dla miłośników czarnej kawy – dostępne są 4 specjały kawowe – Kawa, Kawa Doppio, Espresso, Espresso Doppio. Moc kaw możemy regulować w zakresie trzech poziomów. Niezwykle dokładny młynek Aroma G3 oraz innowacyjna technologia P.E.P pozwala otrzymać kawę tak smaczną, jak nigdy wcześniej! Natomiast Inteligenty System Wody (I.W.S) wraz z filtrami CLARIS pozwoli uniknąć szkodliwego kamienia!

Ekspres do kawy Jura E8 Piano White (EB)

Szwajcarska precyzja i innowacyjne technologie, które wystarczą na długie lata użytkowania. Ekspresy do kawy szwajcarskiej marki Jura E8 Piano White (EB) został wyposażony w nowoczesne rozwiązanie, jakim jest Proces Ekstrakcji Pulsacyjnej, który pozwoli Ci przygotować idealne Espresso. W ekspresie Jura E8 Piano White (EB) przygotujesz aż 17 różnych specjałów kawowych. Wszystkie kawy mają najwyższy poziom serwowanych napojów w najlepszych kawiarniach, Wśród pozycji w menu dostępne są zarówno kawy przeznaczone dla zwolenników intensywnych kaw bez mleka, jak i kawy z pianką mleczną dla tych, którzy lubią się delektować delikatniejszymi napojami. 

Jaka kawa do przygotowania Caffe Corretto?

Caffe Corretto najlepiej smakuje na mocnym, wyrazistym Espresso. Aby takie przygotować, koniecznie sięgnij po kawę z segmenu speciality. Masz wówczas pewnośc, że uzyskasz najlepszy smak i aromat w swojej filiżance. Poniżej prezentujemy kawy idealnie nadające się na Espresso.

Kafar Speciality Gwatema Acatenango Espresso

Kawa ziarnista Speciality Gwatema Acatenango Espresso to gwatemalski klasyk, który sprawdzi się do Espresso. W nutach smakowych wyraźnie wyczujesz kakao, chałwę i owoce leśne. Oczaruje Cię także gładkie body.

COFFEED Speciality Brazylia Monte Carmelo

Średni stopień wypalenia ziaren w kawie COFFEED Monte Carmelo pozwolił uzyskać esencję o doskonałej kremowej konsystencji i wyczuwalnym słodko-gorzkim smaku. Mieszanka jest połączeniem precyzyjnie wyselekcjonowanych ziaren, pochodzących z brazylijskich plantacji Monte Carmelo i Chapadao de Ferro. Doskonały smak 100-procentowej Arabiki otoczony został aromatami czekolady deserowej, słodkiego toffi oraz suszonych owoców.

HAYB Speciality Coffee Black Espresso Blend

Doskonała kawa do zaromatycznego Espresso. Ziarna bogate są w aromaty czekolady deserowej i orzecha włoskiego, a kawa wyróżnia się niską kwasowością i brakiem nut owocowych. Idealne jako mocne Espresso we włoskim stylu lub baza do kaw mlecznych oraz kawy poprawionej, czyli Caffe Corretto.

HAYB Speciality Coffee Yellow Espresso Blend

Yellow Espresso Blend to kawa słodsza w smaku niż kawa Black. W smaku wyraźnie wyczuwalne są owocowe nuty  i wyższa kwasowość. Kawa przypadnie do gustu zwłaszcza tym osobom, które lubią szukać ciekawych smaków w swojej filiżance Espresso. To także połączenie dwóch naszych bestsellerowych kaw – Espresso z Brazylii i Espresso z Gwatemali.

Pełną ofertę naszych kaw znajdziesz w kategorii: Kawy do ekspresów. Zapraszamy!