Miłośnicy białej kawy coraz częściej szukają zamienników dla tradycyjnego mleka. Kawa z mlekiem roślinnym jest doskonałą alternatywą dla wszystkich, którzy chcą mieć w swojej filiżance napój pozbawiony laktozy. Jakie mleko roślinne do kawy wybrać? Które będzie najsmaczniejsze i nie zepsuje smaku napoju?

Mleko roślinne a mleko zwierzęce

W dzisiejszych czasach zakup mleka do kawy wiąże się z dużym wyborem – mleko krowie nie jest już jedyną możliwą opcją dostępną w sklepach. Mleko roślinne do kawy także nieustannie zyskuje na popularności wraz z rosnącą troską o środowisko, dobrostan zwierząt, ale także własne zdrowie. Dietetycy również popierają zamianę mleka zwierzęcego na mleko roślinne:

Nie ma żadnych minusów sięgania po mleko roślinne zamiast mleka krowiego – mówi Dana Ellis Hunnes, starszy dietetyk szpitala UCLA Health – Mimo że mleko to tylko niewielka część diety człowieka, mleko roślinne wraz z dietą roślinną oferuje wiele korzyści dla zdrowia i środowiska.

Istnieje wiele smaków i rodzajów roślinnych alternatyw dla mleka. Przy tak wielu dostępnych rodzajach produktów zastępczych, mamy duże prawdopodobieństwo, że znajdziemy takie, które będzie nam odpowiadać.

Mleko roślinne i zwierzęce a środowisko

Najważniejsze różnice między mlekiem roślinnym a krowim to:

  • Brak hormonów – krowy produkują mleko w czasie ciąży i laktacji, gdy naturalnie występuje wzrost hormonu estrogenu. Krowy na fermach przemysłowych, gdzie hodowanych jest 70% krów mlecznych, mają seryjne ciąże, które skutkują niezwykle wysokim poziomem hormonów. Ten naturalnie występujący estrogen przedostaje się do mleka, które dodajemy do kawy. Niektóre badania pokazują, że może zwiększać ryzyko raka piersi, macicy i prostaty.
  • Niższa zawartość tłuszczu i kalorii – niektóre aspekty odżywcze mleka roślinnego są podobne do mleka krowiego, takie jak zawartość sodu czy potasu. Ale według American Society of Nutrition większość alternatyw dla mleka jest zdrowszym wyborem, jeśli chodzi o ilość tłuszczu i kalorii. W porównaniu z jedną filiżanką pełnotłustego mleka krowiego, większość mleka roślinnego ma od 37% do 75% mniej tłuszczu.
  • Mniejsza zawartość cukru – niesłodzone odmiany mleka roślinnego dają możliwość spożywania mniejszej ilości cukru niż mleko krowie, które zawiera 12 gramów węglowodanów z cukrów mlecznych (laktozy). Wiele niesłodzonych odmian mleka roślinnego zawiera tylko jeden gram węglowodanów. Im mniej cukru możemy dodać do naszej diety, tym lepiej.

Mleko roślinne do kawy

  • Mleko roślinne jest przyjazne dla środowiska – nie trzeba nikogo przekonywać o tym, że nasze wybory żywieniowe mają wpływ na zmianę klimatu. Diety roślinne, w tym alternatywy dla mleka, mogą odegrać dużą rolę w ochronie naszego środowiska.
  • Wymaga mniej terenów pod uprawę – aby pozyskiwać mleko tradycyjne, konieczne są tereny pod wypasanie krów. Przestrzeń, której potrzebują krowy i spożywany przez nie pokarm, często prowadzą do wylesiania, co wpływa niekorzystnie na zmiany klimatyczne. W porównaniu z ziemią, której krowy potrzebują do wypasu lub produkcji żywności, rośliny uprawiane w celu produkcji alternatywnych produktów mlecznych wymagają bardzo niewielkiej powierzchni. Wyprodukowanie 4 litrów mleka roślinnego wymaga średnio 10% ziemi potrzebnej do wyprodukowania tej samej ilości mleka krowiego.
  • Mniejsze zużycie wody – produkcja mleka roślinnego oszczędza wodę w porównaniu z wodą potrzebną do produkcji mleka krowiego w gospodarstwach mleczarskich. Ilość wody używanej do produkcji mleka roślinnego jest średnio o 50% mniejsza niż w przypadku mleka krowiego.
  • Niższa emisja gazów cieplarnianych – według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa produkcja mleka krowiego odpowiada aż za 20% całkowitej światowej emisji gazów cieplarnianych. Rośliny potrzebne do produkcji zamienników mleka wytwarzają znacznie mniej dwutlenku węgla.

Mleko krowie vs mleko roślinne

Sprawdź także: Caffe Latte a Latte Macchiato – jakie są różnice?

Właściwości mleka roślinnego. Czy kawa z mlekiem roślinnym jest zdrowa?

Właściwości napoju roślinnego zależą od jego rodzaju. Na rynku dostępne jest m.in. mleko owsiane, mleko ryżowe, mleko kokosowe, mleko migdałowe czy mleko sojowe. Warto pamiętać, że mleko kokosowe, podobnie jak mleko krowie, ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, ale inne napoje roślinne mają znacznie zdrowszy profil tłuszczowy. Na przykład mleko migdałowe, orzechy nerkowca i orzechy makadamia zawierają więcej zdrowych dla serca tłuszczów nienasyconych, podobnie jak mleko sojowe, konopne czy lniane. Mleko sojowe zapewnia taką samą dużą ilość białka, jak mleko krowie.

Mleko migdałowe do kawy

Tradycyjne produkty mleczne dostarczają ważnych składników odżywczych, takich jak: białko, wapń, witamina A, witamina D, magnez, fosfor, potas, ryboflawina, witamina B12, cynk, cholina i selen. Mleko sojowe wzbogacone wapniem, witaminą A i witaminą D może zostać uznane za najbardziej podobne do mleka tradycyjnego. Roślinne alternatywy dla mleka zawierają inne składniki odżywcze.

  • Mleko owsiane – napój owsiany jest korzystny dla osób z cukrzycą. Może poprawić pracę serca i obniżać ciśnienie krwi. Dodatek mleka owsianego do kawy wzmacnia także funkcje odpornościowe. Dodatkowo może też być stosowane w celu obniżenia poziomu cholesterolu.
  • Mleko sojowe – napój sojowy obniża poziom cholesterolu, zawiera izoflawony i saponiny, które działają przeciwzapalnie, mają wpływ na przyspieszenie trawienia tłuszczów oraz mogą mieć właściwości przeciwutleniające.
  • Mleko migdałowe – mleko migdałowe jest doskonałym źródłem witaminy E, w 100 gramach zawiera aż 22% zalecanego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który może zwalczać stany zapalne i stres oksydacyjny w organizmie.

Mleko migdałowe

  • Mleko ryżowe – w mleku ryżowym znajduje się dużo przeciwutleniaczy i kwasów, które mogą pomóc skórze, w tym kwas para-aminobenzoesowy (często nazywany witaminą B10), który jest związany z ochroną skóry przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Napój roślinny ryżowy zmniejsza widoczność zmarszczek i przebarwień, zapobiega chorobom przewlekłym, a przeciwutleniacze znajdujące się w ryżu mogą pomóc wzmocnić ogólną siłę układu odpornościowego, pomagając organizmowi zwalczać stres oksydacyjny i stany zapalne.
  • Mleko konopne – badania nad nasionami konopi i olejem z nasion konopi pokazują, że mogą one zapewniać wiele istotnych korzyści zdrowotnych. Zawierają m.in. argininę, która wytwarza kwas azotowy w organizmie. Kwas ten może pomóc poprawić funkcjonowanie serca. Nasiona konopi zawierają również odpowiednią ilość błonnika, który pomaga w zdrowym trawieniu i zmniejsza ryzyko cukrzycy. Pijąc kawę z mlekiem konopnym, pomagamy obniżyć poziom cholesterolu i przyczyniamy się do obniżenia ryzyka rozwinięcia chorób serca.
  • Mleko kokosowe – w mleku kokosowym znajduje się dużo tłuszczów nasyconych, przez co nie jest ono uznawane za najzdrowszą alternatywę. Wzbogacając kawę napojem kokosowym, dostarczamy do organizmu kwas laurynowy, który jest przekształcany w organizmie w wysoce korzystny związek zwany monolauryną, środek przeciwbakteryjny, przeciwgrzybiczy i przeciwzapalny, który niszczy szeroką gamę organizmów chorobotwórczych. Dlatego uważa się, że spożywanie mleka kokosowego i innych produktów z orzecha kokosowego może pomóc chronić organizm przed infekcjami i wirusami.

Jakie mleko roślinne do kawy wybrać?

Wszystkie powyższe mleka roślinne mogą stanowić zdrową alternatywę dla mleka krowiego. Żadne z nich nie zawiera laktozy, wobec czego może być doskonałym wyborem zwłaszcza dla osób borykających się z nietolerancją laktozy.

Jakie mleko roślinne do kawy wybrać? Ranking najlepszych mlek roślinnych

Decydując się na dodatek mleka roślinnego do naszej kawy, szukamy napoju, który ma neutralny smak, sporą dawkę witamin oraz jest dobrym źródłem wapnia i zdrowych tłuszczów roślinnych. Smak napoju powinien jak najmniej zaburzać nasze aromatyczne Cappuccino czy Latte. Bariści polecają zazwyczaj mleko owsiane lub sojowe. Jeżeli zależy nam na przygotowaniu napojów ze spienionym mlekiem, np. Caffe Latte, odpowiednie mleko roślinne powinno być oznaczone podpisem Barista. Takie rodzaje napojów są bogatsze w białko lub tłuszcz, dzięki czemu uzyskamy z nich gęstą i aksamitną piankę.

Jaki napój doskonale nadaje się do połączenia z kawą? Przedstawiamy kilka propozycji.

SPROUD niesłodzony napój roślinny z żółtego grochu 1 l

Mleko to ma najbardziej zbliżony smak do mleka półtłustego. Idealnie więc nadaje się jako zamiennik do naszej białej kawy. Brak cukru, wysoka zawartość białka i niska zawartość węglowodanów. Doskonale sprawdzi się dla osób na diecie lub tych, którzy nie tolerują laktozy. Zamiennik mleka SPROUD produkowany jest z suchego, żółtego grochu uprawianego w Europie. Podczas procesu pozyskuje się czyste białko z grochu. 

SPROUD napój roślinny z żółtego grochu Barista 1 l

Napój roślinny SPROUD Barista bardzo dobrze się spienia i łączy z kawą. Wersja Barista jest przeznaczona dla tych kawoszy, którzy najchętniej sięgają po białe specjały. Ogromną zaletą napoju jest duża zawartość wapnia i witamin – SPROUD to idealna roślinna alternatywa w naturalnym kolorze mleka. Doskonale nadaje się do Caffe Latte i Cappuccino. 

Organic napój roślinny Minor Figures Oat M*lk 1 l

Napój roślinny Organic zawiera tylko kilka składników: wodę, ekologiczny owies (12%), ekologiczny olej rzepakowy, węglan potasu i sól. Został stworzony z myślą o baristach, którzy chcą przygotowywać kawy mleczne dla klientów na diecie wegańskiej lub diecie bez laktozy. To świetna propozycja dla osób rezygnujących z mleka krowiego i szukających napoju roślinnego, który nie zmieni smaku kawy lub potraw. Aksamitna konsystencja po spienieniu pozwoli przygotować na powierzchni kawy wyjątkowe Latte Art.

Sprawdź także: Walentynkowe Latte Art – jak zrobić serce na kawie?

Rude Health napój roślinny Coconut (kokos) 1 l

Propozycja dla osób, które chcą nadać kawie mlecznej nutę smakową. Napój roślinny Rude Health dzięki dodatkowi masła kokosowego ma przyjemny aromat. Mleko kokosowe to świetny wybór dla każdego kawosza, który szuka alternatywnych rozwiązań! Napój roślinny Coconut zawiera w składzie także mleko ryżowe, wobec czego należy mieć na uwadze, że nie będzie zbyt dobrze się spieniać. 

Jakie mleko roślinne do kawy z ekspresu? Jak spienić mleko sojowe, kokosowe, migdałowe, ryżowe?

Kawa z mlekiem roślinnym może smakować równie dobrze jak kawa z mlekiem krowim. Jeżeli szukamy mleka, które będzie dobrze się spieniać, to warto sięgnąć po mleko sojowe, mleko owsiane lub mleko z żółtego grochu. Nowoczesne ekspresy do kawy bez problemu poradzą sobie z przygotowaniem kawy na bazie mleka roślinnego. W poniższym wideo zobaczysz przeprowadzony przez nas test: "Jak spieniają się napoje roślinne?". Podczas testu wszystkie kawy mleczne zostały przygotowane za pomocą szwajcarskich ekspresów do kawy Jura. 

Kawa z roślinnym mlekiem może zostać przygotowana na przykład za pomocą modelu  Jura ENA 8 Full Nordic White (EC). Kompaktowe wymiary, a przy tym zaawansowane technologie i ogromne możliwości – to najważniejsze cechy szwajcarskiego ekspresu. Ten ekspres do kawy może wykonać dla Ciebie aż 15 kawowych specjałów! W tym wiele kaw mlecznych, takich jak: kawa z mlekiem sojowym czy kawa z mlekiem owsianym. Wystarczy tylko zastosować wybrane mleko roślinne. Dzięki funkcji Two Cup, ekspres Jura ENA 8 (EC) może przygotować dwie filiżanki kawy mlecznej lub Espresso w tym samym czasie.

Jeśli naprawdę uwielbiasz mleczne kawy z jedwabistą pianką mleczną i aromatycznymi dodatkami, sięgnij po ekspres do kawy Jura J8 Piano White (EA) z innowacyjną funkcją Sweet Foam. Ten model przygotuje aż 31 specjałów kawowych, takie jak: kawa z mlekiem migdałowym, kawa z mlekiem kokosowym. Innowacyjny czujnik Coffee Eye oferuje zupełnie nowy poziom obsługi – ekspres wykrywa, pod którą wylewką umieszczona została filiżanka i dostosowuje wybór kaw na menu startowym. Jeżeli oprócz kaw mlecznych, lubisz także kawy smakowe np. z dodatkiem syropu – ten model jest stworzony dla Ciebie! Jura J8 ma również przystawkę do syropów, dzięki czemu napoje zyskają jeszcze więcej słodyczy i niepowtarzalnego aromatu! 

Kolejny model, który przygotuje dla nas aksamitne kawy mleczne to ekspres do kawy E8 Piano White (EB). Szwajcarska technologia oferuje nam aż 17 przepysznych specjałów kawowych do wyboru! Dzięki funkcji Extra Shot możemy dodatkowo wzmocnić intensywność Cappuccino, Flat White lub Latte Macchiato. Kawę możemy wybrać za pomocą kolorowego wyświetlacza 2,8”. Ekspres został także wyposażony w nowoczesny młynek Professional Aroma Grinder oraz opatentowaną technologię Procesu Ekstrakcji Pulsacyjnej.

Spienianie mleka roślinnego – spieniacze

Mleko roślinne możemy spienić także za pomocą spieniacza do mleka. Urządzenie to jest niezwykle poręczne i może służyć tym osobom, których ekspres do kawy przygotowuje tylko czarne kawy. Spieniacz do mleka pozwoli nam przygotować równiez napoje roślinne. To szybki sposób na uzyskanie mlecznej, gęstej pianki. 

Spieniacz do mleka marki Jura pozwoli nam przygotować wegańskie wersje Latte Macchiato, Flat White czy Cappucino. Możemy też przygotować za jego pomocą gorącą czekoladę mleczną. Urządzenie umożliwia spieniania napoju roślinnego na zimno, ciepło lub na gorąco. To oznacza, że za jego pomogą możemy przygotować także orzeźwiające kawy w trakcie wakacyjnych upałów. Manualne przyciski gwarantują prostą i intuicyjną obsługę. Nowoczesny design sprawia, że spieniacz do mleka Jura pasuje do każdej kuchni. 

Kolejny spieniacz do mleka roślinnego, który pomoże przygotować nam aksamitną kawę mleczną to urządzenie marki Smeg. Posiada on aż sześć zaprogramowanych funkcji oraz tryb manualny. Zastosowanie indukcyjnego systemu grzewczego pozwala osiągnąć wysoką wydajność. Dzbanek do podgrzewania ma pojemność 600 ml, co pozwoli przygotować kawę mleczną w naprawdę dużym kubku lub zaserwować kilka kaw mlecznych równocześnie. Spieniacz do mleka Smeg dostępny jest w różnych wersjach kolorystycznych.

Kawa z mlekiem roślinnym – polecane kawy

Przygotowanie kawy z mlekiem roślinnym najlepiej zacząć od wybrania dobrej jakości kawy ziarnistej. Dzięki temu świeżo zmielone ziarna będą miały bardzo intensywny smak i aromat. Polecamy sięganie po kawę jakości premium. Nasza propozycja to blendy kaw polskiej marki COFFEED, które podbiły serca i podniebienia kawowych smakoszy. 

COFFEED kawa ziarnista Honduras Marcala 1 kg

Kawa idealna do Espresso oraz kaw mlecznych, w tym kaw przygotowanych na mleku roślinnym. Nuty wyczuwalne w Honduras Marcala to m.in. cukier trzcinowy, czekolada i słodkie winogrona. Opakowanie zawiera wybitną Arabikę, która pochodzi z gospodarstwa Cerro Bueno położonego w regionie Marcala. Kawa odmiany Catuaí jest jedną z najczęściej uprawianych przez plantatorów na terenie całego Hondurasu.

COFFEED kawa ziarnista Gwatemala Todosantarita 1 kg

Kawa Gwatemala Todosantarita jest zbierana na wysokości 1350 – 1650 m n.p.m. Miłośnicy kawy wyczują w niej takie aromaty jak: czekolada, suszona śliwka i grejpfrut. Ziarna kawowe o średnim stopniu wypalenia wyróżnia także przyjemnie zbalansowany smak. Metoda obróbki kawy w przypadku COFFEED z Gwatemali to obróbka myta. Dzięki temu ziarna zyskują bardzo szlachetny profil sensoryczny. 

COFFEED kawa ziarnista A&R CLASSIC BLEND 1 kg

Średni stopień wypalenia ziaren pozwala uzyskać aromatyczną filiżankę napoju. Dodatek mleka roślinnego przyjemnie komponuje się z nutami smakowymi, takimi jak: mleczna czekolada, orzechy laskowe i cytrusy. Mieszanka A&R CLASSIC BLEND składa się w 70% z Arabiki i w 30% z Robusty.

COFFEED kawa ziarnista ARABICA BLEND Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia 1 kg

W filiżance kawy ARABICA BLEND od marki COFFEED wyczujesz delikatnie kwaśny smak jeżyn połączony ze słodkim karmelem i intensywnym smakiem orzechów włoskich. Bukiet smaków dopełnia głęboki aromat ciemnej czekolady. Za sprawą jednej filiżanki kawy przeniesiesz się do rozgrzanej słońcem Kostaryki, radosnej Brazylii, zaskakującej Gwatemali i fascynującej Kolumbii!