Od dziesięcioleci Grecy uwielbiają Freddo Cappuccino i traktują je jako sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. Caffe Freddo to napój głęboko zakorzeniony w greckiej kulturze i niezwykle popularny wśród mieszkańców. Kawę przygotowuje się na bazie Espresso z dodatkiem lodu i mleka lub śmietanki. To doskonałe ochłodzenie w gorące dni!

Co to jest Freddo Cappuccino?

Freddo Cappuccino jest mrożoną wersją zwykłej kawy Cappuccino, zwykle zawiera niewielką ilość zimnego, spienionego mleka (po grecku afrogala). Oprócz Grecji, napój ten jest bardzo popularny na Cyprze i w niektórych częściach Włoch. Obecnie kawa Freddo zazwyczaj występuje w dwóch odmianach: Espresso Freddo i Cappuccino Freddo. Freddo Espresso to zimna wersja kawy Espresso, przygotowana z podwójnego Espresso, zmieszanego w mikserze z kostkami lodu. Szczególnie popularne wśród tych, którzy wolą chłodną, mocną kawę. Freddo Cappuccino stało się najczęściej spożywaną kawą w Grecji w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Wiele osób twierdzi, że jeśli do jednej z tych kaw dodamy trochę lodów waniliowych lub likieru, napój wzniesie się na zupełnie nowy poziom smaku.

Freddo Cappuccino

Grecka kawa Freddo jest zazwyczaj przyrządzana z Espresso, zimnego mleka i kostek lodu, ale istnieje wiele odmian, które można samodzielnie wypróbować w domu. Napój kawowy stał się popularny w kulturach zachodnich około lat 90., można go znaleźć w każdej kawiarni, a jego popularność wciąż jest ogromna.

Historia Caffe Freddo 

Grecja ma typowo śródziemnomorski klimat, słońce świeci tu przez większość dni w roku. Dlatego też jej mieszkańcy cieszą się mrożoną kawą na co dzień, a nie tylko w dni wakacji. Mówi się, że Freddo Cappuccino powstało w latach 90. i było podawane razem z podobnym zimnym napojem na bazie kawy rozpuszczalnej – Frappe. Upodobania konsumentów zaczęły podążać w kierunku wysokiej jakości ziaren kawy i ogólnie kawy speciality

Pierwsze Espresso Freddo było przygotowywane już w 1991 r. w Atenach. Ze względu na temperaturę panującą w regionach greckich ważne było, aby stworzyć zimny napój, który zawierałby odpowiednią dawkę kofeiny dla zwiększenia energii kawosza. Freddo często myli się z innym słynnym greckim napojem – Frappe. Różnica polega na tym, że Frappe jest wytwarzany z kawy rozpuszczalnej, a nie z mielonych ziaren kawy, które są zwykle używane do Espresso, Cappuccino i Latte. Frappe zostało wynalezione przez zupełny przypadek przez Greka Dimitrisa Vakondiosa w 1957 roku. Przejście na tradycyjną kawę rozpuszczalną i mleko nastąpiło, gdy w 1991 roku ktoś próbował zrobić kawę z czystych ziaren zamiast rozpuszczalnej kawy w proszku. I tak narodziło się Espresso Freddo, a później Freddo Cappuccino

Grecka kawa mrożona

Standardowy gorący napój Cappuccino został zastąpiony mrożonym, zimnym mlekiem i świeżo mielonymi ziarnami kawy, tworząc Cappuccino Freddo. Teraz napój nazywa się często grecką kawą mrożoną. Wielu Greków każde zimne mleko, które zostało spienione, nazywa afrogala. Co dosłownie oznacza mleko, które stało się śmietaną. Mimo że Freddo Cappuccino i Espresso Freddo są bardzo popularne w Ameryce i Europie; Włochy, Cypr i Grecja nadal stanowią numer jeden, jeśli chodzi o przygotowanie najsmaczniejszej filiżanki tego napoju. 

Historia Freddo Cappuccino

Sprawdź także: Kawa mrożona – jak zrobić?

Jak zrobić Freddo Cappuccino?

Caffe Freddo bez problemu przygotujemy samodzielnie w domu. Do shakera lub blendera wystarczy dodać 10 kostkek lodu, a następnie wlać 80 ml podwójnego Espresso. Dodajemy tyle cukru, ile chcemy, a następnie wstrząsamy, aż mieszanka mocno się zmrozi. Następnie całość przenosimy do większej szklanki (250 ml) i dodajemy wstrząsniętą, zimną śmietankę lub mleko. Przyozdabiamy odrobiną kakao lub startej czekolady. 

Składniki na Caffe Freddo:

  • 200 ml mleka
  • 1 lub 2 porcje Espresso
  • Cukier
  • 10 kostek lodu

Przepis na Freddo Cappuccino:

  1. Umieść 200 ml świeżego mleka w blenderze i ubijaj, aż pojawi się gęsta piana. Możesz też dodać 2 kostki lodu i mleko wstrząsać w shakerze, aż uzyskasz gęstą pianę. Odczekaj, aby śmietanka oddzieliła się od mleka.
  2. Przygotuj 1 lub 2 porcje Espresso (w zależności od tego, jak mocne ma być Twoje Freddo Cappuccino).
  3. Jeśli chcesz, dodaj cukier do gorącej mieszanki Espresso i dobrze wymieszaj.
  4. Do 5 kostek lodu dodaj Espresso i od razu mieszaj, aż kawa ostygnie. W razie potrzeby dodaj więcej kostek lodu.
  5. Wcześniej przygotowaną śmietankę dodaj do zimnego napoju Espresso.
  6. Możesz dodać trochę cynamonu lub startej czekolady i słomkę.

Jak zrobić caffe freddo?

Sprawdź także: Kawa Cappuccino

Idealne Espresso do kawy Freddo Caffe 

Kluczowym składnikiem smacznego Freddo Caffe jest kawa najlepszej jakości. Ponieważ głównym składnikiem kawy jest Espresso, powinniśmy zadbać o to, aby przygotowany napój dostarczał dodatkowych wrażeń smakowych. Espresso to kawa otrzymywana w wyniku ekstrakcji, czyli przepuszczania gorącej wody przez zmielone ziarna. Aby ją przygotować wymagane jest minimum 7 gramów świeżo zmielonej mieszanki kilku gatunków kawy.

Caffe Freddo

Czas ekstrakcji to zaledwie 20–30 sekund, dzięki czemu zawartość kofeiny w Espresso jest niewielka (w porównaniu do kawy z ekspresu przelewowego). Zazwyczaj objętość serwowanego Espresso wynosi maksymalnie 30 ml. Do przygotowania Freddo Cappuccino możemy zastosować podwójną dawkę kawy, w zależności od tego, na jak mocny napój mamy ochotę. Idealne Espresso możesz przygotować z użyciem ekspresu do kawy, poniżej prezentujemy kilka polecanych modeli.

Ekspres do kawy Jura E6 Piano Black (EB)

W ekspresie Jura E6 Piano Black (EB) możesz przygotować aż 11 kawowych specjałów! Ekspres dedykowany jest dla miłośników czarnych kaw, ale za jego pomocą przygotujesz również ciepłe mleko. Możesz wypić nie tylko klasyczną czarną kawę, czy kawę starannie wykończoną pianką mleczną, ale również cztery nowe specjały: Caffè Barista, Lungo Barista, Espresso Doppio i Macchiato. Łącznie przygotujesz następujące specjały: Espresso, 2 x Espresso, Kawa, 2 x Kawa, Cappuccino, Espresso Macchiato, Espresso doppio, Caffe Barista, Lungo Barista, Porcja mleka, Gorąca woda. Jura E6 Piano Black (EB) doskonale sprawdzi się jako ekspres do przygotowania klasycznego i wyrazistego Espresso.

Ekspres do kawy Jura E8 Dark Inox (EB)

Ekspres Jura E8 Dark Inox (EB) to urządzenie idealne dla miłośników zarówno białych, jak i czarnych kaw. Ekspres ma funkcję One Touch, dzięki której w szybki i prosty sposób, używając tylko jednego guzika, przygotujesz wybrany napój. Jesteś zwolennikiem kawy zwieńczonej delikatną pianką? Nic trudnego! Z łatwością przygotujesz takie specjały jak: Latte Macchiato, Latte Macchiato Extra Shot, Flat White, Flat White Extra Shot. Łącznie przyrządzisz 17 różnych kaw. Autorskie rozwiązanie producenta marki Jura – Fine Foam zadba o to, by Twoje Cappuccino miało doskonały smak i kremową konsystencję.

Ekspres do kawy Jura ENA 8 Touch Full Nordic White

Ekspres do kawy Jura ENA 8 Touch Full Nordic White to model, który sprawdzi się w mniejszych kuchniach. Kompaktowe wymiary ekspresu pozwalają umieścić go w pomieszczeniach z ograniczoną powierzchnią. Przedstawiamy najmniejszy z rodziny ekspresów marki Jura! We wnętrzu tego niedużego urządzenia drzemie jednak ogromna moc – potrafi przygotować aż 12 specjałów kawowych, w tym dzięki funkcji Fine Foam napoje z puszystą pianką mleczną! Kolorowy wyświetlacz 2,8" z dotykowym panelem sterowania sprawia, że obsługa urządzenia jest niezwykle przyjemna i przyjazna.

Ekspres do kawy Jura Z10 Aluminium Black (EA)

Prawdziwa rewolucja i przełom w świecie ekspresów do kawy – szwajcarka marka Jura pezentuje swoje najnowsze dzieło! Seria Z10 to pierwsze ekspresy na świecie, które oferują chłodne napoje typu Cold Brew, uzyskiwane dzięki innowacyjnej ekstrakcji z użyciem zimnej wody! Model Jura Z10 Aluminium Black (EA) potrafi przygotować aż 32 specjały kawowe – klasyczne kawy czarne o niezwykłym aromacie, specjały mleczne z aksamitną pianką oraz orzeźwiające napoje uzyskiwane w wyniku procesu Cold Extraction!

Zawsze wybieraj kawę dobrej jakości

Poniżej prezentujemy mieszanki kaw, które idealnie nadają się do przygotowania wyrazistego Espresso. Kawy speciality zapewniają zupełnie nowe doznania smakowe, starannie wyselekcjonowane, zachwycają smakiem i aromatem. Ziarna z segmentu premium doskonale sprawdzą się jako dodatek do Freddo Cappuccino. 

Coffee Plant kawa ziarnista Flower Touch 

Mieszanka Flower Touch zawiera ziarna pochodzące od lokalnych rolników z Etiopii. Zmiany klimatu sprawiły, że w tym regionie stosunkowo niedawno zaczęto produkować ziarna kawy doskonałej jakości. Ziarna do kawy Flower Touch są pozyskiwane z krzewów kawowców, które rozną na wysokości ponad 2300 m n.p.m. i zostały poddane obróbce na sucho. 

Coffee Plant kawa ziarnista Acidity (is not a) crime

Bardzo wysoka, orzeźwiająca kwasowość oraz średnie body wzbogacone delikatną, miodową słodyczą. Producent umieścił w paczce ziarna odmiany Red Bourbon, które zostały poddane obróbce mytej. Pochodzą od wielu lokalnych rolników, pielęgnujących drzewka na wysokości około 1600 m n.p.m. Kawa Acidity is not a crime intensywnie pachnie cytrusami i brzoskwinią.

Coffee Plant kawa ziarnista Smooth sweet 

Kawa ziarnista Smooth Sweet Espresso ma wyrazisty zapach brzoskwini i truskawek. W smaku znajdziesz także nuty borówki amerykańskiej. Całość jest bardzo słodka, ma wysokie body i delikatną, gładką kwasowość. To kawa idealna dla wszystkich miłośników słodkich smaków. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do Freddo Cappuccino. 

Więcej kaw jakości premium znajdziesz u nas w zakładce: kawa do ekspresów