Michał Dobosz i Julian Karewicz, przedstawiają przepis na grillowane placki ziemniaczane, podawane z sosem jogurtowo - szczypiorkowym. Proste danie, które jest jednocześnie szybkie pyszne i efektowne. Zachęcamy do wypróbowania przepisu!

Grillowane placki ziemniaczane - przygotowanie

Nasze gotowanie rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaków dodajemy czerwoną cebulę, jajka oraz mąkę ziemniaczaną, która pozwoli połączyć ze sobą wszystkie składniki. Powstałą masę obficie solimy i pieprzymy. Dobrą wskazówką jest tutaj, abyśmy nie żałowali soli. Pomoże nam ona pozbyć się skrobi z ziemniaków. Pozbycie się skrobi zagwarantuję nam, że nasze placki będą chrupiące. Placki kładziemy na ruszcie, na którym znajduję się rozgrzana patelnia, uprzednio dokładnie je odciskając z nadmiaru soku. W tym celu z masy ziemniaczanej formułujemy kulę, którą kilkakrotnie odciskamy a na sam koniec delikatnie spłaszczamy. Przed zamknięciem pokrywy grilla, placki dociskamy delikatnie do patelni. Kolejnym etapem będzie przygotowanie sosu, który będzie idealnie komponować się z plackami ziemniaczanymi. W tym celu łączymy szczypiorek z jogurtem greckim, dodajemy sól i pieprz, po czym dokładnie mieszamy. Sos możemy przygotować nieco wcześniej i wstawić go do lodówki. To pozwoli wszystkim składnikom sosu połączyć się ze sobą i wydobyć intensywniejszy smak.

Grillowane placki ziemniaczane

Kiedy nasze placki przyrumienią się z jeden strony, powinniśmy je odwrócić i dać im czas aby równomiernie się usmażyły. Będą gotowe kiedy z obydwóch stron będę przyrumienione na złoto-brązowo. Układamy je na ręczniku papierowym i odciskamy,  pozbywając się w ten sposób nadmiaru tłuszczu. Placki podajemy razem z sosem szczypiorkowo-jogurtowym i dekorując całość szczypiorkiem. Smacznego!

Składniki:

• ziemniaki
• cebula czerwona
• jajka
• mąka ziemniaczana
• olej
• szczypiorek
• jogurt grecki
• sól
• pieprz