Wędzenie to kulinarna sztuka, która pozwala wzbogacić smak potraw o aromatyczne nuty dymu i przedłużyć ich świeżość. Aby móc w pełni cieszyć się wędzonymi specjałami, niezbędne jest odpowiednie wyposażenie wędzarni. Jednym z kluczowych elementów tego zestawu są haki – niepozorne, ale niezwykle funkcjonalne akcesoria. W tym wpisie podpowiemy Wam, jakie haki do wędzenia wybrać? Zapraszamy!

Haki do wędzenia – kluczem do perfekcyjnej wędzonki

Wędzenie to tradycyjna metoda konserwowania żywności, która zyskuje coraz większą popularność. Dzięki niej możemy cieszyć się pysznym smakiem i aromatem wędzonych mięs, ryb, serów, a nawet warzyw. Aby wędzenie przebiegało bezproblemowo i dawało satysfakcjonujące rezultaty, niezbędny jest odpowiedni sprzęt. Jednym z najważniejszych elementów wyposażenia każdej wędzarni są haki.

Dobór odpowiednich haków może mieć znaczący wpływ na jakość wędzonki. Źle dobrane, mogą sprawić, że wędzony produkt spadnie z rusztu, zdeformuje się lub nie zostanie równomiernie uwędzony. Zakup słabej jakości haków może doprowadzić do przeniknięcia szkodliwych substancji do przygotowywanych wędzonek lub deformacji albo pęknięć samych haków pod wpływem ciężaru produktów i temperatury wędzenia. Aby uniknąć takich sytuacji, warto wybrać akcesoria do wędzenia sprawdzonych firm, takich jak marka Borniak, specjalizująca się w sztuce wędzenia od wielu lat.

Haki do wędzenia

Zacznijmy jednak od wędzarni

Firma Borniak oferuje wysokiej jakości wędzarnie, które doskonale sprawdzają się w warunkach domowych, jak i stanowią wyposażenie profesjonalnych restauracji. Bez posiadania dobrej wędzarni, nie można osiągnąć najwyższej jakości smaku i perfekcji. Wśród dostępnych produktów znajdują się wysokiej klasy wędzarnie oraz smokery w pełni dopasowane do potrzeb zarówno początkujących, jak i zaawansowanych miłośników sztuki wędzenia. Poznajcie je:

Wędzarnie i smokery Borniak

Wędzarnia domowa Cyfrowa Borniak Simple UWD-70 v1.4 to świetny wybór dla każdego miłośnika wędzenia. Pojemna komora (70 l) i 6 poziomów wędzenia pozwalają na przygotowanie dużej ilości wyrobów jednocześnie. Cyfrowy panel sterowania zapewnia precyzyjną kontrolę temperatury i czasu wędzenia, a wydajny generator dymu gwarantuje równomierne rozprowadzanie dymu. Wędzarnia została wykonana z wytrzymałej blachy Alu-Cynk. Natomiast do wykonania elementów wewnętrznych użyto stali nierdzewnej, która posiada atest dopuszczający ją do kontaktu z żywnością.

Smoker BBQ cyfrowy Borniak BBDS-70 Simple INOX to urządzenie stworzone dla miłośników wędzenia, którzy cenią sobie najwyższą jakość i funkcjonalność. Pojemna komora (70 l) z 6 poziomami wędzarniczymi pozwala na przygotowanie dużej ilości wyrobów jednocześnie. Zasypanie całego generatora dymu wiórkami pozwoli na wędzenie nawet do 8 godzin. Co więcej, polska marka Borniak opracowała unikalną serię urządzeń dla miłośników amerykańskiego BBQ – dzięki większej mocy grzewczej (podwójnej grzałce), a także nowej, ulepszonej izolacji, w modelu BBDS-70 Simple INOX uzyskasz wyższe temperatury wewnątrz komory do 150 stopni Celsjusza.

Poznajcie pozostałe wędzarnie i smokery marki Borniak. Nasi eksperci przygotowali filmy, w których dokładnie opowiedzą Wam o tych sprzętach. Zobaczcie:

Wszystkie prezentowane na filmach produkty znajdziesz w naszym sklepie internetowym.

Haki do wędzenia – jaki kształt wybrać?

Wybór dobrej jakości haków ma znaczenie dla wygody, jakości i smaku przygotowywanych wędzonek. Zobaczcie, jakie czynniki warto wziąć pod uwagę w czasie zakupów:

  • Rodzaj wędzonych produktów – różne rodzaje produktów wymagają różnych typów haków. Na przykład do wędzenia ryb najlepiej sprawdzą się haki z ostrymi końcówkami, które pewnie je zatrzaskują. Z kolei do wędzenia mięsa można użyć haków w kształcie litery S lub haków wkręcanych.
  • Rozmiar produktów – haki muszą być odpowiednio duże, aby pomieścić wędzone produkty bez ich zgniatania lub deformacji.
  • Materiał – haki do wędzenia powinny być wykonane z materiału odpornego na działanie wysokich temperatur i korozję. Najpopularniejszy materiał to stal nierdzewna.
  • Nośność – zawieszenie kawałka mięsa będzie wymagało użycia odpowiednich, wystarczająco mocnych haków, o dopasowanej do ciężaru średnicy drutu.
  • Funkcjonalność – niektóre haki posiadają dodatkowe funkcje, takie jak klipsy lub pręciki rozszerzające, które mogą ułatwić wędzenie.

Dzięki tym wskazówkom znajdziesz idealne akcesoria do przygotowania wędlin, boczku, wędzenia kurczaka, sera i innych specjałów w zaciszu własnego domu.

Haki do wędzenia – jaki kształt wybrać?

Sprawdź także: Smoker czy wędzarnia? Przegląd produktów marki Borniak

Haki do wędzenia – wskazówki

Przygotowaliśmy kilka wskazówek, które pomogą Wam zachować dobrą kondycję haków do wędzenia. Dzięki temu wędzenie ulubionych specjałów z ich pomocą, będzie jeszcze przyjemniejsze:

Przed użyciem:

  • Sprawdź stan haków, czystość i uszkodzenia.

Podczas wędzenia:

  • Nie przeciążaj haków i równomiernie rozkładaj produkty.
  • Monitoruj temperaturę wędzenia, aby uniknąć przegrzania.

Po użyciu:

  • Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Mycie gorących haków może spowodować ich deformację.
  • Następnie dokładnie je umyj – użyj ciepłej wody z mydłem, aby usunąć wszelkie tłuszcze, resztki jedzenia i sadzę z haków. Dokładnie wypłucz, aby usunąć wszystkie ślady mydła.
  • Przechowuj haki w suchym miejscu, aby zapobiec rdzewieniu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Możesz użyć oleju spożywczego do natłuszczenia haków przed wędzeniem, aby zapobiec przywieraniu produktów.
  • Jeśli wędzisz duże kawałki mięsa, możesz użyć dwóch haków, aby je bezpiecznie przytrzymać.

Haki do wędzenia ryb

Sprawdź także: Akcesoria do wędzenia – poznaj markę Borniak

Poznaj haki wędzarnicze marki Borniak

W naszej ofercie wśród akcesoriów do wędzenia marki Borniak  znajdują się haki wędzarnicze, które są bardzo wytrzymałe i odpowiadają standardom jakości oraz bezpieczeństwa. W zależności od tego, jakie produkty chcesz uwędzić, polecamy następujące haki:

  • Haki podwójne – 5 szt. Borniak – wysokiej jakości haki wędzarnicze zostały wykonane ze stali kwasoodpornej. Średnica drutu to 3 mm natomiast długość to 20 cm. Dedykowane do ryb, ale również sprawdzą się podczas wędzenia kurczaka (pierś) czy polędwicy.

  • Haki typu "S" Borniak – w zestawie znajduje się 5 haków o średnicy drutu 3 mm w całości wykonanych ze stali kwasoodpornej. Doskonałe do wędzenia mięsa i wędlin.

  • Haki asymetryczne typu "S" – 5 szt. Borniak – nadają się do wędzenia wszelkiego rodzaju mięs, szynek i wędlin. Konstrukcja haka wykonana jest tak, że na dużym oczku wystarczy zawiesić produkt, a mniejszą część na poprzeczce. Średnica drutu: 4 mm. Kliknij i zobacz!

  • Hak wędzarniczy do ryb 3 szt. – typ 25 Borniak– w zestawie 3 sztuki o długości 25 cm, zaprojektowane głównie z myślą o wędzeniu ryb. Hak wyposażony w potrójne ostrze i rozpórkę. Konstrukcja haka zapobiega zamykaniu się ryby podczas wędzenia. Dzięki temu każda sztukta będzie równomiernie uwędzona zarówno z zewnątrz, jak i od wewnątrz.

  • Hak wędzarniczy do ryb 3 szt. – Typ 21 Borniak – zestaw zawiera 3 sztuki haków o długości 21 cm. Ich konstrukcja doskonale nadaje się do wędzenia ryb. Odpowiedni kształt sprawia, że są równomiernie uwędzone w środku, jak i na zewnątrz.

  • Hak wędzarniczy do ryb 3 szt. – typ 20 Borniak – zaprojektowane głównie z myślą o wędzeniu ryb. Dzięki swojej konstrukcji i długości 20 cm doskonale utrzymują wędzonkę – podwójne ostrze trzyma rybę podczas gdy rozpórka pozwala na dotarcie dymu do wnętrza i dokładniejsze jej uwędzenie.

 

Akcesoria do wędzenia, które warto mieć

Istnieje wiele dodatkowych akcesoriów do wędzenia, które mogą ułatwić i umilić proces wędzenia. Do przygotowania pysznych wędzonek mogą być potrzebne także:

  • Przystawka do zimnego wędzenia Borniak ZW-01 – jeśli szukasz sposobu na wędzenie delikatnych potraw, takich jak łosoś czy pstrąg, bez ryzyka ich wysuszenia lub nadmiernego uwędzenia, to przystawka do zimnego wędzenia ZW-01 polskiej marki Borniak to idealne rozwiązanie! Dzięki niej możesz obniżyć temperaturę wędzenia nawet poniżej 30°C, co pozwala na uzyskanie idealnego stopnia wędzenia bez utraty kruchości i soczystości potraw. Kliknij i dowiedz się więcej. 

  • Siatka wędliniarska w rozmiarze "S" – pozwala na zawijanie wędzonych produktów, zapewniając im zwartą formę podczas wędzenia i przechowywania. Dzięki temu wędzonki zachowają swój kształt i soczystość, a Ty możesz cieszyć się ich idealnym smakiem i aromatem. Siatka wędliniarska Borniak "S" jest nie tylko praktyczna, ale również uniwersalna. Świetnie sprawdza się nie tylko do wędzenia, ale również do pakowania serów. Zobacz!

  • Ruszt wzmocniony do wędzarni 70 Borniak – wykonany jest z grubego drutu nierdzewnego z dwiema poprzeczkami. Ruszt doskonale nadaje się do cięższych wędzonek, takich jak: szarpana wieprzowina, mostek wołowy, żeberka wieprzowe, żeberka wołowe i pastrami. Sprawdź!